5 Януари, 2023 22:30 5 161 43

Великобритания: стотици умират, защото няма болнични легла

  • великобритания-
  • пандемия-
  • болници-
  • лекари-
  • медицински сестри

От професионалното сдружение на лекарите в спешната помощ са изчислили, че на седмица умират между 300 и 500 души, защото системата за спешна медицина вече не функционира както трябва

Великобритания: стотици умират, защото няма болнични легла - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Високата инфлация кара британците да излизат на протести. Но не става дума само за пари - здравеопазването е в тежка криза, лекари говорят за "катастрофална ситуация". Стотици умират, без да се доберат до болница.

Нова година, нови стачки: така изглежда ситуацията във Великобритания през януари 2023-та. Медицинските сестри отново стачкуват, служителите в спешната помощ се присъединяват към тях, както и учители, автобусни шофьори и служители в железопътния транспорт. Последните подновиха ефективните стачни действия на 3 януари.

Различни синдикати призовават за преустановяване на работата, а резултатът за обикновените граждани е, че всички пътувания са затруднени. За мнозина това означава, че не могат да работят или че семейните им бюджети се натоварват допълнително - и то сега, когато животът и бездруго е много скъп.

Синдикатите обвиняват правителството

Мик Линч - генерален секретар на транспортния синдикат RMT, който представлява работещите в железниците, подчертава, че с удоволствие би помогнал за уреждането на спора. Но работодателите не предлагат никакви компромисни стъпки. От средата на декември между двете спорещи страни цари ледено мълчание, казва Линч. Той обвинява правителството, че блокира постигането на споразумение и използва ситуацията, за да злепоставя синдикатите.

Инфлацията във Великобритания е над 10 процента. Но не само високите цени изкарват хората на улицата. Линч казва, че се борят и за по-добри работни условия. “Ако не защитаваме тези искания, ще се окажем като всички нископлатени работници в това общество, които имат несигурна работа и зависят напълно от това, което работодателят им наложи”, обяснява синдикалистът.

Одобрение за стачките на медицинските служители

Правителството пък обвинява синдикатите, че се противопоставят на реформите. Железопътната стачка буди сериозно недоволство сред голяма част от хората. При медицинските сестри и болногледачите ситуацията обаче е коренно различна. Техните протести събират одобрението на 66 процента от британците. Стачката на парамедиците също се ползва със значителна подкрепа.

Ричард Уебер е санитар от спешната помощ. По време на последната си смяна той, подобно на много негови колеги, бил принуден да прекара часове в линейката, защото за пациента в нея не можело да се намери свободно легло. Болниците са препълнени. “Намирам го за гротескно - спешно болен човек трябва да чака навън в линейка в продължение на осем или десет часа, за да бъде приет”, казва той.

Стотици умират заради проблемите в спешната помощ

Проблемът е системен. “Има твърде малко персонал в областта на медицинските грижи и твърде ограничен капацитет от легла. Най-важната задача е болниците да разширят обема на здравните грижи и да се инвестира повече в целия сектор”, твърди Уебър.

От професионалното сдружение на лекарите в спешната помощ са изчислили, че на седмица умират между 300 и 500 души, защото системата за спешна медицина вече не функционира както трябва.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    58 6 Отговор
    Хаахаха, е така е, нали воювате срещу Русия - и вие ще давате "косвени жертви", няма как!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Рикши Бунак

    47 2 Отговор
    Ще осигурим рикши, много рикши!
  • 4 Дойче Зеле

    53 0 Отговор
    Ами като сте се загрижили за англетата приемете ги във вашите болници бе. А нещо да кажете за Българските болници??
  • 5 !!!

    63 3 Отговор
    Някой да си помисли, че умират защото сиропираха десетки милиони с експерименталки. Неее, няма нищо общо....
  • 6 СТЕФАН

    43 3 Отговор
    А представяте ли си колко умират в България - страната с най-високата смъртност в света - по официални данни на ООН.
    Никой не се занимава да ги изчислява...

    Коментиран от #26

  • 7 Соваж бейби

    27 2 Отговор
    Да ги пращат в България,щом има пари да храни украински мигранти ?!Чак в шок изпаднах като видях анкетата на Факти ,нямам думи,дано да няма семейства в нужда и старци на студено всичката да е в ред в България ! да помогне и тези
  • 8 Шоги6

    6 25 Отговор
    Ай стига сте лъгали , ставате смешни....че има балъци да ви вярват,има , ама чак пък толкова....
    Ай пътувайте смело на .....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Съветските

    22 4 Отговор
    болни, са най-здравите болни! Какво се цели с тази информация? Как са болните в Германия, Португалия, Русия, Китай…..дайте статистика поне.
  • 11 ТаУмВзе

    34 3 Отговор
    Риши ги нагласи Яко! Дай Още кинти на злеленски и да не ти дреме на тюрбана.
  • 12 Пако

    40 1 Отговор
    ТЕНДЕНЦИЯ В ЦЯЛА ЕВРОПА,ТОВА СА ПРИЗНАЦИ НА ЗАГНИВАНЕ НА СЕГАШНАТА СИСТЕМА С УМИСЪЛ ДА УМОРЯТ ХОРАТА. ОПИТВАТ С ВАКСИНИРАНЕ,СКЪПОТИЯ,ДЕФИЦИТ НА ЛЕКАРСТВА,АДЕКВАТНА МЕДПОМОЩ,ВОЙНИ ДОКАТО СКАПЯТ НАСЕЛЕНИЕТО.
  • 13 Тъй де

    19 2 Отговор
    Работата много зле става ако някой си помисли да напусне нациския съюз!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дааа

    11 12 Отговор
    Срещу NHS и да се засилят нашите пишман меринджей немогат да ги настигнат.
    Там са на съвсем друго ниво за СПАСЕНИЕТО на всяко едно същество.
    Стигнали са до там, че да вярва, че щеоздравее и да е спокоен пациента, служителите от болницата учат езика от която националност и му говорят и го успокояват на родния му език.
    Лечението е 70% добро отношение, надежда, че след този лош период, човека има надежда да се оправи.

    Я накарайте някоя пишман циганка-санитар у нас да цитира Шекспир на англичанин в интезивното.
    Тея крадци от дпс-герб-бсп ни върнаха в каменната ера. Избиха и изгониха българите с кражбите си.
  • 16 КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ИНГИЛИЗИ ИЗМРАТ

    20 7 Отговор
    ТОЛКОВА ПО ЛЕСНО ЩЕ ВЪРНЕМ СТАРИЯТ НЕАРДЕТАЛСКИ СВЯТ И ВСЕКИ ЧОВЕК С ТОЯГА В РЪКАТА ЩЕ УДРЯ АНГЛИЙСКИТЕ МЕКЕРЕТА ДЕТО ОКРАДИХА СВЕТЪТ

    Коментиран от #18

  • 17 Абе..Факти

    25 0 Отговор
    От целия Европейски Съюз само тва Зеле ли ще ми вадите, други медий няма ли?

    Коментиран от #23, #32

  • 18 КВИ ИНГИЛИЗИ БЕ ТО ВЕЧЕ НЯМА АНГЛИЯ

    17 2 Отговор

    До коментар #16 от "КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ИНГИЛИЗИ ИЗМРАТ":

    ПУТИН ПОТОПИ ОСТРОВА И ЦЯЛА АМЕРИКА
  • 19 хммм

    17 3 Отговор
    индийците избиват белите англичани, също както комунистите избиват нас... Утре пак ще бойкотират направата на правителство и пак ще са тъмните индивиди!!

    Коментиран от #20

  • 20 мххх

    14 1 Отговор

    До коментар #19 от "хммм":

    Не както комунистите а като сиганите ни избиват нас.
  • 21 Зевзека

    20 2 Отговор
    Защо така? Нали гадните българи и румънци не ни пускат в свещения рай? Няма 9 милиона български крадци насред Лондон да тормози богопомазаните пакистанци? След Брекзит се очакваше да станат световна сила, да преуспеят и да бъдат пример за величие. А то какво стана? Всъщност стана точно това, което ние смотаните българи им предсказахме. Не беше нужно да сме врачки, че да го предвидим. Сега смешно ли им е? Едва ли!
  • 22 УСА СЗО

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Никой не казва":

    Още не сме го разпространили масово. Гледайте самолетите, които пръскат над България всеки ден след 14 часа, ма вие нещо не прихващате!
  • 23 Ми ний сме филиал

    14 1 Отговор

    До коментар #17 от "Абе..Факти":

    на DW. Нали от там ни финансират. Иначе глад и за нас и за държанките ни.
  • 24 Слава на Великият Путин

    17 1 Отговор
    Нищо им няма! Ще им мине като на кученца, само да си сменят пола и ще се излекуват. Сега по важното е да се помага на укръйна, а Индия ще помага на изстрадалия остров! Сомалия също.
  • 25 Ще има и още

    13 0 Отговор
    Ваксата действа!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Козела Генади

    27 0 Отговор
    Кога беше последния път когато си чакал 7 часа пред лекарския кабинет за преглед? Кога последно ти дадоха направление за специалист за след 5 месеца? Кога за последно на жена ти и дадоха час за гинеколог за консултация за година и 4 месеца по-късно? Кога личния ти лекар последно ти даде час за преглед за след 3 седмици? Кога за тежка инфекция на горните дихателни пътища ти изписаха прополис и парацетамол в България? Тия неща случват ли се в България, понеже това са реални случки от английското здравеопазване и някои са ми лични примери.

    Коментиран от #28

  • 28 Козела Генади

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Козела Генади":

    Това беше за 6 СТЕФАН
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Новата болест "внезапно"

    14 2 Отговор
    Що така бе? Нали тия на острова бяха дупчени по 4 пъти? Нали беше най-важното страшната хрема да оправим, че само от нея се мре, а другото нямаше значение? Какви са тия "стотици мъртви" на седмица, че и спешната помощ не издържала? Нещо тука май май не ни казват докрай истината. Да не би всичките тия стотици случаи да са от новата болест наречена "внезапно"
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Аз първо гледам

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Абе..Факти":

    Автора,Зеле ли е,о не мерси,чиста пропагандна медия
  • 33 Дааа

    12 2 Отговор
    Тази криза се движи от службите. Като се потикват за стачки лечебни служители и подобни. Така прикриват катастрофата и последствията от боцкането с отровата....наречена ваксина.

    Коментиран от #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Козела Генади

    12 0 Отговор

    До коментар #33 от "Дааа":

    Боцкането и Ковид са само върха на айсберга, цялата Здравна система от много преди това е пропаднала. Индийците масово ходят за всяка малка болежка и искат направления за щяло и нещяло. Отделно и самите лекари масово са абсурдно некадърни и гледат в Гугъл симптомите ти и пак от там изписват лечение - най-често обезболяващи като парацетамол, антибиотик почти никога. За възпален пръст до нокътя, фармацевта ти препоръчва крем, за по-евтино те праща до личния лекар да ти даде рецепта (плащаш само рецептата - £9 преди) за крема (иначе £30), а лекаря ти насрочва операция за след 3 седмици, смятай сам.
  • 37 Вирус

    9 0 Отговор
    Ама какво плачат изпълнява се плана за намаляване на населението
  • 38 Вирус

    12 0 Отговор
    Това сигурно е внезапната естествена смърт от нищото с малко помощ от боц боц
  • 39 йаслар

    7 1 Отговор
    Нали си избраха богат индийски сурикат за премиер.Толкова зло са посяли по света заедно с фамериканските тролове,че си заслужават съдбата.
  • 40 Братвурст

    0 3 Отговор
    Много злорадствие... а дали това не е целта на "новината"?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 чиче

    4 0 Отговор
    СТИГА платени статии.Англия е зле а ние сме добре.
  • 43 Зевзек

    1 0 Отговор
    "Великобритания: стотици умират, защото няма болнични легла."

    Само да попитам най-вече 70-80 годишни ли са тези, които сега измират?
    Ако имаше болнични легла още 2-3 години набучени с тръбички и електроди ли щяха да живеят или пък щяха да живеят още 20 години като катерят планини високи тад 5000 м или пък да плават целогодишно из топлите морета на борса на някоя луксозна яхта.
Новини по държави: