Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Януари, 2023 11:05 4 529 88

"Простихме се. Смятахме, че умираме": в Харков кошмарът е още жив

  • украйна-
  • кошмар-
  • цивилни жертви-
  • харков-
  • русия-
  • война-
  • въздушни удари-
  • северна салтовка

Местните хора започват да се завръщат

"Простихме се. Смятахме, че умираме": в Харков кошмарът е още жив - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Северна Салтовка е най-големият микрорайон на Харков, където преди началото на войната срещу Украйна са живели над 300 000 души. От руския обстрел междувременно са повредени над 4000 от блоковете, около една трета от зданията имат директни попадения от ракети. От началото на май, след контранастъплението на украинските части, местните власти започнаха да ремонтират повредените сгради - основно прозорците и покривите, което не изисква твърде големи разходи. „Искахме да опазим имуществото на хората и в бъдеще да ги върнем по домовете им", казва Евгений Пасенов от Харковския градски съвет.

Домовете приличат на изгорели кошери

Сега в Харков живее по-голямата част от населението, обитавало града и преди войната - над един милион души. Бизнесът възстановява дейността си, а автомобилите по улиците стават все повече. Но в Северна Салтовка си остава безлюдно - по информация на градските власти там всички сгради са повредени.

През пролетта блоковете с празни прозорци и почернели стени приличаха на изгорели кошери. Сега повече приличат на къщички за птици - по прозорците са наковани дъски. А колко са хората вътре може да се разбере в дни, когато се раздават хуманитарни помощи, казва местната жителка Ирина Петренко.

"Въздушният удар беше много мощен"

"Тук се омъжих, родих дъщеря си, училището ѝ беше тук", си спомня Ирина. "Това е детската градина, в която ходеше внучката ми. А тук се разхождахме - това е нашият парк, сядахме на пейка и ядяхме царевични пръчици."

Ирина била шивачка, мъжът ѝ работел в мебелна фабрика. Дъщерята със зетя и осемгодишната внучка живеели на съседната улица. Семейството на дъщерята заминало от Харков още в първите дни на войната, а Ирина и мъжът ѝ останали. Криели се в коридора, спели на смени. През нощта от прозореца жената виждала как изстрелват ракетите от страната на Русия, която е само на няколко километра - толкова близо, че руснаците използвали и миномети за обстрела.

Интензивните руски нападения срещу Северна Салтовка продължили през целия март. „Въздушният удар беше много мощен. Бяхме в коридора. Два стола, свещи. Даже дивата ни котка седна в ръцете ни. Ние с мъжа ми се простихме един с друг, казахме си, че се обичаме. Цял живот сме си говорили, че ще умрем в един и същи ден, защото аз няма да мога без него, а той - без мен. Решихме, че този ден е дошъл", спомня си Ирина.

На следващата сутрин съпрузите решили да се преместят поне в друг район на града. На тръгване Ирина измила пода. „Мъжът ми каза, че е безсмислено, а ето, че жилището ни оцеля", казва жената. „Пътувахме под обстрел. Съседният блок гореше. Висяха жици, търкаляха се камъни. Заобикаляхме ги. По пътя видяхме един ранéн таксиметров шофьор и убития му пътник - възрастен човек", спомня си Ирина.

Съпрузите си настанили в жилището на свой приятел, който се включил в териториалната отбрана. Ирина готвела за него и за неговите побратими и това я поддържало. "След това изпаднах в депресия - много исках да се прибера вкъщи", посочва Ирина.

Местните хора започват да се завръщат

Пенсионерката Раиса Лобанова останала през пролетта съвсем сама в целия 9-етажен блок. Тя обяснила на Ирина откъде да вземе вода и къде се получават хуманитарните помощи - нито един магазин не работел. Жените по цял ден разчиствали двора, пълен със счупени стъкла и рамки на прозорци.

Преди Ирина не познавала съседите си, а сега я поздравяват и хората от близките улици. Връщайки се у дома, Ирина се заела с благотворителна дейност - проучвала нуждите на съседите си, пишела списъци и раздавала хуманитарна помощ.

Местните хора започнали да се връщат в Северна Салтовка през септември - когато руският обстрел намалял, тъй като руснаците напуснали позициите си, обяснява Ирина. Хората се завърнали дори в тези домове, които не ставали за живеене, допълва тя.

Паралелно сред блоковете се виждат кранове, които работят по отстраняване на повредите по сградите. Няколко дори вече са възстановени, но никой не бърза да възстановява детските площадки. За няколко часа виждаме само две семейства с деца.

Бъдещето е неясно

От градската управа засега не могат да кажат колко от блоковете в Северна Салтовка няма да могат да бъдат възстановени. За целта трябва да се направят огледи и съставени експертизи. „Може икономическата експертиза да покаже, че ще излезе по-евтино да се построи нов блок", предполага Евгений Пасенов от Градския съвет.

Затова и не бързат с плановете за възстановяване на Северна Салтовка. Международните организации едва ли ще предоставят финансиране, защото войната все още продължава. По закон възстановяването на повредените сгради може да започне 90 дни след края на бойните действие, посочва представителят на местната власт. А всички, които вече поправят жилищата си, вършат това на собствен риск, допълва той.

Автор: Анна Соколова


Поставете оценка:
Оценка 3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДРОнег

    32 60 Отговор
    рузкото "асвобаждение" е кошмар за всички нормално хора !!!
    През 1878г. и ние преминахме през това - "от трън, че на глог" ... Както и през 1944г ...
    Стотици хиляди МЛАДИ ХОРА загиват на фронта и за какво - както се оказа заради имперски амбиции на путин !!!

    Коментиран от #16, #34, #37

  • 2 Пич

    74 27 Отговор
    Хвърлете Зеления в затвора , и спрете да страдате ! Ако не озаптите този клоун , Украйна ще изгори !!!

    Коментиран от #65

  • 3 историк

    66 18 Отговор
    Харков е руски град и там винаги са живеели руснаци

    Коментиран от #7, #19, #73

  • 4 Жеко

    17 33 Отговор
    Таксиметър Президент с интелект на кокошка
  • 5 Българка

    25 69 Отговор
    Призовавам всички подкрепящи руските убийци дори за миг да се поставят на мястото на украинските цивилни. Докато в РФ има фашистки режим ,никоя държава от Европа не е застрахована от руските агресори

    Коментиран от #9, #10, #12, #18, #40

  • 6 007

    18 36 Отговор
    Руския мир не прощава🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
  • 7 1944

    18 40 Отговор

    До коментар #3 от "историк":

    и кво? цяла година матушката ви не може да асвабади рООсийски град на 50 км от границата. ахмак сила. за нищо не ставате тавариш , за нищооооо.

    Коментиран от #14

  • 8 Учуден

    50 15 Отговор
    Кой ви е виновен, че търпите зеления наркоман за президент! Магазините не били работили, ами в Париж работят - на вашата Зеленска и засякоха колко е похарчила за 10 минути в парижки бутик - 40 000 евро.
  • 9 Поставям вв

    53 17 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Украйна е фашистка държава. Забранява руска реч, въпреки че голяма част от населението не говори друг език.
  • 10 Антитрол

    51 15 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    А нещо за американските убийци нищо не казваш - защо не призоваваш всички да се поставят на мястото на Иракските цивилни или на Либийските цивилни или на Сирийските цивилни или пък на Сръбските цивилни.
  • 11 Летописец

    51 12 Отговор
    А осем години статиите за обстрелваните домове от украинската хунта в руските провинции бяха само суха статистика . Сега научаваме и кога си мият пода украинските домакини .
  • 12 Сс3мпа

    52 13 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    През 2014-2015 що не се постави на мястото на цивилните? Украинските нацисти гонеха хората и ги палиха живи. Ти къде беше тогава да сипеш морал?
  • 13 ТаУмВзе

    21 6 Отговор
    Войната не е Игра на Милост! Z
  • 14 Хахаха

    31 8 Отговор

    До коментар #7 от "1944":

    Прав си, тия 10 000 000 жители, които гласуваха на референдумите не бяха бивши украинци:) А ДНР и ЛНР се намират в Южна Америка:)
  • 15 Реалист

    15 34 Отговор
    Руските путинофилски иZzроди няма да се спрат пред нищо! За тях няма нищо свято, лъжа , измама, убииство, мъчение, престъпления спрямо деца и възрастни, това е тяхния морален кодекс! Нищо не ги отличава от сталинизма, те не са мръднали дори сантиметър! Наглоста на руснаците е безкрайна! Само прилагане на сила спрямо тях ще ги принуди да спрат, но силата спрямо техните ръководители! Хората за тях са цифра или някакъв предмет!

    Коментиран от #22

  • 16 ДДРОнег

    10 28 Отговор

    До коментар #1 от "ДДРОнег":

    Ако рузките сзине не бяха ни асвабадили 1878 аз като ром с нестандартна ориентация щях да се чувствам уважаван сексуално от турците.

    Коментиран от #58

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 123

    39 13 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Веднага след като ти се поставиш на мястото на убитите деца от американците в срутената болница в Белград! Споко, няма да те карам да си на мястото на милионите убити пак от САЩ в Ирак и Афганистан.

    Коментиран от #38

  • 19 ДДРОнег

    13 35 Отговор

    До коментар #3 от "историк":

    Именно, много руснаци живеят в Украйна и именно техният живот пострада най-много от желанието на путлер да ги "асвабади" !!!

    Коментиран от #28

  • 20 Сух

    21 8 Отговор
    Кой ви вярва, бе лъжци
  • 21 !!!?

    14 31 Отговор
    Кремълските варвари нямат аналог !!!?

    Коментиран от #24

  • 22 Антитрол

    34 9 Отговор

    До коментар #15 от "Реалист":

    Е друго си е например да хвърляш напалм над цивилни - ето това е цивилизация. Или пък да сринеш със земята Мосул и Рака и да загинат над милион цивилни - това също е цивилизация и евроатлантически ценности.

    Къде са тръгнали тия изостанали руснаци които пазят цивилното население.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Да припомним

    11 17 Отговор
    Факти.бг
    21 Декември, 2022
    "Руската армия продължава мощното настъпление срещу Бахмут"
    Вагнер са на 5 км от Бахмут

    Само да питам...19 дена по-късно на колко км са от Бахмут

    Коментиран от #41

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Българин

    24 10 Отговор

    До коментар #19 от "ДДРОнег":

    Затова ли посрещат Русия като освободител, а в Киев и Одеса протестите срещу Зеленски стават все по мащабни?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Донбас

    6 1 Отговор
    Кошмара продьлжава..
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Баши Бозук

    11 14 Отговор

    До коментар #1 от "ДДРОнег":

    Добре си бяхме при Бащицата Султана и агите му. Пазеха ни от Русия.

    Коментиран от #43

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 д-р Косев

    10 17 Отговор
    Ето за това се борят копейките. За който не знае, в Харков на 90% от жителите са етнически руснаци и рускоговорящи украинци. Всъщност освободителната войната на Путлер почти не засегна митичните бандеровци в Западна Украйна, всички злини се стовариха върху нещастните хора обречени да имат нещо общо с Раша.
  • 37 Ехаа

    16 8 Отговор

    До коментар #1 от "ДДРОнег":

    Ама какво освобождение ве? Нали зеления контраатакува по всичките азимути ве?

    Коментиран от #39

  • 38 ДДРОнег

    9 21 Отговор

    До коментар #18 от "123":

    Значи признавате, че рузнаците постъпват както американците, че нападат чужди страни и избиват невиини граждани ?!
    Но ако американците постъпват така с чужди на тях народи, то рузнаците извършват зверства над близък на тях народ, а най-засегнати точно рускоговорящите области на Украйан !!!
    Значи близките на рузия народи много трябва да се пазят от тях , нали ?!
    И ние, които уж трябва да се чувстваме близки с рузнаците трябва много да се пазим , както се пазят всичките съседи на рузия !!!
  • 39 ДДРОнег

    12 21 Отговор

    До коментар #37 от "Ехаа":

    За пръв път виждаме народ да се бори против своето освобождение, и то така яростно се бори, че "втарая армия в мире" си оставя оръжието на украинците в опитите си да се "прегрупира" :):):)
  • 40 Баши Бозук

    10 12 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Добре си бяхме при Бащицата Султана и агите му. Пазеха ни от Русия.
  • 41 Европеец

    25 10 Отговор

    До коментар #26 от "Да припомним":

    Няма значение на колко километра са от Бахмут руснаците, а колко укронацита са денацифицирани в Бахмут. Една от задачите на СВО е денацификация на Украйна и тя върви с пълна сила. Путин не бърза - протести вече има и в Украйна а да не говорим за Европа че даже и в САЩ печели - на Бай дън вече му се клатят краката.

    Коментиран от #60

  • 42 Донбаска

    19 9 Отговор
    Призовавам всички подкрепящи бандеровците дори за миг да се поставят на мястото на донбаските цивилни. Докато в 404 има бандерофашистки режим ,никоя държава от Европа не е застрахована от зверсива.

    Коментиран от #55

  • 43 ДДРОнег

    10 17 Отговор

    До коментар #34 от "Баши Бозук":

    Не, но има разлика между Освобождение и "асвабаждение" !!!
    Ако някой те освобождава с цел да те използва и те насилва да си му благодарен , защо трябва да бъдем длъжни завинаги на такива ?!

    Коментиран от #54

  • 44 оня

    9 2 Отговор

    До коментар #32 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Премълчаваш твоите центове:))
  • 45 Мемфис

    10 21 Отговор
    Проклета да е тази руска сган от убийци и иZроди! Такива диваци може да се родят само в ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО!

    Коментиран от #51

  • 46 О-краiнец

    15 6 Отговор
    Смърди на укро пропаганда!
  • 47 Това по блоковете е от

    11 4 Отговор
    Надцистите Господа пропангадатори
  • 48 Швабските зелки квичат

    14 4 Отговор
    Означава, че всичко върви в правилна посока.
  • 49 стоян георгиев

    9 13 Отговор
    Войната отключва съпричастността.украинците помагат един на друг и ще се справят.бъдещето е за тях.ще бъдат едни от най уважаваните и проспериращи европейски народи.

    Коментиран от #75

  • 50 Аспарух

    9 16 Отговор
    Рашистите с тази безумна агресия направиха така, че консолидират източна рускоговоряща и западна Украйна.Децата на рускоговорящите украинци не искат да говорят езика на агресора.
    Други над 8 милиона рускоговорящи бягат от "освободителите" и не искат да чуват за обща държава на окупираните територий.
    Извода Путлер е долен нацист, заедно с нашите русороби
  • 51 прост шоп

    10 2 Отговор

    До коментар #45 от "Мемфис":

    Мдаа, личи си кой какъв е от коментарите, едни други в миналото проповядваха чистите раси.
  • 52 Браво

    7 16 Отговор
    Браво братя българи! Ако все още има такива. В Поморие руският анклав искаха да си избират руски кмет. Както я карате, утре дядя Путин може и тук да дойде и някой главорези от български произход да колят и бесят. Русия може да ни е освободила от турците, но както казва Левски, който ни освободи той и ще ни пороби. И това си остава факт!

    Коментиран от #85

  • 53 Пут Ин Ам-Гъл

    8 18 Отговор
    300 дни от 3-дневната му война.

    Той възроди Съветския съюз:
    - икономиката е съсипана
    - рублата потъва
    - всеки иска да избяга
    - губят война, за която обвиняват САЩ
    И на фона на всичко това в главите на русофилите Путлер остава велик стратег?!

    Коментиран от #56

  • 54 Антитрол

    14 3 Отговор

    До коментар #43 от "ДДРОнег":

    Аха друго си е както американците освободиха Афганистан казваш - там никой не ги уважава и не им е длъжен, същото е и в Ирак, Сирия, Либия и Сърбия.

    Но пък в Косово ги освободиха с цел да ги използват да си направят база и ги насилват да са им благодарни.

    Лошо опорките не вървят
  • 55 д-р Косев

    6 16 Отговор

    До коментар #42 от "Донбаска":

    Поставяме се. Живееш си мирно, гледаш си бизнеса, семейството, наслаждаваш се на дребни и по-едри удоволствия. И изведнъж 2014 некакви комплексирани тъпунгери в Раша решават, че трябва да бъдеш спасен и се започва мъката. Колкото си по-близо и по-свързан с Раша, толкова по-страшни злини те спохождат.

    Коментиран от #57

  • 56 Икономист

    13 5 Отговор

    До коментар #53 от "Пут Ин Ам-Гъл":

    - рублата потъва

    Само с лъжи и пропаганда не става трябва и акъл - та колко е "потънала" рублата но пък виж еврото и долара потънаха както и европейската икономика.

    Коментиран от #62

  • 57 Кримчанин

    15 3 Отговор

    До коментар #55 от "д-р Косев":

    "И изведнъж 2014 некакви комплексирани тъпунгери в Раша решават, че трябва да бъдеш спасен"

    Лъжеш - 2014 някакви комплексирани тъпунгери в САЩ решиха че трябва да направят кървав преврат в Украйна и да сложат свои фашизирани марионетки на власт - самите комплексирани тъпунгери си го признаха.

    Коментиран от #61, #63

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Керът

    4 11 Отговор
    Това носи блатото в цялата история - страдания, мъки и лъжи!
    Фашистите са в Кремля, а нацизмът трайно се настани в промитите мозъци на рушляците и pycopoбите...
  • 60 ...

    6 8 Отговор

    До коментар #41 от "Европеец":

    Единствените нацисти на територията на Украйна са тези които са нападнали Украйна и избиват населението и пак водени от късокрак еврейски началник с мания за величие. Съдбата му ще е същата.

    Коментиран от #66

  • 61 Керът

    4 10 Отговор

    До коментар #57 от "Кримчанин":

    Ватниче, виждали сме ги ния тия преврати и знаем кой кой е, споко. С опорки не става, с индоктринирани изгладени хацистки мозъчета също, pycopoбче!

    Всуе се пънете, безаналогови пропагандисти на екранни мултики...
  • 62 Керът

    4 10 Отговор

    До коментар #56 от "Икономист":

    Билет за Омск да ти купим? (барем се отървем от един тунеядец). Само кажи кога го искаш, ватниче.
    Да не седиш тук в пропадналата Европа... ходи си там в нацисткото блатце, да ти е добре!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Механик

    10 4 Отговор
    Един и същ трол, при това много повърхностен, под различни никове, пише едно и също. А истината е, че Путин ви трича яко и методично. И пак добре, че няма ракети и е умрял, а сега го опреират от 100 болести. Че ако не беше така, какво ли щеше да ви е?!

    Коментиран от #69

  • 65 Ъъъъ

    3 9 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Пич ти трябва да си дро... ако не разбираш, че украинците не искат с Украйна! Те не искат да изхвърлят Зеленски, те искат да изхвърлят Путин! Та нещо не си разбрал по схемата! В Украйна, Путин винаги е смятан за диктатор!
  • 66 Евопеец

    10 2 Отговор

    До коментар #60 от "...":

    Ами те господарите ти признаха че Азов, Айдар и Десен сектор се нациски формирования. И те избиваха населението на Донбас 8 години.

    Е сега опорките са да издокарате руснаците нацисти за да не се обръща внимание на истинските нацисти в укрия, но не вървят. Пък еврейския началник е един късокрак клоун в Киев но пък той е подчинен на други еврейски началници отвъд океана.

    Коментиран от #72

  • 67 Гост

    2 6 Отговор
    Дано...един ден Москва да стане същата.......
  • 68 Кримчанин

    9 2 Отговор

    До коментар #63 от "д-р Косев":

    "Има няма стотина загинали на Евромайдана"

    А 14 000 загинали в Донбас къде ги забрави - да не би да те е хванала доларовата амнезия. А в Одеса къде ги забрави - пак ли амнезия. А хилядите изчезнали несъгласни с хунтата в Киев.

    И как влиза в "евроатлантическите ви ценности" свалянето на законно избран президент с въоръжен кървав преврат или ценностите ви зависят от това кой плаща.

    Коментиран от #70, #71

  • 69 Гост

    2 5 Отговор

    До коментар #64 от "Механик":

    Трича ти главата.....макар че няма нужда...тричана е по рождение....
  • 70 Герги

    2 8 Отговор

    До коментар #68 от "Кримчанин":

    ...Законно избран президент....само забрави да допълниш...куклата на Путин....нещо против....

    Коментиран от #74

  • 71 стоян георгиев

    1 6 Отговор

    До коментар #68 от "Кримчанин":

    Вчера ти обясних че такива няма.ти не опонира демек разбра че си излъгал.що повтаряш лъжата днес отново?

    Коментиран от #77

  • 72 ...

    4 9 Отговор

    До коментар #66 от "Евопеец":

    По-скоро твоя господар призна че иска да избие всички жени и деца на Украйнска територия. Че е доволен когато жени и деца страдат и замръзват. Самия ти господар призна че трябва да се избият всички които не са на еврейското му мнение и дори на руска територия опрощава греховете на затворници избиващи жени и деца.
    Единствените НАЦИСТИ (думата идва от НАЦИОНАЛ СОЦИАЛИСТИ - т,е. 1:1 с ПУТИН) са тези които избиват и издевателстват в ЧУЖДА ДЪРЖАВА над НАСЕЛЕНИЕТО И. ТОВА СА НАЦИСТИ !!!!!!!!!

    Коментиран от #76

  • 73 праисторик

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "историк":

    Варна също.!
  • 74 Кримчанин

    7 1 Отговор

    До коментар #70 от "Герги":

    Защо бе всички европейски управляващи да не би да не са кукли на конци на САЩ или пък зеления да не би да не е кукла на конци.

    Значи според соросоидите ако е кукла на конци на господарите им някой управляващ може, обаче ако някой е в добри отношения с Русия или Китай това вече е голям грях - това се казва промит мозък.
  • 75 Статистик

    6 1 Отговор

    До коментар #49 от "стоян георгиев":

    Мдаа...виждаме ги как си помагат на нашето черноморие, и как ще тръпнат от нетърпение да заминат на фронта! А на нас помагат да си похарчим парите, дето ги нямаме!

    Коментиран от #80

  • 76 Европеец

    7 1 Отговор

    До коментар #72 от "...":

    "избиват и издевателстват в ЧУЖДА ДЪРЖАВА над НАСЕЛЕНИЕТО И. ТОВА СА НАЦИСТИ !!!!!!!!!"

    Значи американците са нацисти според теб - те избиват и издевателстват в чужда държава над населението им. Да ти припомня ли Виетнам, Корея, Иран,Афганистан, Либия, Югославия и още много държави.

    Коментиран от #81

  • 77 Кримчанин

    4 0 Отговор

    До коментар #71 от "стоян георгиев":

    Стоянчо първо се научи да не крадеш никове а после да правиш пропаганда с лъжи - не ти се отдава. Това че казваш на черното бяло не значи че е вярно пък и вчера не съм включвал компютъра - нямам си на идея на кого си опонирал но не съм бил аз.

    Коментиран от #82

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 д-р Косев

    2 3 Отговор
    Нема спор, че 2013-та САЩ изпързаляха Путлер и свалиха куклата му на конци, за да инсталират своя. Това между другото го направиха още веднъж през 2004-та, но тогава Путин запази самообладание и успя след няколко година пак да лансира своите агенти. Такава е играта, Украйна е страна на разлом, пресичат се различни интереси, а и самото население е разделено или поне беше. Този път обаче Вовата се обиди, хвърли играчката и налетя да се бие. Не можем да виним украинците, че защитават територията си. Няма война без жертви, а тази война я започна Путинова Русия и тя носи отговорност за всички жертви. И да, войната започна още 2014 с окупирането на части от Украйна от руския башибозук в Донбас.

    Крим е съвсем друга история, той си е наистина руски и затова там всичко мина тихо и мирно и западняците само малко помъркаха възмутено колкото да спазят етикета.
  • 80 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #75 от "Статистик":

    Кво виждаш на нашето черноморие? Големи украински групи бежанци които си помагат мпомежду си.основно са жени деца и старци.мъжете са в Украина!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Фитки.нюз

    3 0 Отговор
    "Превратът на Майдана позволи на агентите на Вашингтон в Киев да назначат правителство, което да сътрудничи на този проект. Неотдавнашното признание на премиера Меркел, че тя и нейните европейски колеги са се опитвали да използват Минските споразумения, за да спечелят време за военното изграждане в Украйна, потвърждава трагичната истина по този въпрос." („Полковник от САЩ обяснява ролята на Америка в провокирането на конфликта между Русия и Украйна“, Lifesite)

    Коментиран от #84

  • 84 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #83 от "Фитки.нюз":

    Преврат в Украина не е имало.провери кво означава думата преврат.
  • 85 Мишо

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Браво":

    Я прочети кой си избраха за премиер на Великобритания и тогава ръси простотии.
  • 86 Лъжи от ДВ

    2 1 Отговор
    Краварски новини
  • 87 Опълченец

    1 0 Отговор
    Слава на Русия!
  • 88 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    Русия трябва да воюва само с НАТО, а Западът - с целия свят. Вярвам, че Западът е обречен. Москва може да издържи колкото трябва, но противниците й не могат.
Новини по държави: