9 Януари, 2023 11:46 1 863 23

Додик иска обединение на босненските сърби със Сърбия

  • сърбия-
  • милорад додик-
  • босна и херцеговина-
  • сърби-
  • босненци-
  • балкани-
  • република сръбска

Додик съжалява, че една голяма Сърбия не е създадена още през 1918 г.

Додик иска обединение на босненските сърби със Сърбия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик призова за обединение на босненските сърби със Сърбия, казвайки, че подкрепата за това е единодушна и от двете страни на река Дрина, съобщи сръбският вестник „Данас“, цитиран от БТА.

По повод планираната за днес церемония за деня на Република Сръбска, 9 януари, вчера Додик каза още, че променените условия в света също са в полза на този план. „Ние, които сме избрани от народа, трябва да се възползваме от това време, за да обединим сръбския народ“, каза Додик и добави, че е дошло време да се мисли за това как всички сърби да живеят в една държава, защото отношенията на силите в света са се променили и вече не съществуват ограниченията, които са били пречка досега.

В речта си Додик каза още, че съжалява, че една голяма Сърбия не е създадена още през 1918 г. и че се гордее с поколението на политиците, които са създавали Република Сръбска. „Ние искаме своя държава“, каза Додик, добавяйки, че Република Сръбска е формирана на 9 януари 1992 г. с цел да се превърне в независима държава, но това така и не се е случило заради Дейтънското споразумение.

Съгласно Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на гражданската война в Босна (1992-1995), страната беше разделена на две полуавтономни единици - Република Сръбска и мюсюлманско-хърватска федерация. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете единици са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

Председателят на сръбския парламент Владимир Орлич коментира, че създаването на Република Сръбска е предотвратило пълното унищожение на босненските сърби. Той добави, че Сърбия е лидер в региона и като такъв има силата да защити себе си и народа си, така че „никой да не може да унижава сърбите“. Церемонията по отбелязване на деня на Република Сръбска е обявена за днес в източната част на Сараево, където се планира организирането на парад с над 2000 участници, включително и въоръжена полиция. Босненските сръбски власти празнуват Деня на Република Сръбска на 9 януари въпреки решенията на Конституционния съд на Босна и Херцеговина, които го обявяват за противоконституционен, тъй като дискриминира хърватите и бошняците.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    20 1 Отговор
    Да се обади на Пу, да ги присъединят към Русия с някоя операция.
  • 2 Керът

    25 4 Отговор
    Да, искаха да заграбят не само Западните покрайнини, но и още 70 км. навътре от България (няма да споменавам дори Македония), и ако не е тогава САЩ - троловете с минусите, проверете какво пиша, защото е ИСТИНА, сега България вероятно нямаше да я има!
    Не съм убеден дали сърбите не са ни забивали нож в гърба по-често от византийците - от тях поне си го очакваме...

    Коментиран от #8

  • 3 87556

    9 16 Отговор
    Сърбия успя да осъществи напълно "Велика Сърбия". Македония си остана сръбска провинция и квази държава, взима половината от Босна, а чрез Русия си връща Косово.
    Браво!
  • 4 Няма

    22 4 Отговор
    Няма проблем отиват си в Сърбия и се обединяват.
  • 5 ТРЕНД

    2 11 Отговор
    Когато се очерня комунизмът, чернилката е взета от таз която е върху фашизмът-нацизмът. И фашизмът побелява и свети. Ако Бог почернее в умовете, то в тез умове, сатанинското е бяло. Щом си за ЦСКА, си против Левски-пфк. Врагът на лошият винаги пример за добро. И който е припознат за добър, ще се съживи и евреите пак ще изгорят. Но национализмът не е едностранен, и ще пламне война - всеки срещу всеки. Сърбите ни нарочват, гърците, ще стане и с турците, румънците.. Въпрос на времее и Франция срещу Германия. Където е текло пак ще тече.. Искат като преди, вече го имат. Капитализмът е егоизъм, фашизмът-национализмът е военното му лице, истинско лице.
  • 6 ТРЕНД

    2 13 Отговор
    Комунистите били управлявали и сега. Вярно е, че Тодор Живков и БКП,ДС взеха решение с другите компартии да станат капиталистически страни, десен път, но 30 години изпълняват командите от ЗАПАД, и сега сърбаме попарата по рецепта от ЗАПАД. бкп просто смениха Москва с Вашингтон и Маркс-Ленин с Айн Ранд и Милтън Фридман, финансират антикомунизмът и русофобията, капиталистическа върхушка са. Когато се очерня комунизмът, чернилката е взета от таз която е върху фашизмът-нацизмът. И фашизмът побелява и свети. Ако Бог почернее в умовете, то в тез умове, сатанинското е бяло. Щом си за ЦСКА, си против Левски-пфк. Врагът на лошият винаги пример за добро. И който е припознат за добър, ще се съживи и евреите пак ще изгорят. Но национализмът не е едностранен, и ще пламне война - всеки срещу всеки. Сърбите ни нарочват, гърците, ще стане и с турците, румънците.. Въпрос на времее и Франция срещу Германия. Където е текло пак ще тече.. Искат като преди, вече го имат. Капитализмът е егоизъм, фашизмът-национализмът е военното му лице, истинско лице. Само след буря, война, ураган, пожар, хората стават равни, и се осъзнават като равни. И СЕ ПРЕГРЪЩАТ, ИЗТРЕЗНЕЛИ ОТ ГОРДОСТ. И настава комунизъм, няма капитали, става растеж - социализъм, следва егоистични нагони в елитът и става либерализъм, после елитът прави консерватизъм за да задържи нивото си - и ограбеното през либерализмът. Крайната фаза на консерватизмът е фашизмът и войните. Когато се очерня комунизмът, чернилката е взе

    Коментиран от #20

  • 7 Мдааа

    20 1 Отговор
    A сърбите готови ли са да се разделят с западните покрайнини населени с българи и областта санджак населен с турци

    Коментиран от #11, #21

  • 8 ЕС фен

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "Керът":

    Ножът, забит от русофилите в гърба на българите стои там от 100+ години.

    Коментиран от #13

  • 9 Изкукуригал и злобен....

    11 1 Отговор
    Те албанците в Македония и Сърбия също искат с Албания... !
  • 10 Всъщност

    2 15 Отговор
    Ако мислим да оцелеем , и българите трябва да помислим А федерация със Сърбия . Преди щатските ни партньори да са ни подарили напълно на Турция . А янките вече им подариха и Южния ни поток , и ни спряха АЕЦ Белене , за да ни поставят на колене пред турска ел.енергия . Да не напомням колко руски АЕЦ -и строят в момента турците .
  • 11 Да бе , да. ! 😜

    7 8 Отговор

    До коментар #7 от "Мдааа":

    А ти готов ли си да си поискаш западните покрайнини от трите държави в които са в момента ? Две от които -натовски ? Искат ли хората от западните покрайнини да се присъединят към България . Те и българите вече не искат да раждат в "евроатлантическа" България .
  • 12 Наблюдател

    3 12 Отговор
    И са прави сърбите. Те си имат втора държава в Босна, трета Черна гора и четвърта в Северно Косово. А ние се отказахме и от последните претенции към Македония, за да угодим на началниците. Жалкото се очертава ефро-атланточескотп бъдеще на огризките от държава България.
    ..

    Коментиран от #19

  • 13 Керът

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "ЕС фен":

    И това е вярно, прав си, даже още от Берлинския конгрес!
    Просто 1918 година не са фактор, коментирах този период след Първата световна!
    Справка - генерал Колев какво им причинява на великите казаци в Добруджа!
  • 14 ТаУмВзе

    0 6 Отговор
    Краварчето, Пак играе етно Религиозна карта на Балканите! Северо Източен Фронт а. Питайте радев за 3 моренца бре.
  • 15 ДДРОнег

    11 0 Отговор
    сърби=рузнаци !!!
    Всички балкнаски анроди трябва да се пазим от сърбите, те са същите нацисти, както и рузнаците !!!
    И имено сърбите и рузнаците ни пречат за разбирателство със Северна Македония !!!
  • 16 ДОСТ

    6 0 Отговор
    НЯМА ДА СТАНЕ ТВОЯТА РАБОТА ЧОБАНИН. СВЕ СЪРБЕ НА ВЪРБЕ. НИЕ СМЕ ПОТОМЦИ НА ПАШИТЕ И СМЕ ЗАЕДНО С БОСНА. ВИНАГИ ЩЕ ГИ ЗАЩИТИМ.
  • 17 Политолог

    5 0 Отговор
    Ей, долни сърби, не им излиза шовинизмът от простата тиква! Не разбраха тия негодници, че отдавна мина времето на големите еднонационални държави! И е епохата на обединения живот без граници между държавите, както живеем с румънци и гърци, или с турците.
  • 18 Нали имахте

    2 0 Отговор
    Една "гоУляма" югославия с откъснати други етнически земи, асимилирахте ги, създадохте македонизма в резултат, на което Балканите са барутния погреб на Европа, войни никога не сте спечелили сърбите/нападнахте българите 1885г, предпазиха ви австро-унгарците, иначе да ви няма/, само лицемерно на 2 стола да стоите, с изтока и запада, бяхте корекома на соца, забравете на оня колишевски мокрите сънища-великосръбски шовинизъм
  • 19 Имат си те,

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Наблюдател":

    Каквото са надробили, сега да си сърбат попарата
  • 20 Комунизъм=фашизъм

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ТРЕНД":

    Нещо си се объркал, колко милиона живота погубиха едните и другите, за сталинистките лагери чувал ли си
  • 21 И да върнат

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мдааа":

    На унгарците Войводина, на България западните покрайнини, все чужди етнически области, югославията умре, връщайте ни земите, коминтерновски свинчуги
  • 22 Все много сте "велики"

    1 0 Отговор
    Едни цистерни не можете да поместите вече месец
  • 23 Войводина

    0 0 Отговор
    Сърбе на върбе...