Last news in Fakti

11 Януари, 2023 08:13 3 397 16

Опасност от разцепление на Босна: какво се видя в Сараево

  • сърбия-
  • босна и херцеговина-
  • сърби-
  • балкани-
  • република сръбска-
  • косово-
  • милорад додик-
  • югославия

Парад на сръбските сили за сигурност и рокери от проруския клуб „Нощните вълци“ нагорещи докрай страстите в Сараево

Опасност от разцепление на Босна: какво се видя в Сараево - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Парадът за "Деня на Република Сръбска" се проведе в Източно Сараево – предградие на босненската столица, което попада в доминираната от сърбите част на многонационалната държава. В него се включиха не само части на силите за сигурност, но и членове на националистическия рокерски клуб „Нощните вълци“, създаден първоначално в Русия.

На трибуната най-отпред стоеше президентът на Република Сръбска Милорад Додик, който за пореден път демонстрира, че никак не го интересува съдбата на общата държава Босна и Херцеговина:

„Да живее Сърбия. Да живее Република Сръбска. Да живее сръбският народ“, обяви той.

Датата 9 януари не е случайна

Парадът неслучайно се проведе на 9 януари – на този ден през 1992 година сърбите в Босна се отцепиха в своя собствена република. Това даде мощен тласък за войната в Босна. Най-вече бошняците и хърватите свързват тази дата с последвалите военни престъпления.

В съседния квартал, населяван предимно от бошняци, националистическото представление на сръбските сили за сигурност предизвика пълно недоумение. „Никак не одобрявам станалото. Те само мамят народа. Един ентитет се опитва да се превърне в държава. Но това няма да стане. Искат да създават напрежение и да сплашват хората“, казва един минувач. А друг добавя: „Ужасно. Тези хора трябва да се срамуват“.

Парадът е противоконституционен

В сръбския квартал хората не желаят да коментират парада. Но един млад мъж изглежда много впечатлен от появата на антитерористично подразделение към полицията на Република Сръбска. На въпрос какво мисли за парада, той отговаря: „Само най-доброто! Това е денят, в който честваме живота на сърбите в тези райони. Без този ден нямаше да ни има тук“.

Честването на 9 януари обаче е нарушение на конституцията на многонационалната държава. Няколко организации още същия ден подадоха жалби, включително и срещу президента на Република Сръбска Милорад Додик и срещу общините Баня Лука и Източно Сараево, а жертви на геноцида искат санкции срещу Додик.

"Пълзящо разцепление на Босна и Херцеговина“

Жалбите са отправени до Върховния международен представител в Босна и Херцеговина Кристиян Шмит. Германецът вижда в датата 9 януари обаче само един от многото проблеми на страната. „Загрижен съм от честването на 9 януари, както и от действията на парламента в Баня Лука да се върви по път, който е в пълен разрез със съдебните и държавни решения в страната - тоест върви се към пълзящо разцепление на Босна и Херцеговина. Това за мен е централният проблем."

Шмит обеща на държавната прокуратура пълно съдействие в разследването на обстоятелствата около провелия се парад. За пресичането на опитите за разделяне на многонационалната държава обаче са необходими усилията и на международната общност, и най-вече тези на Европейския съюз, добавя Върховният представител.

Автор: Зилке Хане


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ БЪЛВА ПРОПАГАНДА

    30 8 Отговор
    нон стоп

    Коментиран от #4, #15

  • 2 КФОР

    14 24 Отговор
    Сърбите пак ще се подхлъзнат и тоя път ....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Петър

    24 2 Отговор
    Тя Босна и Херцеговина си е разцепена от Република Сърбска,това е от 28 години.
  • 6 Хахаха..

    25 6 Отговор
    Щатити разцепиха Изт.Европа/ Истинската Европа/а Русия на свой ред попълва днес фугите. И видимо,много успешно..
  • 7 оФчара

    20 1 Отговор
    Валтер пак ще трябва да брани Сараево,историята се повтаря.
  • 8 Многонационалната Държава

    36 2 Отговор
    Колективният Запад, ако наистина искаше да омиротвори Балканите, трябваше да сложи край на тези многонационални държави, които целенасочено сглобява за да остане барутния погреб. А всичко е толкова просто: сърбите от Косово и Босна минават към Сърбия с все земата си, хърватите към Хърватска, мюсюлманите към Босна и Албания. Идеята обаче е разделяй и владей. Големи държавни образования на Балканите винаги са тревожело западните демагози. Тя, затова и България е супер орязана
  • 9 Лицемер

    29 4 Отговор
    "Опасност от разцепление на Босна" - никой на Балканите няма да пророни и една сълза ако западното многонационално творение се разцепи и всеки отиде там където му е мястото. Напротив, така ще се установи наистина мир. Колектовният Запад е истинския виновник за териториалните и национални проблемите на Балканите.
  • 10 Иван

    1 2 Отговор
    Опасност за Сауд Арабел.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Някой

    17 5 Отговор
    И какво лошо има в това?
    Когато Югославия бе цепена насилствено, беше добре. Нали? Сега защо да не е пак добре?
  • 14 САЩ..

    0 0 Отговор
    Само 4 юли.......
  • 15 Пешо

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ БЪЛВА ПРОПАГАНДА":

    Добре де. Някой може ли да обясни просто и ясно, какъв е проблемът, тези хора да си имат собствена държава?!
    Как Израел си направи собствена държава с чужди територии, как отделиха косоварите, как нацепиха Югославия, как отделиха лаос и много други? защо не дават на сърбите да се обединят, на кююрдите , на баските в испания на ирландия....?! на българите също?!
  • 16 Горно Уйно

    2 2 Отговор
    В Босна американците изтърсиха едно голямо л...но, което сега и с булдозер не може да бъде изринато.