Last news in Fakti

10 Януари, 2023 23:50 1 875 4

Озоновата дупка може да се затвори до 2066

  • климатични промени-
  • земя-
  • климат-
  • озонова дупка-
  • арктика-
  • озонов слой-
  • антарктида

Редица климатични експерти са обнадеждени, че дупката в озоновия слой ще бъде затворена след около 40 години

Озоновата дупка може да се затвори до 2066 - 1
Снимка: Shutterstock

Дупката в озоновия слой продължава да се свива и според изследователи може да бъде затворена след 40 години. Експертите очакват озоновият слой да се възстанови напълно до 2066 г., включително и над Антарктида, съобщават от Световната метеорологична организация (СМО), Програмата на ООН за околната среда (ЮНЕП) и правителствени агенции в САЩ и ЕС.

Поради дупката в озоновия слой до повърхността на Земята достигат повече ултравиолетови лъчи, която има отрицателно въздействие върху хората и околната среда. Според последния доклад озоновият слой над Арктика се очаква да се възстанови до 2045 г., а над Антарктида - около 20 години по-късно. В останалата част на света възстановяването се очаква до 2040 г.

За първи път изследователите установяват дупката в озоновия слой през 80-те години на миналия век.

Предупреждение срещу пряка намеса

Въпреки това изследователите предупреждават срещу т.нар. геоинженерство, т.е. пряка намеса в климатичната система на Земята. Това означава, наред с другото, често обсъжданото внасяне на аерозоли като серен диоксид в атмосферата. Това може да намали глобалното затопляне, но според учените не е ясно какви последици може да има. Например Междуправителствената експертна група по климатичните промени се опасява от последици за дъждовния сезон в Африка и Азия, което от своя страна ще се отрази на снабдяването с храна на стотици милиони хора.

Монреалският протокол има ефект

Възстановяването на озоновия слой е свързано с намаляването на употребата на хлорофлуоровъглеводороди (ХФВ или фреони). Тези вещества увреждат озоновия слой, който се намира на височина между 10 и 50 км над Земята и блокира ултравиолетовите лъчи на слънцето. В миналото фреоните се използваха широко в спрейовете за коса, климатиците и хладилниците. С Протокола от Монреал за защита на озоновия слой от 1987 г. се забраняват хлорофлуоровъглеводородите.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЛО

    9 7 Отговор
    Озоновата Дупка не е проблема! Проблема е дупката в главата на хомосапиенс ! Ако не се вразуми ще я затворим ние !
  • 2 Чушки

    3 12 Отговор
    Сега като няма газ и нефт и като се топлите с въглища и стари гуми, дупката ще се разшири.
  • 3 Баце

    3 0 Отговор
    Явно са измислили нещо ново, с което да ни плашат.
  • 4 Мистър Пропър

    2 1 Отговор
    Като спрем ДВГ и затворим въглищните централи, всичко ще стане с две думи цветя и рози, така ли, дойчета? Зелена сделка, зелено бъдеще, кръгом и обратно към пещерите!