Last news in Fakti

11 Януари, 2023 09:31 2 038 11

Почина последният крал на Гърция

  • константин ii-
  • гърция-
  • крал-
  • атина

82-годишният монарх получи остър инсулт, докато беше в дома си в Атина

Почина последният крал на Гърция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бившият крал на Гърция Константин II почина в Атина след инсулт. Това съобщи късно тази вечер /10.01 б.р./ гръцкият информационен портал Newsbomb, предаде БГНЕС.

82-годишният бивш монарх получи остър инсулт, докато беше в дома си в Атина, и беше лекуван в продължение на седем дни в интензивното отделение на столична болница, където беше откаран в критично състояние. Членовете на семейството му - съпругата му Анна-Мария от Дания, децата му и сестра му - бяха в болницата заедно с него.

През последните години бившият крал имаше сериозни здравословни проблеми. В миналото той вече беше прекарал инсулт, а през декември 2021 г. е диагностициран с пневмония и белодробен оток. Той е лекуван в същата болница, в която почина. След това бившият монарх е хоспитализиран заради инфекция с COVID-19, а освен това има проблеми с придвижването, като напоследък е прикован в инвалидна количка.

Константин II е роден на 2 юни 1940 г. в Атина и е последният крал на Гърция (1964-74 г.) от династията на Глюксбургите. той е син на крал Павел I и Фридрих Хановерски. Той е последният ортодоксален монарх, който управлява страната. Като потомък на датския крал Кристиан IX той носи титлата принц на Дания. Когато през 1967 г. на власт в Гърция идва профашистката хунта на Черния полковник, Константин се опитва да се опълчи срещу нея, като призовава народа към бунт по радиото. Но без подкрепа е принуден да избяга от Гърция и да заживее в Рим. През 1973 г. с референдум монархията е премахната и е установена република. След свалянето на военната диктатура демократичното правителство провежда втори референдум на 8 декември 1974 г., който потвърждава волята на народа да не се възстановява монархията. Константин никога не признава тези референдуми и никога не абдикира официално. Въпреки това Глюксбургската монархия престава да съществува и е създадена Гръцката република.

До 2013 г. бившият крал живее със семейството си в Лондон. През май 2013 г. кралското семейство се премества за постоянно в Гърция - в Портохелион в община Ермионида, на 6 км от остров Спецес. Заради сериозни здравословни проблеми бившият монарх живееше през последните месеци в Атина, за да бъде близо до болницата, в която се лекува.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Катеричка Рунтавелка

    6 5 Отговор
    Кой крал крал,от утре спират кражбите.

    Коментиран от #11

  • 2 Лъжливото Гърче

    8 7 Отговор
    А от кога и кой е първият крал на измислената държава Гърция ?

    Коментиран от #10

  • 3 гост

    6 1 Отговор
    Монката II ще му идели на погребението?
  • 4 да вече можем

    3 1 Отговор
    ДА КАЖЕМ ТЕХНИ ВИСОЧЕСТВА ЦАРЯТ НА АНГЛИЯ ЧАРЛЗ Е НЕ ПРЯК ПРЕТЕДЕНТ ЗА ТИТЛАТА ЦАР НА ГЪРЦИЯ. ОТ КЪДЕ ИДВА ТЕЗИ ТВЪРДЕНИЯ БЪЛГАРСКИЯ ЦАР И АНГЛИСКАТА ЦАРИЦА СА ПЪРВИ БРАТОВЧЕДИ. НЕЗНАМ МНОГО ИНТЕРЕСНО СТАВА.
  • 5 Кралят почина

    3 2 Отговор
    ама пак ще се краде!
  • 6 Хихихи..

    3 2 Отговор
    Напоследък се крале и кралици са възнасят,план ли гонят?
  • 7 А името на черния полковник

    3 1 Отговор
    Георгиус Пападопулос.Начаса полковниците ометоха всякакви там рекетьори,изнудвачи и т.н.Различните крила на комунистическата им партия също беха дълбоко засегнати.Певецът Микис Теодоракис,макар и висок талант,като комунист го закараха и него в затвора на един остров
  • 8 плевен

    18 1 Отговор
    "той е син на крал Павел I и Фридрих Хановерски"!
    Маре, ти пренаписа учебника по Биология. Ако идеш в Холивуд ще станеш суперзвезда.

    Коментиран от #9

  • 9 А бе

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "плевен":

    само тва да е.
  • 10 ДаЛи

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Лъжливото Гърче":

    Както всички Царе на новообразуваните Балкански държавици в края на 19 век са с немски корене изключение до някъде прави само Сърбия.
  • 11 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Катеричка Рунтавелка":

    😆България е имала царе,затова пък няма крадци. 😅
Новини по държави: