Last news in Fakti

11 Януари, 2023 15:39 2 003 20

Химическо оръжие срещу кюрдите: тежки обвинения срещу Турция

  • пкк-
  • химическо оръжие-
  • кюрди-
  • сирия-
  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • турска армия-
  • финджанджъ

За тези свои думи председателката на Турския лекарски съюз може да получи седем и половина години затвор

Химическо оръжие срещу кюрдите: тежки обвинения срещу Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

През декември лекари и опозиционни политици протестираха пред Съдебната палата в Истанбул. Тяхното недоволство беше насочено към делото срещу Шебнем Корур Финджанджъ, председателка на Турския лекарски съюз, която е заплашена от седем и половина години затвор. Защитата ѝ определя делото срещу нея като “скандал”.

Подозрения, че Турция е използвала химически оръжия

Финджанджъ е в ареста от октомври по обвинение в пропаганда в полза на терористична организация. В интервю за телевизия “Медия Хабер” уважаваната лекарка е коментирала предполагаемото използване на химически оръжия при турската инвазия в кюрдските региони в Северен Ирак.

В предаването по кюрдската телевизия лекарката реагира на видеоматериал, който показва как двама бойци на ПКК умират след контакт с токсични вещества. Финджанджъ призовава за международни и независими разследвания на случаите. Тя критикува и факта, че на делегация на международната организация "Лекари в света за предотвратяване на ядрена война" (IPPNW) е бил отказан достъп до регионите, където се предполага, че е било употребено химическо оръжие. Турското правителство отхвърля обвиненията, че е използвало химическо оръжие.

Правозащитничка с международно признание

В края на октомври Финджанджъ изнесе доклад в Кьолн за състоянието на човешките права в Турция, което изобщо не беше добре прието от турските власти. Въпреки заплахата от съдебно преследване, тя се върна в родината си и бе задържана на 26 октомври. Лекарката описва като драматични условията, при които е държана. От първото си изслушване насам тя е в затвора Бакъркьой.

Според “Амнести интернешънъл” процесът срещу Шебнем Корур Финджанджъ е политически мотивиран. От Германската лекарска камара също се застъпиха за нея. Нейният председател Клаус Райнхард заяви, че лекарите трябва да се намесват, когато има съмнения за нарушаване на човешките права, и призовава делото срещу активистката да бъде прекратено. Самата Финджанджъ е готова да се бори: “Като правозащитничка съм длъжна да защитавам свободата на изразяване и правото на обществото на информация”, казва тя.

Родената през 1959 г. в Истанбул съдебна лекарка е член на Управителния съвет на Фондацията за правата на човека в Турция и от години води кампания срещу изтезанията в родината си. Носителка е на редица награди, включително от организации като IPPNW и Medical Peace Work. Съдебната медичка работи и за Международния наказателен съд и участва в ексхумацията на масови гробове и аутопсиите в Босна през 1996 година.

Финджанджъ отдавна е трън в очите на властите в Анкара

Със своята дейност по разкриването на случаи на изтезания в Турция обаче тя се натъкна на сериозна съпротива. На няколко пъти в последните години трябваше да спре да преподава съдебна медицина в Истанбулския университет, а през 2016 г. бе задържана за десет дни. През 2018 г. тя бе осъдена на две години затвор, но турският Конституционен съд постанови, че това е нарушение на свободата на изразяване и отмени присъдата. Процесът завърши с оправдателна присъда.

Сега предстои да бъде произнесена присъдата по актуалното дело срещу нея. Освен това прокуратурата е завела и граждански иск срещу Турския лекарски съюз, за да наложи смяна на председателката. Пред съда отново се очакват протести. В първия ден на процеса Шебнем Корур Финджанджъ завърши защитната си реч с думите на турския поет Назъм Хикмет “Животът не е шега, приемайте го сериозно”. Колко сериозно ще се окаже положението за нея, предстои да разберем.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мотиката

    68 19 Отговор
    Диктатура сър какво да кажеш

    Коментиран от #10

  • 2 САЩ

    55 12 Отговор
    Турция да се сети какво се случи със Саддам Хюсеин! И него го обвинихме в това и какво стана после? Е, не отрихме химически оръжия, ама то защото той беше използвал всичките.

    Коментиран от #6

  • 3 Фанатик

    62 23 Отговор
    Време е да се реши кюрдския проблем с вариант като Косово

    Коментиран от #7

  • 4 Пенко Войвода

    57 28 Отговор
    Срам за обединените нации и за човечеството толкова голяма национална група да си няма родина и да е още заробена от турците

    Коментиран от #5, #15, #20

  • 5 аноним

    22 15 Отговор

    До коментар #4 от "Пенко Войвода":

    Петко Петко вие като си имате много сте прокопсали

    Коментиран от #12

  • 6 Е да де

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "САЩ":

    Но Турция се сеща какво стана с Асад, който също беше обвиняван.....
  • 7 така де...

    45 9 Отговор

    До коментар #3 от "Фанатик":

    То така и се подготвя от десетилетия, но няма как да стане със същите методи. Рано или късно обаче, щом е замислено, ще се случи, само да настъпи подходящия момент.
  • 8 Урюрвкос

    8 6 Отговор
    и никакви обвинения към Украйна която използва противотанковите комплекси MILAN (Missile dInfanterie Léger Antichar) със ракети съдържащи обеднен уран и силно замърсяват селскостопанските земи.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бре мотика българска,

    17 11 Отговор

    До коментар #1 от "Мотиката":

    каква ти Шебнем,
    въобще ако те интересува истината,
    тя е Финджанджиян !!!, крипто апарат,
    и фондацията и отдавна е "апарат" на Сорос.
    Тук в Турция ги наричат сороспучоджукларъ.
    Финансирани са отвън,
    стара тактика,
    да изфабрикуват измислен материал
    за външната пропаганда.
    Ама нали и всеки материал си има купувач...
    А и особено когато матриала е некачествен !
    Пък то и теб истината не те интересува... нали.
    Не се потдавайте на манипулация... бих казал,
    поне за туй че носите панталони... но напразно.

    Коментиран от #13

  • 11 Калпазанин

    16 7 Отговор
    Заради такива бълвочи на такива долни "медии" като тази свалиха разрушиха и грабят все още от Ирак, Сирия Либия. Отворете си очите хора
  • 12 Рошко

    21 8 Отговор

    До коментар #5 от "аноним":

    Викам да съберем братчедите от махалите и на тях да и дадем едно парче да си направят, то си нямат много разлика с кюрдите кво ли мисли по въпроса Пенчо воевода
  • 13 Трол

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Бре мотика българска,":

    "сороспучоджукларъ", в свободен превод ще рече-"на леката жена сорос децата"
  • 14 Истината

    17 12 Отговор
    Първо не срещу кюрдите а срещу терористите от пкк! В турската армия има хиляди войници от кюрдски произход, които умират в битка срещу терористите! Щом терорягите и ятаците им вият значи професионалните командоси, дроновете (Байрактар, Анка и Акънджъ) и хеликоптерите Т-129 избиват доста тероряги! Когато аскера натисне терористите те винаги започват с едни и същи лъжи, даже веднъж казаха, че е използвано атомно оръжие!

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гюнтер

    4 10 Отговор
    Като нищо, в Търкито е същата иди.отия като в Московията - за думи отиваш в затвора! Тва не ти е Европа да говориш колкото си искаш русофили.стични глупости и лъжи!
  • 17 Унтерофицер

    6 14 Отговор

    До коментар #14 от "Истината":

    Като в Баташкото клане, нали лумппене?! Там са клали "терористите" за свобода, а не народа, а?

    Коментиран от #19

  • 18 ЛУД

    15 0 Отговор
    със същия мотив и със същото обвинение започна войната в Ирак и без никаква причина обесиха Садам Хюсеин, защото и до ден днешен няма установени или използвани химически оръжия. По тая логика , да въоръжават гърците и да обвиняват Турция , че използва хим. оръжие значи да се готвим за следващата война която ще е с Турците и империализма.
  • 19 Хайде, ся.....!

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "Унтерофицер":

    Комунягите на ПКК/Партия Камуниста Кюрдистана"/ устроиха в Турция 100 "Баташки кланета" срещу цивилни, болшинството от които бяха етнически кюрди. Но милионната маса кюрди в страната не се вързаха на кървавите им мурафети. Те да не са балами да напуснат най-големия "кюрдски" град Истанбул/ повече от 3 милиона/ и да се заселят по чукарите на географския Кюрдистан. Или да оставят хилядите си хотели, построени " на четири морета" ; и да отидат да си трошат кратуните със съседи като свирепите араби и перси, хвърлили се в месомелачката на религиозния фанатизъм. Що се отнася до Батак, действителните жертви май не са били достатъчни да здавят Русия и Османската империя, та няколко месеца след Априлското въстание, пращат руския зет Макгахан, женен за влиятелна аристократка от императорските среди, да изрови малко " клане" от мястото на събитието. Е, имал е дар слово ; и въображение. Как пък турците, за толкова дълго време, не са "успели " да заличат следите на такова "колосално кървище", след като прекрасно са знаели, че Раша и Западът търсят под дърво и камък бахане да обявят война на Османлиите, за да я парчетосват и глътнат. С дружни усилия, успяват.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: