Last news in Fakti

16 Януари, 2023 23:11 5 626 36

Енергийният гигант "Ени" обяви "значително" откритие на природен газ в акваторията на Египет

  • газ-
  • ени-
  • египет

Приходите на Кайро от износ на синьо гориво са се увеличили осем пъти от 2014 г. насам, припомня "Ал Ахрам"

Енергийният гигант "Ени" обяви "значително" откритие на природен газ в акваторията на Египет - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Италианският енергиен гигант "Ени" (Eni) обяви "значително" откритие на природен газ в офшорния блок "Наргес" в акваторията на Египет в Средиземно море, съобщи в. "Ал Ахрам", цитиран от БТА.

Намерени са около 61 метра съдържащи газ пясъчници от геоложките епохи Олигоцен и Миоцен на по-малко от 309 метра под водата. Близостта до вече изградени съоръжения на компанията ще улесни разработването им.

"Ени" е водещ производител на въглеводороди в Египет, като добива приблизително 60 от синьото гориво в северноафриканската страна. Най-голямото ѝ откритие е газовото поле "Зохр" през 2015 г., което позволи на египетската държава да постигне газова независимост през 2018 г.

Приходите на Египет от износ на синьо гориво са се увеличили осем пъти от 2014 г. насам, припомня "Ал Ахрам". Арабската република има за цел да се превърне в ключов доставчик на газ за Европа. Страната разполага със 7000 километра газопроводи и мрежа за снабдяване с обща дължина 31 000 километра, както и с единствените в Източното Средиземноморие инсталации за втечняване на газ "Едко" и "Дамиета".


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мениджър от Банкя

    15 7 Отговор
    А в акваторията на Банкя кога?
  • 2 12343211

    13 9 Отговор
    Аиде почна се наддаване...
    Цените падат.
    Надали...
  • 3 Ами

    31 25 Отговор
    Пак поши новини за путлеристите. Те вярваха и убеждаваха всички, че освен Путлеристан никой друг няма и не добива газ и, че света ще свърши ако не се купува от Путлеристан, но реалността се оказва доста по-различна

    Коментиран от #6, #9, #31

  • 4 Хохо Бохо

    20 3 Отговор
    Акцент:
    Арабската република има за цел да се превърне в ключов доставчик на газ за Европа.
  • 5 Сатана Z

    17 25 Отговор
    След като Президент Путин направи от Турция нефтен и газов Хъб ,турците се похвалиха ,че са открили големи залежи от газ и петрол в Средиземно и Черно море и скоро започват експлоатацията на находищата.
    А Италианците от ЕНИ са направили само прес—съобщение.
    Жалка работа,жабарска.

    Z

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Руся

    16 12 Отговор
    Русспия и във африка няма да прокопса ще палят газ на къра
  • 8 ...

    19 5 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    Искаш да кажеш, че Арабската република ни будалка?
    Ще получава руски газ и ще го препродава на Европа?
    Това ли казваш?

    Коментиран от #11, #12, #17

  • 9 тука има --тука нема

    24 15 Отговор

    До коментар #3 от "Ами":

    Всички тези неща, без детайли разбира се, се знаеха предварително, но беше по лесно и без едно евро инвестиции Газпром да изгражада газоппроводи и да доставя газ на приемливи цени. С обрата, който настъпи, нещата в търговията започнаха да си идват на мястото и да се стабилизират. Вече е ясно на Европа, че лесния начин не е най перспективния и добрия, а Русия тепърва ще осъзнава, че не е център на света.
  • 10 0000

    24 14 Отговор
    Поредния звучен шамар за руските фашисти
  • 11 Сатана Z

    12 22 Отговор

    До коментар #8 от "...":

    Турция ще продава Руски газ и петрол брандиран като свой.Кайро винаги е бил в добри отношения с Кремъл,а ЕНИ е частна компания и е изтеглила “Wild Card” за участие в геополитическата шахматна дъска.
    Американците днес си скубят косите от яд,че забраниха на България да построи изхода на тръбата Южен поток у нас,а Руснаците спечелиха повече от всякога от това.

    Z

    Коментиран от #15, #18, #19

  • 12 Абе

    22 8 Отговор

    До коментар #8 от "...":

    Според вас може всичкия газ на земята да е само руски всички само да го препродават, но износа на газпром се сви с 45% на годишна база само заради последните 5 месеца от изминалата година. През предстоящата години намалението ще се окаже 90%.Плюс всичко това още една прекрасна новина от днес:
    "Фючърсите на нидерландския газов хъб TTF с доставка през февруари поевтиняват към 13.00 часа българско време с 11,7% към 57,25 евро за мегаватчас, като за кратко удариха ценово дъно около 56,70 евро/MWh - най-ниско ниво от началото на септември 2021 г."

    Коментиран от #14, #32

  • 13 ха ха хааа

    26 5 Отговор
    Яааа , то имало и на други места газ , освен в россия ...😬

    Коментиран от #36

  • 14 мдаааа

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Абе":

    Амин ...
  • 15 ...

    16 5 Отговор

    До коментар #11 от "Сатана Z":

    Радвам се, че си щастлив, че
    "Руснаците спечелиха повече от всякога",
    но не разбирам какво ти пука за Турция
    и защо се притесняваш за американците.

    Защото на мене въобще не ми пука за руснаците...
    а така или иначе ние вече не получаваме от тях газ

    Коментиран от #22

  • 16 Обичам Полша

    2 13 Отговор
    Немците си хапят газат от яд сега ше плащат на италианците за газ.Немеца нйа мрази да финансира Франция и Италия.а как потриваха ръчички да лочат руски газ на безценица.Пуутин е полезният де бил в слупая евала
  • 17 Гоуст

    16 3 Отговор

    До коментар #8 от "...":

    Точно това казва! Сега по-доволен ли си, когато му уточни въпроса?
    Спокойно, всички го разбрахме и без твоето излишно уточнение. Де да беше и поне малко истина. Сигурно и Катар продава руски газ. Абе, де що газ има по този свят всичката е руска. Даже и на Марс скоро откриха и тя пак руска се оказа.
  • 18 Zете ,

    13 5 Отговор

    До коментар #11 от "Сатана Z":

    Чугуна си е Чугун ... Пали газа ..🤭
  • 19 Ами

    20 8 Отговор

    До коментар #11 от "Сатана Z":

    Да по-голяма е печалбата на газпром за 2022, защото първата половина на изминала година Европа продължи да купува газ от него въпреки космическите цени.Точно затова понижението на износа е само 45%. На Европа и трябваше време за да се сдобие с инфраструктура за внос на втечнен газ. Това вече в голяма степен е факт и съответно газовата зависимост от путлеристанския износ се попука съответно и цените моментално паднаха от космическите си нива. Сега през тази година като през цялата не се внася от Путлеристан намалението ще се окаже 90% и няма да има половин година износ на космически цени който да осигури печалба на газпром. Така, че не обяснявайте за увеличилата се печалба през изминалата година, а обяснете каква ще е тя през сегашната и как ще оцелява газпром, а и самата федерация тепърва.

    Коментиран от #20, #26, #27, #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Милер в шок

    8 5 Отговор
    Аз сега каво ще говоря на партайгеносе другаря Путлер? Казах му, че тази зима газа ще е 5000 мръсни американски доларес за 1000 кубика .... Трябва да откажа ако ме покани на чай и да не се качвам по високите етажи на офиса.
  • 22 Сатана Z

    2 6 Отговор

    До коментар #15 от "...":

    Аз съм безпристрастен.Не живея в нито една от посочените от теб държави.И не участвам в глупави спорове.

    W
  • 23 ганю

    1 6 Отговор
    Собствениците са от калабрия
    сещате се нали?
    буонджорно каро .....маф...

    Коментиран от #24

  • 24 Кекацовой

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "ганю":

    О мафиозо
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Сталин

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Ами":

    Начрича се продажба на национелен сувренитет за денги - .Надяваме се заграбването на континета Африка да осигури още по голяма власт на компаниите и още по голямо отслабване на суверенитета.
    Така ще се лишите от всички инструменти и способност за отрегулиране на вътрешния пазар -консумация потребление и цени. Цените на материалнитите блага ще насрастват .Построихте модерния концлагер
    Арбайт махт фрай .
  • 27 Сталин

    1 4 Отговор

    До коментар #19 от "Ами":

    Я кажи на бачо си Сталин ся кравата метан произвежда ли? Или замърсява околната среда . Водораслите полезни ли са за храносмилането? Захващат Ви енергоизточниците -затова спекулират с пазара -и ще ги изкупят на безценица. След което цените отново ще скочат.. Недвижимата сосбственост ще достигне 500 хил ерво осредно. Я кажи на бачо си Сталин колко години ще изплашаш кредита? Николко .Понеже като вгигнат данъка довиждане часна осбственост. Имате право да работите за компанията и само за компанията и нейните интереси .Компанията ви предостава подлсон, служебен автомобил ,права и задължеие . Принадлежите на компанията. Вашите цели са цели на компанията. Бъзик да става .
  • 28 СТалин

    3 6 Отговор

    До коментар #19 от "Ами":

    Интересува ми бяло сламурено сирене ял ли си скоро мойто момче. Яж , яж .Щото догодина вегитарианец
    Много обичам предаването - моят бизнес , Бинзес дейли . Изобщо корпоративния свят и бялото сламурено сирене
  • 29 Хохо Бохо

    3 2 Отговор
    То и Путин има газ...
  • 30 Минувач

    8 8 Отговор
    Не ви разбирам, какво толкова сте се загрижили за Русия, че видиш ли в Египет намерили газ и щели да изнасят за Европа. Докато започне добива и износа ще мине време, но не това има значение. Русия си изнася вече главно за Китай, Индия, Пакистан, Япония, които се отказаха от неучастието си в Сахалин и пак се върнаха в играта с Русия. Така че, гледайте си в канчето и не се грижете за Русия. Просто не я свързвайте толкова с Европа, защото тя си подсигури нейни си пазари. При добра цена, Китай никога няма да спре да купува от Русия и това е достатъчно. А, какви ще са цените в бъдеще - по-ниски от пиковите, но никога на предвоенните нива. Така че, дали не сме губещи цяла Европа, е друг въпрос.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Славка Пенева

    0 0 Отговор
    Това ,че се откриват нови източници е прекрасна новина.Колкото повече варианти толкова по-ниска цена.Все пак газа е най-евтината и икономически изгодна алтернатива.За сравнение при климатиците има доста недостатъци.
  • 35 Айдеее...

    0 0 Отговор
    ...отиде та се не видя...!Сега краварите като разберат и веднага ще обявят,че има...,,нарушение на човешките права в Египет..."!И ще им се притечат на помощ с...военна сила...!
  • 36 Хехехе

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "ха ха хааа":

    Да видим първо дали отговаря на истината,или е партенка...!