Last news in Fakti

21 Януари, 2023 08:15 1 742 62

Шолц и Макрон: Заедно трябва да направим Европа по-силна

  • европейски съюз-
  • франция-
  • германия-
  • еманюел макрон-
  • олаф шолц

На фона на войната в Украйна двамата очертаха ключовите моменти от вижданията си за изграждането на суверенна Европа, в която хората да могат да живеят в мир, благоденствие и свобода

Шолц и Макрон: Заедно трябва да направим Европа по-силна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон подчертаха в навечерието на 60-годишнината от сключването на френско-германския договор за приятелство и на утрешната двустранна министерска среща в Париж волята си да направят Европа по-силна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

На фона на войната в Украйна двамата очертаха ключовите моменти от вижданията си за изграждането на суверенна Европа, в която хората да могат да живеят в мир, благоденствие и свобода. Те направиха това в съвместна статия в германския "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"За да имаме силна Европа утре, трябва да инвестираме повече в нашите въоръжени сили и в основите на нашата европейска отбранителна промишленост", написаха канцлерът и президентът. Това по тяхно мнение ще повиши отбранителните способности и ще превърне Европа в силен партньор, включително и на САЩ.

"Обявяваме се категорично за амбициозна стратегия за поощряване на конкурентноспособността на европейската индустрия и за европейска среда, която насърчава конкуренцията и иновациите", посочиха Шолц и Макрон, без изрично да споменават опасенията, че Европа ще бъде поставена в неизгодно положение от новия американски Закон за намаляване на инфлацията.

Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон подчертаха в съвместна статия в германското издание "Франкфуртер алгемайне цайтунг", че се стремят към бърз и конкретен напредък в процеса на разширяването на ЕС, предаде ДПА.

"В същото време трябва да направим така, че разширеният Европейски съюз да остане дееспособен, с по-ефективни институции и по-бързи процедури за вземане на решения, по-специално чрез разширяване на гласуването с квалифицирано мнозинство в Европейския съвет", написаха двамата лидери.

Те специално споменаха страните от Западните Балкани, повечето от които са на различни етапи от дългия процес на присъединяване към ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    31 5 Отговор
    Мишел Обама изключвате ли го?
  • 2 фен

    69 4 Отговор
    Вие унищожихте бъдещето на Европа, като я харизахте на Байдън! Историята ще ви съди!
  • 3 Хихихи..

    48 2 Отговор
    Ако тея шматки са Европа,Австрия и Австралия са един и същи град,както си мислех до втори клас..
  • 4 Пич

    57 3 Отговор
    Слабаци , които се кланят на Козяк , нито са силни , нито могат да направят Европа по силна !!!
  • 5 да де

    49 3 Отговор
    Без ресурси не става това, че в Германия е останало кюмюр, в Швеция желязна руда и тук таме по още нещо не е достатъчно на практика Европа е изчерпана.

    Коментиран от #42

  • 6 Да живее Европа!

    7 55 Отговор
    Всички анонимни незначителни, плюещи по тези господа не могат да им стъпят и на малкия пръст с това, което те са направили за Европа и държавите си за няколко години ако ще и 20 живота да живеят.

    Ние също сме част от Европа, не го забравяйте. Ако една държава тръгне надолу, другите тръгват след нея, та стига с омразата за "Запада", защото ние всички сме едно цяло.

    Коментиран от #12, #17, #20, #21, #40, #58

  • 7 Суверенна Европа ще има,

    51 3 Отговор
    само котато краварите се ометат от нея, не трабва да остане нито една краварска подлога! Тогава ще преметем и България и ще настъпи спокойствие.
  • 8 Мим

    47 3 Отговор
    Ако наистина се борите за мир,спрете въоръжаването на зеления бандит.Вас никой не ви напада. Вие ,нато и амери заедно с ваши наемници укрите се бият.Спрете това нещо и мирът веднага ще настъпи,ама говорите едно ,а искате и правите друго...
  • 9 Сух

    45 2 Отговор
    Ще направите ама друг път. Прецакахте си отношенията с Русия, ходи сега да купуваш скъпи суровини и чакай да си конкурентноспособен.. Бити карти, с приказки да успокоят тълпите
  • 10 Госあ

    47 2 Отговор
    Пффф провалиха две сделки на Франция с Русия и Австралия да десетки милиарди евро, думнаха и двата газови потока към Германия, подслушваха канцлера на Германия, без гък и стон, тия за сила ми говорят 😄 хахахаха
  • 11 123

    41 1 Отговор
    Абе, Европа загива, вие ще я прави ти по-силна.
  • 12 Европеец

    28 3 Отговор

    До коментар #6 от "Да живее Европа!":

    А когато едни.празноглавци унищожават устоите на един континент, било то и западни "(пи)ли-дери" трябва да си дедим на задните джбове и да викаме "да живей европа ли?"
  • 13 Тъмен субект

    34 3 Отговор
    Ааа значи германците и франсетата ЩЕ НАПРАВЯТ ЗАЕДНО Европа по-силна! Сиреч без да питат другите, ТЕ ще решат кое е добре и ТЕ ще ръководят Европа по тяхно осмотрение! Да разбираме ли че си изземват властта под благовидни думички? Нещо на такова намирисва.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 цербер

    3 0 Отговор
    Усмотрение се пише,и пред че се пише запетая.

    Коментиран от #19, #34

  • 16 Кремък

    28 1 Отговор
    "Обявяваме се категорично за амбициозна стратегия за поощряване на конкурентноспособността на европейската индустрия и за европейска среда, която насърчава конкуренцията и иновациите", посочиха Шолц и Макрон, без изрично да споменават опасенията, че Европа ще бъде поставена в неизгодно положение от новия американски Закон за намаляване на инфлацията.
    ---------
    Това изречение е показателно,че двамата са най-обикновени померани и думите им са само едно пожелания.Нещо като лозунга през соца:,,Да живей труда"...
  • 17 Макак

    24 1 Отговор

    До коментар #6 от "Да живее Европа!":

    Сигурно са направили за държавите си, но Европа не е една държава, а общност от много народи. Техните решения може да са добри за техните си държави, но това не значи, че не са вредни за другите.
  • 18 ЛиБеРаст

    28 2 Отговор
    Как се прави силна Европа със скъпи суровини? И със 98% задлъжнялост?
  • 19 Тъмен субект

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "цербер":

    Правилна забележка. Ще го имам предвид.
  • 20 Малееее

    20 2 Отговор

    До коментар #6 от "Да живее Европа!":

    Комсомола от комунистически , се е превърнал в шорошки !
  • 21 И какво направиха?

    35 2 Отговор

    До коментар #6 от "Да живее Европа!":

    Да я затворят Европката за цели 2е години, да й съсипят икономиката, да ошашавят населението си, да го инжектират насила с отровите, да въведат джендърийските извращения и ги налагат насила, да пощуреят по фалшивата, зелена енергия, да си затворят мощностите, да клекнат на САЩ за ОсРайна и да наложат самоубийствени санкции, да си дадат оръжието и много, много други садо/мазо перверзии спрямо народите си и въобще цялата Европка. Нещо добро и величествено да виждаш? Едва ли. Единият пасивен, другият геронтофил. Впрочем един няма нормален и свесен там.

    Коментиран от #24, #45

  • 22 Раданч Татлъту

    27 2 Отговор
    Как ще я направите по-силна?Като виновно подвивате уши пред САЩ?🙉🤡🙉
  • 23 украинче,развеселено

    26 3 Отговор
    Тази чувствителна наденичка Шолц преди да прави Европа силна,да отговори на въпроса:кога дойчовците ще изгонят американците от собствената си държава?Да пропомня само на читателите,че в немачко има 120 американски военни бази и 35 000 американски окупационни войника!И това всичко е на пълната издръжка на нещастните шваби!
  • 24 Раданч Татлъту

    18 2 Отговор

    До коментар #21 от "И какво направиха?":

    Ами те са подбрани с отрицателна селекция.Такива като Кол и Митеран ,са вредни за новите ни господари.😎🔯🕎🔯😎
  • 25 Фен

    18 2 Отговор
    Явно голямата грешка на Путин е, че не е очаквал тия двамата толкова лесно да предадат Европа. Е, Путин неговата грешка си я оправи. Европа да му мисли.
  • 26 Помнете историята!

    20 2 Отговор
    Тези могат да са заедно само ако има нещо за разграбване!
  • 27 баба Даба много слаба

    12 2 Отговор
    Щолц и Макарон: Заедно трябва да направим Европа по-стилна,като баба Макаронка.
  • 28 Калпазанин

    12 2 Отговор
    А бабето???!!!! Какво казва и единия освободен от фащ другия победен и все още окупирани от тях какво ще решават вие бря
  • 29 смешник

    14 2 Отговор
    Интерессно ги праите вие нещата , първо я уморихте Европа , а после умрела щели сте да я правите по-силна . Некаквитакива отвърни работи , явно ви са обсебили божествените нагласи . Май остана само и дано поне да си получите Божието наказание , в случая народнито , всъщност гилотината пазите ли си я .
  • 30 Аспарух

    8 0 Отговор
    Крайно време е Европа да стане самостоятелна и силна.

    Коментиран от #37, #43

  • 31 Да разсеят съмненията

    13 1 Отговор
    На снимката се вижда ясно , кой е активният , и кой пасивният. Обаче имам дълбоки съмнения относно "активността " на активният. Май ще се наложи мама Бриджит , да слага колана на кръста , да ги "накаже" и двамата.

    Коментиран от #35

  • 32 едсьсд

    11 0 Отговор
    Ще семахате и двамата ли бре? За да стане Европа по силна, трябва масово да ви изгонят всички дето я докарахте до тук.
  • 33 А ПО ЛЕКО

    16 0 Отговор
    ТЕЗИ ДВАМЦАТА УСЕЩАТ ЛИ КОЛКО "ВЗАИМНО" ВКАРВАТ ЕВРОПА В КЕ РЕЧА.......!
  • 34 Жокера

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "цербер":

    Неграмотен, ама дава съвети по граматика.Любимо ми е.
  • 35 Раданч Татлъту

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Да разсеят съмненията":

    Да,Жан-Мишел Троньо е строга господарка.😎💋👧🥳🤡👍
  • 36 Тото

    14 0 Отговор
    Вие ни вкарахте във такива батаци че и пра пра внуците ни ще плащат,дано не ни вкарате и във ядрена война че май на там сте тръгнали.
  • 37 благодарение на тия

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Аспарух":

    В рамките на военно , а сега и икономическоо джудже , надали ще е .
  • 38 Добри намерения

    8 0 Отговор
    Да гледат да не се збият пак в някоя световна война като преди
  • 39 Васил

    8 2 Отговор
    Европа не може да е силна докато ги двуличните Германци за тях всички останали са роби.
  • 40 По точно

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Да живее Европа!":

    Какво са направили? Сетих се. Пандемия, война, икономическа криза. Браво големи. Всичко това по заповед на господаря зад океана.
  • 41 Цензура

    12 0 Отговор
    Изврaтенец: а два милиона протестиращи французи искат да те направят с една глава по-нисък !!!!

    Абе, тия в някаква паралелна реалност ли живеят? Без евтините руски енергоносители и ресурси, ЕС е ОБРЕЧЕН, и то по-вина на САЩ, които даже приеха закони, с които да откраднат индустрията на ЕС !!! Каква конкурентноспособност, като вече няма производство на най-основни неща?

    И не знам за коя "европа" говорят, като географският център на континента е в Белорусь? Реално по-голямата половина от континента е грижа на Путин...
  • 42 стоян

    0 15 Отговор

    До коментар #5 от "да де":

    До 5 ком - другар - така ли не разбрахте че ресурси има в цял свят - но Мерцедеси Поршета самолети Аербъс се произвеждат в само в ЕС - в мордор има само ресурси но руснаците са некадърници да произведат дори автомобил

    Коментиран от #53

  • 43 Смех

    3 5 Отговор

    До коментар #30 от "Аспарух":

    Как бе как ще стане.Като технологиите са в Сащ

    Коментиран от #52

  • 44 Само лозунги

    8 0 Отговор
    Като се събудили възглавницата била макра, чаршафът около врата, а дупето голо.
  • 45 Смех

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "И какво направиха?":

    Ясно откъде си четеш новините щом на Украйна казваш така. Няма изобщо да се занимавам да коментирам останалото, не заслужаваш и секунда време да ти се отдели.

    Коментиран от #51

  • 46 иво

    11 0 Отговор
    Вие лицемерни предатели не ,че ще направите Европа силна но заедно с задокеанските си приятели ще я унищожите и я унищожавате . Освен лицемерие, подлост и като предатели на Националните интереси на друго не сте способни .Най много сте способни на-- организирането на паради като Парад гордости или Трансгени паради..
  • 47 Империя на лъжата

    14 1 Отговор
    Тези пак ли лъжат? Както за Минските споразумения.
  • 48 Точно вие ли

    8 2 Отговор
    Единият джендар другия с бабички ще правят Европа силна голям смях
  • 49 Бе с подписване

    10 2 Отговор
    На договори които не спазват-минските, със зависимостта за газ от Америка която ни е конкурент не виждам как ще стане
  • 50 Флффк

    8 0 Отговор
    Шутове
  • 51 Амиии

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Смех":

    Правилно! Фактите не се коментират..
  • 52 Амиии

    6 1 Отговор

    До коментар #43 от "Смех":

    Какви технологии има САЩ бре? Айфоните ли? Ха ха ха

    Коментиран от #57

  • 53 Хахаха

    7 1 Отговор

    До коментар #42 от "стоян":

    Без руските метали и китайската електроника Мерцедесите, Поршетата и Аербъсите ще са само гуми и то без джанти:))) Ще има да си ги търкаляш по улиците и да викаш "карам мерцедес":)

    Коментиран от #59

  • 54 Жалки,жалки

    6 1 Отговор
    американски подлоги!Унизихте цяла Европа с безгръбначието си!

    Коментиран от #56

  • 55 Тези двамата

    6 1 Отговор
    са неадекватници!
    Не забелязват, че САЩ унищожават Европа, за да я изядат!
  • 56 Не, бе..

    5 1 Отговор

    До коментар #54 от "Жалки,жалки":

    Тези са служители на ФАЩ. Плащат им за да унищожат Германия и Франция...
    Иначе всичките алабализми по медиите и техните изказвания са само за успокоение на евро-стадото!
    Британия се изтегли, за да е повече съюзник на ФАЩ.
  • 57 Страна от африкански

    4 0 Отговор

    До коментар #52 от "Амиии":

    роби и стадо мексиканци, скачащи по оградата гладни, да дойдат да ядат в САЩ, едва ли има някакви технологии :)?
  • 58 Ти може и да си

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Да живее Европа!":

    родител нр. 1 или 2, ние не сме!
    Живееш с голямо закъснение. Бившата Европа вече я няма! Тези, които искат "да победят" най-голямата ядрена сила в света с Мардери и гаубици са умряли още сега!
    Как и къде ще се спасят, от Сармати, Авангарди, Тополи, Булави, Кинжали, Буревестници, Посейдони, Синеви, УТТХ, Циркони, Калибъри, Р-36 Сатани...а?
    Знаеш ли, че Германия НЯМА даже нито една ядрена ракета? Даже и една Северна Корея е военен гигант, в сравнение с цялото им "европейско Нато"?
    А тези кученца, като поляци и балтийски страни, лаят ли лаят по слона - Русия!
    А във военно отношение даже и една Северна Корея може да ги "нулира" само за половин час! За Русия даже и не мисля!

    Коментиран от #62

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Как я виждате

    3 1 Отговор
    Вие по скоро ще затриете Европа, отколкото да я направите силна. Как ще стане това, като я изтисквате за оръжия, за пари, за помощи, като я оставихте без газ, без горива за да угодите на Америка, на Украйна, която даже не е в ЕС. Може би като вкарате ЕС в трета световна война ще решите проблемите на Байдън, но силна няма да стане, но слаба да. Слаб ЕС е мечтата на дядо Байдън, може би и ваша.
  • 61 пенко

    1 1 Отговор
    ПО- СИЛНА ОТ КОГО И ЗАЩО !?!?!?!?
  • 62 руската

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Ти може и да си":

    пропаганда те е прояла отвсякъде, но мозъчните проблеми са видни отдалеч.