Last news in Fakti

21 Януари, 2023 16:16 898 18

Олаф Шолц: Германия и Франция са приятели и близки партньори

  • олаф шолц-
  • еманюел макрон-
  • франция-
  • германия

Елисейският договор скрепва приятелството между някогашните врагове 18 години след края на Втората световна война, когато Франция подава ръка за помирение на германците

Олаф Шолц: Германия и Франция са приятели и близки партньори - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Връзките на Германия с Франция достигнаха исторически връх след столетия на враждебност между двете съседки, заяви германският канцлер Олаф Шолц преди разговорите на най-високо равнище, които ще се състоят утре Париж, предаде БТА.

Отношенията между двете страни задълго бяха "белязани от войни и разрушения, от дълбоко недоверие". Въпреки това 60 години след подписването на Елисейския договор, чиято годишнина се отбелязва утре, първоначалният мирен проект може да се определи като завършен, заяви Шолц в разпространено днес видеопослание.

"Германия и Франция са приятели и близки партньори. Днес става въпрос за европейския мирен проект на границата на две епохи, за нашите ценности, които искаме да съхраним, да браним и укрепим", допълни той.

Елисейският договор скрепва приятелството между някогашните врагове 18 години след края на Втората световна война, когато Франция подава "ръка за помирение на германците".

И двете страни сега са изправени пред общо предизвикателство и империализмът на руския президент Владимир Путин няма да победи, заяви Шолц, изразявайки благодарност към френския президент Еманюел Макрон за общите действия. "Няма да допуснем Европа да се върне във времето, когато насилието заменя политиката. Ще продължим да подкрепяме Украйна, заедно, в защита на нашия европейски проект за мир", подчерта канцлерът.

Очаква се утре Шолц заедно с правителството си да бъде утре в Париж по повод 60-ата годишнина от сключването на френско-германския договор за приятелство. Двустранна министерска среща по план трябваше да се състои през октомври, но тогава беше отменена.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    13 2 Отговор
    Заклети приятели.Историята помни.
  • 2 Хихихи..

    12 1 Отговор
    Рано или късно ще се уловят за гушите,ей така, по приятелски,имат си многовековен опит..
  • 3 Петьо Петров

    3 7 Отговор
    Стара Европа е в кома. Ако има някаква надежда за събуждане, това може да стане само във Франция, Полша и Унгария. Това са страните със свободен дух и в тях е шанса Европа да си върне блясъка.

    Коментиран от #16

  • 4 Фашизмът

    9 4 Отговор
    обединява в западна европа. Спомняме си как франсетата раболепничеха пред Хитлер. Мечокът трябва пак основно до прочисти континента от чумата.
  • 5 Въййй

    10 2 Отговор
    Тия ще се удушат от прегръща е.
  • 6 Люба кукулезич

    8 1 Отговор
    Серсеми убихте ЕС.
  • 7 дядото

    5 1 Отговор
    да бе,да.от ден до пладне.
  • 8 Ало, ало

    6 2 Отговор
    Не много отдавна Германия безпричинно нападна и нахлу във Франция, какви "приятели", чисто еврогейзерско лицемерие!
  • 9 Сатана Z

    4 1 Отговор
    Близки, близки,колко да са близки,след като има 80% вероятност следващият конфликт в Европа да е между тези две държави.
    Малко статистика за немците :
    ▫️Средните дневни загуби на германците в най-голямата битка от Втората световна война на Западния фронт срещу британските войски - Северноафриканската компания - 570 души / ден.
    Сега гербовете са повече от хиляда.
    В битката при Сталинград среднодневните германци са имали около 7-8 хил. Операция Багратион, вероятно шампионът, е била повече от 10 хил. / ден.
    На един Мамаев курган немците загубиха повече за три месеца, отколкото Ромел за ЦЯЛАТА африканска компания за три години!
    Напразно започнаха да се бият с Русия
    А те дори още не са започнали!

    Z

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дадаа

    3 1 Отговор
    Единия джендар другия треска бабички
  • 12 Смех 😆🤡🤣

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Сатана Z":

    А на теб ясно ли ти е че без храната само от Сащ и Англия Рушия щеше да изпука от глад и педеръстия

    Коментиран от #18

  • 13 Да, бе

    4 1 Отговор
    Приятели, докато ограбват останалата част на Европа, като свърши плячката ще ги видим какви приятели са и кой първи ще обяви джихад на другият "приятел".
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 От страни

    0 0 Отговор
    Абе ясно ни е че сте партньори ама кой е активния а кой е пасивния?
  • 16 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Петьо Петров":

    Бъдещето на Европа е във Австро-Унгарската империя. Тия ще са центъра.
  • 17 От страни

    0 0 Отговор
    То се видя кви приятели са когато почнаха да си краднат един от друг самолетите с маскитп при ковида. Приятели са в богатство и спокойствие ама утре като опре ножа на кокал ще ги видим как се изяждат. Американците ги напънаха и двамат а та ще видим дали ще удържат на нафора.
  • 18 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Смех 😆🤡🤣":

    Да бе - много храна имат та са изпразниха супермаркетите. Виж клипчето на краварски журналя дето одят в Москва да пазаруват по магазините. И това за пе....растите си сгрешил нещо с държавата дето се намират.
Новини по държави: