22 Януари, 2023 07:24 3 300 18

Канада плаща 2,8 милиарда долара на две племена от коренното население

  • канада-
  • компенсации-
  • племена-
  • коренно население-
  • права

Компенсацията е за нарушаване на техните културни и езикови права

Канада плаща 2,8 милиарда долара на две племена от коренното население - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федералните власти в Канада се съгласиха да изплатят 2,8 милиарда канадски долара (2,09 милиарда американски) на две племена от коренното население на страната като компенсация за нарушаване на техните културни и езикови права, съобщи телевизия Си Би Си, цитирана от БТА.

В съобщението се уточнява, че колективният иск срещу властите е заведен още през 2012 г. от 325 представите на двете племена. Те настояват за компенсации за „загубата на езика и културата“, свързана с обучението в училища интернати, където принудително са отвеждани индиански деца. Предстои споразумението между страните да бъде одобрено и от федералния съд, съобщи ТАСС.

В случай на одобрение, властите трябва в рамките на 20 години да прехвърлят 2,8 милиарда канадски долара в специален фонд. Средствата в него ще бъдат използвани от коренните жители по тяхно усмотрение.

През 1876 г. по времето на министър-председателя Джон Макдоналд в Канада е приет закон за индианците, който предвижда изземане на земите на коренните народи за нуждите на федералното правителство. През 1884 г. в закона са внесени допълнения за създаване на специални училища интернати. В тези учебни заведения, последното от които беше закрито чак през 1996 г., принудително са отвеждани индиански деца, за да бъдат интегрирани чрез обучение в канадското общество. От общо 150 000 ученици по време на обучението по различни причини умират близо 3,2 хиляди.

През 2017 г. канадският премиер Джъстин Трюдо поднесе официални извинения на коренните жители, пострадали при обучението в тези училища. Властите се съгласиха също да изплатят на пострадалите 800 милиона канадски долара (638 милиона американски към онзи момент).

През 2022 г. Отава се съгласи да изплати на коренните народи 20 милиарда канадски долара (15,5 милиарда американски).


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 новите стари ценности

    29 2 Отговор
    Демокрацията в действие ......

    Коментиран от #14

  • 2 цербер

    8 1 Отговор
    Канада ще изплаща 2,8 милиарда долара .....
  • 3 да де

    40 1 Отговор
    Ами някога са ги лъгали със стъклени герданчета сега с хартийки.
  • 4 Всъщност

    41 0 Отговор
    Гузна съвест . Това е следствие на откритите масови гробове на индиански деца , отвеждани в католически интернати " за цивилизоваме " .
  • 5 5577

    15 1 Отговор
    Когато има спор, то има две страни. Едната е ясна, англоговорящите населници направили правителството. От другата дори и име не се споменава. Много еднозначно се използва демокрацията. И ... От тук на татък вече е пито платено.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 свидетел

    32 1 Отговор
    я, че те и канадците имали "възродителен процес" !
  • 8 Помнете историята!

    34 0 Отговор
    Англосаксонците навсякаде и винаги са мръсници!

    Коментиран от #18

  • 9 горски

    32 0 Отговор
    Пиари....Ще платят едни пари ,които те са взели стократно, ползвайки земята и ресурсите на същата.
    И това плащане,да не мислите че е от искренно разкаяние.Просто се хвърля прах в очите на народите,че вижте ние сме хуманни и демократични.Междувременно ,ще изпратят оръжие някъде по света ,за да направят зулуми,но опаковани в клишета като свобода и демокрация.
    По добре явна тирания,отколкото прикрита свободия....При първото хората умират с чест,при второто вързани в психиатрия със инжекция.
  • 10 А кравария кога?

    24 0 Отговор
    За геноцида нод сиукси, команчи, апачи. За анексирането на Кралство Хавай през 1876. Донесли демокрация, това е варианта на нашата свобода от 1944 а после на демокрацията от 1989. Малки народи без право на избор.
  • 11 Леля Гошо

    27 0 Отговор
    Защо ОПГ Ватикана не изплаща нищо, при положение че най големите мръсотии са ставали в католическите училища???
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    20 0 Отговор
    Хубаво плащат, ама да върнат и заграбените земи на племената...
  • 14 Пешо

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "новите стари ценности":

    Парите няма да върнат загубите и пеопуснатите ползи
    Това е измиване на ръцете пред света. Имали са интернати до 1996 а тук са ни проповядвали демокрация!!!!

    Защо не интернираха децата на нашите цигани , за да има пълна интеграция!!!
  • 15 Колко смешни и жалки сте пазарувате

    11 0 Отговор
    Гузната си съвест с хартиики без стойност! Вие ще ми говорите за права, демокрация, свободи, та вижте се вие самите сте свирепи тирани стъпили на труповете и заграбеното от местните жители!
  • 16 Калбо

    11 1 Отговор
    Първо ти забиват нож в сърцето и после ти се извиняват
    Има една българска поговорка след дъжд качулка
    Така действа тяхната демокрация която те толкова много пропагандират а всъщност никаква демокрация а тероризъм от тяхна страна на коренното население
    Ще ви кажа преди известно време четох една статия става въпрос греландия тя е под командването на датското кралство те са постъпвали с коренното население произхода на тази нация е подобна като на чукчетата и якути мисля че се казваше инуити те осакатявали младите жени като са им слагали и спирали за да не могат да раждат по този начин се опитвали да съкратят ръждаймостта на коренното население на герландия което не е датско
    Слага ли се им спирали без тяхното знание и на родителите им още като млади деца
    Така действат държавите които най-много претендират за демокрация аз всъщност при тях няма никаква демокрация само тероризация
  • 17 онуфри

    6 1 Отговор
    Дънди прешъс черпи.От българските индианци за канадските индианци.
  • 18 по добре

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Помнете историята!":

    От колкото рузките чистници.
Новини по държави: