Last news in Fakti

22 Януари, 2023 20:45 2 377 20

Модерна придобивка! Президентът Ердоган откри официално високоскоростната метролиния до международното летище в Истанбул

  • турция-
  • истанбул-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието

Новото летище в мегаполиса започна работа през 2019 г. след затварянето на аерогара "Ататюрк", която беше едно от трите най-натоварени летища в Европа

Модерна придобивка! Президентът Ердоган откри официално високоскоростната метролиния до международното летище в Истанбул - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-бързата линия на метрото в Европа беше пусната днес в Истанбул. Тя свързва турския мегаполис с международното летище в европейската част на града. Според местните власти влаковете ще се движат по новата линия със скорост 90-120 км/ч, съобщи БТА.

Метролиния Кяътхане - летище Истанбул бе официално открита от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, допълва Анадолската агенция.

На тържествената церемония по откриването присъстваха голям брой турски официални лица и граждани.

В обръщението си към присъстващите Ердоган каза, че пътуването с метрото от истанбулския квартал Кяътхане до международното летище ще отнема 24 минути.

Капацитетът на метролинията е 800 000 пътници на ден.

Новооткритата линия на метрото е с дължина 34 километра и има осем станции.

Гражданите ще могат да я ползват безплатно един месец.

Създаваме огромна метросистема, която ще покрие цялата европейска част на Истанбул до края на годината, каза турският министър на транспорта Адил Караисмаилоглу пред телевизия ТРТ.

Според шефа на транспортното ведомство в бъдеще новата линия на метрото ще бъде интегрирана с високоскоростна железопътна линия.

„Летището в Истанбул ще стане спирка на високоскоростния влак от Анкара. Проектът е на етап провеждане на търгове, през тази година се планира да започне работа по изграждането на тази линия“, каза министърът.

Новото летище в Истанбул започна работа през 2019 г. след затварянето на летище Ататюрк, което беше едно от трите най-натоварени летища в Европа. Според плановете след пълното приключване през 2025 година на строителството международното летище в Истанбул ще има шест писти и ще може да обслужва около 150 милиона пътници годишно, отбелязва ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Турчин

    17 10 Отговор
    Ами нормално за 20 милионен град. За съжаление е пълно със сирийци. Преди десетина години градът изглеждаше европейски но вече е пълен с чужденци от близкия изток. Съвсем различна култура и обичаи.

    Коментиран от #3, #8

  • 3 Европейски град с

    10 30 Отговор

    До коментар #2 от "Турчин":

    джамии, фереджета и тъмни азиатски субекти ? Говори с личният си лекар.

    Коментиран от #4, #5, #6, #7

  • 4 Тъй , тъй !

    35 4 Отговор

    До коментар #3 от "Европейски град с":

    Дека ще се сравнява с "романизираната" красавица София !
  • 5 След такива новини по-вероятно

    24 1 Отговор

    До коментар #3 от "Европейски град с":

    Е ти да потърсиш кардиолог и психолог 😂😂😂😂
  • 6 Турчин

    23 3 Отговор

    До коментар #3 от "Европейски град с":

    Бил съм във Франция и там видях фереджета. Джамии има и в Европа. Искам да кажа че хората бяха по модерни и европейски изглеждащи през далечната 2010-та година. Сега има много чужденци в Истанбул.
  • 7 И сам не подозираш колко си прав

    21 2 Отговор

    До коментар #3 от "Европейски град с":

    Както и зелената еуглена не подозира, че е зелена.Истанбул не е европейски град, той е един от световните мегаполиси-несбъдната мечта за притежание на редица български владетели
  • 8 Ако искаш да видиш сирийци и пейзани

    21 0 Отговор

    До коментар #2 от "Турчин":

    Ела в София....

    Коментиран от #9

  • 9 Турчин

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ако искаш да видиш сирийци и пейзани":

    В София не съм бил отдавна.

    Коментиран от #13

  • 10 българина

    36 1 Отговор
    преди 100 г турция беше 25 млн, ние 5, сега са 85, ние ...... 6!!!!! всеки роден на тази земя е прокълнат, България е кло ака точно заради тъпото племе 12 г да си избираш този, който изгони 2 млн българи и закри всички енергийни проекти във века на енергията ...

    Коментиран от #11

  • 11 Турчин

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "българина":

    Първото официално преброяване в Турция е през 1923 година и населението е 13 милиона. Османската империя през 1890 година е 20 милиона и води войни с Русия която тогава е 90 милиона. Османската империя е 20 милиона защото има много малцинства в нея включително българи. През 1923 вече нямат малцинства, Турция е република и са 13 милиона от които 3 милиона са кюрди. Тоест турците в Турция преди 100 години са били около 10 милиона.

    Коментиран от #14

  • 12 Алоу редакторитееее

    26 2 Отговор
    Пожалете нещастните туркофоби и не изнасяйте такива новини, че от нерви ще гушнат букета и няма да има с кого да си правиш джумбиши тука. Пак добре, че сте им спестили, че първата континентална подземна железница пак е в Истанбул
  • 13 Нищо не си изпуснал

    18 1 Отговор

    До коментар #9 от "Турчин":

    Ако искаш да видиш софиянци иди на пазара в Одрин
  • 14 Турчин

    18 1 Отговор

    До коментар #11 от "Турчин":

    Тогава едно турско семейство е имало по 10-12 деца за да има кой да работи на нивата и да гледа по малките. Едно момиче стане ли на 10 години вече гледа братчето си на 2-3 години. Готви у дома, чисти, пере и такива домакински работи. Като стане на 15 на нивата а по малката сестра на 10-12 години гледа работата в къщи. Не само пране и готвене. И животни има. Кокошки, кози, овце, крави. Всъщност тогава е било по хубаво. Днес момичетата гледат тик Ток и си лакират ноктите. Баба ми разправяше как работили на нивата през лятото, косят пшеница, не пият вода защото е Рамазан. Вечерта се прибрали и вече седнали на софрата да се хранят. Сестрата на баба не яла с апетит. Била нещо болна и бащата на баба я ударил с юмрук по лицето ядосан защото не яла. Ако не яде няма да може да работи на другия ден. Такива корави хора са били навремето.

    Коментиран от #19

  • 15 страната турця е плод

    4 26 Отговор
    на слолетия секс между братовчеди и кражба на деца от съседи, сега повечето са с криви глави и полирани мозъци.

    Коментиран от #16

  • 16 Тия с кривите глави

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "страната турця е плод":

    Да не са откраднатите деца 😂😂😂😂😂
  • 17 Да здравствует нашите комшии !

    18 1 Отговор
    С балшой радасть наблюдаваме възхода на Турция и турецката еканомика - летища на световно ниво и так далее. Това значи процветание и за нашия Одрински пазар. Ко ши прайми ако кризата удари родната кърмилница, снабдяваща ни с евтини зарзавати, илячи, манджи, гащи, парашки за пране ; и какво ли не ?!
  • 18 Шаран БГ

    26 1 Отговор
    Така или иначе Турция строи, прави нещо..........Ние гледаме как нашите партийни избраници "усвояват"средства.....
  • 19 Много корави

    0 6 Отговор

    До коментар #14 от "Турчин":

    Да биеш болна жена?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: