Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Януари, 2023 14:54 6 080 99

Може ли НАТО да изгони Турция?

  • нато-
  • турция-
  • сащ-
  • война-
  • швеция-
  • финландия-
  • русия-
  • украйна-
  • реджеп ердоган

НАТО има нужда Турция да продължи да бъде активен и позитивен член

Може ли НАТО да изгони Турция? - 1
Снимка: Shutterstock

Достигнахме един от най-важните моменти в седемдесетгодишната история на Организацията на Северноатлантическия пакт: Швеция и Финландия са готови да се присъединят към Алианса, точно когато руската война срещу Украйна навършва първата си годишнина. И все пак Турция – единствена от всички членове – забавя този жизненоважен шанс да се включат Стокхолм и Хелзинки. Време е да се спре това упражнение в едностранно възпрепятстване и просто да се каже „да“. Турската сдържаност, водена от президента Реджеп Тайип Ердоган, е подарък за отвратителния военнопрестъпник, руския президент Владимир Путин, пише Bloomberg TV Bulgaria.

През 2009 г., когато станах върховен съюзнически главнокомандващ на НАТО, първата столица, която посетих, не беше Лондон, въпреки че Обединеното кралство беше най-силният поддръжник на нашите колективни усилия в Афганистан, освен САЩ. Нито пък избрах да отида в Париж, Берлин, Рим, Мадрид - дори Атина, въпреки моето гръцко-американско наследство. Първото място, където отидох, беше Анкара, Турция. Исках да призная всичко, което турците са направили за НАТО преди и след падането на Съветския съюз.

Още новини от Украйна

Турците предоставяха войски, самолети и кораби на всяка мисия на НАТО от години – Афганистан, мироопазване на Балканите, противодействие на пиратството, киберсигурност и така нататък. Под мое командване те осигуриха бойна способност за интервенцията в Либия през 2011 г., нещо, което други големи съюзници избраха да избегнат. Всеки път, когато поисках нещо, те бяха готови и доставяха обещаното. Станахме добри приятели с началника на отбраната на Турция Илкер Башбуг и външния министър (и по-късно министър-председател) Ахмет Давутоглу. Срещнах се с генерал Хулуси Акар, който сега е министър на отбраната на Анкара, и обиколих многото турски бази, подкрепящи мисии на НАТО. И с Ердоган, който тогава беше министър-председател, се срещнах няколко пъти. Той ми направи впечатление на много твърдоглав човек, решен да следва какъвто и да е курс на действие, който смяташе за правилния за неговата нация.

Турция заема тази контрапродуктивна позиция по отношение на това, което вижда като подкрепа на скандинавските нации за терористични групи сред кюрдското малцинство в Турция, по-специално техния отказ да екстрадират десетки кюрди, издирвани от правителството. Мога да го разбера. Правителствата и на трите нации трябва да бъдат в тесни консултации, за да се уверят, че нищо, което един член в съюза прави, не нарушава вътрешната сигурност на друг член. Но по-специално Швеция вече даде много, много отстъпки на Турция по време на процеса на разширяване. Голямото предизвикателство пред Алианса не е тероризмът: това е безсъвестното нахлуване в Украйна от Русия. Путин продължава да тормози члена на НАТО Естония, в която има значително присъствие от етнически руснаци. Той многократно говори за своите „ядрени възможности“, опитвайки се да изплаши Европа като цяло и НАТО в частност.

Това е, което подтикна двете известно неутрални държави да кандидатстват за членство в НАТО. И двете са воювали срещу Русия през дългите векове. И двете останаха (поне технически) встрани по време на Студената война, когато брутална съветска диктатура заплашваше свободния свят. Това, че сега са избрали да се откажат от неутралитета си, би трябвало да даде известна представа колко сериозно приемат заплахата на Путин за глобалния ред. Швеция разполага с високотехнологична армия и произвежда изтребителите Saab Gripen от пето поколение, които бях доволен да имаме в нашите операции над Либия. Финландците, нация от само пет милиона, могат да изпратят стотици хиляди добре обучени и напълно оборудвани сухопътни бойни сили в рамките на няколко седмици. Искаме ги в нашия отбор.

В един момент скоро някои членове на НАТО ще започнат да питат: „Ако изборът е между Швеция/Финландия и Турция, може би трябва да разгледаме нашите възможности.“ Това би било грешка. Турция може да се похвали с втората по големина армия в НАТО, има важни съоръжения, включително авиобазата Инджирлик, и е домакин на общото сухопътно военно командване на НАТО в Измир. НАТО има нужда Турция да продължи да бъде активен и позитивен член. Също така трябва да добави Финландия и Швеция. Никой не иска да се налага да избира между тях. От Ердоган зависи да гарантира, че това няма да се случи.

Джеймс Ставридис е колумнист на Bloomberg Opinion. Той е пенсиониран адмирал на ВМС на САЩ и бивш върховен съюзен главнокомандващ на НАТО в Европа и почетен декан на Училището по право и дипломация "Флетчър" в университета "Тъфтс". Той също така е председател на борда на фондация "Рокфелер" и заместник-председател на Global Affairs в Carlyle Group.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123455

    148 85 Отговор
    като изгонят Турция и нато ще остане кажи речи без армия

    Коментиран от #7

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    129 81 Отговор
    А може ли Турция да изгони НАТО ❗❗❗
  • 3 Историк

    119 91 Отговор
    Агресивният блок се разпада, без Турция е за никъде.
  • 4 Да, бе

    105 82 Отговор
    Може и да може, но тогава от нато ще остане само една квартал на банда...
  • 5 ген КЪСТЪР

    38 68 Отговор
    НАТО ЩЕ ОТВАРЯ 3ТИ ФРОНТ -ДАЛИ ПОМНИ ВИЕТНАМ
  • 6 Ксаниба

    58 74 Отговор
    е па да, какво е някаква си турция,в сравнение с тези гиганти - финладия и швеция!!??? Както продължава, от нато по вероятно и Германия с франция да се чупят, защото едни други гиганти вият там в хор- естония, латвия и литва!! Ах да и палците, нали , най вече!!!!

    Коментиран от #9, #20, #84

  • 7 Мдаа

    83 59 Отговор

    До коментар #1 от "123455":

    Само Полша може изцяло да замести Турция като военни възможности. Не може д я замести като геостратегическо положение, но доктрината на НАТО може да се промени, ако Турция продължи по курса, на който я е поставил Ердоган, а той е на радикализирането й като ислямска авторитарна държава.

    Коментиран от #15

  • 8 Е тогава

    27 53 Отговор
    Ще се превърнем в Украйна 2 серия

    Коментиран от #78

  • 9 Мдаа

    69 31 Отговор

    До коментар #6 от "Ксаниба":

    "Както продължава, от нато по вероятно и Германия с франция да се чупят" Мечтите на русофилите са безплатни.

    Коментиран от #55

  • 10 руZофилите V шOк!

    75 53 Отговор
    По-скоро трябва да изгонят едно самозабравило се пишман султанче на име Тайпи. Това минава през активизиране на кюрдите да гласуват против него. Падне ли от власт Тайпито ще напълни памперс, защото е затънал до шия в кражби и корупция.

    Коментиран от #17, #21, #33

  • 11 Може, може...

    49 16 Отговор
    на 36-и 2969-а година, га потънат данай ските острови!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българче

    49 33 Отговор
    А защо България блокира Северна Македония за ЕС??
  • 14 Стига Още

    73 44 Отговор
    НАТО може без Турция, но без България и Северна Македония не. От нас треперят другите държави. Ние като изкараме трите си надуваеми лодки в морето и руснаците си прибират подводниците, фрегатите и крайцерите на сушата от страх.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Чупачанга

    66 12 Отговор
    В последната фраза е целият смисъл ((От Ердоган зависи да гарантира, че това няма да се случи.))
    Значи това е на път да се случи
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 23 Отговор

    До коментар #10 от "руZофилите V шOк!":

    Това вече го пробваха❗
    Явно тогава още не си ходел/а на училище ❗
  • 18 Солей

    48 37 Отговор
    Когато войната приключи с наритването на Просия, НАТО ще разполага с още една калена в бой с терористични държави армия - украинската. :))))

    Коментиран от #29, #39

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Загрижен

    36 35 Отговор

    До коментар #6 от "Ксаниба":

    Забравяш за мега, гигастратегическата сила България!!!
    Нищо, че армията ни се събира на един от секторите на националния стадион...
    Кой, как ни види ще умре... от смях.

    Коментиран от #22, #65

  • 21 Пешо

    7 16 Отговор

    До коментар #10 от "руZофилите V шOк!":

    Сигурно е вярно казаното от бабата на пейката.
  • 22 Солей

    33 22 Отговор

    До коментар #20 от "Загрижен":

    Е как, нали всички русофили сте "калени войници" за разлика от "джендАрите". Значи българската армия е къде къде по-могъща от официалното. Нали сте "84%" или всичко това са само димки за наивници? :)))))

    Коментиран от #25, #32

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мдаа

    29 16 Отговор

    До коментар #23 от "Вашето Мнение":

    "Представите" на рушките фенове на ботокса нямат нищо общо с реалността. Факт.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 37 Отговор
    Но като се замисля, след изгонването от Нато на Турция, фесовете и алкохолните мужици ще влязат в поредната война, която ще е последната и за двете прогнили кочини‼️

    Коментиран от #37

  • 27 Аз съм от ссср

    39 29 Отговор
    Ердоган е политик и гледа за народа си,това е силна държава след като не им ходиш по гайдата на Сащ. Другите нямат думата само изпълняват.
  • 28 Солей

    25 17 Отговор

    До коментар #25 от "Вашето Мнение":

    Що па "за такива като мен"? Ще воюваш за България, или на теб ти е през ... за България, важното е Ботоксовия сатрап да си носи якенцата за 13 хиляди еврос докато тероризира съседите си? :))))

    Коментиран от #31, #46

  • 29 8554

    14 17 Отговор

    До коментар #18 от "Солей":

    То ясно как ще свърши войната, ама ти после какво ще ядеш?

    Коментиран от #30

  • 30 Солей

    21 12 Отговор

    До коментар #29 от "8554":

    Ако ти беше ясно, нямаше да задаваш такива "въпроси". Мечтите са безплатни, и това е добре, защото русофилите пари нЕмат. Даже и Живков ви го каза едно време, но голяма част от вас не са били родени тогава, а друга част помни колкото абезяната. :)))
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 20 Отговор

    До коментар #10 от "руZофилите V шOк!":

    Прав си и двете султанчета, а особено ботоксовото с токчетата от бункерчето ще висят с краката нагоре на мегдана, въпроса кое ще е първо, аз залагам, че жужака ще е първо‼️

    Коментиран от #35

  • 34 Солей

    18 11 Отговор

    До коментар #32 от "Загрижен":

    И пак бягаш от това какви "истински мъже" сте. Явно само чрез приказките за джендаризма можете да се дефинирате. :)))) Слаба ракия, ама за сметка на това лоша, както казваше баща ми. :)))

    Коментиран от #40

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Солей

    23 17 Отговор

    До коментар #31 от "Вашето Мнение":

    Нали вече ти написах, бре, другарю, какво си ме "зяпнал" мен. Ще се биеш за България, каквато си я представяш и която в тоя момент ще е нападната. Или на вас руското фашистче ще ви е "асвабадител". Пак ли ще го посрещате със свалени г-щи на Орлов мост? Докога бе? :)))
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 !!!?

    25 10 Отговор
    Турция е толкова натовска държава колкото Радев е натовски генерал !!!?

    Коментиран от #51

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Изгонете

    13 15 Отговор
    И България
  • 42 Като нищо може да ги изрита, нали затова

    10 26 Отговор
    окупираха България, за територията й. Пък и цяла източна Европа завладяха. Ако трябва да избират, ще предпочетат Швеция и Финландия пред Турция.
  • 43 Тахумба

    32 16 Отговор
    Не зная НАТО дали може да изгони Турция, но съм сигурен, че Турция може да изгони НАТО.

    Коментиран от #45

  • 44 Солей

    14 7 Отговор

    До коментар #40 от "4521":

    "Да не си преживял нещо в детството си?" Да, тоталитаризма :)))) Ти не си ли? :))))
  • 45 Историк

    18 8 Отговор

    До коментар #43 от "Тахумба":

    "но съм сигурен, че Турция може да изгони НАТО" Явно не ти е известно защо Турция влезе в НАТО.

    Коментиран от #95

  • 46 За коя

    15 16 Отговор

    До коментар #28 от "Солей":

    България искаш да воюваш? Тази на прокопийчето, кичо гела, кратуната, киро тъпото ит. н. т.? За нея?! Не, категорично не! Ти ако искаш, твоя си работа. Но връчат ли ми, взема ли оръжие, го обръщам веднага срещу тях.

    Коментиран от #48

  • 47 стоян георгиев

    15 31 Отговор
    Турция не е лоялен член на НАТО.тя въпреки огромната си армия не участва в ни една НАТО инициатива.все се оправдава и хитрува.напълно ненужна от стратегическа гледна точка.след Путин света ще трябва да се заеме с Ердоган и Турция.

    Коментиран от #50, #67

  • 48 Солей

    11 11 Отговор

    До коментар #46 от "За коя":

    За ТВОЯТА бе, другарю, за ТВОЯТА воювай. Или такава НЯМА и всичко се върти около ботокса с вкус към западния лукс? :)))

    Коментиран от #54, #57

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 16 Отговор

    До коментар #47 от "стоян георгиев":

    Фесовете са съдрани почти колкото пияните ватенки‼️
  • 51 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️ бесния

    11 8 Отговор

    До коментар #38 от "!!!?":

    рублен крадеф е един истински продажен рублоибрик който трябва да е в затвора‼️
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Нал` тъй

    13 9 Отговор

    До коментар #48 от "Солей":

    Вие евроГэйзерите като изтърсите едно "другарю" и смятате, че е неопровержимо доказателство за истинност. Да , ама не. То вече се вижда лукса на Европката. Ще става и по - лошо като се играе по свирката на фащ. Де оди врана, все о.с,Рана.

    Коментиран от #59

  • 55 Ехехе хе

    5 9 Отговор

    До коментар #9 от "Мдаа":

    Казва се ирония! Коментирашият се подиграва с Натото, ама нали вие атлантиците не може да мислите, тъй като няма с какво. .

    Коментиран от #85

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Ехехе хе

    3 7 Отговор

    До коментар #48 от "Солей":

    Трябва да се избавиш от този комплекс за малоценност!

    Коментиран от #58

  • 58 Солей

    9 3 Отговор

    До коментар #57 от "Ехехе хе":

    Слаба ракия, но за сметка на това, лоша. :))))
  • 59 Солей

    8 7 Отговор

    До коментар #54 от "Нал` тъй":

    И пак нищо за ТВОЯТА България. :)))) Явно без Просия няма България за русофила. Толкова няма, че чак не си заслужава да се напъва да измисли нещо.
  • 60 Мишел

    21 11 Отговор
    Колко му е НатО да изгони Турция. И без това САЩ са готови да разтурят този съюз, поради опасността да бъдат унищожени заради точка 5
    А военен съюз Русия -Турция- Китай няма съперници в света.

    Коментиран от #63, #64

  • 61 сноу

    10 1 Отговор
    Не се хаби бе дърт пър...ник...вече ти е късно да мутолявиш умотворения дето нямат нищо общо с реалността...какво ни пробутваш тука безмозъчни излияния с гордост, че си бил поредната бурмичка в каруцата на саш..Явно чак накрая си се усетил че си абсолютно никой за да гониш някого...
  • 62 1122

    14 8 Отговор
    Какво е НАТО? Това би трябвало да е военна организация за ЗАЩИТА на държавите членки в нея...НО в същност тя е военна организация която се намесва във вътрешните работи на която си поиска суверенна държава,и създава военни конфликти на всякъде по света.Понякога пряко влиза в конфликт,понякога чрез друга страна,като предварително проучва обекта на нейната цел и подпомага трета страна да участва във военен конфликт,и накрая се намесва като уж освободител на нападнатата държава,след което започва да смуче от нея ресурси.Това в общи линии е /ОМИРОТВОРИТЕЛНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НАТО ! / ръководена от САЩ.
  • 63 Иво

    8 8 Отговор

    До коментар #60 от "Мишел":

    САЩ,КАНАНАДА,АВСТРАЛИЯ !!

    Да продължавам ли ?

    Коментиран от #83

  • 64 Иво

    8 3 Отговор

    До коментар #60 от "Мишел":

    А ПЪК ИНДИЯ САМО ТОВА ЧАКА ДА ЗАПОЧНЕ ВОЙНА С КИТАЙ..

    Коментиран от #70, #77

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Обективен

    9 10 Отговор
    Не е необходимо да се гони Турция от НАТО. Тя е необходим и важен член на НАТО. Ердоган малко преигра с позицията срещу Швеция. Угажда на ислямистите предизборно. Запалването на Корана пред турското посолство е операция на руското разузнаване. С влизането на Швеция в НАТО натиска срещу Турция ще бъде отслабен. В интерес на Турция е Швеция и Финландия да членуват в НАТО.

    Коментиран от #69

  • 67 стоян георгиев

    7 6 Отговор

    До коментар #47 от "стоян георгиев":

    Ей адашче,ненужно си създаваш само врагове,ако искаш да знаеш,турците са по големи специалисти в обиждането от бурятите.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Обективния

    20 7 Отговор

    До коментар #66 от "Обективен":

    А случаят с ШАРЛ ЕБДЬО чия операция беше?....Ердоган никога не преиграва.Умее да бъде добтр балансьор.Ако не си го разбрал,Европа е доста ислямизирана,и геополитическите събития в момента може да вземат превес над емоциите.Та,затова е Ердо.Долу гире замазва положението......
    Абре ко ще стане ако утре земат масово да се палят библии.Нали е свобода на словото.Как мислиш обективно?
    JE SUIS ?????

    Коментиран от #98

  • 70 Индия пич

    2 11 Отговор

    До коментар #64 от "Иво":

    никога не е започвала война.Тя е доста добре защитена,има икономика ,ресурс,за да се занимава с глупости.
  • 71 Империя на лъжата

    7 8 Отговор
    Що не вържете и не обсъдите шведите?
  • 72 Не, не може,

    13 8 Отговор
    Нато е Турция

    Коментиран от #73

  • 73 Роня

    22 8 Отговор

    До коментар #72 от "Не, не може,":

    🙂 България бре аркадаш. Ердо е прер.кан Аспарух. Който не вярва в преражданията си е негова работа. Съществуват! Ердо властва от 2002 и за 20 години не чух 1 лоша дума за България.,🙂
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Може ли нато да изгони ТУРЦИЯ?!

    18 9 Отговор
    На куково лято.
  • 77 Мишел

    0 9 Отговор

    До коментар #64 от "Иво":

    Ъхъ, ядрените държави само това чакат- да започнат война една срещу друга.😃😃😀😀😀😃
    Засега притежанието на ядрено оръжие

    Коментиран от #79

  • 78 схванал си

    4 9 Отговор

    До коментар #8 от "Е тогава":

    "украинизацията" на България вече е в ход и не от сега.
  • 79 Мишел

    9 1 Отговор

    До коментар #77 от "Мишел":

    Продължение на N 77 "Засега притежаването на ядрено оръжие отказва другите да воюват с притежателя.
  • 80 Гошо мексиканеца

    3 6 Отговор
    Изразът "...отвратителен военнопрестъпник..." означава, че има и не отвратителни военнопрестъпници. Кои са те?!
  • 81 Някой тук знае ли,

    11 7 Отговор
    как се внася революция ? Шантав въпрос нали ? Някой плямпа че САЩ плаща протести, вярно както Русия организира в чужбина протести. Не е важно дали НАТО ще изгони Турция а дали НАТО ще съществува. А на тролчиките в личен план е важно, жената да не те изгони.

    Коментиран от #82

  • 82 Ай наздраве братле

    3 6 Отговор

    До коментар #81 от "Някой тук знае ли,":

    Пиша ти + ,щото си единственият трезвомислещ
  • 83 Мишел

    4 7 Отговор

    До коментар #63 от "Иво":

    Никакви шансове за равенство. Според класацията на Global Firepower за 2022 армиите на САЩ, Австралия и Канада са съответно на първо, седемнадесето и след двадесето място.
    Армиите на Русия, Китай и Турция са съответно на второ, трето и тринадесети място.

    Коментиран от #87, #90

  • 84 Изумително

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ксаниба":

    Разсъждение .
    Хаха
  • 85 А тоя

    6 0 Отговор

    До коментар #55 от "Ехехе хе":

    Пък голям умник .
    Хахаха
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Информация в този час

    1 6 Отговор

    До коментар #83 от "Мишел":

    Нужно ли е да коментираме могат или не могат

  • 88 Не само може

    4 11 Отговор
    Но и трябва. Крайно време беше.

    Коментиран от #89, #91

  • 89 Топ 10 държави на НАТО

    17 0 Отговор

    До коментар #88 от "Не само може":

    На почетното 10 място е румънската армия с числен състав от 71 000 души. Преди нея са Полша със своите 114 000 войници, Испания - 123 000, Гърция - 143 000, Великобритания - 153 000, Италия - 162 000 и Германия - 203 000 души.
    В челната тройка са САЩ - 1 395 000, Турция - 335 000 и Франция - 203 000. И какво каиш ?
  • 90 Путинче

    9 1 Отговор

    До коментар #83 от "Мишел":

    Е според същата класация в първите 10 има 5 съюзници на САЩ или съотношението е 6:4. При това останалите 4 са Русия, Китай, Индия и Пакистан. Последните 3 са в непрекъснат спор особено Индия и Пакистан които са отявлен врагове като Северна и Южна Корея и няма шанс да се обединят. Преди няколко години пък имаше сблъсъци между Индия и Китай които си оспорват територии в Тибет. Така че съюз между тези държави е малко вероятен. Докато 6-те : САЩ, Япония, Южна Корея, Франция, Англия и Италия са тясно свързани военно, политически и икономически. Така че хипотезата за отпор на САЩ и НАТО е много мъглива дори без Турция.

    Коментиран от #92

  • 91 Може, може

    5 9 Отговор

    До коментар #88 от "Не само може":

    Но на следващия ден в НАТО ще се говори само на руски!!!

    Коментиран от #93

  • 92 Мъглява е за теб

    2 9 Отговор

    До коментар #90 от "Путинче":

    Хипотезата за отпор на САЩ и НАТО е много ясна дори без Турция, общата омраза.
  • 93 Рашка по прашка

    2 2 Отговор

    До коментар #91 от "Може, може":

    На руски ще се говори само в затворническото крило за военнопрестъпници хахах
  • 94 Фики

    7 2 Отговор
    Първо Анкара държи Босфора . Второ на ефендито не му трябва армия за да унищожи ЕС . Просто ще пусне талибаните да минават спокойно границата
  • 95 Сторик

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Историк":

    Дядо историче явно ти помниш защо Турция е влязла в Нато то. Бре дедо ти на колко беше кога беше малък?
  • 96 Всички сте в партер....

    5 0 Отговор
    Турция си постига целите с всички възможни начини и средства!Така е било от момента в който е станала съюзник на Византия!Византия я няма вече,врете е на Европа да помисли и си бръкне там където слънце не огрява.....Вече е време и Европа да изчезне!Ще остане Турция която си постигна целите(вероломно,потайно,двуличнно и много умно,като истинска мюсулманска страна!В сърцето на Европа чакат милиони спящи турски войници на пророка....Само не крийте истината от заспалите женствени евролиберали, Радостта от омачканите чаршафи ще бъде много кратка и много болезнена,когато някоя вечер Турция посети заспалите меки китки.....
  • 97 Рашо

    0 0 Отговор
    Ако изгонят Турция, Путин ще я приеме с радост.
  • 98 Карата

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "Обективния":

    А превръщането на църкви и музеи в джамии ,какво е ? А парите давани от Дианета из цяла Европа за развитие на неоосманизъм ? Пачките долари в джоба на младежи никога не работили ,правещи се на бягащи от война в държавите им . Войните спряха ,но не и тази за ислямизация на Европа. Тя е тиха и отровна ,а падишаха натовски едновластен демократ е нейния пророк. Една изгорена книга е нищо в сравнение с дейността на диктатора.
  • 99 Петкан

    0 0 Отговор
    Турция от 40 г води контролирана война с ПКК ..ПКК са като жива мишена за поддържана бойната готовност на армията ..и е единствената такава Натовска армия ..
Новини по държави: