Last news in Fakti

27 Януари, 2023 16:33 1 408 8

Китайски кораби и самолети пак поставиха нащрек Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • тайвански пролив-
  • си дзинпин

През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи

Китайски кораби и самолети пак поставиха нащрек Тайван - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тайван е засякъл седем китайски самолета и четири кораба около острова през последното денонощие, съобщава ТАСС.

"Днес, от 6.00 часа сутринта седем самолета и четири кораба на Народноосвободителната армия на Китай бяха забелязани около Тайван", докладваха от Министерството на отбраната на страната.

Допълва се, че въоръжените сили на острова следят отблизо ситуацията и самолетите, военноморските сили и наземните ракетни системи земя-въздух са в повишена готовност.

Ведомството уточни, китайски противолодъчен самолет Y-8 и безпилотен летателен апарат BZK-005 са навлезли в идентификационната зона на противовъздушната отбрана на Тайван от югозапад.

През последните месеци китайската армия редовно патрулира във водите около острова.

Китай засили военните си действия в близост до Тайван от август 2022 г., когато проведе учения след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе.

Тайван живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет - със сила, ако е необходимо.

През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.

Засилената военна активност на Пекин около острова насочи вниманието на Тайван и приятелските му страни, като Съединените щати и Япония, върху това как би могъл да се развие всеки конфликт с Китай и как Тайван и неговите съюзници могат да отговорят.

Тайпе вече предупреди, че китайска блокада на Тайван или завземането на негов офшорен остров ще се считат за акт на война.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НИКО

    21 0 Отговор
    ЕВРО ФАШИСТИТЕ СЕ РАЗТРЕПЕРИХА
  • 2 Си Дзин

    15 0 Отговор
    Плувам си на воля
  • 3 Гост

    12 0 Отговор
    Абсурд е, жителите на Тайван да решават бъдещето си! Не се прави така! В международната политика е недопустимо. Примерно, в Крим имаха референдум, но никой не го признава. Така че, трябва да става каквото каже по големият.
  • 4 Ооооп

    18 0 Отговор
    Разногледи ги направиха бате То Путин, то Си, то Кимчо. А още колко други им търсят цаката.
  • 5 ЗАБЕЛЕЖЕТЕ

    13 1 Отговор
    Само жителите на Тайван могат да определят дали искат да са в Китай . САМО жителите на КРИМ и Донбас могат и определиха да са в РУСИЯ . Нещо да кажат КРАВАРИТЕ за техните разбирания по този казус ?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Така се започва, както във футбола,

    12 0 Отговор
    първо разиграват гопката и в подходящият момент ще атакуват. Дано Тайван се поучи от съдбата на Украйна, и да не се стегне до война, но щом САЩ бутат фитила им, вероятно ще гледаме същият сценарий, защото сценаристите само това знаят!?
  • 8 Шопо

    8 0 Отговор
    Тайван е китайски.