Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Януари, 2023 14:31 8 364 57

Новите "приятели" на Кремъл

  • война-
  • турция-
  • индия-
  • русия-
  • китай-
  • украйна-
  • реджеп ердоган-
  • търговия-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • си дзинпин

Турция, Индия, Китай - Русия трескаво търси с кого да замести Запада като търговски партньор

Новите "приятели" на Кремъл - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турция ги умее тези неща - тя не просто се позиционира като посредник в конфликта между Русия и Украйна, но и се възползва от възможностите, които войната ѝ предоставя, пише германският "Ди Велт". Така например Анкара е настояла пред "Газпром" за над 25 процента отстъпка в цената за енергийните доставки през 2023-а година, както и за част от миналогодишните, съобщава агенция "Блумбърг".

Но Турция не е единствената страна, която е в толкова силна преговорна позиция спрямо Москва - Китай и Индия също се възползват от тектоничните промени в руската икономика и все по-често диктуват условия и цени на Москва.

Още новини от Украйна

Удвояване на търговията между Турция и Русия

Заради ограничаването на енергийния износ за Западна Европа, Турция се превърна в най-големия потребител на руски газ. Той покрива 45 процента от вътрешното ѝ потребление. Обемите на стокообмена между Русия и Турция се удвоиха и Москва се превърна в най-големия търговски партньор на Турция, измествайки Германия.

Анкара, от своя страна, вече е третият най-голям вносител в Русия след Китай и Беларус. Не всички стоки, които официално влизат оттам обаче са турски - част от тях са от Европа или от САЩ и официално не могат да бъдат внасяни заради санкциите. В анализ за огромната промяна в икономическите позиции на Русия американското списание "Foreign Policy" посочва, че през 2021-а година 83 процента от руския газ са отивали за европейските страни. А общият износ на петрол и газ е носил около половината от приходите в хазната. С приближаването на годишнината от инвазията на Путин обаче става очевидно, че Русия окончателно е загубила някогашната си икономическа мощ, коментира изданието.

Европа не може да бъде заменена толкова лесно

Путин не разполага с лостове и не може да замени Европа като търговски партньор, пише "Foreign Policy": "Той открива по трудния начин, че за потребителите е много по-лесно да заменят ненадеждните доставчици на суровини, отколкото за доставчиците да намерят нови пазари".

Предишните руски годишни приходи от 150-те милиарда кубически метра газ по тръбопроводи за Европа са заменени от едва 16 милиарда за Китай, както и от дребни печалби от продажби на втечнен природен газ на световния пазар, пише още изданието. Китай не разполага с достатъчен капацитет на тръбите, за да поеме повече количества за още поне десетилетие, а и предпочита местни и диверсифицирани източници на енергия.

Изданието обръща внимание и на още един важен външнополитически аспект: Кремъл не е в състояние да накара Саудитска Арабия да намали сериозно производствените квоти на ОПЕК+, както тя направи през октомври миналата година. Причината е, че Вашингтон е замразил изпълнението на важни за Рияд оръжейни и технологични сделки.

"Едностранна зависимост от няколко държави"

"Ако между Русия и традиционно най-важния ѝ търговски партньор - Европа - винаги е съществувала взаимна зависимост, то сега страната изпада в едностранна зависимост от няколко държави", коментира пред "Ди Велт" Михаил Крутичин от консултантската компания "РусЕнерджи".

През първите десет месеца на 2022-а година стокообменът между Русия и Китай е достигнал рекордните 153,9 милиарда долара - увеличение с една трета. Пекин може да замести много, но не е толкова водещ в технологическо отношение, колкото е Западът, коментира по този повод Александър Широв, директор на Института за икономически прогнози към Московската академия на науките.

Преди войната на Китай се е падала около една четвърт от руския внос, докато сега този дял трябва да е "много повече от една трета, може би 40 процента", смята Ика Корхонен, директор на Института за икономиките в преход към Финландската централна банка. Според него това означава, че никоя страна не е толкова зависима от вноса си от Китай, колкото Русия. Единственото изключение вероятно е Северна Корея.

Още по-силни позиции за новите "приятели" на Кремъл

Индия също купува все повече нефт и газ от Русия - включително заради недоволството си, че западните санкции не са отчели развиващите се страни и са повишили цените на енергията, пише "Ди Велт". В крайна сметка покупките на руски петрол от Ню Делхи са надхвърлили един милион барела дневно или около 10 на сто от руската енергийна суровина. Така Москва е успяла да измести Ирак и Саудитска Арабия на индийския пазар. Но откакто в началото на декември Европейският съюз наложи ембарго върху износа на руски петрол по море и ценови таван, исканията за отстъпки от новите партньорите на Москва стават все по-настоятелни. А от пети февруари влиза в сила и още една мярка на Запада - забрана върху износа на руски петролни продукти. Тя ще засили още повече позициите за преговори по цените на Китай, Индия и Турция.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    54 55 Отговор
    Турция, Индия и Китай въртят Русия във всички пози на кама сутра.

    Коментиран от #3

  • 2 Вашето Мнение

    57 32 Отговор
    Микрон, като най-безгръбначен и шолци, като безгръбначен обиколиха цяла Азия и Африка за да се върнат в западната сфера на влияние. Ядец, въпреки просията им, хоррата от тези краища на сввета помнят как са ги ограбвали, унижавали и подтискали тези. Русия създава нов ред, подчинен на равноппоставеността и взаимното зачитане на народите.

    Коментиран от #6, #9, #19, #47

  • 3 Вашето Мнение

    41 30 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Тебе те въртят и бая охкаш, щото напоследък само садо-мазо за хамерикансике роби.

    Коментиран от #8

  • 4 ПалавНИК

    28 28 Отговор
    Коня Лавров нали посети стратегическия партньор Еритрея?! 😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

    Коментиран от #22

  • 5 Урюрвкос

    26 14 Отговор
    номер едно в доставките на газ за Европа не е Катар, не е Русия а......Щатите. Ердо има обица на ухото от старите приятели които му стъкмиха преврат юли 2016

    Коментиран от #36, #37

  • 6 Капитализъм

    36 23 Отговор

    До коментар #2 от "Вашето Мнение":

    ... в действие!!! Гьобелсовата пропаганда в действие!!! Само че Русия продължава да изнася!!! Продължава да работи, продължава да расте!!! Всъщност каква е цената на олиото в "бедна" Русия!!!

    Коментиран от #15, #29

  • 7 Турция

    18 23 Отговор
    се врътка, но ще трябва да си избере – дали е със САЩ и ЕС или с Изтока и Русия.
  • 8 Русофил

    24 33 Отговор

    До коментар #3 от "Вашето Мнение":

    Турция, Индия и Китай правят от Русия чеверме на шиш.
  • 9 Иван К

    16 21 Отговор

    До коментар #2 от "Вашето Мнение":

    Явно първо започнаха с Украйна да налагат този нов ред! Виждаме докъде стигнаха!!!!

    Коментиран от #10

  • 10 Вашето Мнение

    29 21 Отговор

    До коментар #9 от "Иван К":

    Украйна е плацдарма, там бой яде господаря ти - англлосаксонската измет е попиляна.
  • 11 ТаУмВзе

    12 18 Отговор
    Клошарите се събират, кой от кой по проккубан и по роб!
  • 12 Бай Канур

    28 9 Отговор
    Бразилия, Аржентина, ЮАР...... не е като да няма, едно 2/3 от планетата поне
  • 13 Ердоан съсипа тюркие

    14 24 Отговор
    В тюрките надолу към Анадола и района още живеят хора в изкопани в земята дупки землянки,ердоан танк ю

    Коментиран от #21

  • 14 Дойче Зеленски

    26 12 Отговор
    Това лудост някаква ли е?Да не би да намеквате че някога Запада е бил приятел на Русия?
  • 15 ТИРбушон

    17 14 Отговор

    До коментар #6 от "Капитализъм":

    Добивната икономика работела😃😃😃смешен си митрофанче.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Петкан

    21 12 Отговор
    Едно е война друго си е бизнеса ..Европа ги обърка ..Русия със санкции не може да се изплаши

    Коментиран от #20, #30

  • 18 Госあ

    20 11 Отговор
    Не мисля че запада някога е бил приятел на някого. Особено на Русия и Китай. Е, сега ще се радват на собствената си задруга 😄
  • 19 Хаха

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "Вашето Мнение":

    Това е мнението на един безгръбначен трол.
  • 20 ТИРбушон

    18 9 Отговор

    До коментар #17 от "Петкан":

    Пропусна да кажеш, че гладните европейци горят автомобилни гуми в междублоковите пространства и пекат хамстерите на децата си, за да не умрат от глад...
    Давай, веселете ни....😃😃😃
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 От Еритрея

    15 5 Отговор

    До коментар #4 от "ПалавНИК":

    се очакват доставки на оръжия, само изчакват добре да изсъхне отровата по стрелите.

    Коментиран от #31

  • 23 Голем смех

    21 15 Отговор
    Който се хване с потъващия Рашистан, най-много и той да се озове в тинята...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мор, мор

    14 17 Отговор
    За руските фашисти нацики, смърт за измислената империя на глинени крака, рассия тюрма народов, разпад !!!
  • 26 007

    19 15 Отговор
    Империята на злото можеше да е N1 отдавна с тези ресурси. Обаче крепостния си остава крепостен. Представете си къде щеше да е Япония примерно с тези ресурси. Сигурно отдавна щяха да са на Марс🇧🇬🇪🇺🇺🇸🇺🇦🇧🇬!!

    Коментиран от #33, #34

  • 27 Даа

    19 16 Отговор
    С приятел като Рашка всеки е обречен.
  • 28 Еритреец

    10 8 Отговор
    Я,друг лилипутина
  • 29 555555

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Капитализъм":

    Расте ма на обратно.
  • 30 Фори

    12 9 Отговор

    До коментар #17 от "Петкан":

    Така е! Русия със санкции не може да се изплаши. Руснаците се задоволяват с малко. Има ли бомби и пиене нищо друго не им трябва.
  • 31 ПалавНИК

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "От Еритрея":

    😃😃😃😃+++++++
  • 32 Ами така е братчед...!

    20 8 Отговор
    Хората да не са луди като нас да се отказват от ефтиният руски газ и петрол,само заради това,че САЩ нареждат друго...!
    Просто си гледат интереса,а той клати феса...

    Коментиран от #48, #49

  • 33 РФ печелеше

    15 14 Отговор

    До коментар #26 от "007":

    по 1млрд. евро на ден само от ЕС преди войната. На простите руснаци им обясняваха, че давали нефт, газ, ценни метали, а западът им давал печатани хартийки дето и за в тоалетната (дори и за външната) не ставали. Олигарсите и висшите им политици обаче си купуваха дворци и яхти в мръсния запад, а останалото - за оръжие. Е, сега светът ще търгува с останалите 7/8 от света, да му мислят 1/8. Ще има опашки и празни рафтове както в СССР, ходил съм там 1978г
  • 34 А бе нещо много си ми съмнителен...!

    8 5 Отговор

    До коментар #26 от "007":

    Да не би да си от ЛГБТ,развявайки цветовете на дъгата...😉!
  • 35 Фабриката на краварите за лъжи ДВ

    12 8 Отговор
    Работи на пълни обороти!
  • 36 Рошко

    16 6 Отговор

    До коментар #5 от "Урюрвкос":

    Само какво заглавие с приятели в кавички, Китай и Индия с по 1,5 милиарда население Турция държи ключа пролива от изток на запад. Тцтцтцттц Русия с 1/3 от територията на света, та къде беше запада някъде там на картата и най вече фащ най обичаната държава в света
  • 37 Калпазанин

    9 6 Отговор

    До коментар #5 от "Урюрвкос":

    И номер едно доставчик за ес ама газта каква е, щот краварите нямат толкова, да уточним, и Германия хич не е все още окупирана
  • 38 Иванов

    9 4 Отговор
    Не берете грижа на Русия може да продава и по малко и на по ниска цена А тези обеми от газ и петрол и много други неща вие от къде ще ги вземете Или не е важно на мен да е добре важно е на Вуте да е Зле Все едно да мислиш че капиталиста ще обеднее с някои милион а ти нямаш пари за Хляб Хора идат избори ходете и гласувайте за който решите Не може една шайка с 200 300 хиляди гласа да определи нашия живот

    Коментиран от #40

  • 39 Наблюдател

    12 10 Отговор
    Фашистка Русия няма приятели. Няма и съюзници. Или както обичат да казват руските zv.инe, "Русия има само два съюзника, армията и флота". Флагмана на флота е на дъното на Черно море я армията е от чмобики и затворници - рецидивисти от армията на Пригожин. А Китай, Индия и Турция са като хиени надушили, че голямата животно е смйртно ранено и скоро ги очаква пир.
  • 40 ТИРбушон

    8 8 Отговор

    До коментар #38 от "Иванов":

    Сигурен съм че ще гласувам. Не искам изрУдите от изр@ждане в българския парламент.
  • 41 КОНТРАТА

    14 6 Отговор
    Турция, Русия, Китай , Индия, Аржентина, Бразилия най големите производители на стоки и доставчици на суровини ще свалят ма колене Ротшилдите банкери
  • 42 Истината

    8 6 Отговор
    Нито Китай, нито Индия, нито Турция са признали, че Крим е част от Русия. Не са признали и фалшивите референдуми за присъединяване на части от Донецк и Луганск към Русия. И трите страни нееднократно са казвали, че държат на международно признатите граници на Украйна.
  • 43 Реалист

    14 7 Отговор
    БРИКС ще Стане Бразилия, Аржентина, Русия, Китай, Турция, Индия, Салдитска Арабия, ОАЕ, РЮА и правят обща валута и Световна банка на евреите фалира.

    Коментиран от #45, #50

  • 44 Българин🇧🇬

    10 8 Отговор
    Ридшилдските слуги в България които се изхранват с грантове от ЦРУ загиват

    Коментиран от #46

  • 45 ТаУмВзе

    5 2 Отговор

    До коментар #43 от "Реалист":

    И ще провеждат всяка година клошариада за алкохолици и проскубляци, ще ходиш да гледаш, ако изкараш за билет от троленето!
  • 46 Ха-ха-ха🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾

    4 4 Отговор

    До коментар #44 от "Българин🇧🇬":

    4000 са си 4000 нали?
  • 47 Все добри новини

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Вашето Мнение":

    За Макрона не ми се чете.Глей кво пише горе.Изтърваха европейския пазар.Значи СП-2 напълно излишен,да го беха тъпосали към Китай друго би било.А сега?Зависими от вноса в Китай,за Индия продават на безценица.Турките ги изнудват.И пари за бюджета?НЕТ.
  • 48 Е да де,феса ги изнудва

    3 3 Отговор

    До коментар #32 от "Ами така е братчед...!":

    И не само той Другите-Индия и Китай също.А с продажби на безценица бюджет не се и даже кърпи.Денги нет.Вайна скончится.
  • 49 ТИРбушон

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ами така е братчед...!":

    Като те гледам и ти еФтино образование си получил....
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 САЩ са заплаха за света

    5 4 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа! Създадоха неофашизъм и тласкат света към гибел.
  • 52 Антируснак

    5 2 Отговор
    Руският црвул ще разбере по трудния начин, че не струва нищо пред Свободния свят
  • 53 Конфуций

    1 2 Отговор
    Русия нищо не търси ,,трескаво".Истинските приятели и съюзници на Русия вече се очертават,и това е само началото.А другите,предателите,сред които са и лъжливите ,,братя"ще изтекат в мръсния канал на историята.
  • 54 сноу

    1 2 Отговор
    Всеки ден ,всяка нощ ,всеки час ,всяка минута -ЗЕЛЕТО човърка под нокътя ,над нокътя ,с нокътя, да плюе и храчи , и несвързано да измъква от къде ли не налудничави продажници, които незнайно как са станали пурфесори ....
  • 55 Началото на края

    2 1 Отговор
    Това е висш пилотаж! Шапки долу пред Ердоган! Кой ни е виновен, че избираме само тъпаци да ни управляват. Кой би си помислял, че НАТО ще ни въвлече в ядрена катастрофа. Натам вървят нещата. Тия са полудели и сигурно си мислят, че те ще оцелеят. Няма да сме живи, за да го видим. Народите гледат равнодушно на случващото се, явно не ни се живее. Дано да не става с мъка, раз и край!
  • 56 Оракула

    1 0 Отговор
    Голяма част от Мала Азия си е била Тракийска,
    още от Първите три Египетски династий Фараони!
    Кимерийците и Скитите също са владели пясъка , и Мала Азия
    за известно време, около 35 години, Скитите завладяват Египет!
    Ахаменидите -Перси са тези, които са били най-дълго време господари на този малък рай,
    Александър Македонски , нашия роднина ,ги омеши за 350 години ,като тесто ,всичките ,
    Ние Римляните, ги владеехме почти всичките ,
    научихме ги на четмо и,писмо и Религия, но само тези които вярват оцеляха!
    Напоследък Османите се опитват да владеят, това Тракийско кътче
    но явно е, че растоянието от единия господ до другия емного далече!

    Тракийската култура в Мала Азия и днес е огромна въпросителна за Турците!
  • 57 Тралала

    1 0 Отговор
    Тази поврътливост сме я усвоили от Турците. Тук и там и все на по-голям.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания