30 Януари, 2023 14:09 960 4

Австралия се подготвя да приеме отново хиляди студенти от Китай

  • австралия-
  • китай-
  • студенти-
  • отношения-
  • образование

На фона на подобряващите се двустранни отношения

Австралия се подготвя да приеме отново хиляди студенти от Китай - 1
Източник: Shutterstock

Австралия се подготвя за завръщането на хиляди китайски студенти, след като преди дни китайското министерство на образованието предупреди учащите в чуждестранни университети, че онлайн обучението няма да бъде признато, предаде Ройтерс днес, като се позова на австралийския министър на образованието.

Австралийският образователен сектор, който преди ковид пандемията носеше приход от 39 милиарда австралийски долара (27,66 милиарда американски долара) от такси за обучение на чуждестранни студенти, е тясно свързан с Китай, като приблизително 150 000 китайски студенти са записани в австралийски университети. Поради свързаните с ковид ограничения и обтегнатите дипломатически отношения между двете държави обаче десетки хиляди китайски студенти останаха извън пределите на Австралия или трябваше да напуснат страната и да се върнат у дома, припомня Ройтерс.

Само три седмици преди започване на семестъра в Австралия китайският Център за обмен на студенти към китайското министерство на образованието съобщи, че чуждестранни дипломи, придобити онлайн, няма да се признават и призова студентите възможно най-скоро да заминат за страните, в които учат, за да продължат образованието си присъствено.

"В момента границите на страни, в които учат студенти от цял свят, са отново отворени, и чуждестранните колежи и университети (в чужбина) са възобновили изцяло присъственото преподаване", се казва в изявление.

Нормализирането на отношенията в образователната сфера между двете страни става на фона на облекчаване на забраните на Китай за внос на австралийски въглища. Двете държави работят за подобряване на дипломатическите си отношения след повече от две години на търговски санкции от страна на Китай, които замразиха търговията с ечемик, въглища, вино и други стоки и услуги, пояснява агенцията.

Австралийският министър на образованието Джейсън Клеър приветства днес решението на китайското министерство на образованието и каза, че ще работи с колегите си в отделните щати на страната, за да помогне на университетите да решат краткосрочните организационни проблеми, които може да възникнат при връщането на китайските студенти.

Решението на китайското министерство на образованието обаче не бе посрещнато радушно от китайски студенти.

"Остават само 15 дни до началото на семестъра – аз нямам виза, нямам самолетен билет до Австралия, няма къде да живея. Обявявайки това решение толкова късно, искате всички да спим по улиците ли?", се казва в коментар в социалната медийна платформа "Вейбо".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    2 3 Отговор
    Значи нещата в Австралия са много зле за да приемат Китайци.Отчаяни са за да помолят Китай да ги пусне.

    Коментиран от #2

  • 2 Факт

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Австралия е типичен пример какво става с колониите когато са прекалено отдалечени от метрополията.Никакъв контрол от ВБ и контрол от съседните преди Япония сега Китай
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 кириленко

    0 0 Отговор
    СТИГА СТЕ ГИ ОГРАМОТЯВАЛИ ТОВА Е ПОДМОЛНО ПЛЕМЕ ,ЩЕ МУ СЪРБАТЕ ПОПАРАТА ,НО ЩЕ Е КЪСНО
Новини по държави: