Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 15:45 2 969 58

Засилващото се влияние на Русия и Китай в Африка започва да тревожи Запада

  • сергей лавров-
  • русия-
  • африка-
  • кремъл

Москва е сключила споразумения за сигурност и е задълбочила влиянието си в редица африкански държави, включително Алжир, Буркина Фасо, Централноафриканската република, Египет, Еритрея, Етиопия, Мадагаскар, Мали, Мозамбик, Република Южна Африка и Судан

Засилващото се влияние на Русия и Китай в Африка започва да тревожи Запада  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският външен министър Сергей Лавров миналата седмица беше на обиколка в Африка с цел набиране на подкрепа за Русия и поставяне на акцент върху „динамиката на войната в Украйна“. Лавров предприе едноседмична дипломатическа офанзива на африканския континент, започвайки от Република Южна Африка, която обяви, че планира съвместни военни учения с Русия и Китай, предаде Ройтерс.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц също обиколиха Африка миналата година, а президентът на САЩ Джо Байдън проведе американско-африканска среща на върха през декември, възприемана като опит да се възстанови част от икономическото и търговското влияние, което Вашингтон загуби в полза на Китай през последното десетилетие, припомня Си Ен Би Си (CNBC). В понеделник Блинкън спря и в Египет в рамките на първия етап от негова обиколка в Близкия изток на фона на подновената вълна от израелско-палестинско насилие.

В свое изказване след среща с външния министър на Ангола ръководителят на руската дипломация заяви, че "Западът използва същата колониална тактика, както в миналото, за да експлоатира развиващите се континенти". Лавров посети Африка за втори път в рамките на шест месеца. Пътуването му съвпадна с африканска обиколка на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън, която също имаше за цел да заздрави отношенията със съюзниците на САЩ там, посочва Франс прес. Китайският външен министър Цин Ган пък този месец посети Етиопия, Габон, Ангола, Бенин и Египет. И така изглежда, че Африка се превръща в терен за съперничество за политическо и икономическо влияние, особено след началото на конфликта в Украйна преди близо година.

Както Русия, така и Китай полагат сериозни усилия да пренесат нарастващите си връзки в областта на отбраната в Африка, където и двете сили инвестират все повече икономически, политически и военен капитал, коментира сп. "Нюзуик".

След разговори с южноафриканския си колега в Претория руският външен министър Сергей Лавров защити обявените военни учения като естествено развитие, при което "три суверенни държави, без да нарушават никакви норми на международното право, провеждат учения". Той предположи, че само "вероятно нашите американски колеги" биха се противопоставили, защото "те смятат, че само те могат да провеждат учения по света".

След изказването на Лавров южноафриканската министърка на външните работи Наледи Пандор зае подобна позиция относно предстоящите съвместни учения, които тя нарече "просто естествен набор от учения, които се случват между страни, които имат такива отношения".

Тя спомена свои предишни коментари, в които е заявявала, че "африканците трябва да се противопоставят" на "импулса да искат да бъде насочен към нас двойният стандарт за международно поведение, че "това, което аз правя, е нормално за мен, но вие не можете да го правите, защото сте развиваща се страна" или "вие сте Африка".

Администрацията на Байдън започна нови усилия за съживяване на връзките с Африка, особено чрез срещата на върха между лидерите на САЩ и Африка, която се проведе миналия месец. Представители на САЩ използваха възможността не само да обещаят по-голяма помощ и инвестиции в Африка, но и да предупредят лидерите за опасността от разширяване на икономическите връзки с Китай, както и за опасността от поддържане на търговията с Русия на фона на западните санкции заради конфликта в Украйна.

Но Пекин и Москва продължиха да развиват присъствието си на континента, където намериха редица готови за сътрудничество партньори. В съответствие с традицията, която продължава вече повече от 30 години, новият външен министър на Китай и бивш посланик в САЩ Цин Ган посети Африка за първото си пътуване в чужбина през годината, като обиколи Етиопия, Габон, Ангола, Бенин и Египет и участва в среща в централата на Африканския съюз по-рано този месец.

Там той обяви, че "дълбокото традиционно приятелство между Китай и Африка, вкоренено във взаимната подкрепа между двете страни в борбата за национално освобождение и произтичащо от взаимната помощ в хода на развитието, е приятелска връзка на сътрудничество, отличаваща се с искреност, реални резултати, близост и добронамереност, основаваща се на взаимно уважение, равенство, взаимна изгода и взаимноизгодни резултати".

Както Пекин, така и Москва имат дълга история на подкрепа за африканските антиколониални движения. Съвременната устойчивост на тези отношения беше посрещната с тревога от западните сили, някои от които са бивши колонизатори на континента и продължават да оказват влияние там.

За Китай и Русия, две страни, които вече разширяват двустранните си военни връзки, съвместното учение с Република Южна Африка представлява възможност не само за засилване на ангажираността в областта на отбраната в Африка, но и сред страните от БРИКС, които са отворени за разширяване. Редица държави, включително Алжир и Египет в Северна Африка, изразиха интерес да се присъединят към организацията.

Всички страна на континента, с изключение на малкото кралство Есватини, са част от инициативата на китайския президент Си Цзинпин "Един пояс, един път", като част от която Китай обещава на участниците инвестиции в инфраструктура на стойност милиарди долари.

Русия е сключила споразумения за сигурност и е задълбочила влиянието си в редица африкански държави, включително Алжир, Буркина Фасо, Централноафриканската република, Египет, Еритрея, Етиопия, Мадагаскар, Мали, Мозамбик, Република Южна Африка и Судан, където руското министерство на отбраната води преговори за създаване на собствена база. Руската частна военна компания "Вагнер" също работи активно в няколко африкански страни, където се стреми да решава продължаващи от много години проблеми със сигурността по искане на националните правителства.

Елеонора Тафуро, старши научен сътрудник в Центъра за Русия, Кавказ и Централна Азия към Италианския институт за международни политически изследвания, заяви пред Си Ен Би Си миналата седмица, че западните сили все повече осъзнават, че африканските държави имат "собствена воля" и те сами решават дали отношенията с Китай, Русия или Турция например са в техен интерес. "Много е лесно да се изпадне в сравнения със Студената война и да се говори за надпревара за Африка, но мисля, че със сигурност е вярно, че в частност САЩ се опитват да компенсират за известно ограничаване на влиянието си", каза Тафуро.

Владимир Арангелов, БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех 😆🤡🤣

    34 22 Отговор
    Е като французите се изтеглиха и оставихте тия афро държави на произвола на съдбата с кой да се хванат

    Коментиран от #4, #23

  • 2 Реалист

    71 15 Отговор
    В Африка се влеят руски знамена защо Русия
    никога не колонизирала никъде

    Коментиран от #55

  • 3 Бивш канадец

    74 11 Отговор
    Ами нормално - рашките предлагат сътрудничество и помощ (при нужда), а краварчетата само заплашват, изнудват и цицат каквото им падне!

    Коментиран от #8

  • 4 5888

    66 12 Отговор

    До коментар #1 от "Смех 😆🤡🤣":

    ЧВК Вагнер изгони франсетата от Мали и от Африка
  • 5 Теле

    41 7 Отговор
    Те първа ще им се трупат тревогите, да за сбсствената кожа
  • 6 Гориил

    34 7 Отговор
    Русия предупреди, че ще забие нож в гърба.
  • 7 честен ционист

    6 54 Отговор
    Имам един познат от Гана, който ми разправяше как на неговият баща и дядо в училището в Акра, колонизаторът как е писал в учебниците, как русйия солдат със столетия е акостирал по африканските брегове и клал безмилостно местните племена.
  • 8 Професора

    57 13 Отговор

    До коментар #3 от "Бивш канадец":

    ФАЩ само военни преврати организират в Африка заедно с другите колонизатори Англия и Франция.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Защо ли

    39 9 Отговор
    се тревожат, нали на добрите и всички ги обичат?!
  • 12 Псевдоним

    15 26 Отговор
    Щото в Африка има най-много за крадене.
  • 13 републикански Москвич

    36 15 Отговор
    Россия победа! 🇷🇺🇧🇬

    ДемоНкратите загубиха! 🏳️‍🌈
  • 14 "Страшният съд"

    50 15 Отговор
    Американският неоколониализъм приключи. Диктатът свърши.

    Без Сащ ще има мир!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 реру

    47 7 Отговор
    Дори Лукашенко помага на "батковците" за това... Тези дни беше в Зимбабве...

  • 17 пешо

    29 16 Отговор
    запада до сега ги дояха , що ревахте
  • 18 Преминаващ оттук

    43 11 Отговор
    Нещата са необратими. Въпрос на време е колективна Европа начело със САЩ да изгубят мача. Всяко нещо си има начало и край.
  • 19 Мда

    14 22 Отговор
    Ми те търсят гладни и неграмотни, за да ги поробят, както империите едно време.
  • 20 незнайко

    37 13 Отговор
    Запада се тревожи защото колониите им УБЯГВАТ !!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 провинциалист

    35 3 Отговор
    Западът от къде точно се е разтревожил? От някоя краварска военна база, от някоя западноевропейска военна база, от някоя източноевропейска военна база, от някоя близкоизточна военна база или от някоя африканска военна база?
  • 23 Ха ха ха ха ха

    34 9 Отговор

    До коментар #1 от "Смех 😆🤡🤣":

    Французите бяха изгонени от там.. Затова през 2022 г. Макрон пътеки направи до Москва..... колко пъти ходи при Путин... После искаше разговор с Путин, който разговор Путин му отказа....
  • 24 Гръч

    35 10 Отговор
    Спрете българското злато за Америка.По същата схема изровиха Африка

    Коментиран от #53

  • 25 Пропаганда за напреднали

    19 14 Отговор
    Запада изцоцка каквото може и ги остави на помощите на концерна Уницеф! Към кого да се обърнат след този генооцид и ограбване!

    Коментиран от #37

  • 26 Ами

    14 22 Отговор
    Да сътрудничеството с най-верния съюзник Еритрея е особено притеснително.След разпадането на Путлеристан там ще се укрива Путлер. Лично Лавров ходи там да договори даването на убежище от международното преследване на Путлер.

    Коментиран от #30

  • 27 Иван

    6 11 Отговор
    Да се намесят НАТО-ОТАН, Мосад, ЦРУ, МИ-1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,Ватикана и Синагогата.
  • 28 ДДРОнег

    13 26 Отговор
    Ами както и в България, по-неуките и лузърите избират рузия !!!
    А умните и можещите сме за цивилизацията !!!

    Коментиран от #33

  • 29 Сатана Z

    25 14 Отговор
    Цяла Африка скандира :
    "Путин освободи Донбас
    Путин ще освободи и нас"

    ЧВК "Вагнер" вече наритаха Французите в Мали и Буркина Фасо.
    Z

    Коментиран от #32, #46

  • 30 Иван

    6 11 Отговор

    До коментар #26 от "Ами":

    Всички пещери в Антарктида са окупирани от германските нацисти.
  • 31 Демократ

    12 28 Отговор
    Много интересни понятия, ако Запада и САЩ имат търговски взаимоотношения с някоя държава в Африка са колонизатори, ако обаче Русия чрез прикритието на наемните убийци на Вагнер сменя режими на управление и избива несъгласните, както е в Мали ,Буркина Фасо,Еритрея и други, тя има братски взаимоотношения с тях. Нали виждате колко жалки прокремълски проксита сте.

    Коментиран от #34, #38, #52

  • 32 Иван

    19 11 Отговор

    До коментар #29 от "Сатана Z":

    Преди няколко години африканските държави се отвратиха от подлия, коварен тъмнокож евреин Барак Обама.

    Коментиран от #41

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Иван

    9 15 Отговор

    До коментар #31 от "Демократ":

    Да, едно и също е, ако някой руснак намери мида на плажа и Дънди Прешъс в Челопеч.

    Коментиран от #49

  • 35 ТрампЛин

    6 9 Отговор
    Ако е само икономическо сближаване, проблеми няма!! Ако е сближаване с военни цели….ще има последици! Разпродаване на технологии за ядрено оръжие ще се наказва жестоко!!
  • 36 Сирене

    23 11 Отговор
    Същия запад който продаваше роби отвлечени от Африка ли? Късно е либе за китка...
  • 37 Иван

    12 12 Отговор

    До коментар #25 от "Пропаганда за напреднали":

    Бачо Китайците и руснаците са стъпали в Африка и цоцат вече 20 30 години. Цоцат яката от ресурсите им.
  • 38 Сирене

    18 10 Отговор

    До коментар #31 от "Демократ":

    Не ако, ами последния път това стана. Разделението в ЮАР на бели и черни - запада. Терористите в Конго - Запада. Гражданската война в Либия - Запада.. Русия и Украйна със зърнения коридор, къде трябваше да отиде зърното, в Африка ли? Да ама отиде и то в Запада..

    Коментиран от #48

  • 39 ганю

    3 8 Отговор
    ще разберете скоро
  • 40 българина

    13 10 Отговор
    това, което аз правя, е нормално за мен, но вие не можете да го правите, защото сте развиваща се страна" или "вие сте Африка! САЩ : ние може да печатаме фалшиви долари, за да плащаме за високия си стандарт и окупацията на света, а вие не можете защото иначе ще ви майданим демократично!

    Коментиран от #47

  • 41 Много добре!

    9 2 Отговор

    До коментар #32 от "Иван":

    Тежък камък сянка да ти пази!!!

    Коментиран от #42

  • 42 Защо

    8 0 Отговор

    До коментар #41 от "Много добре!":

    Само един?! Няколко камъка дано..
  • 43 ТрампЛин

    8 7 Отговор
    Вагнер вече са легитимна цел за отстрелване из целия Свят! Ще започнат едни СВО из Мали, Буркина Фасо……
  • 44 Ммм дааа

    3 7 Отговор
    не го тревожи, а го дразни и то много. Направо бяс.
  • 45 Тити

    8 12 Отговор
    Рашистите са пропаднала нация нищо свестно не могат да предложат нито на Африка или Китай. Ватенките след време ще са белите роби на Китайците.
  • 46 Уточнение

    6 7 Отговор

    До коментар #29 от "Сатана Z":

    ФАКТ. Ама миризливите кафяви вестници "Факти" - ни дума, ни вопъл, ни стон....................
  • 47 Тъпотия

    14 0 Отговор

    До коментар #40 от "българина":

    Как се измерва тъпотията? С тъпомер, който се намира в устата и се определя според смисъла на приказките. Колкото са по-безсмислени, толкова повече се загрява тъпомера.
  • 48 Демократ

    7 5 Отговор

    До коментар #38 от "Сирене":

    В чугунена глава нищо не влиза. Първо трябва човек да може да различава истина от лъжа. Като повтаря като папагал,каквото му е вкарано в канчето и не мисли, резултата е такъв.
  • 49 Демократ

    8 7 Отговор

    До коментар #34 от "Иван":

    Много активни кремълски проксита, ама напълно безсмислени приказки. Давайте да ви видим колко гънки имате в мозъка.
  • 50 Ми то

    7 7 Отговор
    Българските политици трябва да започнат да тренират да целуват ръка на Путин щото ще трябва много да се навеждат ..............

    Коментиран от #58

  • 51 България

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Хапчета,човече,ХАПЧЕТА.Положението ти е в предпоследен стадии.Да позная ли,че вече всички те отбягват на живо и живееш в интернет?
  • 52 Хммм

    9 9 Отговор

    До коментар #31 от "Демократ":

    Месец март 2022г в дискусионен клуб "Кръгът на новия капитал" в центъра на Париж са се събрали все от котилото наа Ротшилд в чест на Лионел Зинсу.
    Лионел Зинсу изнася реч... Ето една много малка част от речта му:(цитирам)
    "Руснаците са единствените европейци, които са деколонизирали Африка. И Африка го помни. Точно, както Африка помни европейските зверства. Ако забележите Африка не подкрепиха резолюцията на ООН осъждаща Русия. И те никога няма да подкрепят никакви резолюции осъждаща Русия. Това е защото в гръбнака на весели африканец Русия е добра. Цяла Африка гледа централно африканската държава Мал. Това, което европейците не можаха да направят десетилетия, руснаците го направиха за една година. На мястото на централноафрикаанската република имаше банди, сега там има истинска държава"(край на цитата)
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Гориил

    3 13 Отговор
    Не става въпрос дори за желание да навредим на Запада. Русия е твърде огромна и велика страна. Москва активно търси нови пазари и няма да се поколебае да използва натиск и сила.
  • 55 По правописа се познават

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Къде го учите този правопис ??!!!
    Копейка!
  • 56 Щсдд

    11 6 Отговор
    Тия рузки бокл ук първо с чалмите сега и с черните .
  • 57 ели

    6 12 Отговор
    Ако Африка е днес е независима ( въпреки, че не напълнo икономически) то благодарение на Съветският съюз особено 60 години на миналият век.( бих се радвал ако някой напише нещо във връзка с това а не някои които нямат никакви знания пишат само глупости ).
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.