Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 18:52 3 217 18

Френски вицеадмирал: Напрежението се завърна в Средиземноморието след началото на руската инвазия в Украйна

  • средиземно море-
  • русия-
  • война-
  • нато

Средиземно море е стратегическа зона за Европа и НАТО, защото през него минават 65 процента от енергийните доставки на Европейския съюз и 30 процента от световната търговия, посочва АФП

Френски вицеадмирал: Напрежението се завърна в Средиземноморието след началото на руската инвазия в Украйна  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След началото на войната в Украйна се увеличи милитаризацията в Средиземноморието и "то отново се превърна в до известна степен кризисна зона". Европа и САЩ обаче правят "всичко, за да избегнат ескалация или инцидент", заяви командващият френските военноморски сили в района, вицеадмирал Жил Боадевези, цитиран от Франс прес, съобщава БТА.

След войната в Сирия руснаците се завърнаха в Средиземно море и имат "по-значително присъствие" там, каза той в интервю за агенцията.

Средиземно море е смятано за тилова база на Черно море, отбелязва АФП.

Американците "напуснаха Средиземно море, но от началото на войната в Украйна има постоянно присъствие на американски самолетоносач, което не се беше случвало повече от десет години", отбеляза вицеадмиралът, който координира френските военноморски операции в Средиземно и в Черно море.

В резултат на това "Средиземно море отново се превърна в до известна степен кризисна зона на стратегическо ниво", с "увеличаване на милитаризацията на Средиземноморието", добави той в интервюто, което даде от офиса си в Тулон, Южна Франция.

"Преди три-четири години, Средиземноморието беше зона, в която имаше напрежение, но то беше доста локално и между съседи", посочи Боадевези и даде примери с Гърция и Турция, както и с Египет и Либия. Напрежението се позасили през 2020 г., особено след като турски военни плавателни съдове започнаха да ескортират кораби, проучващи за газови находища.

Средиземно море е стратегическа зона за Европа и НАТО, защото през него минават 65 процента от енергийните доставки на Европейския съюз и 30 процента от световната търговия, посочва АФП.

Франция ще проведе там през първата половина на тази година военно учение от безпрецедентен мащаб. До 12 000 военни ще разиграят сценарий на голям конфликт срещу хипотетична държава.

Що се отнася до Черно море, Боадевези похвали "забележителната работа" на Турция, България и Румъния "за откриване на дрейфуващи мини и обезвреждането им". "Има мини, които са поставени от украинците, особено пред пристанище Одеса, за да се възпре нападение откъм морето. Заради лошото време имаше няколко мини, които бяха отнесени в морето. Около десет от тях бяха открити в Черно море", допълни френският вицеадмирал.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    17 43 Отговор
    Руснаците не могат да се оправят в Черно, тръгнали да се пъчат в Средиземно. Ха, ха.

    Коментиран от #14

  • 2 Адам Хилтън

    37 15 Отговор
    Хем "слаба" Русия, хем е плашило чак в Средиземно море.
  • 3 Морски

    32 11 Отговор
    Интересно срещу кого са насочени военноморските операции на Франция в Черно Море?
  • 4 Жа омра

    33 14 Отговор
    Абе франсетата ги изритаха от всякъде,па и те тръгнали на мъже да се правят.
  • 5 Котраадмирал

    25 10 Отговор
    Руснаците си пстроиха Военноморска база на пристанището в Латакия и изгони амерскитежи френски самолетоносачи далеч на запад чак в Адриатическо море
  • 6 Професора

    27 11 Отговор
    Руския флот в Сирия може по всяко време да блокира Суецкия канал и да остави ЕС без петрол.
  • 7 Ученият котка

    20 5 Отговор
    Верно ли? Сталин е обрал банка? Тифлиският банков обир от 1907 г. е организиран от група болшевики, между които са били и Владимир Ленин и Йосиф Сталин. Група болшевики организират въоръжен грабеж и открадват близо 3.4 млн. долара в днешни пари от колата, с която се превозват пари от пощенски клон към подразделение на Държавната банка на империята в град Тифлис. Четете "Tримата, които направиха революцията"- Книга от Бертрам Улф.

    Коментиран от #10

  • 8 Хи хи хи ха

    12 9 Отговор
    Тука всичко е гавра до гавтра,
    като почнеш от статиите и стигнеш до коментарите
  • 9 пешо

    15 9 Отговор
    напрежението га създаде НАТО
  • 10 Карлуково-Сити-Холидейс

    5 12 Отговор

    До коментар #7 от "Ученият котка":

    Абе колега ти от 5та стая ли си ?Гледай филма
    "Тринайстата годеница на принца" .По действителен случай е.

    Коментиран от #13, #16

  • 11 Яяяяв

    18 1 Отговор
    Вучич се оказа май по-по-най от Баце, Раде, Дайдайъ. Гледам малка Сърбия и Голяма България. Сърбия си е Сърбия, а ние сме нищо. Радев стана Бойко... Янев стана Радев. Гадна генералска тъпотия.
  • 12 Последния Софиянец

    5 12 Отговор
    Но като се замиля сега, Зеленски унищожи каквита гемии имаха ватниците, не се сещам с какво ще стигнат до Средизечно море, пушечния кузя пак изгоря в мурманск, Ердо не пуска нищо да излиза или влиза от Черно море, пълен смях са остатъците от втарая в мире, а нямат нафта да докарат нещо от Тихия океан да плашат гаргите!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Муаха-ха-ха-ха...

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Там имат една подводница,където ще направи на пепел цяла южна Европа.Краварите и до сега не могат да я засечат.

    Коментиран от #15, #17

  • 15 Ученият котка

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Муаха-ха-ха-ха...":

    Ти ут Муzква ли пишеш? Що е туй "засечат"?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Русофил

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "Муаха-ха-ха-ха...":

    Да не е Курск случайно, че май потъна незасечена.
  • 18 Шляхтиц

    2 0 Отговор
    След руската инвазия в Украйна се увеличиха и слънчевите петна по месечината.........
Новини по държави: