Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Февруари, 2023 13:39 1 059 37

Корупцията в Украйна драстично е намаляла от началото на руската инвазия

  • корупция-
  • украйна-
  • инвазия-
  • русия-
  • драстично-
  • намаление

Това заяви ръководителят на украинската Национална агенция за превенция на корупцията

Корупцията в Украйна драстично е намаляла от началото на руската инвазия - 1
Източник: Shutterstock

Руската инвазия силно намали корупцията в Украйна и предизвика необратима промяна в манталитета в тази страна. Това заяви ръководителят на украинската Национална агенция за превенция на корупцията Олександър Новиков в интервю за "Франс прес".

"През първите месеци на войната ние констатирахме, че корупцията на практика е изчезнала", заяви той.

Но след преминаването на първия шок от конфликта "някои хора подновиха старите практики", допълни Новиков, който е бивш прокурор и който е начело на антикорупционната агенция от три години.

Украинските власти неотдавна извършиха серия от претърсвания на видни украинци и в украински административни учреждения. Сред претърсените беше и домът на милиардера Игор Коломойски, заподозрян за отклоняване на средства, свързани с петролни компании. Претърсени бяха и домовете на бивш министър на вътрешните работи и на данъчната служба, а пък ръководството на митническата агенция беше уволнено.

Висши представители на министерството на отбраната също бяха посетени от разследващи, седмица след серия уволнения и оставки във връзка с корупционен скандал, свързан с доставките в армията.

Според Новаков всички тези претърсвания, разследвания и отстранявания от постове показват, че Украйна се бори с корупцията. "Нивото на корупцията до голяма степен спадна през последните години", подчерта той, като цитира допитване, финансирано от Американската агенция за развитие, осъществено през 2022 г. в разгара на инвазията в Украйна.

Според това допитване 29 процента от украинците намират, че нивото на корупция в тяхната страна бележи спад спрямо само 4 процента през 2021 г. Освен това 64 процента от населението казва, че не се е сблъсквало с този бич в последните 12 месеца спрямо 43 процента през 2021 г. А агенцията на Новаков е получила 1300 сигнала за предполагаема корупция, извършена през 2021 г. спрямо 4500 пред предходната година.

Много украинци смятат, че подкупите вече не са оправдани, показва още допитването. На това мнение са 64 процента от анкетираните през 2022 г. спрямо 41 процента от анкетираните през 2021 г. А пък онези, които са готови да подадат сигнал за корупция, вече са повече - 84 процента през 2022 г. спрямо 44 процента през 2021 г.

"Една колосална промяна в общественото съзнание се случи", казва Новиков и допълва, че се радва заради това. Според него тази еволюция се обяснява чрез безпрецедентната солидарност, демонстрирана от украинците от началото на конфликта и заради засиленото доверие на хората към властите в този период.

"Когато се доверявате на държавата и когато я възприемате като ваша държава, вие не толерирате повече никакво нарушение от нейна страна", казва украинският представител.

Украйна е на 116-то място от 180 според индекса за възприятие за корупцията на "Трансперънси интернешънъл" за 2022 г.

Според Новиков финансовите загуби на Украйна, свързани с корупцията, възлизат на около 7 милиарда евро на година през 2020 г. Повечето от тези загуби са били свързани със сектора на данъците и митниците, допълва той и изразява съжаление, че оттогава не е имало значителна промяна в тази насока.

Но антикорупционната агенция не е открила никакво голямо нарушение при използването на западните помощи. Открити са нарушения относно хуманитарната помощ, но те не са били големи и систематични, казва Новиков.

Той упражнява освен това натиск над правителството отново да върне публикуването на данъчните декларации на държавните представители и използването на електронните системи за търгове за обществени поръчки за невоенни покупки, преустановени през периода на войната.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо

    46 7 Отговор
    Добре че е Путин да им оправи и корупцията на укрите.
  • 2 Да, бе

    45 7 Отговор
    Нормално, тя и украйна драстично се смалява към изчезване...
  • 3 Братята Кабабик

    47 1 Отговор
    то и при нас боцо каза, че корупция реално няма, а това е само усещане. После си снима чекмеджето...
  • 4 Объркано Атлантиче

    36 3 Отговор
    Новина от онзи ден:
    Ето как изглежда(има видео) диванът на бившия заместник-министър на отбраната на Украйна Александър Миронюк - оказа се, че е натъпкан с пачки банкноти от по 500 гривни.
    Обискът на Националната полиция беше извършен още през август миналата година по делото за източване на пари при закупуване на бронежилетки и други военни боеприпаси.

    Общо при обиските в Миронюк са открити 17 милиона 78 хиляди гривни, 400 хиляди 100 долара и 100 хиляди 380 евро. Общата намерена сума е приблизително 1 милион долара.
    Трябва да се отбележи, че медиите писаха, че Богдан Хмелницки, началник на отдела за държавни поръчки на Министерството на отбраната, също е имал обиски по това време.

    Министерството на отбраната призна факта на обиските в Хмелницки, но отрече факта на изземване на средства.
    Преди ден той беше уволнен от Министерството на отбраната.
    Ето това се крие от "западните" медии! Огромен скандал. Това са пари от "западните" помощи за Киев. За сметка на животите на украинците по фронта!
  • 5 Горбачовче

    9 1 Отговор
    То май и нашата корупция по друг начин не знам, как да я намалим ...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Руzко-българска мафия

    5 9 Отговор
    Нямат си Гешев да пази мафията !
    У нас ДПС-ГЕРБ-БСП и проиZводните им пазят главния прокурор, а главния прокурор пази мафията .
    И после защо имало корупция, кражби, беднотия и неравенство.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Те руснаците вместо

    4 10 Отговор
    Да им извадят очите им изписаха веждите😄
  • 10 Коментар

    23 3 Отговор
    Лъжат.Половината от даденото оръжие се оказа на продажба в Даркнета,а Зеленият има вече над 2 милиарда на лични сметки.
  • 11 Аксиома

    3 19 Отговор
    Колкото по далеч от руZZия, толкова по малко корупция !
    Няма страна на света, която да е в сферата на влияние на Кремъл, да не е бедна, безправова и пропита с корупция ! Няма и една !

    Коментиран от #19

  • 12 Хи хи хи

    18 1 Отговор
    Сами си разследват собствената корупция.
    И какво очаквате да кажат, че има корупция ли?
  • 13 Теле

    16 1 Отговор
    Много лъжете бе
  • 14 Дъ-Ге

    23 1 Отговор
    Чудя се да се смея или да плача от тази статия. Самите американци заявяват, че не са се сблъсквали с по-голяма държавна корупция. И най-малкото държавно служителче има по милион долара в къщи и по имот на запад за повече от милион долара, но корупция няма. Още на 28.02.2022 г цената беше 5 хиляди долара, за да те пуснат да избягаш от Украйна, но тук тоя шут разправя, че още същия ден била изчезнала корупцията. Нещастници!!!
  • 15 Да бе , да. ! 😜

    16 0 Отговор
    Главният борец срещу корупцията на укрите се хвали колко бил постигнал срещу украинската корупция !? То и нашият шеф за борба с корупцията се хвалеше . Докато не видяхме , че има "тераса" , ама с мезонет върху нея .А Украйна е много пи-корумпирана от България .
  • 16 Дъ-Ге

    12 0 Отговор
    Доколкото се анализират действията на СБУ в момента Зеленски чисти непослушковците. Някой има ли спомен как на Порошенко докато беше "президент" на Украйна американците му бяха спуснали един списък на украински граждани /американски протежета/, които никой няма право да закача без значение какви ги вършат. Излезе в нета и това как Байдън заповяда на Порошенко да уволни главния прокурор, щото си вършел работата независимо и не слушка. Тук имаше една статия как американците крадат законно своя военен бюджет чрез завишени държавни поръчки. Просто корупцията в Украйна е прохождаща и все още не са я узаконили, както са направили американците.
  • 17 наско

    12 0 Отговор
    така е,няма корупция,е нищо че вчера показаха един сиромах украински депутат с над 1.5 милиона еврака скрити у тях, а джофрата на Зеления редовно поства снимки от шопинг в Париж,безгрижни пътувания по света
  • 18 Тома

    8 0 Отговор
    Ами те крадците веднага избягаха да не ги пратят на фронта че за това
  • 19 Оставете България на Българите

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "Аксиома":

    Понеже не даде пример поне с една държава, то аз ще обърна нещата и ще ти дам пример с България.
    Има една страна, България, която е в сферата на влияние на Вaшингтoн, бедна, безправова и пропита с корупция.

    Коментиран от #25, #30

  • 20 ДДРОнег

    1 6 Отговор
    А нашата кога ще намалее ?! В това рузко влияние дори се засилва !!!
    Направо ми се изправят косите, като си помисля какво ще стане по време на изборите с хартиена бюлетина и след това ...

    Коментиран от #22

  • 21 стоян георгиев

    1 3 Отговор
    Войната колкото и да е жестока си има и добри страни.народ проливал кръвта си за държавата си трудно ще се съгласи разни олигарси и друга паплач да му я отнемат.в Украина има нетърпимост към корупционери.хирата ги ловят по улиците и ги хвърлят в кофите за смет.изчезнаха и разните там олигарси с охраните си.едва ли сега дебеланки с два джипа и седем осем гавази би впечатлил някого.
  • 22 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "ДДРОнег":

    Нашата тръгва нагоре.идва великата съветска коалиция на ГЕРБ БСП и ДПС.те и марионетките им ще бетонират Гешев и гешевтите.затова и тук пише групата люблю Путин така активно
  • 23 7.62

    2 2 Отговор
    Ей една добра новина! Кога и у нас?
  • 24 С.П.

    10 1 Отговор
    Ако тава е вярно, то нека поканим Путин да направи една инвазия в България, за да спадне тази корупция най-сетне и при нас. Това явно е рецептата - повече Путин, по-малко корупция.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гогата

    3 0 Отговор
    Драстично се е увеличила грешка в заглавието
  • 27 Кгб

    0 1 Отговор
    И украйна е пропита от руската агентура сигорно десет пъти повече от българия и крадът като за умряло пази Боже....
  • 28 дядото

    2 0 Отговор
    убеден съм.е,още намират в заместник министри по 1 милион долара скрити под дюшека,но това вероятно не се брои за корупция
  • 29 ами

    3 0 Отговор
    да направо нямат никакава корупция - бързо да ги приемат и в европа и в нато и в шенген - старана за чудо и приказ, без украина европа ще загине
  • 30 България, мили драги мой

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Оставете България на Българите":

    е в сферата и на двете, взимаме каквото можем и от двете посоки, по-точно политиците ни взимат, затова имаме от всичко най-лошо и от двете места

    Коментиран от #35

  • 31 Укроистини за европейци

    1 0 Отговор
    Корупцията намалявайа, а победите на фронта се увеличават!
  • 32 Мишо

    3 0 Отговор
    Нема страшно, Хънтър Байдън ще компенсира симулираното спадане на украинската корупция.
  • 33 Азз

    3 0 Отговор
    намалява да...чисто физически намалява...колкото повече ракети-толкова по-малко корупция....физичен закон
  • 34 От страни

    0 0 Отговор
    Така ли е било? А на мен ми се види че скочи с едно 10 пъти. Тия как продават оръжията и хуманитарната помощ и продават билети да излезнеш от Украйна и продават да не ти дават призовки на войната. Днес корапшъна там е едно 95% от живота.
  • 35 Стим

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "България, мили драги мой":

    Така е, не мога да го оспоря.
  • 36 Украинка

    0 0 Отговор
    В Милано карабинерите задържаха 52-годишна украинка и 19-годишен египтянин, които правили секс в асансьор на метрото, съобщи новинарският канал Tgcom24.
  • 37 ами

    0 0 Отговор
    направо е изчезнала корупцията и са готови да бъдат приети в европа, и без това са на издръжка на европа
Новини по държави: