Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 16:19 12 210 22

"Очевидно има нещо": защо ZDF не успя да снима в България

  • граница-
  • българия-
  • германия-
  • медии-
  • бежанци-
  • мигранти

Какво точно се случва на българската граница?

"Очевидно има нещо": защо ZDF не успя да снима в България - 1
Снимка: БГНЕС

"Малките истории казват понякога много за дадена страна. Затова искам да разкажа тази малка история за България", пише в началото на статията си журналистката Брита Хилперт от германската телевизия ZDF. България е прекрасна страна, която е постигнала много след присъединяването си към ЕС през 2007 година. Но далеч не всичко - отбелязва авторката, визирайки присъединяването към Шенгенската зона. Докато ЕК казва, че България е написала своето "Шенгенско домашно", Австрия и Нидерландия блокират членството на България в зоната - например с твърдението, че мигрантите твърде лесно преминавали българската граница. В опит да установи каква е истината екип на германската телевизия ZDF решава да се отправи за снимки на място, като за целта иска съответното разрешение от МВР.

"Заповядайте след 18:00 часа"

Съвсем навреме преди срещата на върха на ЕС на 9 февруари, посветена на миграцията, екипът на ZDF получил разрешение да снима - но едва след 18:00 часа вечерта. Ще е твърде тъмно за целта, посочили германците, но говорителката се оправдала със заетостта на шефката на "Гранична полиция" - не била свободна преди 18:00 часа, а без нея не можело да се снима. Предложена била алтернатива - на германския екип да бъдат предоставени вече заснети кадри на светло. Но това, естествено, не може да се определи като независимо посещение на място, констатира авторката.

В крайна сметка до снимки така и не се стига, тъй като Министерството на вътрешните работи не одобрява избраната да направи репортажа българска журналистка Мария Черешева, която сътрудничи от години на ZDF. Аргументът на българските власти: защото тя работела и за български медии. Оттам следвало, че имало опасност българските медии да завидят, ако Черешева първа получи възможността да снима на границата - така описват от ZDF проблемите, на които се натъкнал техният проект. Същевременно от министерството подчертали, че изобщо не ставало дума за личността Мария Черешева.

Може само да се предполага защо Министерството на вътрешните работи би могло да има притеснения да допусне български медии на границата, за разлика от чуждестранните, отбелязва по-нататък авторката Брита Хилперт, която ръководи студиото на ZDF във Виена. Факт е следното, изтъква още тя: думата на Германия тежи на масата на срещите на върха на ЕС. Журналистката не пропуска да добави и това: на българската страна е било ясно заявено, че оказването на влияние върху избора на сътрудници не е приемливо за ZDF. Телевизията сама определя кой работи за нея - това не зависи от нито от някоя институция, нито от представителите на някое правителство.

"Напредък? За съжаление по-скоро обратното"

Поради всичко това до снимки на границата така и не се стига. "Искаше ни се да покажем как стоят нещата на границата, което би трябвало да бъде доказателство за напредъка на България . Но и така преживяхме достатъчно - очевидно има нещо, което трябва да остане скрито или най-малкото да бъде избегнато", пише Брита Хилперт и отбелязва, че вероятно в България има други представи за това как изглежда независимата журналистика. "Така че не мога да информирам за някакъв напредък на българската граница или по отношение на европейските ценности - за съжаление по-скоро обратното", заключава журналистката.

Автор: Брита Хилперт (ЦДФ)


Поставете оценка:
Оценка 4 от 100 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гого

    110 29 Отговор
    с дойче зеле всичко е възможно най голямата пропаганда !!! дойчето кажете за кварталис араби в германия там какво се случва че полиция не смее да влезе там !!

    Коментиран от #6

  • 2 Смех 😆🤡🤣

    59 84 Отговор
    Нередното е че българина е нацист русофил затова и тая дръжава си е все у блатото

    Коментиран от #5, #19

  • 3 Тома

    102 15 Отговор
    Как ще снимате когато ще излязат снимки как гранична полиция помага за трафика на мигранти за пари
  • 4 Обаче

    64 18 Отговор
    Зависи от поставената задача как да се монтира заснетото.
    Риска от тенденциозност (заради нашето накърнено доверие към австрийската и нидерландската държава) е правилно оценен.

    Коментиран от #10

  • 5 Механик

    58 35 Отговор

    До коментар #2 от "Смех 😆🤡🤣":

    Ти не си ли българин та така противно се изказваш по повод нас?
    Ако не си, кво дириш у български форум?
    Ако си, как не те срам да плюеш по народа си?

    Коментиран от #12, #16

  • 6 Софиянец

    33 35 Отговор

    До коментар #1 от "гого":

    Горят си мебелите да се отопляват в Германия мани, ядат човешко ;) ей това под къскета празно ве приятел - а братята рашляци са номер иедно ;)

    Коментиран от #7

  • 7 гого

    63 24 Отговор

    До коментар #6 от "Софиянец":

    абе галош кой ти говори за Русия бе трол !! или си ял руски здрав и корав сега си смесени чуства нали бе джендър !! всичко обръщате свързано с Русия така е подлогите на сорос
  • 8 цвайтес дойчес фернзеен

    53 29 Отговор
    Втора държавна телевизия,трябва ли да обяснявам,че обслужва интересите на американските колонизатори???Вместо да разследват бедна България защо не кажат какво стана с пребитото немско полицайче!Какво наказание получиха пияните американски войници!Предполагам строго мъмрене и 5 дни без гарнизонна отпуска

    Коментиран от #14

  • 9 Българин

    43 43 Отговор
    Дойче зеле- марш в Германия и си снимайте каквото искате.Чий го търсите в България ?
  • 10 Ще има и още

    35 12 Отговор

    До коментар #4 от "Обаче":

    Пък и как така е пропуснат задължителният за всяка немскоезична медия рефрен, когато се пише за България: най-бедната страна в ЕС ???
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Име

    22 10 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Тоя дето не си българин си ти, защото това не са национални черти, че да се засягаме. Добре е да има критика, да се погледнем в огледалото и да се пооправим. Когато е за срам - за срам е.
  • 13 Наблюдател

    40 17 Отговор
    Вие постигнахте много в унищожението на България от 89 г насам. Като население, промишленост, земеделие, армия и..Превърнахте ни в гнусна колония. Сега ни готвите и за бежански лагер.

    Коментиран от #15

  • 14 антикомуне

    28 30 Отговор

    До коментар #8 от "цвайтес дойчес фернзеен":

    Какви американски колонизатори бълнуваш???? Ние сме си руска колония от 1944 г. Само като се погледне в Народното събрани какви нискочели екземпляри има и става ясно,че руснаците никога не са си тръгвали от България.Има лекоооо пребоядисване ,за да не се дразнят роднините на 120 000х поглебани из лагерите на комунизЪма.
  • 15 какво рече

    33 6 Отговор

    До коментар #13 от "Наблюдател":

    Я пак ?? колко германци са ни управлявали или някой ое ЕС.Всичките ни управници са от ДС или БКП ! Сега са наред техните деца да ни управляват

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Независим

    18 10 Отговор
    Искаше ни се да покажем как стоят нещата - казва журналистката на ZDF офиса във Виена. Използвайки журналистката която оплю граничарите. Дали щеше да представят наистина нещата или само използват името на медията за да облагодетелстват някого.?
  • 18 Дивергент

    6 11 Отговор

    До коментар #15 от "какво рече":

    Защо германци? Нима нашите управници ходят да се консултират с германския посланник? Нима имаме германски военни бази на територията си? Задаваш грешни въпроси, за да ни манипулираш.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мдааа

    10 7 Отговор
    "Без шефката не може да се снима" И защо така бе, миме? В държавата на руЗЗкия слуга Радев вече без директния надзор на хората му, да не "изпуснат" някоя истина пред света, има яко контрол ли?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 истината я знаем

    11 2 Отговор
    Каквито са ни продажни полицаите, такива и политиците, такава е и администрацията, такива са и граничарите. Една смешна оградка я прескачат с обикновена стълба и си минават през. Всички го знаем това, всички имаме роднини или приятели или самите ние участваме в цялата тав корупция ама вина не изпитваме. Друг ни е виновен. От ЕС, от САЩ от луната, щото шеф на болница се нагърчил с рушвети (чичо ми е) ама плюе по държавата. Е такива и по турско сме били, нагаждачи, тарикати, доносници. Последното беше насърчавано особено през комунизма - да се клеветим един друг, да сме слуги, да имаме човек навсякъде. Поколения трябва да минат и пак може да не се оправим.
Новини по държави: