Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Февруари, 2023 12:15 4 960 113

Ето от какво се страхува Путин

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • руска армия-
  • isw

Провалът на руските сили в битката за Киев принуди Путин да се изправи пред сложни решения

Ето от какво се страхува Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Решенията на руския президент Владимир Путин по отношение на Украйна след първоначалната му погрешна инвазия на 24 февруари 2022 г. показват вероятно разминаване между неговите максималистични цели и желанието му да вземе вероятните високорискови решения, необходими за постигането им. Путин вероятно е действал с погрешното предположение, че руските сили могат да принудят Киев да капитулира без значителни военни жертви и е видял инвазията на Русия като ограничен и приемлив риск. Разкритите руски военни планове, например, показват, че Кремъл очаква руските сили да превземат Киев след дни, руските разузнавателни служби според съобщенията очакват украинската армия да се разпадне, а кремълските пропагандисти публикуват превантивно предварително написана статия, възхваляваща "победата" на Русия на 26 февруари 2022 г., пише News.bg.

Това пише "Институтът за изследване на войната" (ISW) в днешния си съкратен анализ. Провалът на руските сили в битката за Киев - и с него военният план на Кремъл - принуди Путин да се изправи пред сложни решения, докато Кремъл води все по-скъпа и продължителна конвенционална война. Путин обаче не нареди трудните промени в руската армия и обществото, които вероятно са необходими за спасяването на неговата война.

Още новини от Украйна

Путин последователно игнорира, забавя или изпълнява само частично няколко вероятно необходими прагматични решения относно неговата инвазия. Путин не пожела да нареди пълна мобилизация след скъпото превземане на Северодонецк и Лисичанск през юни-юли 2022 г. и няколко неуспешни офанзиви, които изтощиха голяма част от конвенционалната му армия. Той пренебрегна многократните призиви от руската националистическа общност през май 2022 г. за мобилизиране на резервисти, обявяване на война на Украйна, въвеждане на военно положение в Русия и модернизиране на системата за повикване в армията.

Путин вероятно се страхува и вместо това даде приоритет на набирането и ангажирането на сравнително неефективни нередовни въоръжени формирования през лятото. Той също така се опита да поддържа фасадата на ограничена война, за да предпази голяма част от руското общество от мащаба и цената на руската война в Украйна. Путин също не направи много публични изяви, свързани с военните усилия от началото на войната до средата на декември. Освен това не се опита да заглуши голямата група руски провоенни и ултранационалистически блогъри и общественици, които подкрепиха военните цели, но започнаха да критикуват половинчатото руско военно усилие.

Путин продължи да избира сравнително по-малко рискови варианти, дори когато беше изправен пред спираловидни военни провали през есента на 2022 г. Путин започна да приема непопулярни във вътрешното пространство — и потенциално рискови — политики като обявяването на частична мобилизация или разширяването на военното положение далеч след тежката ситуация на фронтовата линия след украинските успехи стана ясно, че Кремъл се нуждае от допълнителна бойна мощ. Путин можеше да обяви по-голямо усилие за мобилизация от докладваните 300 000 военнослужещи, но вероятно се страхуваше, че и без това непопулярната перспектива за мобилизация ще навреди допълнително на привлекателността му в руското общество. Освен това Путин направи значително риторично усилие да омаловажи мобилизацията, като я определи като мобилизация на избрани резервисти, въпреки реалностите на руските военни центрове за набиране на персонал, които не са в състояние да приложат такава целенасочена кампания.

Путин също така официално не обяви военно положение извън Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска области, а вместо това нареди на райони извън Украйна да изградят правната рамка, необходима за подкрепа на руската мобилизация. Освен това Путин само избирателно успокои милблогърите, като изпълни някои от техните искания, като например стартиране на "отмъстителна" ударна кампания срещу украинската енергийна инфраструктура, като същевременно се въздържа от прилагане на други последващи искания, като например ясно определяне на руските граници, за които претендира.

ISW оценява, че Кремъл и руското Министерство на отбраната (МО) прилагат със закъснение широкомащабни военни реформи и третират Украйна като продължителна и голяма война - но Путин продължава подобен модел на резервирано вземане на решения. ISW оцени на 15 януари, че Кремъл със закъснение предприема мобилизацията на персонала, реорганизацията и индустриалните действия, които реалистично трябва да има, преди да започне инвазията си в Украйна през февруари 2022 г.

Путин обаче очевидно се въздържа да обяви втора вълна на мобилизация, като американски и западни служители отбелязват, че Путин отново клони към провеждане на "тиха мобилизация" поради опасенията относно изключителната непопулярност на първата вълна на мобилизация.

Освен това се съобщава, че Путин провежда проучвания, за да прецени възприятието на руснаците за мобилизация и не е взел решение кога да започне по-нататъшна мобилизация, въпреки че министърът на отбраната Шойгу обяви широкообхватни реформи за увеличаване на жива сила на руските въоръжени сили на 17 януари.

ISW също така наблюдава противоречиви изявления от служители на руската Държавна дума и представители на Кремъл относно промените в протоколите за мобилизация и набор, което вероятно показва, че Путин е наредил изготвянето на тези разпоредби, но не желае да ги обяви пред обществеността.

Путин особено разчита на група изкупителни жертви, които публично да поемат рискове вместо него и да поемат вината за руските военни провали и непопулярна политика. Путин позволява и понякога е допринесъл за критиките на руските милиблогъри към руското МО, за да отклони вината от себе си.

Путин, например, позиционира руския министър на отбраната Сергей Шойгу и Министерството на отбраната да бъдат лицето на неговото най-непопулярно решение в страната досега - нареждане на частична мобилизация - като накара Шойгу да обясни разпоредбите за мобилизация в телевизионно интервю.

Путин също многократно е обвинявал руското МО за всеки проблем, свързан с извършването на частична мобилизация, и дори публично е укорявал МО и го е призовавал да се вслушва в критиките.

Путин многократно пренарежда руската командна структура по време на войната и позволява на последователните командири да поемат вината, като обвинява за цялостните руски военни провали отделните командири, а не неговата нереалистична и максималистична цел да завземе цяла Украйна. Държавните пропагандни мрежи на Путин също хвърлиха отговорността за противоречивото руско изтегляне от западния (десен) бряг на област Херсон и град Херсон през ноември 2022 г. на бившия командир на руските въоръжени сили в Украйна, армейски генерал Сергей Суровикин (който сега служи като заместник-командващ на руската групировка в Украйна под командването на новия командващ генерал от армията Валерий Герасимов) и Путин не коментираха тази значителна руска загуба.

Путин редовно използва руската Държавна дума, за да постави условия за противоречиви решения, за да представи Путин като балансиран лидер. Путин многократно е отхвърлял екстремните предложения на руската Държавна дума като легализирането на групата "Вагнер" в Русия или пълното ангажиране с призивите за национализиране на собствеността на руснаци, които са избягали от страната по време на войната. Путин също не успя да се ангажира напълно с ултранационалистическата реторика, която естествено произтича от неговата максималистична инвазия в Украйна, въпреки че използва някои от нейните елементи в своето оправдание за войната в Украйна.

Нежеланието на Путин да поема рискове, пряко свързани с неговата конвенционална война в Украйна, показва, че е много малко вероятно той да преследва ядрена ескалация или война с НАТО. ISW по-рано предположи, че руските конвенционални военни заплахи срещу НАТО не съответстват на възможностите на Русия и че Русия използва ядрени заплахи предимно за сплашване на Запада. Путин очевидно цени вътрешното си статукво и се стреми да избягва рисковани и противоречиви политики в подкрепа на собствените си цели. Путин също така продължава да демонстрира, че остава пресметлива личност, която набляга значително на елиминирането на рисковете - дори когато възприятието му за ситуацията, пред която е изправен, се разминава с реалността.

По този начин Путин само си поставя максималистични и нереалистични цели, като призовава правителството и военните си да ги постигнат. Той все пак се въздържа от вземане на скъпоструващи решения, които вероятно изисква широкомащабната и продължителна конвенционална война, която той започна.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В Русия издигат паметник на Чебурашка

    22 18 Отговор
    ха ха ха.

    Коментиран от #31

  • 2 Някой

    49 27 Отговор
    Разбира се, една треторазрядна писачка знае много повече от самия Путин. Че и може да окачествява действията му - погрешна инвазия и др.
    Луда рябота.
  • 3 мара бандерката..

    40 23 Отговор
    Аз не виждам путин да се провалил в бандерско-щом успя за една година да прибави още две области и едно цяло море..барбар и един аец със десет реактора-тва последното знаеш ли колко върви на пазаро..

    Коментиран от #8, #26

  • 4 най-се страхува

    35 16 Отговор
    от на мисиpкa Мара загорелите манджи
  • 5 Бутача

    17 22 Отговор
    Ленинград скрия бакшиш са го треска ли на задна чеченци и буряти
  • 6 А вие си драскайте , не ни пречите

    35 20 Отговор
    Руската армия настъпва край Северск, Въоръжените сили на Украйна дезертират край Кременная, - Марочко
  • 7 Объркано Атлантиче

    40 24 Отговор
    Турско издание, позовавайки се на оперативни данни на израелското разузнаване от 14 януари, разкрива ужасните размери на загубите на украинската армия:
    -Украйна: над 157 000 убити военни; 234 000 ранени.
    -234 загинали - военни инструктори на НАТО (САЩ и Великобритания);
    -2458 загинали - войници на НАТО (Германия, Полша, Литва и др.);
    -6320 унищожени укронатовски танкове и бронирани машини
    -7360 унощожени укронатовски гаубица (артилерийски системи)
    -Русия: 18 480 загинали военни.

    -- MOSSAD’a göre Ukrayna ve Rusya kayıpları --
    ....
    Това е уникално, избитите укронатовци са 8 към 1!! Или един руснак унищожава по 8 укронатовци. При танковете е почти същото - 7-8 към 1 за руските...и това се случва с най-добрата армия в Европа!!!
    А какво ли ще е съотношението между западните джендъри и руснак??

    Коментиран от #16, #18, #21, #39, #112, #113

  • 8 ТИРбушон

    18 8 Отговор

    До коментар #3 от "мара бандерката..":

    Той оттам не е излизал още от 2014г....ама ти откъде да знаеш?
  • 9 Българин

    24 32 Отговор
    П-у-т-и се страхува от всичко и от всеки-за това не излиза от бункера

    Коментиран от #37

  • 10 ти да видиш

    30 18 Отговор
    Дневното изхождане на укроМара!
  • 11 Българин

    28 27 Отговор
    П-у-т-и фалира Русия ,съгради украинската нация и разшири НАТО
  • 12 еалиста

    29 20 Отговор
    Марче, много те мъчи Путин, имай му доверие, той ще спаси света от гибел! Хищните англосаксонци и европейски недоразумения се хвърлиха хищнически да помагат на фашистите от украина и не осъзнават, че възраждат античовешки страсти!
  • 13 Ами

    28 24 Отговор
    Като всеки друг диктатор Путлер се страхува само от едно нещо да не загуби властта.За него само да е на власт има значение нищо друго и живота на никого не струва нищо.
  • 14 Запознат

    24 23 Отговор
    Капуткин се страхува да не свърши, като кадафи, но точно това ще стане тази година! Свобода за Русия от чекисти и комуняги! Свободна Карелия, Украйна, Чеченска република Ичкерия, Воложка България!
  • 15 Българин

    26 24 Отговор
    кремълският сатрап закопа Русия

    Коментиран от #33, #35

  • 16 Изчей ама бързо

    17 27 Отговор

    До коментар #7 от "Объркано Атлантиче":

    Наркоман обясних ти защо няма как да е статистиката 10 20 към едно
    Сега пак ще тии обясня защото явно трудно загряваш двете страни се бият с едно и също оръжие и повечето време украинците защитават в най-лошия случай украинските загуби са равни на руските

    Коментиран от #22, #24

  • 17 ТТТ

    23 22 Отговор
    За да търсиш и намериш логика в действията на глупака трябва ти самия да си глупак. Путлер ще остане в историята, като глупак.
  • 18 Недей да лъжеш

    19 20 Отговор

    До коментар #7 от "Объркано Атлантиче":

    Загиналите руски военни са само 180!И никаква руска военна техника няма поразена-тя е безаналогова!

    Коментиран от #89

  • 19 Урюрвкос

    8 13 Отговор
    100 пъти Путин официално е повтарял че няма шанс пред НАТО, но сега военната икономика на Русия започва да увеличава оборотите и количеството снаряди се удвоява на всеки три месеца по бронираните возила също. Освен 300хил запасняци е подготвил още толкова но с по дълго и по качествено обучение. Ние си мислим че нещата ще приключат а дори елементарна инвентаризация на човешкия ресурс годен за военни действия не правим. Сигурен съм че нашите военни окръжия работят по стар съветски метод и представа си нямат кой къде е.
  • 20 стоян георгиев

    19 20 Отговор
    Путин прилича на ученик станал да го изпитат по собствено желание и изкарал ...двойка.целия цирк с тази масова мобилизация е подобен на този с ядрената заплаха.та ако Путин почне масова мобилизация първото дето ще стане е че маса народ ще тръгне да бяга особено етническите руснаци от големите градове дето ясно разбират безсмислието на войната,после ще почнат да се бунтуват събраните тълпи.щото това няма да е армия.армия без офицери и подофицери,без добра логистика и без ясни цели е тълпа.та тази тълпа няма да повиши руската боеспособност,напротив ще увеличи руските трупове по фронтовете,освен това икономиката ще се срине на нула.без мъжката работа сила и с различен тип потребление Русия ще стане една Северна Корея но в по голям размер .та няма как да стане тази масова мобилизация.ако можеше путлер до сега да я беше обявил 10000 пъти.

    Коментиран от #30, #36, #57

  • 21 ТТТ

    13 6 Отговор

    До коментар #7 от "Объркано Атлантиче":

    А бурята / роб от Бурятия или и те май попревършиха / колко . Пък от де ги имате тези невярни данни, ааа спускат ви ги от митрофанското посолство, а 4000 имали. И последно какво е укронатовец.
  • 22 Този който се.....

    20 10 Отговор

    До коментар #16 от "Изчей ама бързо":

    Защитава винаги дава по малко жертви, истината ще излезе след войната, но традициите на водене на бойни действия на руската армия предполага повече убити, ранени и осакатени.

    Коментиран от #55

  • 23 пешо

    15 12 Отговор
    на тая психично болна жена докога ще и публикуват глупостите
  • 24 Стига бе

    13 10 Отговор

    До коментар #16 от "Изчей ама бързо":

    Укрите имат ли свръхзвукови оръжия-не
    имат ли - т-90 - не
    имат ли най-новия усаваршенстван АК - не
    но за сметка на това имат натовско обучение, оръжие, военщина и милиарди кинти - бол

    Коментиран от #63

  • 25 Механик

    23 18 Отговор
    Не го знам Путин от какво се страхува, ама в момента един готвач и един брадат козар, разказват играта на целото единно нато.
    Загубите на украинците и натовците в Украйна са толкова чудовищни, че дори западните медии започнаха открито да говорят по темата.
    А той, Путин, нека си се страхува.
    п.п.
    А, забравих и че ракетите му свършиха отдавна.

    Коментиран от #85

  • 26 ТТТ

    14 12 Отговор

    До коментар #3 от "мара бандерката..":

    Прав си само в едно, досега в световната история никой и никога не беше крал / откраднал / електрическа централа. Браво рушляците в кражбите са номер едно.

    Коментиран от #29, #32, #54

  • 27 Стратега

    10 5 Отговор
    Страхува, погрешна, закъсняла….. Ама че епитети! Кой специалист ги определи?
    Пак свободно съчинен Памфлет а ла Мария.
  • 28 Блядостан

    11 6 Отговор
    На снимката може да видите как изглежда жив мъртвец.
  • 29 Техен е

    14 8 Отговор

    До коментар #26 от "ТТТ":

    Той си е построен от СССР, а Русия е негов правоприемник, но ти от къде да ги знаеш тези значими факти.

    Коментиран от #40, #58

  • 30 давай путин..

    9 12 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    Цивилните имаха една година да излезнат от бандерско,кой е останал си е негова работа..пускай цикрони,неотрони,протони и да се свършва..

    Коментиран от #44, #69

  • 31 тц тц

    11 9 Отговор

    До коментар #1 от "В Русия издигат паметник на Чебурашка":

    А ти какво искаш да издигнат - паметник на Кончита Вурст като в Германия ли?
  • 32 Урюрвкос

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "ТТТ":

    обикновено централите не ги крадат а ги купуват за по 1 долар със договор да им купуваш скъпата енергия а ако искаш обратно да си я вземеш трябва да я купиш за 5 млрд дол. На поляците им писна от скъп ток, платиха едни огромни пари и си върнаха суверенитета върху генерацията.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Нещо се е изгубило в превода

    5 4 Отговор
    А и навярно и авторът още не е вникнал в това което е написал..юю
  • 35 мушморк..

    1 5 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    И тебе..
  • 36 Начо Крика

    11 10 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    Всеки може да види как върви мобилизацията на украинци по заповед на отличника зеленский. Пребиват хората по улиците. А за положението на фронта от руска страна доколкото знам се грижат вагнер. Стига рива, няма да има масова мобилизация в Русия

    Коментиран от #52

  • 37 шльока изодзадзе..

    5 14 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Имам шкурка,специално за бг.бандерчета..
  • 38 НЕТ ДЕТ МАРОЗ

    9 8 Отговор
    ПЪЛНО Е С ДЖЕНДЪРИ В КРЕМЪЛ.
  • 39 Хахаха

    10 8 Отговор

    До коментар #7 от "Объркано Атлантиче":

    Израелското разузнаване дава данни на неизвестно турско издание което ги препредава на гаварит масква и мутрофан ханъм ги спуска като опорки на русогнилите...😂😂😂😂
  • 40 ТТТ

    9 4 Отговор

    До коментар #29 от "Техен е":

    По твоята логика тогава всички други републики да вземат Ленинската ГЕС / като много знаеш да те видим къде е била / да я включат, разбирай откраднат, например в електропреносната мрежа на Украйна, Латвия, Грузия и т.н. Умници са това рушляците, а и наште рузки мекерета дете им припяват...
  • 41 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    9 6 Отговор
    Путлер се страхува от всеки и от всичко защото знае че няма да му се размине
  • 42 Какво става????

    11 8 Отговор
    Обяд стана още не сте обявили десетото превземане на Бахмут, поредното избиване на 400 000 хиляди укронацисти, бандеровци и всякакви други, двадесет и петото забиване на руското знаме над Райхстага, унищожаване на всички Хаймарси, Леопарди, Ейбрамси, ракети с по голям обсег още в 6.00часа сутринта, преди сутрешното кафе, и до вечерта как Путин ще остъкли Европа, САЩ и целият свят ако реши, и как всички световни лидери в момента плачат и му се молят да не го прави, отделно още не сте изкарали летящите танкове и всички безаналогови руски чудесии, не се справяте явно, и това ще ви се отрази на заплащането.
  • 43 Джуджето е страхливо и комлексирано

    9 6 Отговор
    всяко едно негово действие води до грешки. смях.
  • 44 стоян георгиев

    8 5 Отговор

    До коментар #30 от "давай путин..":

    Да и наздраве.много от рано си се подкарал.циркони миркони...
  • 45 От чужбина

    11 8 Отговор
    Кака ви Мара пише тези глупости защото за това и се плаща. А вие прочетете малко повече и ще раберете, че войната НЕ е започнала когато ви казват на 24.Февруари, а повече от седмица по-рано, когато украинската армия напада с артилерииски обстрел Донецк и Луганск.Тази новина обаче беше напълно спестена от медиите. И точно тогава някой от натовското командване си каза, че Русия ще нападне до дни. От къде е знаел? Ами знаел е точно тази информация, спестената от медиите информация. Преди това Путин искаше да се водят преговори, но не му обърнаха внимание. Освен това има ПРАВИЛА въведени от ООН според които ако населението е тормозено, то може съседната държава да се намеси, особено ако е от същия етнически произход. При това положение Русия и Путин имат напълно правно основание да се намесят за да защитят руско-езичното население в Украйна. Това последното, за правилата въведени от ООН също ви го премълчават от медиите. А вероятно в самата Украйна народа разбира и знае много добре, че е управляван от една шайка дошла на власт чрез преврат и че тази шайка няма как да остане дълго на власт. Помислете и ако някой си представя украинска победа, нека опише как ще стане. Нека опише как може да завърши този конфликт. Защото ако Украйна остане да съществува ще е безкрайно задлъжняла, а следователно ще остане бедна силно корумпирана и нестабилна държава. Русия НЯМА да бъде победена и НЯМА да плаща репарации.

    Коментиран от #49, #53

  • 46 ТИРбушон

    8 9 Отговор
    Русия (и СССР) никога не е имала толкова „умен и велик“ управник, като Путин. Успя за по-малко от година да изолира страната си от останалия свят, затваряйки я отвътре, като принуди другите държави да я изолират отвън, а съседните държави да изградят дори съвсем истински огради. Но най-голямия му успех е, че успя да обедини Европа така, както не е била никога до сега в историята си. А за това, че провокира желанието, на страни спазващи неутралитет от съществуването си до сега, да поискат членство в НАТО, е заслуга за която нито един руски (съветски) президент дори не би посмял да си мечтае. Абе „велик“ управник е този престъпник – факт и парадокс.
    Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

    Коментиран от #96

  • 47 9689

    5 3 Отговор
    Марийче,коя военна академия си завършила?
  • 48 куку

    6 4 Отговор
    цял роман написаха, ама кой ще чете тези глупости..в стил джамбазки,бесарабски в рот...един автор а глупости бол..
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Няма нищо погрешно!

    8 7 Отговор
    Всеки държавник,на която и да е страна,уважаваш себе си и народа си,ще предприеме този ход,за защита на етноса си след 8 годишно изтребване от страна на укаринскитеНацисти.Според мен,търпението на Путин беше твърде дълго.Още 2015 трябваше да ги удари и да реши проблема.Сега само пълното унищожение на нацитата от тази държава и връщане на цялата територия на Украйна в Русия,ще реши проблемите на всички хора в света.С един удар 3 заека.САЩ и Англия в ъгъла.Разпада на агресивния блок НАТО,Разпада на фалшивото ЕС.Отново суверенни държави,които могат сами да си решават собствените съдби.Да не ми пищшат пишлегари и трролове.С такива нищожества диалог не водя.

    Коментиран от #66

  • 51 Данъкоплатец

    7 3 Отговор
    Бла,бла,бла,бла. Да, факт е, че измряха хиляди в конфликт, който можеше да бъде избегнат. Иначе да се броят трупове пред компа е безопасно, а за някои явно и забавно ! Срам за България и политиците и, че не излязоха с декларация призоваваща за мир и готовност да посредничим. Поне да се опитаме. Ама продажните национални нихилисти с комплекси за малоценност не могат да си представят, че са способни на самостоятелни решения в интерес на родината си. Някой от тях не знаят или не се сещат, че като създател на славянската православна цивилизация България е морално задължена да се бори за спиране на кръвопролитието !

    Коментиран от #105, #106

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 а бе прост..

    7 6 Отговор

    До коментар #26 от "ТТТ":

    Да виждаш някаде,,крал,,и,,открадна..вова си взима и /прибавя/всичко това което россия е сделала в бандерско,този аец/запорожье/със десет реактора е на братушките..2/3 от селищата на укрофашагите са създадени и кръстени от великите петър и екатерина.,а бе тия от ПП и мустакатото ленче са ви промили мозаците..

    Коментиран от #68

  • 55 Джееендър

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "Този който се.....":

    Време ти е за казарма,за да не бръщолевиш глупости
  • 56 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 4 Отговор
    Аааа,бее къде се деенааа –7,а????????У,шопията в Надежда слииииНЦЕ температура +3,дека е –7???Да не сте на хранилка на Парнаджиите и Фандъкова,а изчадия путинови.........сутринта се приготвих със спрей срещу лед и да стържа лед от стъклата,а то.......уж –7 по тв ,а навън –2......Ключалката се отваря като да е +20,а стъклата чисти без лед и сняг.В градината от цъфнали кокичета до Наболи нарциси,лалета и зюмбюли.Интересно ,минзухари няма още ,а дадох на един съсед и аз садих много уж ги сложи в земята,дасека Крокус...Немааа!Ако е нормална зима няма да излизат ан-блок,а първо нарциси,после Зюмбюли и лалета.ганчоовци,като лъжете изчакайте още ПЕТДесетина години,такива ,като мен да отидат горе и тогава карайте и лъжете на воля ,дави.......мръдна по чешки!!!!!!!

    Коментиран от #62, #70

  • 57 От чужбина

    9 3 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    С.Лавров веднъж го каза: "-Русия е мобилизирала много малка част от военния си потенциал."
    Ако можеш и искаш да помислиш: В Русия повечето мъже са минали военна служба. Водят се на военен отчет. Всеки има някаква военна специалност и естествено при мобилизация го разпределят според тази специалност. Така който го мобилизират е вече почти готов, има някакво военно обучение, макар и от преди 5-10 или 20 години. Така всичко което си описал губи смисъл. Ако ти самия си ходил в казармата би трябвало да си на ясно.

    Коментиран от #73, #75, #76

  • 58 Баро

    5 5 Отговор

    До коментар #29 от "Техен е":

    Той епостроен от усср а украйна е нейн правоприемник е истината на ссср е само заповидта
  • 59 Абе смешник!

    7 4 Отговор

    До коментар #53 от "ТИРбушон":

    Извади тербушона от з@днуика си за да можеш да мислиш или си сложи още един

    Коментиран от #94

  • 60 ТръмпЛин

    4 2 Отговор
    Путин се страхува от Мара От 1ва1ра1чка та в долният ляв ъгъл.И Путин иска не иска каза Уаууу.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Дълбоко проникващ

    4 1 Отговор

    До коментар #56 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Добър ден ,добри ми господине и още по здрави.Дълбокият Алцймер ,и той на дълбоко прониква.

    Коментиран от #67

  • 63 Укрите

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Стига бе":

    нямат нищо безаналогово,бият се с камъне и дърве
  • 64 Вожното е

    6 4 Отговор
    паметника на Чебурашка да бъде издигнат с АК в лапичките! Вече показаха малките русначета в детски танкчета с педали-щастливо детство.
  • 65 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 8 Отговор
    УЙ ЗА ПУТИН

    Коментиран от #74, #83

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Дълбоко проникващ

    2 1 Отговор

    До коментар #62 от "Дълбоко проникващ":

    Да се чете Алцхаймер,не ,че има значение и двата проникват дълбоко.
  • 68 Баро

    5 6 Отговор

    До коментар #54 от "а бе прост..":

    Рашките нищо не зделат само пият и крадът

    Коментиран от #77

  • 69 Завий си

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "давай путин..":

    пипера и кошерите с найлон,че неОтроните и цирконите няма да питат за "кой си викал в мача"
  • 70 😂😂😂......

    5 1 Отговор

    До коментар #56 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Кога свари така да се подредиш бе брато?😂🥃....ай на здраве тогава....
  • 71 бандерец..

    9 2 Отговор

    До коментар #52 от "стоян георгиев":

    Вагнер излязоха напук на тебе от соледар като победители над укрофашагите..сега разказват играта на краварската чвк,,моцарт,,из улиците на артьомовск..па дако са пандизчии,победителите не ги съдят..ако шете и в хага.
  • 72 Пу.ьо марийкин

    3 4 Отговор
    Е голямо шубе
    Един път не е отишъл на фронта
  • 73 Фактопроверител

    2 8 Отговор

    До коментар #57 от "От чужбина":

    Вярваш на Лавров? Сериозно?
    Може и са си прав - очевидно Т-62 са част от този потенциал. Вероятно затова и Лаос изпраща Т-34, като военна помощ на Русия. Все пак с тях стигнаха до Берлин навремето. Така като гледам, скоро ще опрат и до берданките от руско-турската война.

    Коментиран от #79, #104

  • 74 За тебе 5

    3 2 Отговор

    До коментар #65 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Селяяндур(на уйкраинците вратаря ин ги е слаб)
  • 75 стоян георгиев

    4 6 Отговор

    До коментар #57 от "От чужбина":

    Отдавна не е така бурят.няма военни окръжия няма забрана за движение както бе през комунизма.затова и родиха таралеж руснаците като направиха мобилизация на 300 хил.човека.дори помещенията вече ги няма и се налагаше мобилизираните да спрат и да се готвят сред природата.най смешното беше с дрехите и личните оръжия които също ги нямаше в наличност и се наложи мобилизираните масово да си купуват екипировка.та гледайте руски канали бе бурят нали сте путлераси.в Русия наборна служба отдавна няма.в смисъл не е задължителна и маса народ не е бил в казарма.не обаче това е проблема а липсата на цялостна логистика за организиране въоръжаване изхранване и командване на огромни военни части.тук не вкарвам настроението и плановете на хората на които трудно ще им се обясни кво са причините да умират на хиляди километри от вкъщи нито пък слагам икономическия колапс след излизането на 5-10 млн.човека от икономиката на страната,не вкарвам и масовата истерия и съпротивата срещу всички това,а само липсата на капацитет да се организира.
  • 76 Баро

    5 6 Отговор

    До коментар #57 от "От чужбина":

    Той коня каза и мъй украину не нападали
  • 77 И взимат..

    3 3 Отговор

    До коментар #68 от "Баро":

    Всичко което принедлижи и е свързано със бандерите..мисля че нерон беше казал,,и след мен потоп,,

    Коментиран от #93

  • 78 Джуджака е вече с двата крака в батака

    6 5 Отговор
    Скоро ще му мине и мерака
    Ченето трака
    Хванал го е рака
    Очаква ВСУ да мине в атака
  • 79 Абе от къде ви намират???

    7 5 Отговор

    До коментар #73 от "Фактопроверител":

    Пишлегари кухи!Русия притежава в момента 22 000 танка и ако умножиш всички държави от НАТО по две,пак не могат да съберат колкото руснаците имат.Скоро такива като теб.ще бягате с двеста по улиците,както бягат сега украинците от насилствената мобилизация/

    Коментиран от #82

  • 80 Бацо прецедател

    2 5 Отговор
    У тоа моменд бацо Путлин се най много страхува каде Лавровката нема да оспее да мо намери достатачно на брой естествено надарени партнйори у Африка!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 стоян георгиев

    3 7 Отговор

    До коментар #79 от "Абе от къде ви намират???":

    Не са 22000 ама пак са много руските танкове ,но тва кво им помага? Основните им бойни танкове изгоряха в Украйна и сега се вадят образци твой набор демек около 60-70 годишни.та броя на руските танкове не помага с нищо на руската боеспособност.

    Коментиран от #84

  • 83 Солей

    2 1 Отговор

    До коментар #65 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Пробвай го първо, преди да го предлагаш на някой друг.
  • 84 ТръмпЛин

    6 2 Отговор

    До коментар #82 от "стоян георгиев":

    Десо ,умора нямаш,не може да ти де отрече.
  • 85 Моряка

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "Механик":

    Чудесно ,колега.Обичам лекия сарказъм от стотина години,когато за пръв път прочетох "Дванадесетте стола" и "Златния телец."Доскоро обичах да си пия биричката на Дерибасовска,срещу скулптурите на главните герои на тези книги.Нищо чудно,бандерите да са ги съборили,щом като са съборили паметника на Екатерина,която е финансирала построяването на Одеса.Както събориха и паметника на Ленин,който им измисли републиката,че и им подари половин Русия.Не знам в Галиция,родината на бандерите,така ли се раждат или нещо в мозъка отпосле........
  • 86 Моряка

    6 2 Отговор
    Стоянчо,с този задълбочен анализ надмина даже годишния доклад на ЦРУ за състоянието на Русия.Малко пообъркан,на зиг заг и на джувки,но Байдън е умен,ще го разбере,сега има толкова хапчета за склероза.Може и да те вземе в групата за стратегически анализи,вземат и цветнокожи даже,но ако си добре с английския.

    Коментиран от #87

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Моряка

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Недей да лъжеш":

    Ти гледай да не задействат безаналоговете,че оня бял прашец като се завърти в стратосферата,че като започне да излъчва едни лъчи,разнообразни такива-алфа,бета,гама....едни такива,невидимки ,знаеш.Най обичаха да кацат по Чернобилско време па Родопите.А ако още ги дразни Стоянчо,онова бурятче,може и да думнат с нещо по евтино Безмер на първо време.Или пък Варненския морски координационен център на НАТО,дето координира приливите и отливите и развъжда морски дарове,морски краставички например,готови,осолени,във буркани.

    Коментиран от #91, #101

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Моряка

    3 0 Отговор

    До коментар #87 от "стоян георгиев":

    От позицията на лек русофилски хумор.Не виждаш ли колко пъти ми спират бисерите за по 5 -6 дена.Няма нужда от доноси.Модераторите са умни момчета,Сорос яко плаща.Не знам тебе за какво те спират.Нали си от тяхните.Впрочем,досещам се май.Но няма да го споделя,защото си ми симпатичен.

    Коментиран от #99

  • 93 Баро

    0 0 Отговор

    До коментар #77 от "И взимат..":

    Много добра перспектива и светло бъдеще чертаеш
    Твойта черга да не е огнеупорна
  • 94 Начо Крика

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Абе смешник!":

    Ами! Няма да го изкара, я виж в какъв екстаз е изпаднал
  • 95 Хамлет

    3 1 Отговор
    Марийке, дали да мина да те взема,или да взема да те мина?

    Коментиран от #103

  • 96 Путин

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "ТИРбушон":

    След този задълбочен и проницателен коментар съм длъжен да го ”преместя” у левиот крачол.
  • 97 хахаха

    5 2 Отговор
    След Чернобил украинците мислеха, че ще се раждат деца с две глави и това беше страшно. Това не стана. Но започнаха да се раждат деца с празни глави и това е по-страшно.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #92 от "Моряка":

    Сорос викаш а ? Та я виж чии постове изчезнаха.и всеки път е така като се появиш.ти да не си мислиш че всички сме като руските ти приятели с две леви обувки и не правим връзка що се получава така?

    Коментиран от #100

  • 100 Моряка

    2 0 Отговор

    До коментар #99 от "стоян георгиев":

    Не мисля,бе Стояне,как ще бъдеш като нас с 2 леви обувки,с 2 десни си,бъди спокоен.
  • 101 Баро

    0 3 Отговор

    До коментар #89 от "Моряка":

    Ако се озовеш в некое мазе на козяк да несе чудиш защо

    Коментиран от #111

  • 102 Джуджака с двата крака

    2 3 Отговор
    Само като се спомене че Джуджи е един от най-богатите хора на земята, русофилските проксита в БГ са готови да му целуват краката.
    Жалко е че той няма къде да си изхарчи богатството, нито роднинките му
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 От чужбина

    2 3 Отговор

    До коментар #73 от "Фактопроверител":

    Ами да изкарат тези стааари стари Т34-ки и да гръмнат с тях новопристигащите Леопарди. Ей тогава ще е голям смях! :))
  • 105 данъчен

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Данъкоплатец":

    Путин каза, че славянската азбука е произлязла от македонските земи. Научи си урока!

    Коментиран от #107, #108

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Моряка

    1 1 Отговор
    Ами Охрид къде е бе,момчето ми?.Путин никога не греши,не ни е обидил,знае по добре от тебе,че Климент Охридски не е от Панчарево или Горно нанадолнище например.
  • 111 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #101 от "Баро":

    Е,Баро,нали се борихме за демокрация по амерекански,свобода на словото,на предвижването и прочие. Козяк уважават средно иптелигентните хора като мене,с чуство за тънък хумор.Точно те ме удостоиха 2 пъти с 10- годишни моряшки визи.Имам снимка и с развято американско знаме на една шоу манифестация в Чикаго.А ти имаш ли подобна снимка?
  • 112 Свободен

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Объркано Атлантиче":

    Пълно глупости, поредната лъжа от Кремъл
    До сега 200000 ранени и убити руснаци. Само убитите затворници са 40000
    100000 украински военни
    ,7000 цивилно население
    Тотално поражение на руснаците
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания