Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 10:49 845 5

Франция подпомага винопроизводители със 160 млн. евро

  • франция-
  • бордо-
  • червено вино-
  • сектор-
  • винопроизводство

Намаляващото търсене на червено вино, заради промяна в предпочитанията на клиентите, удари сектора в Бордо

Франция подпомага винопроизводители със 160 млн. евро - 1
Източник: Shutterstock

Франция ще предостави субсидии на производителите на вино в региони като Бордо, за да се реализират натрупани запаси, в момент, в който популярното винопроизводство се бори с намаляващото потребление, съобщи министерството на земеделието, цитирано от Ройтерс.

Намаляващото търсене на червено вино, заради промяна в предпочитанията на клиентите, удари сектора в Бордо, въпреки че производителите на шампанско отбелязват рекордни продажби.

Като краткосрочна мярка правителството ще насочи до 160 милиона евро национална помощ и помощ от Европейския съюз тази година за дестилиране на излишните запаси в етилов алкохол, се казва в изявление на министерството след среща с представители на индустрията.

Подобна стъпка беше предприета преди три години, за да се реализират излишъците, причинени от затварянето на френски барове и ресторанти по време на пандемията от КОВИД-19.

Правителството също така ще проучи дългосрочни мерки за адаптиране на винарската индустрия към изменението на климата, потребителските тенденции и експортното търсене, допълниха от министерството.

Кризисен комитет е създаден в Бордо от местния префект (регионален администратор), за да разгледа стъпките, включително премахване на някои лозя за противодействие на болести, съобщи БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    1 2 Отговор
    А нещо говореха и забраняваха за държавната помощ в ЕС.
  • 2 Така е!

    4 0 Отговор
    Нерде Франция, нерде киселока от България!
  • 3 бла бла

    5 1 Отговор
    А нас щяха да ни наказват заради 25 ст помощ за гориво, понеже била само за Български граждани. Интересно дали ще накажат и франсетата сега?
  • 4 Студопор

    5 0 Отговор
    Ето за това френското вино е номер едно. А нашето - отрасъла замира, макар виното ни да е качествено.
  • 5 дядото

    0 0 Отговор
    всяка страна прави това,което политиците смятат за правилно.франция подпомага в кризата собствения си народ и икономика.българия-подпомага укрофашистите и украинските бежанци за сметка на народа си.
Новини по държави: