Last news in Fakti

9 Февруари, 2023 23:01 2 247 22

САЩ: Китайската армия стои зад мащабната програма за шпионаж от въздуха

  • сащ-
  • китай-
  • шпионаж-
  • балон

Външното ведомство на САЩ твърди, че Пекин е разработил мащабна програма за наблюдение, която да събира чувствителна разузнавателна информация

САЩ: Китайската армия стои зад мащабната програма за шпионаж от въздуха - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-вероятно китайската армия стои зад шпионската програма, която е насочена към повече от 40 държави на пет континента с балони за наблюдение от голяма височина, подобни на този, който САЩ свалиха миналия уикенд над бреговете на Атлантическия океан, заяви администрацията на президента Джо Байдън, цитирана от Асошиейтед прес, съобщава БТА.

Изявлението на високопоставен служител на Държавния департамент предлага най-подробната информация до момента, свързваща Китайската народноосвободителна армия с балона, който прелетя над САЩ. Външното ведомство на САЩ твърди, че Китай е разработил мащабна програма за наблюдение, която да събира чувствителна разузнавателна информация.

Достъпните за широката общественост подробности имат за цел да оборят упоритото отричане от страна на Китай, че балонът е бил използван за шпионаж, включително днешното твърдение, че обвиненията на САЩ за балона са равносилни на водене на "информационна война" срещу Пекин.

Високопоставеният служител на САЩ заяви, че снимките на този балон, събрани от американски шпионски самолети "U-2", показват, че той е "може да събира разузнавателни сигнали" с множество антени и друго оборудване, предназначено за качване на чувствителна информация, както и слънчеви панели за захранването им.

"Сигурни сме, че производителят на балона има директна връзка с китайската армия и е одобрен доставчик на армията, според информация, публикувана в официалния портал за възлагане на поръчки за Китайската народноосвободителна армия", каза служителят.

Длъжностното лице заяви, че анализът на остатъците от балона "противоречи" на обяснението на Китай. Пекин каза, че това е метеорологичен балон, който се е отклонил от курса си. Американският служител допълни, че САЩ се свързват с държави, които също са били обект на наблюдение, за да обсъдят заедно обхвата на китайската програма за наблюдение.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахах

    18 47 Отговор
    Взе пак са комунисти... видяха 5лв на цяло и почнаха с глупости да се занимаяат . Няма да вдигнат стандарта на обикновенния китаец а шпионаж конспираций ... може и война да попнат скоро - комунисти

    Коментиран от #21

  • 2 Сълзи и сополи

    52 10 Отговор
    Значиии, ФАЩистите може да шпионират
    а тях не може ....🤣🤣🤣
  • 3 синовете на цион

    46 8 Отговор
    САЩ = СВЕТОВНИ ТЕРОРИСТИ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Адам Хилтън

    37 7 Отговор
    САЩ забравиха че живеят в ерата на сателитите, и Китай отдавна им е шпионирал каквото се вижда.

    Коментиран от #10

  • 6 Някой

    40 5 Отговор
    Големият брат усеща, губи все повече позиции и хегемонията ме у към края си. Единственото, което му остана е пропагандата и конспиративните теории.
  • 7 Бурхныбэлэг чадалтай

    34 9 Отговор
    "Хегемона" агресивен ФАЩ, вече трябва да се примирява, че ще беснее само на собствената си територия, няма да се разпорежда в цял свят. Китай е вече новата глобална сила с Русия,КНДР, Латинския континент и Евразия.
  • 8 Град Симитли

    29 3 Отговор
    Мани балоните, ми цели ята гарги с надписи
    "中国" летят над петте контиента
    и снимат ли снимат
    чувствителна информация
  • 9 Урюрвкос

    28 3 Отговор
    този балон по малко замърсява атмосферата от U-2 трябва Грета да го защити
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Голям праз

    26 3 Отговор
    Горките, АНС не подслушва телефони, даже и на съюзниците .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Урюрвкос

    24 3 Отговор
    ако нашите съборят такъв балон ще има ордени и медали на килограм плюс 5-6 нови генерали по на 30г и от тях половината жени. Ще пишат книги, сценарии за филми опери и балети.
  • 14 Атлантик плюс

    4 19 Отговор
    Всичко това е много обезпокояващо. Щом шпионират така усърдно, значи се готвят за война - също като руските си приятели

    Коментиран от #22

  • 15 Ама

    7 5 Отговор
    Не беееее..., те китайците не могат такива неща да правят !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ ЧУДЯТ,ЗАЩО Е ТАКА !!

    6 3 Отговор
    НОРМАЛНИ ОЧАКВАНИЯ НА СТРАНИ С ВЪЗМОЖНОСТИ ,ЗА ОТВЕТНИ ДЕЙСТВИЯ , КАВКАТО Е КИТАЙ. СВЕТА СТАНА ТАКЪВ ,ЧЕ ВСЯКА СТРАНА ТЪРСИ НАЧИН ДА СЕ ВЪОРАЖАВА ЯКО, ЗА ДА СЕ СПАСЯВА , ДОВЕРИЕ НУЛА НА НИКОЙ ОТ ПРАЗНИ ОБЕЩАНИЯ . И САМО КИТАЙ ЛИ??????СВЕТА СЕ ЗАДРЪСТВА ОТ ОРЪЖИЕ ..
    ПИТАМ , РЕТОРИЧЕН ? : КОЙ ДОКАРА СВЕТА ДО ТАЗИ УМОПОМРАЯАВАЩА НАДПРЕВАРА ЗА ВЪОРЖАВАНЕ , ЗА ПРЕВРЪЩАНЕ НА ПЛАНЕТАТА НИ В БУРЕ С ЯДРЕН БАРУТ ??????????ЧИЯ Е ВОДЕЩАТА РОЛЯ ЗА ТОВА ????
    ОТГОВОР: ЛИПСТА НА ДЪЛНОВИДНИ ,РАЗУМНИ , ОТГОВОРНИ ПОЛИТИЦИ!!ВПРОЧЕМ ,ЛИПСА НА ПОЛИТИЦИ!!!!!!ТОВА СЕГА НЕ СА ПОЛИТЦИ , ТОВА СА БЕЗОТГОВОРНИ РАЗБОЙНЦИ, КОИТО СЕ ПЕРЧАТ , КОЙ Е ПО- ПРОСТ , ПОСЯГАЙКИ КЪМ ОРЪЖИЯТА . ЖАЛКО , ЧОВЕЧЕСТОТО Е В ОПАСТНОСТ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ОЧЕВАДНАТА ПРОПАСТ НАРЕЧЕНА ПРОСТОТИЯ!!!!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гост

    7 2 Отговор
    Реакцията на САЩ много подробно и ярко е описана от Йордан Радичков в разказа "Привързания балон" за случка преди 100 години.За тези, които не четат препоръчвам да гледат филма! Блестящ е, с Григор Вачков, Петър, Слабаков, Парцалев, Стоянка Мутафова и т.н. Същите страхове и същата паника на едни селяни и на"елита" на света.
  • 20 Историк

    3 0 Отговор
    Абе обидно е пропагандата да ни мисли за тъпоглавници-в 21 век кой шпионира с балон,това 18 век ли е? Сателитното наблюдение мислех,че вече е открито!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бисмарк

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Атлантик плюс":

    Ако искаш мир, готви се за война.