Last news in Fakti

10 Февруари, 2023 18:43, обновена 10 Февруари, 2023 20:49 10 111 168

САЩ публикуваха обновен списък със санкционирани българи по закона "Магнитски"

  • магнитски-
  • сащ

Пет настоящи или бивши длъжностни лица от България – Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов

САЩ публикуваха обновен списък със санкционирани българи по закона "Магнитски" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министерството на финансите на САЩ публикува на уебсайта си актуализиран списък със санкционирани лица по силата на закона "Магнитски", съобщава БТА.

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи днес санкции на пет настоящи или бивши длъжностни лица от България – Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов – за тяхното широко участие в корупционна дейност в България. Това се казва в прессъобщение на финансовото ведомство, разпространено от посолството на САЩ в София.

САЩ също така наложиха санкции на четири юридически лица, притежавани или контролирани от Малинов, както и дружество, притежавано или контролирано от Горанов. Мерките спрямо тези физически и юридически лица се налагат въз основа на Указ 13818, който надгражда и прилага Глобалния закон „Магнитски“ за отговорност при нарушаване на правата на човека и под чието действие попадат участниците в сериозни нарушения на правата на човека и корупция по целия свят.

„Съединените щати подкрепят своя съюзник в НАТО, България, в борбата както с дълбоко вкоренената корупция, така и с руското влияние, подкопаващи демократичните институции“, заяви Браян Е. Нелсън, зам.-министър в Министерството на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване. „Действията, изобличени днес, обхващат различни политически партии и правителства, което показва спешната необходимост от разбиване на мрежите, които в продължение на години са възпроизвеждали незаконни дейности, особено в енергийния сектор. Корупцията ограбва българския народ със стотици милиони долари и възпрепятства инвестициите и икономическия растеж на страната“, добави Нелсън.

Днешната мярка се явява продължение на предишните санкции на САЩ срещу Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и свързаните с тях дружества. Затвърждавайки тези мерки, днес Обединеното кралство също наложи санкции на Пеевски, Божков и Желязков въз основа на британския Режим за глобални санкции за противодействие на корупцията. Тези действия демонстрират непрестанния ангажимент на правителството на САЩ за многостранно партньорство и за търсене на отговорност от онези, които участват в корупционни дейности и са отговорни за разпростирането на корупцията в България.

Корупция, свързана с договори в енергетиката

Румен Овчаров е бивш български народен представител, а в момента е член на Националния съвет на Българската социалистическа партия (БСП). Овчаров е бил и министър, отговарящ за енергетиката в края на 90-те и отново в средата на 2000-те години.

Александър Николов е бивш главен изпълнителен директор и заместник-директор на АЕЦ „Козлодуй“ – единствената атомна електроцентрала в България, собственост на държавата чрез Българския енергиен холдинг, където той е работил на различни длъжности в продължение на 30 години.

Иван Генов също е бивш главен изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, който е бил български народен представител от БСП от 2017 до 2019 г.

Овчаров многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката с руски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй“. Овчаров е получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки, откакто е бил министър на енергетиката, посочва американското министерство.

Свързаните с Русия договори за ядрено гориво, договорени от свързани с Овчаров лица, са стрували на АЕЦ „Козлодуй“ до 50 милиона евро по-скъпо, което е довело до десетки милиони неправомерно получени печалби за участниците. Овчаров допълнително се е облагодетелствал от завишените цени на българската енергия чрез въвеждането на ненужни посредници на пазара на електроенергия. Например, въпреки че АЕЦ „Козлодуй” има договор за продажба на електроенергия директно на българската Национална електрическа компания (НЕК), Овчаров е съгласувал с Николов получаването на договори за закупуване на електроенергия от АЕЦ „Козлодуй”, която те впоследствие препродават на НЕК, печелейки за сметка на държавата и българския народ. Овчаров, Николов и Генов са координирали помежду си вземането на комисиони чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ “Козлодуй” към собствените си бизнес интереси, избягвайки контрола на българските органи чрез офшорно управление. Произтичащите от тези корупционни договори бизнес договорености са продължили поне до 2020 г., когато бизнесите, подкрепяни от Овчаров, печелят договор за услуги с АЕЦ „Козлодуй“ и му предоставят част от приходите. Освен това Николов и Генов са се съгласили да приемат пет милиона лева в подкупи от чуждестранни лица на ръководни длъжности в ядрената енергетика срещу гаранции по договорите на АЕЦ „Козлодуй“. Дори след напускането на поста изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, Генов е поискал три милиона български лева подкупи от български бизнесмени, за да улесни преразглеждането на договорите за АЕЦ „Козлодуй“ в полза на техните компании, добави ведомството.

Подкупване на съдия

Николай Симеонов Малинов e бивш народен представител от БСП, а сега ръководи проруската неправителствена организация Национално движение „Русофили“. Той е създател и председател на политическа партия „Русофили за възраждане на Отечеството“, която работи за по-засилени връзки с Русия и се явява политическо продължение на Национално движение „Русофили“. След като е арестуван и обвинен в шпионаж в полза на руски интереси и му е наложена забрана за напускане на страната през септември 2019, Малинов е подкупил български съдия, за да му разреши да пътува до Русия, където да получи орден „Дружба” лично от руския президент Владимир Путин, заедно с парична награда от 2,5 милиона рубли. Налагат се санкции основа на Указ 13818 на четири юридически лица – „Интер Трейд 2021“ ЕООД, „МС Консулт 2016“ ЕООД, Национално движение „Русофили“ и Русофили за възраждане на Отечеството – за това, че са собственост или контролирани пряко или непряко от Малинов, се казва в прессъобщението.

Манипулиране на законодателство

Владислав Иванов Горанов е бивш народен представител и министър на финансите във второто и третото правителство, водени от политическа партия „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ), в периода м. ноември 2014 г. до м. януари 2017 г. и отново от м. май 2017 г. до м. юли 2020 г. Горанов също така има връзки със санкционирания от САЩ български олигарх и бивш народен представител Делян Пеевски. Горанов е използвал поста си на министър на финансите, за да подпомогне подкупването на български държавни лица и лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси. Като министър на финансите Горанов е участвал в корупционна схема, в резултат на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес. Съдебно оспорване на оценки за данъчни задължения в следствие на допълнителни промени, наложени от корупционното законодателство, установи, че са нанесени данъчни щети от близо 600 милиона лева (прибл. 300 милиона долара) за петгодишен период, в полза на интересите на български олигарси. Налагат се санкции по силата на Указ 13818 на дружеството „Трилема кансълтинг“ ЕООД, консултантска фирма с еднолична собственост, затова че пряко или непряко е собственост или контролирано от Горанов, се казва още в съобщението до медиите.

Последствия от санкциите

В резултат от днешната мярка се блокира цялата собственост и право на собственост и други собственически права на посочените по-горе лица, които се намират в Съединените американски щати или са във владението или под контрола на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи в САЩ. Такава собственост, право на собственост и други собственически права задължително трябва да се декларира пред Службата за контрол на чуждестранните активи. Освен това се блокират всички дружества, притежавани пряко или непряко с дялово участие от или над 50 процента от едно или няколко от санкционираните лица. Ако не е налице общо или специфично разрешение, издадено от Службата за контрол на чуждестранните активи, или освобождаване от задължението по друг начин, предписанията на Службата за контрол на чуждестранните активи по принцип забраняват всички транзакции от граждани на САЩ или постоянно пребиваващи в САЩ или транзакции на територията на САЩ (или извършвани транзитно през САЩ), отнасящи се до каквато и да е собственост или право на собственост и други собственически права на публично обявените или по друг начин санкционирани лица.

Освен това финансовите институции и други лица, които осъществяват определени сделки или дейности със санкционираните физически и юридически лица, могат сами по себе си да бъдат изложени на санкции или да попаднат под действието на друга наказателна процедура. Забраните включват даряването или предоставянето на парични средства, стоки или услуги от, на или в полза на санкционирано лице или получаването на дарение или под друга форма на парични средства, стоки или услуги от такова лице.

Въз основа на Глобалния закон „Магнитски“ за отговорност при нарушаване на правата на човека на 20 декември 2017 г. е издаден Указ 13818, с който се потвърждава, че нарушенията на правата на човека и корупцията с източник изцяло или в значителна степен извън Съединените щати са достигнали такъв мащаб и тежест, че застрашават стабилността на международните политически и икономически системи.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 125 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    169 65 Отговор
    Всички тези велики българи са защитавали руския интерес под чадъра на каскета.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 1234567

    243 14 Отговор
    А Бойко ич не е корумпиран и затова го няма в списъка на нашите демократични хамерикански братя

    Коментиран от #15, #102

  • 4 А Киро Шприца,

    204 29 Отговор
    Тиквата и Меди защо не са вътре? Очевидно е че скапаният списък е политически мотивиран. Краставите крави съвсем станаха за смях.
  • 5 Примката се затяга

    214 12 Отговор
    Горанов е личен финансист на Бойко Борисов.Той е човека носил парите от Васил Божков.Божков е дал показания в САЩ.Горанов също и контролира офшорните сметки на Баце и прането на парите.

    Коментиран от #54, #145

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Горанов

    195 9 Отговор
    А Борисов защо го подминават?! Заедно получавахме от Божков...

    Коментиран от #12

  • 8 Само да питам

    122 54 Отговор
    Къде е Боко и Кирчо в списъка или те още служат на Козяк?

    Коментиран от #49, #87

  • 9 DMS гарсониерка

    96 3 Отговор
    за владко
  • 10 Двоен атлантически аршин

    102 86 Отговор
    Хаха, а нашите хора - канадски киро и кокоро - чисти като сълза

    Коментиран от #72

  • 11 ТаУмВзе

    72 46 Отговор
    Краварчето си отглежда измекяри, после квот не го кефи пищи. Сметай колко са приключили.
  • 12 112

    85 19 Отговор

    До коментар #7 от "Горанов":

    Борисов е резерва на Козяк за насажда е на влиянието им
  • 13 Реалист

    123 30 Отговор
    Всички които купиха фърчила на рисунка са за бъркани в корупция от ФАЩ.
  • 14 Урюрвкос

    99 20 Отговор
    Глобалния закон „Магнитски“---защо толкова скромно, направо го кръстете Междугалактическия закон „Магнитски“
  • 15 Смех

    62 16 Отговор

    До коментар #3 от "1234567":

    Защо мислиш, че ПП и ДБ цъфнаха точно сега и защо Бойко цели да ги омаскари по всякакъв начин ?
  • 16 Кaрлуково

    94 51 Отговор
    Тоя укaз извън крaвaрникa не cтрувa и хaртиятa нa която е нaпиcaн. То тaкa cе издaвa зaкон зa цял cвят. Ми нaпрaво cи издaйте зaкон дaвaщ прaво нa вcеки крaвaр дa коли и беcи в цял cвят и никой дa не може дa го пипне.

    Коментиран от #40, #86, #104

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хъъъм

    93 7 Отговор
    Интересно, защо по новините си мълчат?
    Аааа, то бтв и Нова са на тия разбойници. С поставени фирми, към западни богаташи, срещу съответните милионни вноски
  • 19 честен ционист

    25 16 Отговор
    Още преди години им казах на тия от Козяк, че трябва да си пълен негодяйм та да си кръстиш фирмата Трилема. Гледам са ме чули най накрая.
  • 20 И Кики, Коки и Ристю

    39 21 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    не ги забравяй, все пак.

    Коментиран от #30

  • 21 Глупаци

    56 2 Отговор
    Ние си ги знаем тия мошеници

    Коментиран от #28

  • 22 Дааа

    78 8 Отговор
    Ето защо сме на тоя хал. Когато службите, прокуратурата и съда си чоплят носовете и не разкриват и не осъждат престъпниците в политиката и големите риби в бизнеса. Но на чуждите служби всичко им е ясно и кой какво престъпление прави. Затова като поискат нещо, дали мина, дали централа, газопровод или каквото и друго, те го получават, тихо без проблем и всичко това в ощърб на народа
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хомосапиенс

    53 14 Отговор
    Липсват още летеца и тиквата.
  • 25 Професора

    59 32 Отговор
    По закона,, Магнито" трябва да вкарат Джоузеф Байдън в затвора.
  • 26 ха ха

    70 9 Отговор
    Това не са обвинения. Това е посочване с пръст и заявка, че с тези не искаме да играем и няма да играем с никой, който играе с тях. Санкции.
  • 27 КОНТРАТА

    60 39 Отговор
    ФАЩ където плащат за майданчета говорят за корупция хахаха хахаха хахаха циници
  • 28 Анонимен

    60 6 Отговор

    До коментар #21 от "Глупаци":

    И си гласуваме за тях да ни крадат, защото сме мазохисти
  • 29 600 милиона

    100 7 Отговор
    Горанов е пренасочил 600 милиона към олигарси. Бойко нищо не е знаел, нали ? Имаме въжета, имаме дървета, народа да вземе нещата в свой ръце.

    Коментиран от #38, #92

  • 30 стоян георгиев

    64 18 Отговор

    До коментар #20 от "И Кики, Коки и Ристю":

    На посочените като им дадат по 300 години бързо ще разкажат за всички.колко обаче е жалко сащ да ни решават вътрешните проблеми с корупцията? Няма ни една подобна страна в Европа.
  • 31 Тук в свинефермата...

    60 7 Отговор
    Истината се замита с всякакви балкански словоблудства...а истината е друга и неразбираема за крепостните ! Едни крадливи ориенталци, от сега нататък не могат да си купят и едно кафе в цивилизовани свят. Някой ще каже, е какво от това... ?! Ами това, че този крадлив слугинаж, много обича да краде тук и да харчи навън ! С нашите пари в джендърския свят !
  • 32 Дедо ви

    47 11 Отговор
    и кога ще ги видим в затвора??? А забравих ние сме все още в комунистическа България , та никога!
  • 33 Империалист

    42 15 Отговор
    Очаквано, това са все силни русофилски фигури и корумпирани
  • 34 Ал Бунди

    55 38 Отговор
    Мамини сладури те...особенно Р.Овч..признат за престъпник дори от българския съд с влязла в сила присъда. И Малинката..тоя пък..айде да не давам квалификации..ама има още много руски подлоги, дето като им покажеш кюлоти-мутрофанки и забравят тутакси и род и родина..какво ли не правят парите..руските пари..

    Коментиран от #95

  • 35 Роки

    59 7 Отговор
    Това са престъпници, които българската прокуратура не смее да пипне.
  • 36 пак провал

    26 4 Отговор
    а КОПРИНКАТА ....????

    Коментиран от #47

  • 37 Слава на свободният свят !

    54 5 Отговор
    Ах, как се гърцчи сега каскета и как другарите цъкат в интернета, да видят дали паричките са по сметките в свободните финансови зони ! Телеграм звъни на пожар...на дечицата в Лондон дали работят банковите карти, в Револут дали има, криптото още ли стои ?! Англосаксонците са царе в прибирането на чужди пари, особено когато са свити от Ганчовци !
  • 38 Доообре бе пич

    21 5 Отговор

    До коментар #29 от "600 милиона":

    Тоя че го бесиме... евентуално, а с оня УФчароФ кво праиме??? Или тия са от "ваште"???
  • 39 Азиим

    37 11 Отговор
    Все тая и карашик от имена. Колко нелепо - ,един до друг Горанов и Малинов. Основният проблем за америка е положителното отношение на българите към Русия. Новата тема измести тази вечер от новините старите ни проблеми...

    Коментиран от #122

  • 40 Новичок

    46 17 Отговор

    До коментар #16 от "Кaрлуково":

    Зарежи указа,хората от другият край на света ти показват как ни крадат,и кои ни крадът.А народа спи,трябва всички от списъка да им се отнеме имуществото в полза на държавата.Гешеффф,къде блееш???Пфу...
  • 41 Как

    38 13 Отговор
    Че той Козаров пардон Овчаров е известен като руски агент от години.
  • 42 Тато

    43 6 Отговор
    Нееее, Горанов, той е от нашите. Ние от ГЕРБ не сме такива. Не може шест години да не ми е казал какви ги е вършел докату му бях шев. Бой..к..
  • 43 Шайка

    38 8 Отговор
    Ние сме БАНДИТСКА ДЪРЖАВА с КОРУМПИРАНИ комунисти и сме най бедната и нещастна държава.....
  • 44 ПУ.РУ.ФИЛИТЕ

    21 7 Отговор
    ИМАТ КРИМИНАЛНО КОРУПЦИОНЕН
    ПСИХО ПРОФИЛ☝
    ПОСЛОВИЧНА КОРУПЦИЯ☝
  • 45 ПСР

    34 3 Отговор
    За Р.Овч.,,Владито Горанов и Иван Генов,нямам грам съмнение.

    Коментиран от #52, #84

  • 46 Тома

    46 8 Отговор
    След като се върна от закуската каскета излезе списъка магнитски без имената на бате бойко и неговото.Добре е кеширал куфарчетата с долари на точните хора
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Извинявка

    18 3 Отговор
    Р. Овч. От коя партия беше...

    Коментиран от #64, #71

  • 49 Проста математика

    25 5 Отговор

    До коментар #8 от "Само да питам":

    БСП=ГЕРБ=ШИШИ

    Коментиран от #69

  • 50 ПУ.РУ.ФИЛИТЕ

    15 11 Отговор
    ИМАТ КРИМИНАЛНО КОРУПЦИОНЕН
    ПСИХО ПРОФИЛ☝
    ПОСЛОВИЧНА КОРУПЦИЯ☝
    А ДНЕС ОНЯ (..🐀...)
    ОТ РУ.ТО ПОСОЛСТВО МУТРАФАНОВА
    ОБИДИ БЪЛГАРИТЕ
    ЧЕ БИЛИ РУ.ФИЛИ(........19+.......)
  • 51 Ал Бунди

    28 23 Отговор
    А сега , като се юрне Малинката по студията на телевизиите и като се почнат едни сълзи и сополи, че го малтретирали, че ги арестували...маминия той. Май иска с шербет да го черпят...кога най-после тоя народ ще се изчисти от тия смрадове веднаж за винаги? Само питам..само питам....
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Мемфис

    11 4 Отговор
    Укази има само в Русия, а САЩ има декрети!!
  • 54 Дедо ви

    20 20 Отговор

    До коментар #5 от "Примката се затяга":

    Не съм фен на Бойко не го и познавам, но стига плюене там къде си ял! Докажете нещо, и затвор.... Но като гледам цените в магазина май други са за там!

    Коментиран от #76

  • 55 Иван

    26 6 Отговор
    Защо гнусната еврейска сатанинска хазарска сп.ер.ма Еленски не е включена в списъка Магницки?
  • 56 РумОвч

    22 9 Отговор
    Тия се шегуват с мен 5 милки съм взел алоуу аз за толкова телефона си не вдигам
  • 57 Чакам Сийка Кайсийка...

    22 3 Отговор
    Компетентно да обясни, че са писали писмо до САЩ и британския посланик, да ги осветли :))) Как ли се гърчи Каскета, само на Сийка не и пука, просто защото едва ли разбира какво се случва !!!
  • 58 Иван

    38 8 Отговор
    Защо овцата Урсула Фон Дер Лайен не е включена в списъка Магнитски?
  • 59 Румбата Радев

    17 9 Отговор
    Ей не се наядоха нашите ,само мене да не барат ,че Деса шама остави
  • 60 Сатана Z

    36 21 Отговор
    Абе,САЩ да ни върнат парите за Ф16ките ,че ще ги сложим в черния списък.
    А Николай Малинов е истински Български патриот.
    Z

    Коментиран от #77, #135

  • 61 Боли... болииии мамаоооо....

    15 7 Отговор
    За крепостния в локвата нищо важно...но за глобалния крадец, със сметки, имоти и харчове в цивилизовани свят...мъка аааа! Все пак имат изход, пазара в Сочи и Новоросийск е отворен за успели българи.
  • 62 Не им вярвам!

    19 4 Отговор
    Какви са тия глупости ако питаш политиците(с малки изключения),корупция няма и ние сме най богатата страна на света.Тия американци да си гледат краварника.Тук корупцията е професия.Знаете ли колко хора забогатяха от нея.
  • 63 Бай Колю

    29 7 Отговор
    Другари и другарки, дами и господа не ви ли се струва, че сегашните ни господари са по-изперкали от предишните.
    Като им гледаш филмите, като и видиш законите бах маааму. Тез как могат да управляват света с този акъл не знам.
  • 64 Некой си

    29 9 Отговор

    До коментар #48 от "Извинявка":

    Какво питаш па ти бе? Мигар не ти е станало още ясно, че са се наплели като свински черва, А? Скоро и Копейкин ще цъфне до тях, както и Валерко Далаверков, Белата Златка, Каракочанов и всичкото, дето успя да осребри властовите позиции за сметка на народа..Ама хак да му е на тоя народ, след като си мълчи и опъва каиша, а тия си разиграват магаретата както намерят за добре. Във всяка нормална държава тия убавци да са закпчани и облечени в шаяка на карета. Владко, дето се вози в крадени коли, Р.Овч..от тоя пък няма по-нагла гнида.. Някой може ли да каже, как успява Копейкин да връща на месец пон 10хл лева, като депутатската му заплата е 8000..да не би да дава частни уроци...прост си ни е народа и тЕтова си е!!!
  • 65 Боклук

    19 17 Отговор
    А ДБ и ПП харчат парите на Американските инвеститори откраднати от NEXO и любезно предоставени за изпиране чрез двете фашистки организации на територията.
  • 66 Иван

    23 7 Отговор
    В САЩ е напълно законно еврейските сатанински гнусни нацистки хазарски плъхове да дават подкупи (лобизъм) на сенатори и конгресмени.
  • 67 Дякон Унуфрий Араллампиев

    24 6 Отговор
    Хитра схема Щатите създават корупционна сделка след това предават участниците и крадат парите

    Коментиран от #124

  • 68 Гост

    22 4 Отговор
    Мазньото влатко гораноф е КОРУМПЕ най-висша степен. Гадното му лице го издава отлично....
  • 69 Ухаа

    10 3 Отговор

    До коментар #49 от "Проста математика":

    БСП имаха лозунг "Заедно за България". А на ГЕРБ най ми харесва" Работа работа работа"
  • 70 Абсурдистан

    17 12 Отговор
    Отново отвън ни казаха истина, която сами трябваше да открием. Нисък атестат за нашите политици и тези, които са ги избрали!
  • 71 Гост

    18 0 Отговор

    До коментар #48 от "Извинявка":

    Нема партии, всички до един, са седнале на една крадлива софра и делят заграбеното, по телевизора е цирка...
  • 72 дудльо янков

    15 3 Отговор

    До коментар #10 от "Двоен атлантически аршин":

    няма никакъв двоен аршин, просто мерим с различни мерки, а когато не ни интересува,( напр. любимата ви Урсула), тогава не мерим. Толкова по въпроса. Приятелят ни Бойко в момента минава тест за лоялност, оценката зависи изцяло от неговото старание. На Кирчо и Асенчо не се сърдете, те в момента карат преддипломен стаж, трябва да покажат усърдие.
  • 73 Красимир Петров

    23 6 Отговор
    Браво на САЩ!А Бойко Методиев Борисов кога ще бъде публикуван?А Ахмед Доган кога?

    Коментиран от #115

  • 74 Който Българин

    19 16 Отговор
    не е амерска подлога,го включваме в магнитски! А тия дето са в момента на козяк 19.00 ч на 10.02.2023 г на приема на херо,те са ръкоположени да управляват територията! Ей хора,да не допускаме америте да си разиграват коня в България! Гласувайте! Само Възраждане!За момента това ни е спасението!В по дългосрочен план -Русия!!!0
  • 75 Непокиз

    12 4 Отговор
    Гоолям праз, а каскета?
  • 76 Венци

    13 0 Отговор

    До коментар #54 от "Дедо ви":

    Те всички са за там.
  • 77 Патриот

    0 4 Отговор

    До коментар #60 от "Сатана Z":

    Искай му пари назаем... 😂
  • 78 Шишиии

    6 4 Отговор
    Смея се! Един път го местих заради тия циркове на мустафата (не карадаята), сега да местя ли пак?
  • 79 Жоро

    21 3 Отговор
    Когато в този списък се появят имената на "сокола","тиквата"и "каскета" ТОГАВА това ще бъде НОВИНА !!!

    Коментиран от #91

  • 80 Оракула

    18 5 Отговор
    Сега всички разбраха къде е бил ,Ппрокурора Иван Гешев??????
    Дали той самия, няма да бъде отвят от закона" Магнитски" , в близкото бъдеще!
    и така,
    МОЖЕ И САЩ,
    ДА НИ СВЪРШАТ РАБОТАТА СЪС СЪДЕБНАТА РЕФОРМА НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР!
    КОЯТО ПОДМЯТАМЕ ВЕЧЕ 40 ГОДИНИ!

    Коментиран от #85

  • 81 А50

    15 2 Отговор
    Е как САЩ са събрали информация за лицата след като нямат агенти и шпиони в България. Някой може ли да обясни как става тая работа и какво пък ги засяга нашите власти някакви списъци публикувани от враждебни държави
  • 82 1302

    24 3 Отговор
    Списъкът е забележителен най-вече с липсващите в него 1 формален лидер на парламентарна партия, 1 неформален (почетен) лидер на парламентарна партия и 1 лидер на парламентарна група, осигурила двусмислените текстове в Закона за хазарта.
    В същото време САЩ гърчат Николай Малинов, който след краткото си депутатстване не е заемал държавна служба.
    Това ясно показва (имайки предвид присъствието в списъка и на Р.Овч. и на двамата директори на АЕЦ-а), че основната цел на публикуването на този списък сега и в този му вид, е борба с руското влияние в България и най-вече тотално изтласкване на Русия от българската енергетика, а не справедливост за изстрадалия български народ.
  • 83 Супер куул

    9 4 Отговор
    Герберчетата други работи ни говореха вчера..да предполагаме ли че един друг И. Г. може да влезе в списъка

    Коментиран от #88

  • 84 А бе про с та ци

    14 4 Отговор

    До коментар #45 от "ПСР":

    когато р.овч. беше министър на енергетиката , всичко беше на ред в системата! А сега какво се случва,нищо не е наред!Тив калинки ,които ги назначаваха,е.аха ма.ата на енергетиката!

    Коментиран от #96

  • 85 Чакай чакай

    8 3 Отговор

    До коментар #80 от "Оракула":

    Геша сега трабва да ни обяснява защо е сбъркан тоя списък..така е далеч по-забавно отколкото да го отсрелят еднократно
  • 86 Амерския закон

    14 6 Отговор

    До коментар #16 от "Кaрлуково":

    важи само за кравария!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Може...

    7 5 Отговор

    До коментар #83 от "Супер куул":

    Вече И.Г. е в списъка, когато му дойде времето ще му покажат и каскета.
  • 89 вседсев

    25 5 Отговор
    Накрая показаха и кофчежника на мафията Владко. Мръсни кравари пак не дават цялата информация. Крият крадеца от Банкя, за да го държат на къса каишка и да им изпълнява поръчките. Сигурно му имат всичките сметки и имоти дето е крил докато граби българите, ама не го обявяват. А Владко и чичо му от затвора не трябва да излизат. Ако се разрови внимателно милиарди ще се окаже че са грабили ГЕРБ от всеки българин.
  • 90 Глейте си работата

    12 10 Отговор
    България не ви е САЩ! Да си гледат пропадащата печатница на обезценяващи си хартийки и там да си съдят който си искат, ако щат и Байдън с цялата му престъпна фамилия. Тия ще ни учат на законност моля ви се!
  • 91 Ами...

    0 4 Отговор

    До коментар #79 от "Жоро":

    Това следва...
  • 92 българин

    8 11 Отговор

    До коментар #29 от "600 милиона":

    Няма как да стане тази работа с путинци на власт, до един в списъка Магнитски, а и мадридския козел избръсти горите и няма нужното количество здрави и прави дървета да се провесят "другарите" престъпници от "елита" на червената мафия, "много сме, силни сме", "с кръв сме я взели и с кръв ще я дадем". По-интересно е, че разручкаха бостана около тиквата, ама тиквата не я пипат, за десерт ли я пазят, що ли?!
  • 93 АнтиКомунист

    7 7 Отговор
    все Комуняги от люпилнята на БКП/ДС, и като гледам коментарите, направо оргазъм получавам ..............
  • 94 Всичко американско е за пари

    17 5 Отговор
    Като осъдят Байдън и синчето му наркоман за злоупотреба с власт с цел лично облагодетелстване, тогава може и да изгорим жалкия им "списък" на жълтите павета. Пак се опитват да ни се месят във вътрешните работи, и не е "в името на демокрацията", а защото на тях така им е изгодно.
  • 95 рфдефдр

    9 3 Отговор

    До коментар #34 от "Ал Бунди":

    Прибери си езика. Като чуеш за Мустафа и почваш да си настъпваш езика. Като шпатула е станал да лижеш подметки и задни части. За някои друг долар си готов и пола си да смениш ако кажат от Козяк.

    Коментиран от #101

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Който

    4 16 Отговор
    обича Русия ще живее както в руска република-ще си плаща сметките и ще спи на печката цяла зима.
    Българският народ не заслужава друго,затова спрете да се оплаквате!
  • 98 Скарфейс

    10 5 Отговор
    Бацко дали не се е барикадирал в зайчарника с някоя кофа на главата да чака ФеБеРе
  • 99 РОвч

    8 6 Отговор
    Аз съм патриотичен русофил! И обичам да взимам пари!
  • 100 Смехории

    15 4 Отговор
    Сламките виждат,а гредата Бойко Борисов не виждат!
  • 101 И квоо

    7 8 Отговор

    До коментар #95 от "рфдефдр":

    Трай бе рубла..скоро ще излетите като тапи в посока руския рай барабар с Радев и Митрофанова

    Коментиран от #107

  • 102 Емили с троъинетката

    4 10 Отговор

    До коментар #3 от "1234567":

    Да, бате. Вчера преди да имаше санкции, Горанов не беше корумпиран и ти мрънкаше що Горанов не е в санкциите. Днес е в санкциите ти мрънкаш щото Бойко не бил. Утре ще мрънкаш, за нещо друго. Мрънкачи само в тая държава…
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Цончо

    4 6 Отговор

    До коментар #16 от "Кaрлуково":

    Готстонинаш икономика за 20трлн. И на ден през борсите ти се сключват милиони сделки, можеш да вярваш, че законите ти имат много по голямо влияние, защото всеки иска достъп до пазарите ти и оборотите ти за трилиони. Като си плюнчик в коментар в безизвестен сайт - да, никой не се интересува от теб.
  • 105 Сирене

    7 2 Отговор
    Трябват им всички възможни пари, иначе са фалит..
  • 106 Стоян Александров

    15 8 Отговор
    САЩ СА НАЙ ГОЛЕМИЯ И СВЕТОВЕН ИЗМАМНИК. НЕ МАГНИТСКИ, АМИ КОСМИЧЕСКИ ЗАКОН ТРЯБВА ЗА ТЕЗИ. ЕЕЕЕЕ ВЯРНО Е ЧЕ СА КУЧЕТАТА НА ЕВРВЙТЕ И АНГЛИЯ, АМААААА ВСЕ ПАК....ОСТА НА ЗЛОТО ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ : САЩ, АНГЛИЯ И ИЗРАЕЛ....ДО КАТО ТЕЗИ СЪЩЕСТВУВАТ ЩЕ ИМА ЗЛО НА ЗЕМЯТА....ФАКТ
  • 107 седвес

    6 5 Отговор

    До коментар #101 от "И квоо":

    Ако те набоцам, ще фръкнеш чак зад океана и ще паднеш в обора. Не си успял да разбереш че идва време вие краварските слуги да бягате от България
  • 108 ПСР

    0 0 Отговор
    Кратък отговор-не,но и също,че пак си се объркал в контеста.
  • 109 66 никolaos

    15 3 Отговор
    Първи в списъка Борисов втори неговият защитник Гешев който пусна Влади за краденият джип за парите от Божков А Севда куриерът КОГА
  • 110 Пешо от блока

    13 4 Отговор
    А Бойко и Гешев кога ще ги обявят? В момента американците бият по сянката, а не по истинските корумпета.
  • 111 На всички русофили...

    9 6 Отговор
    Яко са им го набили....
    СЕГА ще харчат рубли...
    В Магнитогорск.....
  • 112 Амдертлиев

    8 1 Отговор
    Най вероятно това е вярно за всички от тях,в по малка или по голяма степен но според техните " демо 1нократични ", принципи,не беше ли всеки невинен до доказване на противното и,че съдът в съответната страна трябва да реши.Но анкъл Сей1тън като е толкова загрижен за истината и правото и каза А да каже и Б и само това ли са корумпираните или подхождаме избирателно.И ма ли също "въ1лчи " сино1ве,които са обаче наши "въ1лчи" си1 нове. Безгранично лицемерие.
  • 113 Солей

    9 3 Отговор
    За Боцко не се притеснявайте,той се откупи,като поръча едни хартиени изтребители,които я дойдат я не дойдат.От друга страна пък янките са мор 1ви,при тях чувства няма,изпозват някой докато е удобен и после го изхвърлят.
  • 114 евлампи

    8 3 Отговор
    Немедлено изритване на амричката асамбада за намеса във вътрешните работи на татковината ни!!!!
  • 115 Ааааа

    10 3 Отговор

    До коментар #73 от "Красимир Петров":

    ПростоКиро кога?

    Коментиран от #121

  • 116 тия са гола вода да залагат на бандита

    13 2 Отговор
    Горанов корумпиран , шефът му Буци , ангалче с перушинка . Явно на хамериканците още им е необходим Буци с националните си предателства .
  • 117 демократ

    8 1 Отговор
    Еее, дойде и краят на владко Тъпото от Долни Дъбник, ще има и още негови приятели и Шефове към септември-октомври.
  • 118 парадокси

    8 1 Отговор
    Те така баш , по този начин , американците ми налагат " зловредно " руско влияние .
  • 119 да им имам ситемата

    17 2 Отговор
    то най-корумпираните са в Украйна, ама за тях няма Магнитски, иначе кой ще се бие с руснаците. Тия нашите хора са дребни играчи на фона на украинците. Нашето допълнение за пореден път излиза непосредствено преди избори, сякаш Магнитски трябва да го играе мотиватор за гласуващите, т.е. да има с какво да се подпре ПП (сякаш при тях е цветя и рози)
    Като гледам хората само Горанов изглежда да отговаря на изискванията, ако закона се спазва.
    Козлодуйските хора ги включват, защото почнаха много да говорят за рисковете от горивото на Уестигхаус. Не е лошо да ги омаскарят, иначе хората ще ги слушат, все пак те са много добри специалисти в областта.
    Последния си е направо по политически причини, ама нямат такъв закон, но и Магнитски им върши работа, важното е да хвърлят петно на путинофилите.
    Ужас, американския диктат минава границите
  • 120 Тц,тц,тц....

    4 1 Отговор
    Туй са фалшиви новини.Нищо,че невярващите са го изпитали и още го изпитват на гърба си когато плащат сметките,то това не е верно и туй то,"так сказали" !
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Ние

    4 8 Отговор

    До коментар #39 от "Азиим":

    Българите си имаме проблем с тях,крадат ни а ние ги целуваме и викаме че чакаме да ни "освободят" от американците.Дреме им на американците,те просто ни ги посочват,останалото си е наше бълбукане в калта от която не смеем да излезем
  • 123 Средата на 90-те.

    5 8 Отговор
    Р .Овч.-5 милиона евро.
    Средата на 90-те- Заплата-8 долара.Пенсия -3 долара.
  • 124 Тия руснаци

    7 1 Отговор

    До коментар #67 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Дето са подкупвали нашенчетата ща да са американски шпиони,мдааам.Щирлиц ли ти каза?
  • 125 Тома

    13 1 Отговор
    Ей американчета тука който го санкционирате за пране на пари и корупция веднага го правят депутат.За това не се хабете
  • 126 бобо

    8 1 Отговор
    А какво стана с включените в предишния списък? Нищо не се съобщава за тяхното положение? Или си живеят живота, богати, някои депутати...Всичко е една голяма манипулация и замазване на очите на обикновените хора.
  • 127 Наакаха се краставите крави

    15 2 Отговор
    щом Киро Шприца не е в списъка. Не са в час горките.
  • 128 Ицо

    12 2 Отговор
    А тулупа от Банкя
  • 129 .......................

    12 0 Отговор
    У нас е така , глупците избират крадците..........
  • 130 1520

    11 4 Отговор
    по цинични от краварите няма
  • 131 Ван дер Любе

    7 2 Отговор
    Дано скоро видим и Борисов в този списък. Време е да си поеме последиците от престъпленията си. И по редичката всички свързани - Тома, Дебелото, Менда, Темежка, Цецка, Томисляв, Деси. Сигурно Магнистки не стигат до това ниво, но все пак тези навредиха много на България. Май САЩ ще почне да ми харесва.

    Коментиран от #138

  • 132 Боцко М Боков

    4 2 Отговор
    Аз суджук не ям...имам кръвно....Im not гилти!!!!!
  • 133 Р.Овч

    4 4 Отговор
    Ай стига де...щерката се изучи в Америка, с какво щях да я издържам?
  • 134 Чудя се

    10 5 Отговор
    Съединените щати в качеството си на какви ще определят кои са корумпирани у нас
    В такъв случай защо на нас ни е необходима прокуратурата сащ знаят всичко и ще посочват престъпниците
    Любопитен съм
    Какво е отношението на Сиера Леоне към престъпността у нас
  • 135 Ама много си Z

    5 0 Отговор

    До коментар #60 от "Сатана Z":

    Ела ми дай и на мен 5милард $ и ела да ти ги върна
  • 136 Сандо

    4 3 Отговор
    Световният бандит пак се е разпасал.Като за последно.
  • 137 Корав

    6 5 Отговор
    Тези още не са разбрали, че тъпия им закон е неприложим извън САЩ. Българският съд вече излезе с решение по предния списък преди месеци. Могат да санкционират ако искат и продавачката на хотдог в Люлин със същия успех.

    Коментиран от #139

  • 138 Гражданин избирател

    6 2 Отговор

    До коментар #131 от "Ван дер Любе":

    И да го видим в списъка и да не го видим , не е толкова важно. Той е член на бандата. Трябва ни закон за разследване на всички български граждани от списъка Магнитски. Техните показания ще го уличат. А Борисов трябва да бъде съден и за много други престъпления.
  • 139 Роня

    1 1 Отговор

    До коментар #137 от "Корав":

    СИДДО е САЩ спогодба за целия ЕС. България я е разписала 24.02.2007 съответно след приемане в съюза.
  • 140 Вечна

    7 2 Отговор
    Дружба. Ким чен 🇰🇵 +🇷🇺 Путин. = 🚀
  • 141 Хахаа

    3 0 Отговор
    И мутрата, и черепа са лъснали вътре...

    Коментиран от #142

  • 142 Роня

    0 4 Отговор

    До коментар #141 от "Хахаа":

    В САЩ има географска Череп долина, затова фъсна. Някой го е предупредил, спасил в последния момент м.01.2020. Още не се знаеше за Магнитски. Всъщност Магнитски е бил украински юрист и е измислил този закон. САЩ "го крадат".

    Коментиран от #147

  • 143 истина

    8 5 Отговор
    Всичко каквото пускат Американците е чиста лъжа , манипулация или пак за замислисли някой пъклен план . Да унижтожат някоя държавичка , това е хора , мислете малко с главите
  • 144 Моисей

    4 4 Отговор
    Меси го нема у списъко, засега!!! Ега кротне и се скрие някъде! Всичко се знае за него!
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Не мърсувай, 142

    3 9 Отговор

    До коментар #142 от "Роня":

    Магнитски е държан без съд и присъда и през 2009 го отравят, но в рашистан това е норма.

    Коментиран от #152

  • 148 Питам

    10 2 Отговор
    Кога синът на Байдън ще влезе в този списък заради гигатските далавери които прави в украйна
  • 149 Гориил

    10 4 Отговор
    Закон, кръстен на бандита Магнитски. Магнитски е успешният автор на схема за укриване на данъци за милиарди долари. Основният клиент и бенефициент на Магнитски беше измамникът Бил Браудър, който беше обявен за международно издирване и осъден задочно в Русия на лишаване от свобода. Сега това е американският закон.
  • 150 от десетилетия

    8 3 Отговор
    САЩ е закъсала мракобесна плутокрация , не е и държава .
  • 151 Коментар

    5 3 Отговор
    Иха...Овчаров е вътре,а е бил министър в края на 90-те.Защо чак сега им е крив?20 г. са мълчали.Нещо лъжат май и това са политически неудобните.
    Направо както са тръгнали да правят списък от 681г.А защо не направо от ерата на динозаврите хаха.
  • 152 Роня

    2 0 Отговор

    До коментар #147 от "Не мърсувай, 142":

    Написах че САЩ крадат закона му. Ти какво си помисли ?
  • 153 Гост4

    2 0 Отговор
    ЗНАЧИ ВСИЧКОТО КРАДЕ, АМА КРАДЕ В ПЪЛНИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА КРАЖБА. НЯМА ЧИТАВИ УПРАВЛЯВАЩИ, А САМО КРАДЦИ, ИЗМАМНИЦИ...!
  • 154 Българин

    5 2 Отговор
    Западна работа - демократична !!! Що тъй нищо не пише за харизаните български военни бази на американците, за концесията на канадците, за разбитата лека и тежка промишленост, за земеделието и животновъдството .... странна работа
  • 155 хъво

    1 0 Отговор
    добре защо не са зад решетките
  • 156 невий

    5 0 Отговор
    Дообре де , от къде на къде санкционират Малинов , че е получил орден от Русия и парична награда , която върви с ордена . И Нобеловата награда върви с парична награда .... Все едно Путин да беше сакционирал Горбачов за предателствозаради Нобеловата награда и за корупционни схеми за парите , които е получил заедно с наградата . Нищо не са могли да изровят за Малинов , никакви търговски сделки , за да има корупционни схеми , никакви пари в офшорки . Колко пъти го съдят и не намират доказателства за “предателство“. САЩ могат да си го санкционират за русофилия по други санкции , но не и да го включват в списъка на измамниците и крадцитена “Магнитски .
  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 НЕма такава наглост

    4 3 Отговор
    Некви шамандури на 10 хиляди километра оттук държат сметка на нашата държава
    ....аз ако съм , затварям посолството на мучащите и визи при жестоки условия за всеки родил се в САЩ с каквото и да е гражданство ...а от санкциите им не се плаша ей го де е Китай, Русия е още по - близо , Индия също ще си работим в нац. валути ...жестоки мита за еврорайх и щатски стоки, пък който иска нека си пътува , нека си купува ...може и оттука , ако фирмите им желаят при 300% мито да си държат тука представителства...е, ако си отворят тука заводче, тогава ще им е добре ...обаче условието е в заводчето работят само български кадри и заплатата е същата , като за същата длъжност в страната домакин, ако фирмата иска от тях същото качество на производството. И мисля , че ще се разберем с кравабойс.
  • 159 БКП

    3 0 Отговор
    Костов го пазят за десерт с Надето???????? Къде си смени името и отиде послушница в Турция
  • 160 Матей

    3 2 Отговор
    Ама САЩ бая го закъсаха щом така си мислят да отслабват Русия:)
  • 161 Aлфа Bълкът

    2 0 Отговор
    Тези половината не са ли съдени и оправдани от БГ съда?
  • 162 Жълтите стотинки и евро центрове

    1 1 Отговор
    Се лепят на Магнит трябва нокти да ги отлепят
  • 163 Скорпи

    5 1 Отговор
    Колко е...късогледа нашата корумпирана Съдебна система...под носа ти правят далавери и никой нищо не вижда..Хората от 8000 км ги видяха...Всички са за затвора...ама всички...
  • 164 Дансаджия

    3 1 Отговор
    В сащ разполагат с видеозапис как 💀 плаща на Горанов в пачки от по-500евро,в кабинета му в министерството на финансите... Толупа знае отлично за доказателствата и в момента е в прединфарктно състояние.....
  • 165 Азсан

    1 1 Отговор
    Макрон, ЕУ UBER
    Files expose attempts to lobby Joe Biden, Olaf Scholz, and George Osborne
    Emmanuel Macron secretly aided Uber lobbying in France, texts reveal
  • 166 ганю

    1 0 Отговор
    костов,кунева,бою селската пръчка,прокофиев ,христо иванов,цветан василев,
    Пеевски,Доган,ПП,Дб и т.н са се един дол дренки и са за убиване.
    одерете ги живи
  • 167 електромагнитски

    2 0 Отговор
    държави терористи се борят с корупцията,много интересно
  • 168 САЩ ИЗГОНИ ЧАРЛИ ЧАПЛИН ОТ АМЕРИКА

    1 0 Отговор
    ЩОТО БИЛ КОМУНИСТ !