Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Февруари, 2023 11:23 9 165 126

Критичен момент във войната, Украйна е изправена пред болезнен избор

  • украйна-
  • нато-
  • сащ-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • бахмут

Русия затяга хватката върху Бахмут

Критичен момент във войната, Украйна е изправена пред болезнен избор - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

С наближаването на първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна американски официални лица заявяват пред украинските лидери, че са изправени пред критичен момент в развитието на войната, като увеличават натиска върху Киев да постигне значителни успехи на бойното поле, докато оръжията и помощта от САЩ и техните съюзници се увеличават, пише днес в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Предвижданата от експерти руска офанзива във връзка с приближаването на първата годишнина от началото на войната в Украйна е в ход, което е видно от тежкия артилерийски обстрел, на който руските сили подлагат град Бахмут, посочва в. "Индипендънт". "Градът, предградията на града, целият периметър и по същество цялото направление Бахмут и Костянтиновка са подложени на безумен, хаотичен обстрел", заяви снощи Володимир Назаренко, заместник-командир на украинския батальон "Свобода". Украинските военни съобщиха, че 16 селища в района на Бахмут също са били подложени на тежък артилерийски обстрел.

Украйна е изправена пред болезнен избор, докато Русия затяга хватката върху Бахмут, отбелязва в. "Уолстрийт джърнъл". Русия се е съсредоточила върху превземането на източния град, с което да вдъхне нови сили на продължаващата вече почти година инвазия, отбелязва вестникът.

Това става в момент, когато ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че дългоочакваната нова офанзива на Москва в Украйна вече е започнала, дни преди да се навърши една година от началото на войната. "Не виждаме никакви признаци [руският] президент Путин да се готви за мир (...) Това, което виждаме, е, че президентът Путин и Русия все още искат да контролират Украйна", заяви вчера пред репортери генералният секретар на НАТО. Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби упрекна Путин, че взема лоши решения.

"Руската армия все още изпитва трудности. Те не са се справили с проблемите. И това се потвърждава от факта, че той продължава да сменя генерали така, както аз си сменям чорапите", каза той.

Президентът Володимир Зеленски се опита да повдигне бойния дух на украинските войници, изказвайки им благодарност за това, че са "попречили на окупаторите да обкръжат Бахмут". Превземането на Бахмут ще даде на Русия нова опорна точка в Донецкия регион и ще представлява рядка победа след месеци на неуспехи, отбелязват коментатори. Западните медии отразяват започналото обучаване от съюзниците на Киев на украинските войски за действие с "Леопард 2" и други модерни бойни танкове. Германия започна да обучава украински войници да използват "Леопард" в понеделник в армейска база в северния град Мюнстер. Украинските войски се обучават и от полски, канадски и норвежки инструктори във военна база в Югозападна Полша.

На фона на тези събития днес в Брюксел започва двудневна среща на министрите на отбраната от НАТО, на която ще бъде обсъдена евентуална допълнителна военна помощ за Украйна, посочи в. "Гардиън". Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вчера заяви, че очаква на срещата да бъде обсъден въпросът за самолетите, но подчерта, че Украйна сега се нуждае от спешна подкрепа на място. Той каза също, че НАТО има за цел да увеличи запасите от боеприпаси, тъй като Киев изразходва снаряди много по-бързо, отколкото западните държави са в състояние да ги произведат.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин

    19 135 Отговор
    руската армия седи на едно място-чака да дойдат самолетите и танковете за Украйна-и да избяга най-позорно зад Урал

    Коментиран от #38

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българин

    24 134 Отговор
    руснаците се оказаха слаби бойци-нулева мотивация да умират за един луд сатрап

    Коментиран от #29, #69, #106

  • 6 Теле

    29 12 Отговор
    Да се свещеннила за укрия
  • 7 КОТарАК

    160 27 Отговор
    Ае спрете се вече. Няма вече Украйна. Америте я съсипаха, заедно с англетата.
    Има само един политик и това е Вова Путин!!!

    Коментиран от #30

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Адам Хилтън

    136 13 Отговор
    През това време Еленски ходи да се прегръща и целува с Макарона, а жена му ходи да си пазари за св Валентин в Париж за сметка на френския данъкоплатец, и пушечното месо в Донбас. Ей св Валентин наистина "сближава" печалбарите от войната.

    Коментиран от #37

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 стоян георгиев

    16 119 Отговор
    Няма никакъв тежък избор.бахмут изигра ролята си на обезкървител на руската армия подобно на попасна лисичакск и северодонецк.именно след предното обезкървяваме Украйна завзе Херсон и харковска област.бахмут ще бъде отстъпен за да се запази от обкръжение защитната му група ,но ще се доизтиска най боеспособната руска групировка,което ще направи възможно и близки украинското настъпление в Запорожие което ще реши войната.

    Коментиран от #18, #21, #25, #32, #46, #123

  • 12 Артемовск

    96 6 Отговор
    Видео
    Украинският боец се обръща към командването с искане да даде заповед за изтегляне на войските от Бахмут. Според него градът се превръща във втория безнадежден Азовстал.

    "Войната ще свърши. Ще бъдем
    - 100%. Това е историята на войната - чистката на нашите депутати, заради която загинаха нашите герои", пророкува украинският боец.
  • 13 Българин

    100 12 Отговор
    Блудницата 0краИна лошо се заитра с ФАЩистите
    но ще бъде наказана така, че поне две-три поколения ще и държи влага.
  • 14 СС23

    88 7 Отговор
    Е какъв избор, нали 3 статии по надоле казахте, че Русия не е спечелила и една битка срещо геройте...

    Коментиран от #22

  • 15 За едно селце....

    14 88 Отговор
    Ушанките станаха за мезе....
    Щом дойде Леопарда,свалят гарда....

    Коментиран от #40, #41, #122

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ами

    46 6 Отговор
    сащ и нато да внимават че украинците както са се затичали към перемогата да не я подминат
  • 18 Теле

    69 6 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Чуй какво то говори солтенберг, и стига с тия утопични мечти козяче

    Коментиран от #87

  • 19 Опитал се?

    85 6 Отговор
    "Володимир Зеленски се опита да повдигне бойния дух". Еее, ама не пишете такива работи де. Поне си четете статиите преди да ги пускате. Как така "се опита"? Нали укрите печелят по всички направления? Има ли нужда смелия победител укро боец от повдигане на бойния дух? Ама направо подлудявате козяшките тролове с тия недоглеждания

    Коментиран от #36

  • 20 Ти да видиш

    66 6 Отговор
    По време на скорошен нальот на БПЛА Geran-2, силите за ПВО на въоръжените сили на Украйна по погрешка свалиха украински МиГ-29. Вече е потвърдена загубата на поредния боец ​​на "прозоречните сили".
    Пилотът на сваления МиГ-29 е възпитаник на Харковския военновъздушен университет. Кожедуб Дмитрий Шкаревски - успял да катапултира и се радва на чудодейно спасяване.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ами

    65 7 Отговор

    До коментар #14 от "СС23":

    да нищо съществено не е спечелила русия само 20% от територията на украина
  • 23 Слава Україні UA

    60 5 Отговор
    А вчера бе годишнина на -13 февруари 1944 г. - Волинско клане, но тук мълчат като пукали.

    Волинско клане - масово унищожение от Украинската въстаническа армия - ОУН (б) на етническото полско цивилно население и, в по-малък мащаб, цивилни лица от други националности, живеещи в Западна Украйна, на територията на Волин, която до септември 1939 г. е била под контрол на Полша, започнало през март 1943 г. и достигнало своя кървав връх през юли същата година.

    Коментиран от #43, #65

  • 24 Болезнения избор

    64 4 Отговор
    На укрите се оказа Зеления! Ако си бяха избрали не този продажен комедиант, а друг с повече разум всичко това нямаше да се случва!!!

    Коментиран от #62

  • 25 Някой

    73 4 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Ти сериозно ли си мислиш, че можеш да анализираш фактите и да правиш изводи. Какво обезкървяваме какви пет лева. Самите американци признаха, че при Артьомовск месомелачката е за украинците. Да не коментирам и другите ти шедьоври.

    Коментиран от #90

  • 26 Студопор

    61 5 Отговор
    Запада обучава танкисти, а реве, че Путин не иска мир.
  • 27 Бу Бу

    73 4 Отговор
    Пак съм объркан. Преди два месеца пишеше, че Украйна подготвя голяма контраофанзива и ще "издуха" Русия от завзетите територии. Пишеше(още пише), че Русия свършила снарядите и ракетите. Пишеше, че НАТО и САЩ ще заринат Украйна с доставки на всякакво оръжие. А сега, Русия настъпва неудържимо. Бахмут е практически обсаден и отрязан отвсякъде( явно целта е да бъде превзет на 100% за годишнината от началото на СВО), Русия обстрелва с ракети и артилерия"безумно и хаотично" т.е. има много боеприпаси. НАТО не можело да ПРОИЗВЕДЕ толкова боеприпаси колкото Украйна изразходва. КОЕ Е ВЯРНО? За мен винаги РЕАЛНОСТТА е по вярна от ПРОГНОЗИТЕ И ПОЖЕЛАНИЯТА.

    Коментиран от #33, #34

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Реалност

    6 46 Отговор

    До коментар #27 от "Бу Бу":

    "явно целта е да бъде превзет на 100% за годишнината от началото на СВО" Докъде се докарахте, да "превземате" град в който са останали 5 хиляди човека, за годишнината. А тове е ЦЯЛАТА руЗЗка мощ. Друго няма, и няма и да има в скоро време.

    Коментиран от #39, #50, #55, #124

  • 34 ХАХАХА

    33 2 Отговор

    До коментар #27 от "Бу Бу":

    Ама за какви 2 месеца говориш ,та само преди 3 часа има публикация ,че Путин няма нито една стратегическа победа ,ти за преди 2 месеца говориш какви Фащ,какво Нато.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ТИРбушон

    4 40 Отговор

    До коментар #19 от "Опитал се?":

    Хайде сега хората на Костя Копойкин и Корнелия Нинова, дето бранят с открити гърди съветския паметник, да огледат левента с размахан автомат. Вместо автомат не им ли се привижда каменарски чук. Да разбива с него главите на непокорните българи. И ребидивистът Пригожин, с увисналата джука, като маршал Толбухин.

    Коментиран от #44

  • 37 А на Залужни

    39 2 Отговор

    До коментар #9 от "Адам Хилтън":

    щерка му пазарува луксозни имоти.
    Но според мен са си ги заслужили парите.
    Нагласиха си народа на килимчето за американсия интерес а това трябва да се плаща.
  • 38 Мим

    21 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Няма да бяга,а ги чака да дойдат и да ги унищожи...
  • 39 Пор Чвор

    44 1 Отговор

    До коментар #33 от "Реалност":

    гроздето е кисело. Украинските загуби са геройства. Тролът е интелигент.

    Коментиран от #42

  • 40 Ха ха

    17 3 Отговор

    До коментар #15 от "За едно селце....":

    Знаеш ли вица за Петка и Чапаев ? Има рима ,но не е истина.Няма рима ,но си е самата истина.
  • 41 Генчо

    34 2 Отговор

    До коментар #15 от "За едно селце....":

    Стига с тоя смешен леопард. Руснаците са опукали досега 6000
  • 42 Реалност

    4 39 Отговор

    До коментар #39 от "Пор Чвор":

    "гроздето е кисело" Така е, затова обяснявате, че Киев "не ви трябва", че Херсон не ви трябва, че Харков не ви трябва и така нататък. Пак да повторим, ЦЯЛАТА руска мощ е изсипана в района на Бахмут, за да се постигне "напредък", за да има с какво ботоксовото диктаторче да се похвали на 24ти февруари. Нали обичате реалността - ето ви я.
  • 43 Че защо да не мълчат?

    38 3 Отговор

    До коментар #23 от "Слава Україні UA":

    Самите поляци мълчат.
    В името на една по-възвишена, "благородна" цел, да победят Русия.
    Казано им е от американците да не се карат в момента с бандерите, щото бандерите са им нужни и те си мълчат.
    Нищо че там са убити три пъти повече поляци, и то цивилни, в сравнение с 30-те хиляди военни убити от НКВД в Катин.

    Коментиран от #45

  • 44 Някой

    38 1 Отговор

    До коментар #36 от "ТИРбушон":

    Не като да разрешиш даде издигне паметник в центъра на София на ония дето бомбиха цивилното и население през ВСВ.

    Коментиран от #110

  • 45 Да припомним какво е Русия

    5 36 Отговор

    До коментар #43 от "Че защо да не мълчат?":

    "в сравнение с 30-те хиляди военни убити от НКВД в Катин." Удобен момент да припомним на какви нагли лъжи е способна РаЗЗия, която 45 ГОДИНИ лъга, че за Катин са отоворни хитлеристките войски. С ЯСНОТО СЪЗНАНИЕ, че тя го е организирала и извършила. Има ли някой, който да вярва на руските фашисти и за ЕДНА дума?

    Коментиран от #52

  • 46 Дядя

    41 2 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Що не погледаш малко украински видеа как набират/мобилизират украинците по улиците? Що не прочетеш "биляжката" от немските военни отправена към окраинците обучаващи се в техните бази-"Забранени са свастиките и всички нацистки символи. Три години затвор и парична глоба"! Защо мислиш я пишат дойчовците?

    Коментиран от #48, #94

  • 47 Нямаше нужда

    42 1 Отговор
    От цяла статия. Стига и едно изречение -последното:
    "Киев изразходва снаряди много по-бързо, отколкото западните държави са в състояние да ги произведат"
  • 48 Любопитен

    1 28 Отговор

    До коментар #46 от "Дядя":

    Я си дай източниците на "информацията" за това какво "пишело в биляжката" другарю.

    Коментиран от #109

  • 49 Мишел

    38 2 Отговор
    Запазването на всяка цена на Бахмут е фикс идея на Англия, която смята, че само така може да се стигне до превземането на Крим ( което е съкровена мечта на Англия).
    САЩ, като далеч по практични хора, отдавна настояват Бахмут Артьомовск да бъде напуснат, за да се спре действието на месомелачката на украинските резерви, която вече унищожи шансовете за украинска контраофанзива.
    Трябва да се има предвид, че причината за задържането на града, въпреки огромните украински жертви, е и това, че така Украйна получава огромни помощи от ЕС и НатО, 70% от които помощи се крадат от свръх корумпираните украински властници и от висшите офицери. Пред такива възможности за бързо забогатяване не предат никакви жертви.

    Коментиран от #51

  • 50 Бу Бу

    39 0 Отговор

    До коментар #33 от "Реалност":

    Виждам, че си от новото дженд@р поколение. Военното дело е абстракция за теб. Явно никога не си чувал за "укрепена военна точка". Бахмут е такъв.Това нещо е подготвяно старателно, стратегически и с години да издържа/задържа вражески атаки в определена зона и направление. Проблемът е, че когато "падне" укрепена военна точка" след нея нямапочти никакви военно съпротивителни сили до следващата "укрепена военна точка". Често пъти (за такава голяма "УВТ")няколко стотин до няколко хиляди квадратни километра. Друг проблем е, че "УВТ" са свързани и при определен пробив на някоя или няколко"УВТ" другите "УВТ" попадатв окръжение и са безполезни( отстъпват се без бой).

    Коментиран от #54, #64

  • 51 Реалност

    1 31 Отговор

    До коментар #49 от "Мишел":

    Превземането на Бахмут е фикс идея на Путлер, за да си "отпразнува" годишнината, точно както Хитлер е искал да си "отпразнува" годишнината с превземането на Москва.
  • 52 Има база

    24 3 Отговор

    До коментар #45 от "Да припомним какво е Русия":

    На която стъпвам при оценката си. И това е България, която Русия остави на Европа и България, която Русия ще наследи от Европа. За да я създаде отново, разбира се.

    Коментиран от #56

  • 53 ЗЕЛЕН НАРКОМАН

    19 1 Отговор
    КВО СТАНА СЪС АЗОВ. САМО ПИТАМ
  • 54 Реалност

    1 28 Отговор

    До коментар #50 от "Бу Бу":

    "Това нещо е подготвяно старателно, стратегически и с години да издържа/задържа вражески атаки в определена зона и направление" Точно защото съм бил в казарма знам, че няма как да има едновременно "укрепена военна точка създавана с години", защото това показва ОТБРАНИТЕЛНА стратегия, а руЗЗките слуги и Путлер лъжехте, че Украйна щяла да ви "напада". А ако се заблуждавате, че украинците спят, докато вие се опитвате да превземете Бахмут, сте се объркали ЖЕСТОКО. Всички последващи отбранителни точки ВЕЧЕ ОТДАВНА са допълнително планирани, независимо какво ще стане в Бахмут. ВСИЧКИ военни експерти казват, че Бахмут няма никакво друго значение освен символично и то за Путлер , та ти дори и да си ходил в казарма, явно оттам само затъ пяването ти е останало, защото нищо друго няма.

    Коментиран от #119

  • 55 Ама

    14 1 Отговор

    До коментар #33 от "Реалност":

    Не става въпрос за град, а за място/територия от стратегическо значение!

    Коментиран от #59

  • 56 Да припомним какво е Русия

    4 22 Отговор

    До коментар #52 от "Има база":

    България, за която говориш, също е една ЛЪЖА, която вече наближава 33 години. Русия е заета само с едно - да фалшифицира Историята, за да си крие престъпленията.

    Коментиран от #92

  • 57 Дано...

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "от Комендантството":

    Да си първи..
  • 58 Мишел

    28 0 Отговор

    До коментар #35 от "Хехехе":

    Фантазираш.
    " Руснаците се изтеглиха от Херсонска област образцово, с цялата си техника , с всичките си оръжия и без да изоставят нито един войник. На практика и без да бъдат усетени от противника си, който не посмя да ги атакува" Из анализ на Fox news от тогава.

    Коментиран от #61

  • 59 Реалност

    5 8 Отговор

    До коментар #55 от "Ама":

    Всички военни експерти твърдят обратното. На тях ли да вярвам, или на теб?

    Коментиран от #72

  • 60 Хехехе

    23 1 Отговор

    До коментар #35 от "Хехехе":

    Не мисли за руската техника. Хе,хе,хе. Техника бол. Укрите реват за техника.

    Коментиран от #63

  • 61 Хехехехе

    2 27 Отговор

    До коментар #58 от "Мишел":

    Доказателствата за изоставената от руЗЗнаците техника са отдавна налични. Единственото "образцово", което руЗЗнаците успяха да направят е да използват насилствената депортация на цивилно население, за да го използват за жив щит - две военни престъпления в едно.

    Коментиран от #77

  • 62 Ама

    27 1 Отговор

    До коментар #24 от "Болезнения избор":

    Не, не е така.. Щеше да се случи! Защото ако не Зеленски, то САЩ щяха да назначат друг Зеленски, марионетка... Зеленски не командва в Украйна. Той само изпълнява. Украйна е завладяна от САЩ, с цел да постигнат свои цели.... А колко ще ги постигнат? Лично аз смятам, че изобщо няма да ги постигнат, защото Русия няма да им позволи... Русия не е Ирак, Либия, нито Сомалия..

    Коментиран от #68

  • 63 Хехехе

    1 17 Отговор

    До коментар #60 от "Хехехе":

    Ти ако следваше собствения си съвет нямаше да ми пишеш за руЗЗката техника, а е факт, че го правиш. Ясно е.
  • 64 Как да няма...

    3 19 Отговор

    До коментар #50 от "Бу Бу":

    Допълнителни отбранителни линии след Бахмут, ти да не си мислиш че военното ръководство на Украйна са глупаци като теб????
  • 65 ХУубав символ от Укр азбуки

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "Слава Україні UA":

    На какво ви прилича - ї ?
    С такова на война не се ходи. Ако не е обърнато нагоре, за нищо не става.
  • 66 Стига де

    26 2 Отговор
    Месеци наред втълпявате от сутрин до вечер как Русия изнемогва, свършва ракетите, Путин е отчаян, крие се в бункери, всъщност даже е умрял и управляват двойници, а сега пък стягали хватката около Бахмут. Кога казвате истината - вие и останалите трубадури на войната? Вижте каква валентинка са си пуснали някои украинци. "Сърцето ми гори за теб като Дома на профсъюзите". Да им се ненагледаш направо! В украинските социални мрежи се върти едно клипче от Одеса, как т. нар. им военкомати буквално бият и влачат по земята млад мъж, за да го пратят в месомелачката. А онзи "продавач на боядисани кучета" Данилов тръби, че това било руска пропаганда и пред наборните им комисии има опашки от хиляди доброволци. Само че неясно защо тези опашки никой не ги снима и публикува. Психопанорамата сред Киевския режим щеше да е смешна, ако не носеше толкова смърт на собствения им народ, за който явно въобще не им пука, важно е да се изпълнят ангажиментите към "партньорите" - няколко големи корпорации, които от години държат собствеността върху най-плодородните земи там, и ще "възстановяват" след разрушенията.

    Коментиран от #73

  • 67 Ало, ало

    29 1 Отговор

    До коментар #35 от "Хехехе":

    Докато руснаците се изтегляха спокойно и необезпокоявани с техниката си, укрите се бяха покрили и един напън не направиха. След излизането на руснаците, тогава укрите се показаха от дупките си. Има видеа за изтеглянето - тихо и кротко .

    Коментиран от #70

  • 68 Реалист

    3 13 Отговор

    До коментар #62 от "Ама":

    Не знаех, че Зеленски воюва сам срещу РуЗЗия. Явно Харков, който е град само на няколко десетки километра от руЗЗката граница, и който яростно се съпротивяваше срещу руЗЗките нашественици, също е бил с няколко стотици хиляди "Зеленски" в него. И така нататък.

    Коментиран от #80

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Хехехе

    2 22 Отговор

    До коментар #67 от "Ало, ало":

    "Тихо и кротко" с непрестанни боеве. Тва руЗЗофилите толкова сте свикнали да лъжете, че вече естествено ви става втора природа. Просто лъжете както ви дойде.

    Коментиран от #82

  • 71 Мехди

    25 2 Отговор
    Украйна е пълноправен член на НАТО и ЕС но като част от Полша и Унгария. А руснаците взеха каквото им трябваше - икономиката и индустрията на Украйна. Сега чакат новата скрап от пантери и аврамчовци. Те и ония чакат да поизсъхне чернозема, че инак сами ще се погребват.
  • 72 Ама

    25 0 Отговор

    До коментар #59 от "Реалност":

    Точно де, военните експерти твърдят, че Соледар и Бахмут са от стратегическо значение за Русия. Затова и в Соледар бяха изпратени най елитните бойци обучавани в Англия и водени от Натовски командири.. Но там елитните се изправи ха срещу бойците/затворниците на Вагнер... а после всички видяхме какво се случи... Вагнер опаковаха елитните и ги изпратиха за Киев... Дори две седмици криха, че Соледар е паднал... Криха от срам... Защото преди това бяха гръмките изявления, че най елитните са изпратени в Соледар, за да не позволят това стратегическо място за Русия да бъде превзето... ...

    Коментиран от #74

  • 73 Не е истина

    1 6 Отговор

    До коментар #66 от "Стига де":

    Толкова думи, за да докажеш на шефовете си, че работиш!
  • 74 Реалност

    0 11 Отговор

    До коментар #72 от "Ама":

    "Точно де, военните експерти твърдят, че Соледар и Бахмут са от стратегическо значение за Русия. " Дай им имената.

    Коментиран от #83

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Му му му

    25 1 Отговор

    До коментар #61 от "Хехехехе":

    Сега в Херсон останалите хора съжаляват, че не са тръгнали с руснаците. Пускат клипове на чист руски,би реват от украинците. Чакат си руската армия с нетърпение. Гледай и ще разбереш какво искат херсонци.

    Коментиран от #79

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Хехехе

    0 10 Отговор

    До коментар #77 от "Му му му":

    Няма ли по-интелигентен начин да лъжеш?
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 кютук

    2 13 Отговор
    От векове Русия води войни като безогледно жертва хората си! Сегашните комунистически отрепки са същите масови убийци! Милиони момчета ще загинат в тая безсмислена война заради грандоманията на няколко лу-----
  • 82 Ало, ало

    19 1 Отговор

    До коментар #70 от "Хехехе":

    Какво гледаш, не те знаем. Явно лъжата ви е в лъжливите студийни клипове дето ви ги пускат на кг. И всички ставате лъжци. Нормално е за 🐄. Какъвто господаря лъжлив, такъв и васала му.

    Коментиран от #89

  • 83 Ама

    17 0 Отговор

    До коментар #74 от "Реалност":

    Ако можеш да работиш с гугъл, ти сам ще ги намериш... И то военни експерти от щатите... А ако имаш карта на Украйна да погледнеш къде се намират Соледар и Артьомовск... дори не е нужно и да си някакъв експерт, за да стигнеш до извода, че тази територия е стратегически важна за Русия!

    Коментиран от #86

  • 84 кютук

    3 16 Отговор
    От векове Русия води войни като безогледно жертва хората си! Сегашните комунистически отрепки са същите масови убийци! Милиони момчета ще загинат в тая безсмислена война заради грандоманията на няколко луди болшевишки отреп-----!

    Коментиран от #98, #113

  • 85 !!!?

    3 16 Отговор
    Абе какъв Бахмут !?...според путинофилите кремълските варвари вече са пред Брюксел...!!!?
  • 86 Реалност

    4 5 Отговор

    До коментар #83 от "Ама":

    "И то военни експерти от щатите..." Дай им имената. Ти нали можеш "да работиш с Гугъл", а и вече си ги слушал/чел.

    Коментиран от #96

  • 87 стоян георгиев

    2 9 Отговор

    До коментар #18 от "Теле":

    Какво говори Столтенберг?
  • 88 стоян георгиев

    3 11 Отговор

    До коментар #21 от "гоги":

    Прашке , ти пак ли си се напушил не розов? Кое са харизали и на кого?
  • 89 Хехехе

    0 11 Отговор

    До коментар #82 от "Ало, ало":

    "Нормално е за 🐄." Има само една държава, където национален "герой" е крава и това е РуЗЗия. МаРУСЯ.

    Коментиран от #93, #100

  • 90 стоян георгиев

    2 9 Отговор

    До коментар #25 от "Някой":

    Кои американци го са казали това? И те съветвам да четеш кво пиша винаги е вярно.
  • 91 стоян георгиев

    0 8 Отговор

    До коментар #32 от "Интересно":

    Ти кой си ?
  • 92 Базата е повече от ясна

    17 1 Отговор

    До коментар #56 от "Да припомним какво е Русия":

    България, която подготви и изпрати човек в космоса и произведе енергия като за цяла Европа, е несравнима с България, която закрива всички сектори на енергетиката си (а и на икономиката си въобще). Не зная за каква фалшива история пишеш. Да не би да си северно македонец, та си чел фалшива история? Аз споменавам само факти, които лично зная от лични наблюдения. Ако не си наясно, защо България тънеше в мрак, произвеждайки ток за цяла Европа и Близкия изток, питай, ще ти се обясни. Но ако изхождаш от националните интереси на България, а не от личния си финансов интерес, не би отричал очевидни за всекиго факти.

    Коментиран от #101

  • 93 2 по география

    10 0 Отговор

    До коментар #89 от "Хехехе":

    За Индия да си чувал?
    Е, на индийците не им казват "кравари", ама и не са си избили индианците.
  • 94 стоян георгиев

    1 9 Отговор

    До коментар #46 от "Дядя":

    Тва къде го видя? При Соловьов предполагам? Той днес обясни как синовете му били лъжливо обвинени.единия не отишъл войник щото правил хубави филми за манастири въпреки че е евреин, а другия не бил обратен щото учил в Русия и всички дето твърдата друго са предатели.та даи бе дядя или чиче както е правилното да ги видим от къде са ти тия изводи.всички казват или западните служби....не са отговор.
  • 95 !!!?

    7 7 Отговор
    2023 година: Хитлер в Украйна !!!?

  • 96 Ама

    13 2 Отговор

    До коментар #86 от "Реалност":

    А ти не можеш ли да работиш с гугъл? Ще ме накараш да се разтърся (макар, чче нямам това време сега) да ти изкарам на даден военен експерт от щатите, който преди превземането на Соледар, твърди, че е от стратегическо важно значение за Русия, а след превземането на Соледар, същия твърди, че не било стратегически важно:))) Абе пълен смях с тия хамериканци:)) да им имам експертите, които "експертират" избирателно с джоба си... И то не един и двама, ами много такива четох из щатската преса...
    Смешно е, но и логично, тъй като хамериканците не са надарени особено с интелект.. И най простия Източноевропеец е по умен и от най умения "експерт" У щатско.

    Коментиран от #104, #105

  • 97 Иван

    16 0 Отговор
    Единствения избор на Украйна е безусловната капитулация!

    Коментиран от #99, #103

  • 98 ви сичките

    10 0 Отговор

    До коментар #84 от "кютук":

    На своя територия. Интересно, как напада на своя територия "миролюбци" от Франция, от Райха, сега от Кравистан...?
  • 99 Не може

    11 0 Отговор

    До коментар #97 от "Иван":

    Още има мърдащи украинци. Целта на БайДъно не е постигната.
  • 100 Има, казвал съм ти и пак не си разбрал

    1 1 Отговор

    До коментар #89 от "Хехехе":

    Кравата Лола, това е нашата еспаньола е национален герои.

    Коментиран от #102

  • 101 Да припомним какво е Русия

    1 14 Отговор

    До коментар #92 от "Базата е повече от ясна":

    Е как така "е произвеждала ток за цяла Европа и Близкия Изток" а "тънеше в мрак" бе, другарю? Ма то така беше и всичко друго от "великия Комунизъм". И индустрията ни беше "мощна",пък индустриалните стоки струваха един бъбрек и бяха дефицитни. И селското ни стопанство беше на "световно равнище", а магазините ни бяха ПРАЗНИ, и хората "много обичаха" строя, но "за всеки случай" репресивния апарат МАЧКАШЕ. Лъжата за "хубавата" България преди 89та отдавна е известна.
  • 102 Хехехе

    1 8 Отговор

    До коментар #100 от "Има, казвал съм ти и пак не си разбрал":

    И аз съм ти казвал, че няма друга крава, която да е издигната до национален символ както МаРУСЯ, но явно пак се "пробваш". Ако мине. То има и ПРИЧИНИ да е така, но ти си русофил само на приказки, всъщност не знаеш за какво става въпрос.
  • 103 стоян георгиев

    3 11 Отговор

    До коментар #97 от "Иван":

    Ваня русия губи,как Украйна да капитулира?
  • 104 Реалност

    2 6 Отговор

    До коментар #96 от "Ама":

    Ти ако знаеше такива експерти нямаше да се сучеш като мокра връв и да ми пишеш как "нямаш време" докато киснеш тук. Това е реалността за теб.
  • 105 стоян георгиев

    2 10 Отговор

    До коментар #96 от "Ама":

    Ти кой си? Щом американците за теб са смях обясни кой си ти? Междугалактически някакъв експерт предполагам?

    Коментиран от #111

  • 106 Бай Ставри

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    "Българче", кога най-накрая ще си извадиш главата от гза и ще видиш истината?. И моля смени си името ( не че ми пречи) , ама нямаш мозък на БЪЛГАРИН. Най - обикновенна подлога си.
  • 107 Къде сте бе копейки долни

    2 10 Отговор
    Начело с поми.ра радев миротвореца
  • 108 Боклука радев

    1 5 Отговор
    коментира магнитски.чорапо разбира от всичко
  • 109 Дядя

    10 0 Отговор

    До коментар #48 от "Любопитен":

    Източника ми е самата "биляжка" в ориджинъл! Превеждам ти я мозъчко дословно-в горния ляв ъгъл немския герб /орела/, дясно от него вертикална линия оцветена с цветовете на знамето им. В дясно от тези символи пише-Министерство на отбраната. Надолу-"Уважаеми стажанти от Украйна! В Германия за демонстриране на свастики или други символи свързани с фашизма /например знака СС/, може да получите присъда от три години лишаване от свобода или значителна глоба!"
  • 110 ТИРбушон

    2 9 Отговор

    До коментар #44 от "Някой":

    В България казваме бомбардират.
    Думата сме я взели от френския език.
    Бомбят само некадърните ватници и ти барабар с тях!
  • 111 о,бандерец...

    11 2 Отговор

    До коментар #105 от "стоян георгиев":

    Тука ли си..кво става с махмут..и он отиде при вълчак и лисичак-язък за укрофашагите..що зелени чували ще влезнат в употреба..

    Коментиран от #115

  • 112 Даниел

    6 2 Отговор
    Не сме чули и Зеленски да е казал нещо за преговори.
  • 113 Малийййй,

    3 0 Отговор

    До коментар #84 от "кютук":

    че кютук, плаче за руските войници,ама с изкуствени сълзи.
  • 114 Механик

    14 0 Отговор
    Медиите подгатвят общественото мнение за скорошната геройска капитулация на Бахмут. Очаквам скоро да се появи статия, че Бахмут е малко селце без стратегическо значение, точно като Соледар. По-късно отново ще ни бъде напомнено, че руснаците нямат ракети, а Путин е умрял и в момента лежи тежко болен. Ще се спомене и това, че за него се грижат израелски лекари и му дават хаппчета, специлано поректирани за ДНК-то му.

    Коментиран от #116

  • 115 стоян георгиев

    0 7 Отговор

    До коментар #111 от "о,бандерец...":

    С магнит всичко е наред...ти кой си щото не те познавам а си явно велик експерт дето западните му малеят.та кажи кой си?????
  • 116 Мдаа

    1 7 Отговор

    До коментар #114 от "Механик":

    Няма нужда от никаква "подготовка". То се вижда и с просто око, че руЗЗия е хвърлила огромни ресурси за завлядяването му, което не може да се обясни с нищо друго освен с заповедта на Путлер да му се осигури НЯКАКВА победа, с която да се "похвали" на годишнината от започването на фашисткия си поход. Явно си прави паралели с други епохи, само дето никой не можеш да излъжеш, че Бахмут е Волгоград. Украинците ще накарат руЗЗнаците да платят прескъпо за "пабедата". Все такива пабеди да жъне Володя. Така най-добре ще гарантира, че Украйна ще постигне каквото иска.

    Коментиран от #117

  • 117 Гладен

    3 0 Отговор

    До коментар #116 от "Мдаа":

    Ма тя умряла бре
  • 118 Пенко

    8 0 Отговор
    С Украйна е свършено.

    Коментиран от #126

  • 119 Бу Бу

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "Реалност":

    Явно в казармата си бил в КЕЧ. "Укрепена военна точка" има размер. Има Линия, ДОТ, ДОС и специално за теб окоп или траншея. Има и цяла верига от военни съоръжения. ВСЯКА държава има"УВТ"-та,дори и НЕУТРАЛНА Швейцария.. И да знаеш, че "УВТ" като зоната на Бахмут се строи с ГОДИНИ. След Бахмут е празно до Краматорск и Славянск. А там както се казва е "друга бира"
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 оркестр Прощание славянки

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "За едно селце....":

    Те и украинците са ушанки, а тигри , патери, леопарди са идвали и преди са идвали по тези места, но всички знаем как завълшиха посещенията им.
  • 123 Госта.

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    То щото украински загуби няма.Русив е140мил.а Украйна около 25 мил.
  • 124 Госта.

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Реалност":

    Явно нямаш елементарни познания за водене на война.За тези 8г.украинците изградиха ешелонирани отбранителни линии.Първата е Соледар,Бахмут следващата и най важна е Славянск-Крематорск.Тук брой на жители и големина не са важни,важно е стратегическото място и др.Четете хора ако не си ходил войник
  • 125 просто

    1 0 Отговор
    Гащи долу ?!,и нареда...Не е срамно !
  • 126 Ще има

    2 0 Отговор

    До коментар #118 от "Пенко":

    Окрайна,ама ще бъде по малка ,което е нормално !
Новини по държави: