Last news in Fakti

1 Септември, 2013 12:04 3 380 1

Атаката срещу Сирия се отлага. Засега

  • сирия-
  • атака

На среща с Обама и Путин Ердоган ще настоява за конкретни стъпки

Атаката срещу Сирия се отлага. Засега - 1
Снимка: ЕПА / БГНЕС
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще пътува за Русия за да участва в лидерската среща на Г-20 в Санкт Петербург на 5-6 септември и там ще се срещне с президентите на САЩ и на Русия Барак Обама и Владимир Путин, съобщи CNN Türk. 
 
Най-важната тема в дневния му ред за разговорите с двамата световни лидери е Сирия. Ердоган ще настоява за тяхното съдействие незабавно да се предприемат конкретни стъпки, съобщава медията. 
 

Главният опозиционен блок в Сирия изрази своето разочарование от решението на американския президент Барак Обама да търси одобрението на Конгреса за предприемане на действия срещу сирийския режим, но изрази увереност, че законодателите ще одобрят удара.

"Изпитахме известно разочарование. Очаквахме нещата да станат по-бързо, ударът да бъде незабавен...Вярваме обаче, че Конгресът ще го одобри", е заявил Самир Нашар - висш представител на Сирийската национална коалиция, цитиран от Ройтерс.

Ердоган посочи вчера, че формата на очакваната международна военна операция срещу Сирия може да бъде една „Коалиция на желаещите”. Той отново критикува поведението на Съвета за сигурност на ООН. „Като естествено следствие на това безхаберие, ние от своя страна узряхме за решението за предприемане на съвместни действия в Сирия, където убитите са над 100 хиляди души. Тоест, още от днес вече може да се формира една „Коалиция на желаещите”. Най-важното е, че действително е настъпило времето да се предприемат конкретни стъпки”, заяви турският премиер.
 
CNN Türk съобщи още, че след 18.30 часа вчера на  военната авиобаза Инджирлик, разположена в югоизточната турска провинция Адана са кацнали четири американски военнотранспортни самолети. Забеляза се, че два от тях са от типа С-17, използвани от САЩ при особено важни военни операции. Появиха се информации, че самолетите са стоварили на авиобаза Инджирлик голямо количество военни материали, но все още не е известно точно какви.
 
Американските военни атаки срещу Сирия бяха отложени, след като американският президент Барак Обама заяви, че първо трябва да поиска одобрение от американския Конгрес.
Френският президент Франсоа Оланд побърза да потвърди готовността на Париж да предприеме съответни действия срещу Сирия. Оланд, обаче е подложен на все по-увеличаващ се натиск да вкара решението си за одобрение в парламента.
Според данни от проучване на общественото мнение, 64% от запитаните французи не одобряват участие на Франция във военни действия със САЩ срещу Сирия.
 
 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трезво мислещ

    0 0 Отговор
    Ердоган явно се мисли за Супермен,но да не забравяме,че до химическо оръжие достъп имат както официалната армия на Сирия така и бунтовниците.Друг факт който не трябва да забравяме е,че на страната на бунтовниците се сражават всички познати терористични организации на близкия изток.Как американците биха оправдали едно евентуално участие във военен конфликт, заемайки страната на бунтовниците които са подкрепени от терористите.Друг момент е,че стремежа на Супермен Ердоган да оправи целия регион ще му спечели много външни врагове,а всички знаем,че е най-добре да се спогаждаш с комшиите си.Утре от други ден Хамериканците ще си вдигнат гълъбите и ни лук яли ни лук мирисали,тогава е интересно кво ще прави Супермен.