Last news in Fakti

2 Септември, 2013 09:06 1 841 3

Сирийски политик: Ударите на САЩ ще помогнат на „Ал Кайда“

  • сирия

Турция ще подкрепи евентуална военна операция срещу Сирия и без одобрението на Съвета за сигурност

Сирийски политик: Ударите на САЩ ще помогнат на „Ал Кайда“ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ударите на САЩ срещу Сирия ще в подкрепа на „Ал Кайда“ и нейните съюзници. Това заяви заместник-външният министър на Дамаск Файсал Макдад. Той не пропусна да обвини опозицията, че тя е използвала химическо оръжие, а не правителствените сили.

От своя страна държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че американското разузнаване има нови данни, че силите на президента Башар Асад са използвали бойния отровен газ зарин.

Той обаче изрази увереност, че Сенатът и Камарата на представителите ще се съгласят с действията, планирани от Барак Обама. Би Би Си коментира, че контролираната от републиканците камара на представителите ще блокира подкрепата за удари срещу Башар Асад. Неясно е разположението на силите в Сената, където умората от продължителните военни кампании в Афганистан и Ирак могат да накарат сенаторите да дадат отрицателен вот, коментират анализатори.

Конгресът, чието одобрение за военна операция беше поискано от президента, се събира следващата седмица, но голяма част от членовете му започнаха предварителни разговори с президентската администрация.

„С всеки изминал ден този въпрос придобива повече сила“, допълни Джон Кери.

Арабската лига не застана твърдо зад Барак Обама, а поиска от международната общност да вземе ясна позиция по кризата в Сирия. Ирак и Ливан заедно с други страни от организацията отказаха да подкрепят документа. Срещата на Арабската лига е провал за дипломацията на Саудитска Арабия, която настояваше да се вземе ясно решение за разрешаване на кризата в Сирия. Ключовият съюзник на САЩ в региона на Близкия изток – Йордания отрече да е поемала ангажимент да влезе в коалиция срещу Дамаск.

Турция ще подкрепи евентуална военна операция срещу Сирия и без одобрението на Съвета за сигурност на ООН. Премиерът Реджеп Ердоган подчерта, че международната организация продължава да мълчи и не взима никакво решение.

Въздържането от конкретни действия ще доведе до нови убийства в Сирия, аргументира позицията на Анкара Ердоган. Той дори изрази мнение, че е необходима мащабна операция, тъй като ограничени военни действия срещу сирийския режим само ще увеличат трудностите в страната.

Турция се обяви категорично против предприемането на половинчати и временни мерки и прикани сирийския президент Башар Асад да подаде незабавно оставка и да замине в държава, която ще се съгласи да го приеме.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stone Kold

    0 0 Отговор
    normalno nail Obama e Osama samo 4e bez brada
  • 2 galaxy

    0 0 Отговор
    Че те винаги са работели заедно. Семейство Буш и Бин Ладен са много близки. След атентатите всички самолети бяха приземени, само самолета с фамилията на Бин Ладен отлетяха. Ходят си на гости. Под предлог тероризма на Осама Бин Ладен , САЩ нападаха всяка страна в която имат финансови интереси. Накрая уж убиха Осама, но го пратиха в пенсия, като топ агент на ЦРУ. Да живее Демокрацията.
  • 3 Zari

    0 0 Отговор
    Ти беше там и им светеше,нали? Ха-ха