Last news in Fakti

15 Февруари, 2023 22:22 1 334 19

Европейската комисия внася иск срещу Полша в Съда на ЕС относно върховенството на европейското право

  • полша-
  • европейска комисия-
  • урсула фон дер лaйен

Според ЕК тези решения нарушават общите принципи на автономността, върховенството, ефективността и еднаквото прилагане на правото на ЕС, както и принципа за обвързващия характер на решенията, постановени от Съда на ЕС

Европейската комисия внася иск срещу Полша в Съда на ЕС относно върховенството на европейското право - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия (ЕК) ще внесе иск срещу Полша в Съда на Европейския съюз относно решение на полския Конституционен съд, постановяващо, че полските закони имат предимство пред правото на ЕС, предаде полската агенция ПАП, цитирана от БТА.

ЕК инициира предварителна процедура по този въпрос срещу Полша на 22 декември 2021 г.

ЕК каза, че става дума за решенията от 14 юли и 7 октомври 2021 г., които постановяват, че договорите на ЕС не отговарят на полската конституция, и които поставят под въпрос върховенството на европейското право над националното.

Според ЕК тези решения нарушават "общите принципи на автономността, върховенството, ефективността и еднаквото прилагане на правото на ЕС, както и принципа за обвързващия характер на решенията, постановени от Съда на ЕС".

"Целта на ЕК е да гарантира, че правата на полските граждани са защитени и те имат възможност да се възползват от членството в ЕС въз основа на същите принципи като всички останали европейски граждани. Върховенството на правото на ЕС гарантира еднаквото му прилагане в целия ЕС", пише ЕК.

ЕК посочва още, че решенията на полския Конституционен съд нарушават член 19, параграф 1 от Договора за ЕС (ДЕС), който гарантира на европейските граждани правото на ефективна съдебна защита.

ЕК допълва, че не смята полския Конституционен съд за независим и неутрален орган заради нередности в назначаването на трима от съдиите му през 2015 г. и в назначаването на неговия председател през 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    3 25 Отговор
    Само да питам, нали нямаше газ и щяхме да мръзнем и цяла европа в студ? Какво стана? Умряхме ли вече? Тва рая ли е?

    Коментиран от #2, #18

  • 2 Абре

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Нали европейчетата побързаха та напълниха всичко до горе с руската газ, преди да им гръмнат тръбичките.. Сега си имат...

    Коментиран от #8

  • 3 Хахахаха

    19 0 Отговор
    Другарето от САЩ ще ошамарят гейкомосията и тя ще си навре исковете отзаДи! Нещо повече, може да ги обладаят, както направиха с бойко борисов вчера! Хахахаха! Тиква, болката минава, срамът остава за цял живот! Хахахаха, хахахаха!
  • 4 Демагогията

    9 5 Отговор
    Европейската комисия внася иск срещу Полша
    Някои брюкселци били подкупени от катарци, други брюкселци вероятно - от московци, щом така подкрепят (с приятелски огън в гърба) поляците, наели се с защитата на украинците.
  • 5 Пак

    12 0 Отговор
    Урата - турата. И Берлин к крайна провинция на Ржечпосполита . Благодарение на вечния враг ,дето го нападат, когато си въобразяват, че е слаб. Водката е коварено питие.

    Коментиран от #15

  • 6 Баш софиянец

    18 0 Отговор
    Охоооооо ЕК си изземва властта! Целта е стъпка по стъпка ( а понякога по няколко наведнъж) да унищожат националните законодателства. Некви чиновници да ти спускат опорките с мотива за върховенство на европейското законодателство. Тоя ЕС все повече се из.ражда и пподоцива уж.асяващ вид. Каква свобода, каква демокпация, какви пет ле.ва!
  • 7 Присмехуник

    25 0 Отговор
    Само да питам, нали демокрацията щеше да оправи България?? Популацията вдигнали се? Земеделието развива ли се? Заводите и предприятията развиват ли се? Армия имаме ли? Това рая ли е?

    Коментиран от #9

  • 8 Аааааа

    1 15 Отговор

    До коментар #2 от "Абре":

    така ли станало. Ама нали не се къпеше никой и щяхме да сме по затворите ако вдигаме климатика над 16 градуса. Връзка с реалността някаква? Новата лъжа коя е?

    Коментиран от #10, #12

  • 9 Само ти казвам

    1 19 Отговор

    До коментар #7 от "Присмехуник":

    България е супер. Който се труди има пари и живее добре. Страдат само тия дето ги мързи и не стават. Сам си прави изводите как едни живеем добре, а други чакаме Възраждане да ни уредят на държавна службичка...

    Коментиран от #11

  • 10 Абре

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Аааааа":

    Ами щеше, но някой им подшушна на европейчетата и напълниха всичко.. дет се вика в последната минута,преди да ги избомбят.
  • 11 А пък

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Само ти казвам":

    Трети от нас чакаме простоКиро да ни уреди на държавна службичка де, не на парапета:)))) а четвърти чакат РистЮ... и така... България уж нема война, а 50% емигрираха /евакуираха... Останаха само тия на държавната службичка, и степендиантите на НПО..
  • 12 Бъъъъъ

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "Аааааа":

    Като свършат хранилищата ще правите кавали на Путин, само ме бързайте ще има за всеки.

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гориил

    9 2 Отговор
    В Европа няма нито една страна със симпатия и доверие към Полша.
  • 15 Европа

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пак":

    Европейската комисия е подкупна, продажна и зависима от друга държава! Трябва да бъде разследвана и съдена! Европейската комисия не е избирана пряко от никого, но взема решения, които засягат всички и бъркат в джоба на всички. Тези от комисията и чиновниците им са за затвора!
  • 16 Трътлю

    9 2 Отговор
    Полша е най-долната страна в ЕС.
  • 17 Всъщност,

    4 1 Отговор
    Няма нищо лошо в тази кавга между самозабравилите се Панове и Диктатурата на ЕС. Колкото повече -толкова по-добре за враговете на ЕС
  • 18 Виж сега,

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Това за което говориш пак ще се случи, но по-късно. Първо ще те "цапардоса" яко по-джоба, после ще дойде време газта и да свърши. В случая, очевидно се изисква малко повечко търпение. Но ще се случи - и едното, и другото
  • 19 Бегай !

    6 0 Отговор
    Демагози ! ЕК и Е.Съд що не тълкуват и заплатите в съюза по същия параграф - еднаквост ? Еврейска кочина е ЕС.
Новини по държави: