Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Февруари, 2023 16:40 1 887 52

След една година на война животът в Киев е почти нормален

  • украйна-
  • киев-
  • война-
  • русия

Всичко това се случва въпреки вълните от руски удари с ракети и дронове, които са често явление от есента, които са насочени най-вече срещу обекти на енергийната инфраструктура и които причиняват големи спирания на тока

След една година на война животът в Киев е почти нормален - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На тротоара пред едно луксозно бистро лежат противотанкови "таралежи". На детска площадка, поразена от ракета, растат млади дръвчета. Една година след нахлуването на руските сили Киев е с високо вдигната глава въпреки честите ракетни удари.

Първите руски бомбардировки рано сутринта на 24 февруари 2022 г. хвърлиха украинската столица в шок и накараха по-голямата част от трите ѝ милиона жители да напуснат града.

Година по-късно сраженията са концентрирани в Източна Украйна, много от жителите на Киев се върнаха в града и животът изглежда почти нормален, като това е в рязък контраст със случващото се с жителите на градовете и селата, в които бушува войната.

В Киев, където все още е в сила комендантският час от 23:00 до 05:00 ч., училищата, болниците и голям брой търговски обекти са отворени и общественият транспорт работи.

През уикендите много хора се разхождат по улиците в центъра или в парковете.

Всичко това се случва въпреки вълните от руски удари с ракети и дронове, които са често явление от есента, които са насочени най-вече срещу обекти на енергийната инфраструктура и които причиняват големи спирания на тока.

Последната атака бе извършена в петък. Сирените отекнаха пет пъти в украинската столица. Десет руски ракети бяха свалени от противовъздушната отбрана. Отломки причиниха известни материални щети, но този път нямаше жертви.

Докато сирените вият, местните жители се укриват в подземни убежища. В метрото семейства с деца и животни, пенсионери, ученици и учители търпеливо чакат края на сигнала.

"Свикваме с всичко"

В историческия център на града италианското бистро сладкарница "Басано" беше затворено само през първите седмици след нахлуването, когато руските войски бяха стигнали до портите на украинската столица, преди да се изтеглят.

От дълго време в съседство до бистрото има контролен пункт, чиито противотанкови "таралежи" все още лежат пред витрините на на заведението.

"Невъзможно е да пречупиш духа на украинците. Много бързо свикваме с всичко", казва 35-годишният собственик на бистрото Олексий Камардин, който притежава също така и ресторант.

За Олексий и членовете на семейството му войната започва през 2014 г., когато окупацията на родния им град Донецк от руските и проруските сили ги принуждава да се преместят в Киев.

Когато Русия атакува столицата, Олексий решава да остане, за да я "защитава" и се занимава с доброволческа работа.

След като отново отваря заведението, той забелязва, че при воя на сирените и при удари клиентите му се нахвърлят върху сладките кроасани и десертите.

"Продавам значително повече сладки работи, когато хората са стресирани", обяснява ресторантьорът. Печалбата от двете му заведения е намаляла със 70% след нахлуването и гравитира около "нулата".

"Разбира се, че ни омръзна и че искаме да свърши. Но да бъдем реалисти - няма да свърши бързо. И съм готов за това", казва той.

Според Олексий солидарността от първите месеци на войната на моменти се пропуква и разногласията между украинците се завръщат, като например между тези, които са избягали в чужбина, и тези, които са останали, или между тези, които живеят в Западна Украйна, която не е особено засегната от войната, и тези, които са близо до фронта.

"Въпреки вътрешните ни разногласия обаче фактът, че хората са готови да се бият вдъхва сила", подчертава Камардин.

Според проучванията повечето украинци демонстрират голяма устойчивост година след нахлуването.

Над 95% от жителите са уверени в победата на страната си, като 69% казват, че са готови да търпят сегашните трудности "толкова дълго време, колкото е необходимо", се съобщава в проучване от декември на Киевския международен институт за социология.

Дори и възприятието на икономическата ситуация се е подобрило. Днес 60% от украинците смятат, че условията за живот в Украйна са "по-скоро задоволителни", като процентът на хората, мислещи по този начин в края на 2021 г., е бил 34, се казва в проучването, според което това се дължи на "консолидацията" на обществото и на "националния възход" вследствие на войната.

В Киев бяха изградени навици за адаптиране към новата реалност.

"Няма умора"

Заради спиранията на тока - средно за по два часа на ден, като ситуацията варира в различните квартали - хората си купуват електрически крушки, светлоотразителни ленти и електрогенератори, шумът от които често се чува от улицата.

Мнозина са се запасили с вода, храна и с газови цилиндри, за да могат да си готвят, когато няма ток.

Белезите от войната бързо изчезват. На детска площадка, която се намира в исторически парк в центъра на града и която бе поразена от руска ракета през октомври, вече няма следи от разрушение. Кратерът, образувал се от удара, бе запълнен и на мястото бяха засадени млади дръвчета.

Сергий Пазюра, 27-годишен боклукчия, е взел участие в тази ремонтна дейност в началните дни след нахлуването. Той вече не събира отпадъците на хората, а отломките от руските снаряди.

Макар някои да говорят, че е възможно Русия да предприеме нова офанзива срещу Киев, Сергий изключва варианта да си тръгне. "Ние ще се бием за този град", казва той.

Според него сега хората са по-организирани, но и "по-тъжни", защото "всеки ден загиват хора" на фронта.

"Няма умора", уверява обаче младият мъж. "Трябва да работим за нашата победа, а ще почиваме по-късно", казва той.

Божидар Захариев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    72 12 Отговор
    Киев ще падне най-бързо, не за друго, а щото по улиците греят някакви табели на странен език, обаче всичко живо приказва на руски.

    Коментиран от #46

  • 2 Българин

    9 56 Отговор
    за 3 дена щяха да го превзимат руснаците

    Коментиран от #24

  • 3 ТаУмВзе

    26 3 Отговор
    Пак бесни халюцинации ей! То вече и Виц не е. Злетарщина на писта да е. Друго няма.
  • 4 Българин

    11 46 Отговор
    до сега не бяхме чували за такава смешна специална операция.....

    Коментиран от #7, #47

  • 5 Сократ

    58 8 Отговор
    Нормален е, защото руснаците не ги подгряват с калибри. А трябва. Трябва и киевчаните да вкусят от попарата на Донбас.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 честен ционист

    39 4 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Смешна, смешна, ама ти бръкна надълбоко у джеба..
  • 8 Българин

    10 53 Отговор
    Украйна ще бъде все по-развита държава-а Русия я чакат все по-лоши дни

    Коментиран от #39

  • 9 Бесен- _Язовец

    51 6 Отговор
    В Киев даже се радват като им спрат тока и водата
  • 10 Реалист

    45 5 Отговор
    Е тогава нямат нужда от генератори за ток явно ги продават окраинците каро получат помощ
  • 11 Българин

    6 45 Отговор
    доста скрап оставиха ватенките край Киев

    Коментиран от #16

  • 12 КИЕВСКА РУС

    8 37 Отговор
    Ще оцелеем !
    Но за МОСКВА не е сигурно !
  • 13 Верно ли

    44 4 Отговор
    За съжаление руснаците продължават да ги жалят тия!
  • 14 Бриго

    6 38 Отговор
    Путя стигна до Киев, обкръжи го и се нас.а. Изнеси се като пръня. Голям мъж, кинта и 60

    Коментиран от #25

  • 15 КЛИЧКО :

    6 31 Отговор
    Мачкаме ушанките, като аз Пулев!

    Коментиран от #22

  • 16 Бесен- _Язовец

    36 4 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Киев е една студена гробница
  • 17 фашагите да го дух

    40 1 Отговор
    "35-годишният собственик на бистрото Олексий Камардин ." ръси акъли .......
    Нищо лично но този защо още не е на фронта (по години трябва да е на първа линия )а воюва от БИСТРОТО ?! Столицата Киев !? Рибата се вмирисва от главата т. е при евентуална "авария" и у нас шопите и новошопите ще се бият до последно от дивана а после ще излязат да посрещат с народни носии , хляб и сол . Но има една подробност аз като хохлюгите на къса кука не се ловя и за разлика от тях знам кой е моя враг .

    Коментиран от #30, #41

  • 18 Гай Турий

    39 1 Отговор
    В столицата на шутовете е привидно тихо, а в Маринка е напълно утихнало. Стотици трупове на укропи, планини от трупове, зарязани в подземия, в чували и без чували, по окопи, по улици засипани със сняг. Чакат учтивите зелени човечета да ги изпратят с ТИРове към Киев.
  • 19 койчо от койнаре

    15 0 Отговор
    Честно казано както казват руснаците "мне наср@т на ети заср@нци" !
  • 20 Гориил

    29 0 Отговор
    Докато в Украйна се водят ожесточени битки, а западният свят харчи десетки милиони евро за бежанци, самите граждани на тази страна предпочитат да прекарват времето си в ски курортите. Докато се водят боевете в родината им, много украинци се забавляват в най-големия ски курорт в страната Буковел. Ски лифтовете работят добре. Желаещите могат да гледат (в YouTube има много видеоклипове със смеещи се и щастливи хора) как украинските скиори се наслаждават на спускането по 68-километровите писти на курорта Буковел. Височината на най-голямата местна планина е 1372 метра, снежната покривка е перфектна, а след спорта почиващите чакат комфортни хотели с невероятни спа зони, сауни и стаи за масаж.
  • 21 КЛИЧКО :

    3 23 Отговор
    Свалихме всички Калибри изстреляни от
    ушанките, като бръмбар сламка!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 А защо е нормален?

    27 0 Отговор
    Защо Путин не направи това,което англо-саксите направиха с Дрезден в 1945? Въпроси...

    Коментиран от #28, #29

  • 24 Преминаващ оттук

    31 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Ти ще отидеш в скоро време да го защитаваш. Както вървят нещата в България "братския" украински народ има нужда от младо българско месце. Пожелавам ти само късмет на украинска земя.
  • 25 Изнесе се

    28 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бриго":

    в знак на добра воля след първите преговори в Турция,където това изнасяне бе договорено.А киевския наркоман го спаси евреина като помоли Путин да не убива наркомана. Поне да бе чул какво казва самия израелец.

    Коментиран от #37

  • 26 Льотчик на недоставено USA-фърчило

    26 1 Отговор
    Ха, ха.. АМИ КАК НЯМА ДА Е "НОРМАЛЕН" КИЕВ, КАТО ТОВА НЕ Е ИСТИНСКА ВОЙНА.. 😜😈СПОМНЕТЕ СИ, КАК ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, БЯХА СРИНАТИ НАПЪЛНО БЕРЛИН, ДРЕЗДЕН, ЛАЙПЦИГ.. А, И НАШИТЕ "сегашни приятели" ОТ ЗАПАД, БОМБАРДИРА ХА И НАШАТА СТОЛИЦА СОФИЯ-НЕЕДНОКРАТНО!! А, В КИЕВ СИ ВЪРВЯТ ТРАМВАИ , МЕТРО, МАГАЗИНИ РАБОТЯТ, ХОРАТА ХОДЯТ НА РАБОТА, НА ТЕАТЪР ДОРИ.. РАБОТЯТ БАНКОМАТИ, БАНКИ. ЗЕЛЕНИЙО ПОСРЕЩА ЧУЖДИ ДЕЛЕГАЦИИ ПРЕЗ ДЕН!! 🤣😃
  • 27 Кинбо

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "СТАМАТ MAГАPETO":

    Той сега е зает оплаква в Блиц.....🤣🤣🤣
  • 28 Сократ

    10 0 Отговор

    До коментар #23 от "А защо е нормален?":

    Или в Белград.
  • 29 стоян георгиев

    3 17 Отговор

    До коментар #23 от "А защо е нормален?":

    Направи го на мариопул.за Киев няма ресурс.

    Коментиран от #35

  • 30 Сократ

    22 1 Отговор

    До коментар #17 от "фашагите да го дух":

    В самата Украйна казват, че най-големите боклуци са в Киев. Както и в София де.
  • 31 Гориил

    4 0 Отговор
    Законът на Магнитски е толкова подобен на правото на първата нощ.
  • 32 аааааааа

    11 0 Отговор
    то затова колективния запад всяка седмица търчи да си прави селфита със зеленски в киев
  • 33 Емиии

    20 0 Отговор
    Нормален ще е, нека руснаците да бяха като американците как бомбят свадбарската и всичко изравняват със земята... пък да видим дали щеше да им е нормален живота..
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 8888

    16 0 Отговор
    МОСКВА, 16 февруари - РИА Новости. Руските войски са овладели всички височини в околностите на Артемовск, съобщи в ефира на Solovyov Live Игор Кимаковски, съветник на действащия ръководител на ДНР.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хихихи..

    7 0 Отговор
    Като се е "нормализирал" живота в Киiв,що няма гей-паради от миналия февруари?
  • 39 Боруна Лом

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    ЯВНО ВЗИМАШ ДВЕ ХИЛЯДИ ЛЕВА КАТО ДЪРЖАВЕН... ВЕСТНИК...?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Българин

    13 1 Отговор

    До коментар #17 от "фашагите да го дух":

    Ако си платиш не те закачат. Какво не ти е ясно? Мобилизират само прошляци и бедняци, богатите на запад, средната класа се откупва, другото е пушечно месо за благото на първите

    Коментиран от #42

  • 42 Гориил

    7 2 Отговор

    До коментар #41 от "Българин":

    Този принцип важи за всички страни от НАТО. България не прави изключение (активността на правителството в доставките на оръжие е удивителна). Наричам това пълно потапяне.
  • 43 Студопор

    12 1 Отговор
    Ами тогава всичките тия имигранти, дето ги храним, поим и дундурикаме, да се връщат обратно??
  • 44 Читател

    7 2 Отговор
    Да да спиш в метрото,да нямаш ток и вода си е нормално,не ви ли съвестно да пише глупости през 2 часа
  • 45 Морски

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "Неееее":

    И като има ресурса, що вече година тъпчат на място ?
  • 46 Образование с дефицит

    2 11 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Хал хабер си нямаш какво е нация, език и държава. В Латинска Америка като говорят испански, да не би да са испанци ?! В Швейцария като говорят 3 езика, да не би да са французи/италианци/германци ?
    Сядай и си научи урока за другия път !

    Коментиран от #51

  • 47 Украинец

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Хъхъхъ а за Виетнамската специална операция не си ли чувал, продължи 15 год., тогава краварите измислиха памперсите за своите войници! хохохо
  • 48 Гръч

    11 0 Отговор
    Русия е на път да си вземе своето и няма никакви претенции към Киев,където фашисткия режим ще остане задължен на американците до гроб и бавно самоизяде и разпадне.Мисията на руснаците е почти изпълнена
  • 49 Гръч

    11 0 Отговор
    Мисията на американците също е изпълнена.От Украйна ще останат един Киев и голи макови и канабисови поляни.Ще си сложат няколко бази там и ще мислят за следващата подлост
  • 50 Нищо добро

    5 0 Отговор
    Ами ако авторът описва наблюдения от място то сигурно е прав. През лятото войната си вървеше,а украинките пекоха гъзици на плажовете по Днепър,че даже се и хвалеха.Пак по същото време Зеленото брецаше за помощи и от тогава все бреца. Реално руснаците удряха военното производство,складовете с боеприпаси и ГСМ ,казарми,учебни центрове,военни съоръжения от различен тип и чак от есента започнаха удари по енергийната инфраструктура. Даже и сега не им удрят депата за смяна широчината на жп линиите,нито тунелите,нито мостовете. Дори и сега това не е пълномащабна война,защото цивилни структури нарочно не са удряни. Отдавна съм прозрял,че основната цел на руснаците е да редуцират шовинистите и нацистите на бойното поле на фронта и евентуално когато поучат координати на сборища на наемници,инструктури и нацисти. Руснаците неотклонно снижават броя на нацистите и Украйна неминуемо ще имплозира, но Русия няма да я окупира за да я храни,а ще си вземе само областите с руско население. Ноооо няма да даде и шляхтичите да окупират Галиция. Нищо добро не чака остатъчна Украйна.
  • 51 Това е целта

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Образование с дефицит":

    Ами не са испанци,щото и сега индианците и метисите са основните популации в Латинска Америка. Точно заради разнородния си етнически състав Швейцария е хлабава конфедерация и правят референдуми за всичко. Нацията е политинженерингоно творение и въобще не е ясно още колко време ще го има тоя Франкенщайн на Френската революция. Устойчивата съставка е етносът - хора с един език,една история,една култура,едни традиции,митове и легенди,една съдба. Краварците може и да си мислят,че са нация,нооо реално командори англосаксонският етнос. В Европа до преди 40-50 години имаше относително чисти етноси,но първо се каращисаха френците и ингелизите,а немците търчат след тях да помургавеят. Всъщност това беше целта и на марксизма,и сега на глобализма - да изчезнат етническите и расовите различия,където по-размитите ще са генетични донори,обучители и едновременно пострадавши от аборигените.
  • 52 Гоуст

    1 0 Отговор
    Най-накрая една истинска статия показваща действителността. Отдавна го пиша, ама или ме трият или никой не чете. Първо: при положение, че в Киев и цяла Северозападна Украйна всичко е нормално ЗАЩО има милиони бежанци изхранвани и с моите пари. Второ: ВСИЧКИ смели украинци от Киев( и не само) заявяват, че ще се бият за Украйна. Въпросът е защо не са на фронта? Трето: къде отиват милиардите помощи наливани в Украйна?Четвърто: Явно Русия не обстрелва безразборно и хаотично цяла Украйна. Пето: Явно целта на Русия не е да превземе Украйна на всяка цена т.е. да я изпепели и срине със земята.Това си пролича още на 3-тия ден на СВО когато стигнаха Киев и се оттеглиха без да стрелят.
Новини по държави: