Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Февруари, 2023 11:18 3 294 55

Сергей Шойгу остава на фона на провала в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • сергей шойгу-
  • владимир путин

Високопоставен дипломат от НАТО и служители на ЕС казаха, че така или иначе смятат Путин и неговите генерали за основните лица, вземащи решения за Украйна, а не Шойгу

Сергей Шойгу остава на фона на провала в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руската армия е направи три унизителни отстъпления в Украйна през последната година. Близо 200 000 души бяха убити или ранени. Въпреки това руският министър на отбраната запазва поста си благодарение на президента Владимир Путин, съобщава Ройтерс.

Руският лидер има различни причини да задържи 67-годишния Сергей Шойгу. Той е изключително лоялен, помогна на Путин да стане президент и за вземането на решение за нападението над Украйна.

Още новини от Украйна

Лоялността винаги надделява над компетентността във вътрешния кръг на Путин, заяви Андрю Вайс, специалист по Путин в мозъчния тръст Carnegie Endowment, който е заемал различни политически роли в Съвета за национална сигурност на САЩ и е написал книга за Путин. Той посочва, че Путин публично е признал, че му е трудно да уволнява хора и обикновено се занимава лично с подобни въпроси.

Няколко души на висши позиции, чието представяне на работата оставя много да се желае, включително Шойгу, се възползват от тази недооценена сантиментална страна на личността на Путин, допълни Вайс.

Шойгу, груб хардлайнер, който се е обучавал като строителен инженер, е заемал непрекъснато висши постове в руските силови структури след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и е бил министър на извънредните ситуации при покойния президент Борис Елцин. Назначен за министър на отбраната през 2012 г., той е част от най-близкото обкръжение на Путин и се наслаждава на лов и риболов с него в родния му Сибир.

Татяна Становая, основател на фирмата за анализи R.Politik и наблюдател на Кремъл с добри връзки, посочи, че Путин предпочита да работи с хора, които познава добре, въпреки недостатъците, които може да имат.

За него това е психологически по-лесно, каза тя, посочвайки профила на Шойгу, в който подчерта, че през 1999 г. Шойгу е бил един от лидерите на политическа партия, която помогна на Путин да стане президент. Оттогава Путин в известен смисъл е задължен на Шойгу. На Шойгу му е гарантирано удобното място в руската политика - при условие, че не е допуснал сериозни гафове.

Източник, близък до руските власти, който отказа да бъде назован, посочва още една причина, поради която смятат, че е малко вероятно Шойгу да бъде сменен скоро. Не се сменят конете на кръстопът. Руската армия се учи от грешките си и успешно се адаптира, каза източникът.

Високопоставен дипломат от НАТО и високопоставен служител на ЕС казаха, че така или иначе смятат Путин и неговите генерали за основните лица, вземащи решения за Украйна, а не Шойгу.

Становая заяви, че Шойгу е съсредоточен върху управлението на огромното си министерство и връзките му с отбранителната индустрия, което означава, че отговорността за кампанията в Украйна е споделена. Самият Путин работи за Украйна с генералите, а не само с една или две фигури, а понякога се включва и в ситуацията на бойното поле на по-ниско ниво, добави тя.

Началникът на Генералния щаб Валери Герасимов беше назначен миналия месец да ръководи войната в Украйна, а Сергей Суровикин, наричан от руските медии "Генерал Армагедон", беше понижен до заместник-командващ операцията. И двамата мъже, за разлика от Шойгу, са професионални военни офицери.

Кремъл обяви, че ще постигне целите си в Украйна в това, което нарича "специална военна операция" и отхвърли западните оценки за нейните жертви като преувеличени. Руските сили все още контролират около една пета от Украйна и са подозирани от Киев, че се подготвят за нова голяма офанзива. Смята се обаче, че инвазията на Русия е хвърлила нелицеприятна светлина върху армията на Москва, която беше отблъсната от Киев, разбита в североизточна Украйна, след което беше принудена да предаде южния град Херсон.

Евгений Пригожин, основател на руската наемническа групировка "Вагнер", беше един от най-яростните критици на Шойгу, твърдейки, че собствените му хора, които са оглавили няколко нападения в Източна Украйна, са много по-ефективни от редовната армия. Пригожин избягва лични нападки през последните седмици, след като очевидно е бил помолен да се откаже от Кремъл; той по-рано нарече висшето ръководство на армията "копелета", които трябва да бъдат изпратени боси на фронта с картечници.

Игор Гиркин, бивш офицер от Федералната служба за сигурност, който помогна за започването на конфликта през 2014 г. с подкрепяния от Москва сепаратистки бунт и е под санкциите на САЩ, също многократно е поставял под съмнение компетентността на Шойгу. Наистина бих искал да знам кога този... безделник най-накрая ще бъде изправен пред военен съд за начина, по който подготви нашата армия за война, написа той.

Въпреки грешките на Москва в Украйна, Джак Уотлинг, старши научен сътрудник в базирания в Лондон мозъчен тръст RUSI, каза, че Шойгу е "масово увеличил" способностите на армията и е ръководил сложни, но успешни операции преди Украйна. Не всичко беше самохвалство, уточни той.

Проблемът е, че Путин и началникът на Генералния щаб Герасимов изглежда също са повярвали на тези митове и са имали много преувеличено чувство за собствените си способности, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    17 36 Отговор
    Поне да беше ходил в казарма тоя "славянин"

    Коментиран от #16

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ...

    13 31 Отговор
    И 100 минуса да набиеш с ИП сменячката - в казарма не е ходил
  • 4 Радо

    61 6 Отговор
    Голям провал, колкото два по-малки....разказаха им играта с разни наемници на укрите, пък кво ли ще е, ако влезе редовен аскер.

    Коментиран от #43

  • 5 Мача е свирен

    62 8 Отговор
    Каквото и да се "коментира", каквато и пропаганда да се води е без значение. Ако имате глави на раменете си със сигурност сте убедени в крайния резултат. Руснаците с цената на всичко ще защитят собствените си интереси и то на всички нива. Вече е пиеш и плащаш. Вересии никому !!!
  • 6 Българин

    9 39 Отговор
    много смешни тези рашки
  • 7 Българин

    8 35 Отговор
    а диктатора им-най-смешен

    Коментиран от #52

  • 8 за еленовъда добре

    31 6 Отговор
    ама какви са "успехите" на укронацисткия му аналог?
  • 9 Българин

    11 38 Отговор
    уникално поражение за втората в мире.....станаха за смях по света
  • 10 Българин

    11 32 Отговор
    с темпа на загубите-тези 3-мата след месец ще ходят те на фронта-няма да има други
  • 11 Антонио Бандера

    44 7 Отговор
    Ако провал е да вземеш четвърт от територията на противника, представям си какво щеше да е при успех на Русия пхахахахахахахохохохаооо

    Коментиран от #15

  • 12 стоян георгиев

    9 26 Отговор
    Шоигу не е бил военен,пригожин също Кадиров също.тва са хората дето ръководят водещите руски бойни групировки в Украйна.преди ден Путин направи генерал полковник мурдатов ,тоя е човека закопал под вугледар последните боеспособни руски бригади.после се чудят бурятите що в Русия една тесла немогат да направят читава? Лошото е че ние като техни ученици сме същите.
  • 13 Наркомандо

    34 4 Отговор
    западната пропаганда стана отчаяна...казват на черното бяло и считат това за достатъчно...мъка мъкааааа
  • 14 Потребител

    38 3 Отговор
    Най-големият провал е че не може да промиете мозъците на хората с подобни статии!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гледайте си във вашето канче от нато,

    34 4 Отговор
    Руснаците не ги мислете!Те до сега са се справяли с какви ли не навлеци,и с вас ще се справят!
  • 18 Панчаревската кметица

    28 2 Отговор
    огледайте се какво остана от украйна преди да пишете глупости
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    29 2 Отговор
    Мислите,че като спряхте руските телевизии,хората няма от къде да получават истинска информация и бълвате ли бълвате тъпа пропаганда
  • 21 Оракула

    10 27 Отговор
    Русия е аут, мача е вече ясен,
    не може да си агресор на Украйнска земя и да си мислиш, че ще победиш!
    Русия се бие за оцеляването на Путин в политиката!
    Украй се бие за оцеляването си кота нация и държава с граници!
    Няма как агресора да победи!

    Коментиран от #23

  • 22 С.П.

    31 7 Отговор
    За какъв провал в Украйна говорят? Та Русия тотално демилитаризира Украйна и ако не е запдната военна помощ и западните военни наемници ВСУ отдавна да са вдигнали белия флаг. За близо 8 месеца най-голямата армия в Европа, след Русия е делимилитаризирана - с унищожени военновъздушни сили, артилерия, ракетни войски, флот, мотострелкови войски и близо половин милион убити и ранени.

    Коментиран от #40

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Професора

    22 2 Отговор
    Унизително е да четеш глупоститете на сорос.нята платени с грантове от Разложено общество и Козяк.
  • 25 Логично

    10 1 Отговор
    Шайгу е наследника на Вовката,човек преминал всички държавни постове от СССР до РФ.Този знае 2 и 200 !
  • 26 БТА 2023

    20 5 Отговор
    Унижението е за, НАТО да даде толкова много хора и оръжие на фашиста Зеленски и тойнда, загуби вс оръжие и 800 000 души само за 12 месеца
  • 27 Хисторик

    18 5 Отговор
    И Вермахта не загубил толкова мн хора ма източния фронт само за един година колкото хора загуби НАТО в Окрайна
  • 28 8888

    19 5 Отговор
    Руската армия разби мита за натовските модерни оръжия

    Коментиран от #36

  • 29 Мандо

    19 4 Отговор
    Тея от нато май не гледат картата на Украйна , теритирия колкото България вече е руска , Украйна вече няма достъп до азовско море и рашъните имат сух коридор между Крим и Донбаска област ...доста богата на полезни изкопаеми ,компенсира всички санкции . Не знам точно къде е провала. Това което е взето от рашъните , ще бъде защитавано с атом.
    Лятоска Украйна , ще бъде поделена между сащ и русия . Американосите почнаха да натискат зелката , кранчето на нато няма да бъде отвъртяно безкрайно , а Русия има ресурси за цял живот и половина!

    Коментиран от #33, #34

  • 30 Петров

    21 5 Отговор
    Резила е за НАТО и основно ФАЩ как позорно избягаха от Афганистан
  • 31 Българин

    6 15 Отговор
    Така става когато пратиш еленовъд да върши работата на военните.Не, че в Русия това има някакво значение.Те и военните им като еленовъдите.
  • 32 Евроатлантическипаток

    18 3 Отговор
    По медиите и по видео игрите и във филмите запада побеждава Русия в реалния живот става обратното.
  • 33 9003

    16 3 Отговор

    До коментар #29 от "Мандо":

    150 000 кв км са загубили окраинските фашисти и се водят беве на още 100 000 кв км и руснаците рабомбват цяла Окрайна
  • 34 Българин

    3 13 Отговор

    До коментар #29 от "Мандо":

    Гледат бе, гледат.То територия колкото България вярно е руска ама миналата година, тази територия беше два пъти колкото България.

    Коментиран от #35

  • 35 Мандо

    12 2 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    Ти да не си в ген щаба на Москва та да знаеш какво точно искат . Аз гледам фактите и съм ги написал , може да ги провериш , не са тайна . Ако Русия е искала да вземе цяла Украйна , да провал е , но ако не ......
  • 36 Българин

    5 11 Отговор

    До коментар #28 от "8888":

    Ко каза, ко?С 18 Химарса, Джавелини и Стингъри от 80-те години украинците смляха от бой великите москали.
    Оня ден гледах клип с картечници MG.Ако не знаеш MG 42 е разработена ВСВ.Сега се води G3.

    Коментиран от #41, #53

  • 37 ДДРОнег

    6 10 Отговор
    путинска рузия е пародия на държава !!!
    А путинската армия е пародия на армия !!!
    В световната история няма такъв крах като на путинската тридневна СВО :):):)
  • 38 Тиква

    10 1 Отговор
    Много жълтина днес! Надпревара направо!
  • 39 Провален

    9 3 Отговор
    Руснаците бият цялото НАТО в Украйна, ама било провал.
  • 40 Мандо

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "С.П.":

    Някои хора , са лишени от Божията дарба да мислят , няма смисъл да им обясняваш , файда няма . Ботовете са програмирани и си изпълняват заданието . Дали са им думи като, ватенка , ушанка ,хаймърс ,жавелин и путин и алгоритъм да правят изречения .
  • 41 8888

    6 2 Отговор

    До коментар #36 от "Българин":

    Химерските изгоряха на гарата хахаха даже франсетата снимаха на живо хахаха хахаха хахаха
  • 42 Сатана Z

    7 2 Отговор
    Вагнер бавно и методично унищожава НАТОвската техника и живата сила на врага в Украйна.На фонът на този провал,Американското бягство от Афганистан изглежда като победа

    Z

    Z

    Коментиран от #44, #46

  • 43 Гъбарко

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "Радо":

    Разказаха играта на 200 000 руснаци и техните семейства и още толкова руско говорящи украинци. За цивилното население и емигриралите от Русия и Украйна да не говорим. Тези които разказват играта искат войната да продължава до последния украинец и до последния руснак. Всичко е за пари.
  • 44 Мандо

    6 4 Отговор

    До коментар #42 от "Сатана Z":

    До сега бях виждал само американските коли как палят гуми , но в Aфганистан видях , че и самолетите им могат 😀 И кухите кравари , ако знаеха , че рашъните ще нарирът зелката , нямаше да оставят оръжие за една армия на талибаните . Ама те са кухи лейки
  • 45 Западната диктатури

    9 2 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа!
    Спряха новините от фронта, укропитекът е изтребен, а Американски ят бандит разоръжен...! Повече няма да си пъха носа навсякъде, защото пак ще бъде набит!
    Z
  • 46 Фащ са терористична държава

    6 2 Отговор

    До коментар #42 от "Сатана Z":

    Лъсна голият зад--к на Американския бандит - досега разпалваше конфликти срещу десетки слаби и невъоръжени противници и се спасяваше с бягство, но сега на къде да се скрие, защото Кравария е 2 минути от "Посейдон" Ко.
  • 47 Тодоров

    5 1 Отговор
    ФАКТИ, защо публикувате мнения само на съмнителни външни фактори, които обикновено представа си нямат от Русия. Шойгу може и да е бил политическа фигура, може като министър на отбраната да има пропуски, но е генерал с политическо мислене, отговарящо на настоящата ситуация. На фона на големия брой жени-министри на отбраната в Европейския съюз, изобщо нямате право да коментирате Шойгу. Нали наскоро Германия си смени едно недоразумение жена-министър на отбраната и избра меко казано политическо назначение с еврейска мислене, а не германско.
  • 48 Тити

    3 2 Отговор
    И Господ да стане начело на рашистите няма да спечелят просто садеградирала нация без никаква култура и умения.

    Коментиран от #49

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ник0гаП0вечеСДС-Чума

    1 4 Отговор
    Не е важно какво говорят и мислят слугите краварски,а е важно да е добре за децата ни и за България,и това - Путин да смачка киевските фашаги .
  • 51 мръсникът

    1 1 Отговор
    ЕГА ТИ ЛЪЖЦИТЕ И НАГЛЕЦИ!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Пешо

    3 0 Отговор
    Само като си спомним 64-километровата колона край Киев и кораба Москва и ......
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания