Last news in Fakti

22 Февруари, 2023 22:10 2 203 35

Байдън във Варшава: Излизането на Русия от "Нов СТАРТ" е голяма грешка

  • джо байдън-
  • нато-
  • сащ-
  • русия

Преди разговорите си с лидерите от Б-9 стопанинът на Белия дом заяви, че САЩ ще защитават буквално всеки сантиметър от НАТО

Байдън във Варшава: Излизането на Русия от "Нов СТАРТ" е голяма грешка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън в сряда заяви, че решението на Русия да прекрати договора за намаляване на ядрените оръжия с Вашингтон е "голяма грешка", съобщава АФП, цитирана от БНР.

Попитан от репортер за реакция на решението на Русия да спре договора Нов СТАРТ, Байдън отговори: „Голяма грешка“.

Той говори преди среща с източноевропейски лидери във Варшава, на която присъства и българският президент Румен Радев.

Джо Байдън се среща днес във Варшава с лидерите на Букурещката деветка (Б-9) - група от държави в най-източните части на алианса НАТО и най-близо до Русия.

Групата включва България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.

Преди разговорите си с лидерите от Б-9 Байдън заяви, че САЩ ще защитават "буквално всеки сантиметър от НАТО".

"Държавите от Б-9 са "фронтовата линия" на колективната отбрана на НАТО, както и "за свободата на демокрациите в Европа и по света".

Той заяви, че САЩ многократно са се активизирали, за да предоставят критична помощ за сигурността на Украйна, както и критична подкрепа за "буквално милиони" бежанци.

"Като източен фланг на НАТО, вие сте предна линия на нашата колективна отбрана", обърна се към участниците в срещата американският президент.

"Знаете по-добре от всеки друг какъв е залогът в този конфликт. Не само за Украйна, но и за свободата на демокрациите в цяла Европа и по света", каза още Байдън пред лидерите на страните от Букурещката деветка.

Байдън потвърди, че страните от източния фланг, сред които и България, могат да разчитат за сигурността си на Вашингтон:

"Ангажиментът на Съединените щати към НАТО - казвал съм го много пъти, но ще го кажа и сега - е съвършено ясен. Член Пети от Североатлантическия пакт е свещено задължение, което сме поели. Ще защитаваме буквално всеки сантиметър територия на НАТО. Всеки сантиметър от НАТО.”

Кремъл твърди, че възприема НАТО, която скоро може да се разшири с Швеция и Финландия, като екзистенциална заплаха за Русия.

Лидерите на деветте държави от източния фланг на НАТО, сред които и България, заклеймиха Русия за бруталната война, която води срещу Украйна, съобщи съветник на полския президент Анджей Дуда.

“Всички лидери се съгласиха да се подкрепят взаимно в случай на заплаха”, каза съветникът, цитиран от агенция Ройтерс.

Но не всички страни от Букурещката деветка са готови още да подкрепят Украйна, отбелязва "Ройтерс". Това се отнася най-вече за Унгария, която не е съгласна с някои от санкциите на ЕС срещу Русия. Наред с Турция, тя е другата държава членка на НАТО, която още не е ратифицирала приемането на Швеция и Финландия.

Преди срещата повечето от лидерите от Букурещката деветка изразиха оценка за руската заплаха, сходна на оценката на Байдън.

Руската агресия в Украйна е предизвикателство за сигурността на цяла Европа, подчерта президентът на Полша Анджей Дуда.

Президентът на Литва Гитанас Науседа написа в "Туитър": "Не бива да остават уязвими места в отбраната ни, източният фланг трябва да е във фокуса ни, да дадем на Украйна всички оръжия, необходими, за да победи агресора, САЩ да засилят гаранциите си за Европа".

Чехия ще продължи да подпомага Украйна срещу руската агресия дотогава, докато е необходимо, заяви чешкият премиер Петър Фиала непосредствено преди срещата на лидерите от източния фланг на НАТО с американския президент Джо Байдън във Варшава.

"За да сме сигурни, че тази брутална война срещу Украйна е последната, която Русия ще води, ние трябва да бъдем решителни във възпирането на всяка следваща агресия и в изтласкването на сегашната”, заяви от своя страна президентът на Румъния Клаус Йоханис.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 007

    7 74 Отговор
    Рассия сама по себе си е огромна историческа грешка. Затова трябва да бъде разрушена, за да не може да заплашва други страни!!!🇧🇬🇺🇦🇺🇸🇪🇺🇧🇬

    Коментиран от #5, #11, #15, #31, #34

  • 2 Амиии

    66 1 Отговор
    За Джо щом е грешка, за Русия е добър ход.

    Коментиран от #35

  • 3 3.14К

    57 2 Отговор
    Какво падение! Да се кланяш на една холограма! И нашият между тях! Срам и позор!
  • 4 А запита

    54 1 Отговор
    Ли се,защо Русия се оттегля от договора?

    Коментиран от #24

  • 5 Пешо

    45 2 Отговор

    До коментар #1 от "007":

    Така ли изглежда света от твоята кочина?
  • 6 Нормално

    49 2 Отговор
    Ами Путин като видя, какво направиха краварите в Турция, дето уж са съюзници и реши да скъса всякакви споразумения с тях
  • 7 Госあ

    48 2 Отговор
    "Държавите от Б-9 са фронтовата линия“ за това иде реч !!!
  • 8 Хммммм

    50 2 Отговор
    "Държавите от Б-9 са "фронтовата линия" на колективната отбрана на НАТО,...." Ако някой досега е имал някакви съмнения, че се готвят да ни вкарат във война с Русия вече трябва да е сигурен. Наречени сме фронтова държава. Значи тук ще падат калибрите, цирконите и т.н. , а ония ще хрупат пуканки пред телевизорите.

    Коментиран от #33

  • 9 БЪЛГАРКА

    49 3 Отговор
    Овчаря си подкарва стадото. Хмммм, да вардели всеки см.
    Абе да не е баща ти тази земя бе. С чужди ръце и чужди деца много е лесно. Насъсква хора срещу хора, дъртия в@мпир.
    Я марш зад локвата.
  • 10 Баце

    30 2 Отговор
    Вече пълните памперсите като онези моряци от Доналд Кук, ама ербап го давате.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сталин

    36 1 Отговор
    Цветелина Бориславова и Петър Стоянов са членове на NED (National Endowment for Democracy), NED са звено на ЦРУ което се финансира от федералното правителство на САЩ ,сега разбирате ли защо на Тулупа му върви в политиката и бизнеса както и на онова еврейско куче Петър Стоянов .
    NED бяха пряко замесени в протестите срещу свалянето на Жан Виденов от власт,както и Отворено общество на Сорос , защото Жан Виденов спря 40 000 000 лева от държавния бюджет на България за финансиране на Отворено Общество и също започна разследване за ограбването на българските банки.
  • 13 Шопо

    29 2 Отговор
    Цар Бомба (на руски: Царь-бомба) е названието на руска водородна бомба, най-мощното ядрено оръжие, което е създавано и взривявано някога по време на ядрени изпитания.
  • 14 ПараШут

    32 3 Отговор
    Точно тези държави от Б-9 Хилъри Клинтън нагло цитира след загубата си на изборите в едно случайно телевизионно интервю, което е вече покрито в мрежата. Тя ги нарече безперспективни корумпирани държави, обречени на разпад и самоунищожение, които ще бъдат приобщени към планираните нови Европейски щати, които ще се създадат с център Украйна, където щял да се пресели американският еврейски елит, защото територията на САЩ вече се оказва неблагоприятна за тях. Каза го малко по завоалирано, но смисълът беше точно такъв . Това обяснява всички действия в момента на американците, както и тяхния проект за триморието. В проекта им вероятно е включена и Гърция, като това вече е очевидно! Путин обаче е на друго мнение, а той въобще не се шегува!
  • 15 Българин

    37 1 Отговор

    До коментар #1 от "007":

    Точно сега не ми се умира за благото на краварският народ, не ща и децата ми да гинат. Ти щом си мераклия хващай влака за Бахмут, земи и глиги с тебе да ти бели картофи
  • 16 До колкото

    21 2 Отговор
    Се сещам Радев ни набута в тази букурещтка девятка. КАКВО Е ПОДПИСАЛ ТАМ РАДЕВ???
  • 17 попеско

    19 0 Отговор
    Тоя що не е поканил един поп, както Путин направи в изявлението си беше поканил и поп!

    Коментиран от #23

  • 18 Иванчо

    24 0 Отговор
    Тая склероза изобщо чува ли се какво говори?
  • 19 Циник

    21 0 Отговор
    Дедо Джо сигурно мисли, че Старт е състезание по лека атлетика.
  • 20 Уор СОУ War Saw

    12 1 Отговор
    Поляците ги е страх да върнат на германците имотите от преди ВСВ WWII германците искат да скарат поляци и руснаци и Украйна е между чука и наковалнята
  • 21 С две думи

    3 1 Отговор
    Точно и ясно.
  • 22 Некоректен превод

    3 14 Отговор
    Този лаф го Пусна Волен Сидеров преди 4-5 години. Фронтова линия на английски изглежда front line, но в превод означава предна линия. За фронт се говори когато има военни действия. Всички усилия са насочени да няма такива.
  • 23 индийски коноп

    15 0 Отговор

    До коментар #17 от "попеско":

    Е за кво му е поп на Байдъна - той е в разцвета на силите си!
  • 24 Хахах

    1 19 Отговор

    До коментар #4 от "А запита":

    Иска да се разпадне по-бързо и са заприлича на северна корея хаххаах ти нещо смислено видя ли от русия за послесните 106 години?

    Коментиран от #27, #28

  • 25 Деб

    18 0 Отговор
    Деменцията си живурка в негова вселена в която пада по стълби и се ръкува с невидими извън земни. На неговите години всеки ден му е подарен. Подвижен ковчег е.
  • 26 Хаха

    11 0 Отговор
    Щом бай дрън го казва значи не е грешка.
  • 27 Хаха

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хахах":

    Ти да не си 1878-ми набор:)
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Краят на нато и сащ е близо.

    18 0 Отговор
    Където стъпи краварски крак, се руши и убива.

    ФАЩ се ядосаха, че Крим не стана тяхна военна база, а си остана база на Черноморския флот на Русия! И Русия винаги им е пречела с това, че има всичко, че не е като тях и има съвсем други ценности. Не признава 50 пола, не дава права на дете на 13 години да си смени пола само, без да се вземе мнението на родителите му, не толерира масовото продаване на наркотици в училищата има друга нравствена система. И ФАЩ искат тези огромни ресурси БЕЗПЛАТНО.
  • 30 Минувач

    14 0 Отговор
    САЩ, както се и очаква отново играят самопровъзгласилата си роля на някакъв защитник. Този Байдън има ли си на идея, че ние не се чувстваме застрашени от Русия, а напротив! Повтаряйки едно и също нещо 1000 пъти се мъчат в крайна сметка да ни насадят страх и, че сме под постоянна угроза и заплаха. Само, че ние нито сме избивали руснаци на своя територия, нито сме в такава близост до Москва, нито сме прекрачвали, каквито и да са руски червени линии, та да се чувстваме заплашени от тях. А Украинците - напротив, те решиха да си играят с огъня и го получиха. Така че, САЩ да вземат да разкарват вече с тяхната пропаганда и единствена цел да провокират Русия, да я държат мразена в Европа, а и да си продават техните суровини и оръжия.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Констатираща

    7 0 Отговор
    Българският народ не се чувства застрашен от своите съседи, между които е и Русия, но се чувства застрашен от такива натрапници и провокатори, които създават братоубийствени войни по света, каквито са северноатлантическите формирования и цялата западна коалиция, в която ни набутаха, без да ни питат. Трудно ще можем да се опазим от участието в несправедливи войни, но нека ни е поука за следващите избори!!!
  • 33 Констатираща

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хммммм":

    Трябва да се молим на Всевишния Русия да победи, за да могат престъпниците да си седнат на мястото, преди да са опустошили напълно света и в т.ч. и нас.
    Вече само Бог може да ни е на помощ!🙏
  • 34 куку

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "007":

    грешка пък на баща ти че е купил кондом с изтекъл срок..
  • 35 да да

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Амиии":

    бай дъно пак се спъна..за кой ли път..няма ли как да го транспортират с асансьор до самолета..чак ми жал за полуживия..Искало сащ и техните слуги от нато да спрат Русия ...Само сащ трябва да имат патент да воюват където си поискат с различни измислени поводи..най вече защитавали демокрацията по света...НО филма вече свърши и сащ видяхме как бягат от афганистан..и хич не им еня за никаква демокрация..виждат ли че не им икономически изгодно и приключват..а последствия се виждат в Европа ..милиони бежанци от ирак либия,афганистан..и африка..бягат от тяхната либерална политика..грабеж.на природните ресурси..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания