Last news in Fakti

5 Септември, 2013 10:51 2 963 5

САЩ с първа стъпка по удар срещу Башар Асад

  • сирия-
  • сащ-
  • удар

Кремъл официално обвини бунтовниците срещу режима в Сирия

Сенатската комисия по международните отношения на САЩ официално одобри използването на военна сила срещу Сирия.

Проекторезолюцията получи 10 гласа „за“ и 7 - „против“. По този начин беше направена първата стъпка за легитимация на 90-дневните въздушни удари срещу режима на Башар Асад. Документът забранява изпращането на войници в Сирия.

Ограниченият военен удар срещу Сирия се очаква да струва „десетки милиони" долари, съобщи военният министър Чък Хейгъл по време на слушанията в Комисията.

Напрежението в Близкия изток ескалира след като Кремъл официално обвини бунтовниците срещу режима в Сирия, че са използвали зарин по време на офанзивата си срещу Алепо през март. В документ от 100 страници се посочва, че Бригадите „Ал Насър", които тясно свързани с „Ал Кайда", са използвали боеприпаси, които не принадлежали на сирийската армия и са били изработени ръчно.

Атаката с химически оръжия от 21 август край Дамаск най-вероятно е дело на сирийския режим, но високият брой на жертвите може би се дължи на "грешно дозиране", смята германското разузнаване - БНД, цитирано от седмичника "Шпигел".

БНД подчертава, че ако подобни атаки вече са били извършвани преди тази от 21 август, те са използвали зарин в по-малка концентрация, което обяснява по-малкия брой жертви при тях.

В края на август Сирийският център за наблюдение правата на човека съобщи, че при атаката от 21 август край Дамаск са били убити 502 души, сред които 80 деца и 137 жени, като уточни, че тези данни не са окончателни. Според доклад на американското разузнаване при тази атака са убити 1429 души, сред които 426 деца.

Предстои среща на Г20 в Санкт Петербург, която ще бъде използвана за обсъждане на бъдещата война в Сирия. Според британската преса премиерът Дейвид Камерън и президентът на САЩ Барак Обама няма да имат предварителна среща.

Барак Обама ще разговаря с френския си колега Франсоа Оланд, който все още обмисля дали да подкрепи ударите на САЩ. Германия чака допълнителни доказателства, за да вземе позиция. В страната за 22 септември са насрочени избори и удар по Дамаск в навечерието на гласуването може да има непредвидими последици.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    1 1 Отговор
    Първа стъпка към пропастта от която няма измъкване !!! Сценария с Либия няма да мине този път според мен !!!

    Коментиран от #2

  • 2 bugs_bunny

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Румен Янев":

    Ще бият по главата Асад до Коледа. Следва пуйка... и пак :)
  • 3 Stone Kold

    0 1 Отговор
    sledva 3 world war I end of the world
  • 4 Just Me

    0 0 Отговор
    Yeah... I hope so ...It's time to humanity to pay for each choice we've done....
  • 5 Христо Ковачев

    0 0 Отговор
    КВА ТРЕТА И ЧЕТВЪРТА ВОЙНА БЕ МАЛКИ СТЕ,И НЕ ВИЖДАТЕ ПО ДАЛЕЧЕ ОТ НОСА СИ,АМЕРИКА СТАВА БЕЗСПОРЕН ЛИДЕР НА ПАЗАРА НА ПЕТРОЛ,СЛЕД КАТО ПОРОБИ СИРИЯ С ГЛУПОСТИТЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ,А ПУТИН ОТ СВОЯ СТРАНА НЕ ЖЕЛАЕ КОНКУРЕНЦИЯ НА ПАЗАРА С ЕНЕРГОНОСИТЕЛИТЕ ,НО ЯВНО НЯМА ДА Е ЕДИНСТВЕН МОНОПОЛИСТ