Last news in Fakti

6 Септември, 2013 19:12 3 296 1

$200 млн. заделят САЩ за ударите срещу Асад

  • сащ-
  • удари-
  • сирия

Пентагонът и анализатори започнаха вече да пресмятат каква би била цената на ударите срещу Сирия, разкриват специализираните сайтове.

Специалисти в областта на отбраната смятат, че цената на ударите в Сирия ще бъде в рамките на $100-200 млн..

Министърът на отбраната Чък Хейгъл спомена преди дни в Камарата на представителите в Конгреса сумата от няколко десетки милиона долара.

Седмичната цена за разполагане на миноносец е $2 млн. Въздушна група от около 80 самолета, превозвани от самолетоносач, е $25 млн. за рутинни операции.

При продължителни операции обаче цената се увеличава на $40 млн. .

Ако не се прибягва до удари, извършвани от бомбардировачите, цената би трябвало да зависи от броя на ракетите Томахоук. Между $565 000 и $1,45 млн. е цената на една крилата ракета в зависимост от използваната модификация, показа проучване на Факти.бг.

За сравнение, през първите дни на интервенцията в Либия са били изстреляни 110 ракети Томахоук. От Пентагона съобщиха, че за свалянето на Муамар Кадафи са похарчени $ 1 млрд.

Ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ ген. Мартин Демпси предупредипрез юли, че

военната кампания в Сирия ще струва на САЩ минимум около $1 млрд. месечно.

Оценката се съдържа в документ, който той изпрати до членовете на комитета по въпросите на въоръжените сили. В него ген Мартин Демпри разглежда 5 опции за намеса за слагане на край на продължаващата вече втора година гражданска война в Сирия.

Ген. Мартин Демпси смята, че в момента намесата на САЩ може да бъде под формата на обучение, съветване и подкрепа на опозицията, провеждане на ограничени въздушни удари, създаване на зона забранена за полети, създаване на буферни зони в Сирия и контрол над химическите оръжия, за които се предполага, че са в ръцете на президента Башар Асад.

В анализа се предупреждава, че за промяна на баланса на силите в гражданската война може да се наложи и САЩ да изпратят в страната няколко десетки хиляди военни.

Ген. Демпси призна, че

набелязаните действия ще засилят опозицията

и натиска върху президента Башар ал Асад ще се усили, но той предупреди, че САЩ трябва да се поучат от своите предишни интервенции в Афганистан и Ирак.

„Ние научихме от последните 10 години, че не е достатъчно просто да се промени баланса във военните сили, без внимателно обмисли това, което е необходимо, за да се запази една държава като функционираща", предупреди преди седмици висшият военен.

През юни президентът на САЩ Барак Обама одобри оръжейните доставки за сирийската опозиция.

Над 90 000 души са убити от началото на гражданската война в Сирия, а други 2,17 млн. живеят като бежанци извън родината си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 galaxy

    1 0 Отговор
    Егати гнусната демокрация?!!! Сащ са заедно с Алкайда и талибаните. САЩ трябва да бъдат изключени от ООН и да бъдат обявени за държава изнасяща тероризъм. Това остана в САЩ за износ, защото икономиката им се скапа.