Last news in Fakti

27 Февруари, 2023 12:35 1 436 9

Пазарлък! Турция подновява преговорите за НАТО с Швеция и Финландия на 9 март

  • турция-
  • нато-
  • реджеп ердоган-
  • швеция-
  • финландия

Анкара беше възмутена от протестите през януари, на които копие от Корана беше изгорено пред турското посолство в Стокхолм

Пазарлък! Турция подновява преговорите за НАТО с Швеция и Финландия на 9 март - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция обяви, че преговорите с Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО ще се проведат следващия месец, съобщава "Франс прес".

Новината идва, след като през януари разговорите за членството на двете скандинавски страни бяха отложени заради спор във връзка с протестите, проведени в Стокхолм.

Срещата ще се проведе на 9 март, посочи турският външен министър Мевлют Чавушоглу на пресконференция в Анкара заедно с унгарския си колега.

Кандидатурите за присъединяване към НАТО трябва да бъдат ратифицирани от всички страни членки на Алианса, сред които и Турция.

Анкара обаче беше възмутена от протестите през януари, на които копие от Корана беше изгорено пред турското посолство в Стокхолм.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вече предупреди Швеция, че няма да подкрепи нейната кандидатура за присъединяване към НАТО. "Позицията ни за Финландия е положителна, но не и за Швеция", заяви той.

На предишните два кръга от тристранните преговори на НАТО участваха служители на външните министерства и бяха насочени върху конкретен списък от искания на Анкара, които включват екстрадирането от Швеция и Финландия на десетки заподозрени за участие в терористични групи.

Чавушоглу заяви, че третата планирана среща ще се проведе в Брюксел.

Не е възможно да се съгласим с кандидатурата за НАТО, преди Швеция да изпълни ангажиментите си съгласно тристранния протокол, подписан в Мадрид през юни, категоричен бе той.

Чавушоглу отново потвърди, че Турция гледа одобрително на моблата за членство на Финландия. По негови думи кандидатурите на двете скандинавски страни може да бъдат разгледани поотделно.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    1 20 Отговор
    И накрая пак чакаме Вечния Вова на Орловия..Аз съм ЗА! Ихууууу!

    Коментиран от #5

  • 2 Ксаниба

    23 4 Отговор
    Попитали радио Ереван кой съветва Путин ??? Отговор: "Той има трима съветници: Иван Грозни, Петър Велики и Екатерина Велика".

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Простя Копейкин

    23 9 Отговор

    До коментар #2 от "Ксаниба":

    То положението било сериозно. Аз си мислех, че сам си говори, а той с мъртъвци и то трима.
    Горките руснаци, които ще страдат десетилетия заради управлението умствено нездрав милиционер.

    Коментиран от #8

  • 4 Хихихи..

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ксаниба":

    И ас го саветвъм, но на ушо и изотзат!
  • 5 Само питам

    15 8 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":


    "Пазарлък! Турция подновява преговорите за НАТО с Швеция и Финландия на 9 март"


    "Факти", преди 5-6 месеца имахте няколко статии със заглавие "Турция клекна...", "Ердоган клекна..." и др. подобни, пък не било така. Супер дезинформационна, пропагандна и лъжлива медия сте.





  • 6 ердоганч0

    2 8 Отговор
    няма къде да ходи. Ще се дърпа малко за пред хората му и накрая ще излезе "победител".

    Коментиран от #7

  • 7 Ердоган и Орбан

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "ердоганч0":

    имат гръбнаци и визия, не са клекнали като тези по нашите земи. Сплавка - така нареченото вето за СРМ.
    Смешни СМЕ пред света и ЕС!!!! Никъде не ни поскат - нито в еврозоната, нито в Шенген, колкото и наколенки и целувки да им прави Борисов от 2011 г. досега. Пакъвъзстановиха мониторинга САМО върху България.

    А новите и мледи неолиберали в Швеция и Финландия ще видят, че много по-добре беше да запазят почтеното си име на неутрални държави. ЩЕ ВИДИМ!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Изгореният Коран

    1 1 Отговор
    ердоган КЛЕКНА
Новини по държави: