Last news in Fakti

27 Февруари, 2023 14:48 3 352 32

Китай: САЩ излагат на опасност мира във въздушното пространство на Тайванския проток

  • тайван-
  • китай-
  • сащ-
  • тайвански проток

Пекин казва, че има суверенитет, суверенни права и юрисдикция над водния път, а Тайван и САЩ оспорват това, заявявайки, че той е международен

Китай: САЩ излагат на опасност мира във въздушното пространство на Тайванския проток  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай обвини САЩ, че "излагат на опасност" мира и стабилността в Тайванския проток, след като американския морски патрулен и разузнавателен военен самолет "П-8А Посейдон" е прелетял над водния път, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пекин е разгневен от военната мисия на САЩ по тесния пролив, която включваше най-вече военни кораби, но понякога и от самолети. Китай казва, че "има суверенитет, суверенни права и юрисдикция" над водния път, а Тайван и САЩ оспорват това, заявявайки, че той е международен.

Командването на източния военен окръг на Китайската народноосвободителна армия каза, че неговите сили са наблюдавали отблизо самолета, който се използва също и за мисии срещу подводници. В изявление командването съобщи, че САЩ "умишлено се намесва и нарушава регионалното положение, застрашава мира и стабилността в Тайванския проток" и строго се противопоставя на това.

"Силите на окръга остават в повишена готовност по всяко време и отбраняват решително националния суверенитет и териториалната цялост", се допълва в изявлението.

Пентагонът не даде коментар по случая. САЩ са казвали в предишни изявления, че подобни мисии показват техния ангажимент за свободен и отворен Индо-тихоокеански регион.

Тайванското министерство на отбраната проследи самолета, докато е прелитал над протока и отбеляза, че положението е обичайно без да дава повече подробности.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Объркано Атлантиче

    76 15 Отговор
    Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин:
    "Това, което наистина е тревожно, е опустошителното въздействие на САЩ върху световния мир и стабилност. Америка е най-големият производител на война. САЩ не са били във война само 16 години от своята кратка 240-годишна история. САЩ са инициирали около 80% от световните въоръжени конфликти след края на Втората световна война. Съединените щати най-много нарушават суверенитета на други държави и се месят във вътрешните работи на други държави. От края на Втората световна война САЩ са се опитали да свалят над 50 чужди правителства, брутално са се намесили в избори в най-малко 30 държави и са се опитали да убият над 50 чуждестранни лидери. САЩ продължават да бъдат най-големият източник на конфронтация между лагерите. Водените от САЩ войни на НАТО срещу Афганистан, Ирак и Сирия доведоха до повече от 900 000 жертви и 37 милиона бежанци. Докато хегемонистичните политики на Америка и войнствените тенденции продължават, няма да има мир в света."
  • 2 Джо Байдън

    14 38 Отговор
    Айде китаец, не се разсевай там и отивай да ми правиш iPhone
  • 3 Последния Софиянец

    67 14 Отговор
    САЩ трупат войски в Тайван а това се води китайска територия

    Коментиран от #4, #22

  • 4 Тъпан

    12 34 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Я тихо бе кебапчия, много взе да ги разбираш и ти нещата. Отивай да бъркаш таратора и обръщаш кюфтетата
  • 5 Факт

    6 16 Отговор
    Китай не иска Тайван толкова доколкото това ще му позволи да зяграфи пътищата и да изолира Аустрелиъ и Нова Зеляндия и да краде ресурситебим след като ги превземе
  • 6 Много са шамарите..

    21 7 Отговор
    Русия,Китай,Иран,Индия..Пази Боже,рекла графинята,бивша Колония да те ... !
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 5 Отговор
    СВОБОДАТА на СВЕТОВНО ниво е ЗАСТРАЕНА писаха ОТ ООН
  • 8 ФАЩ

    44 13 Отговор
    Терорист номер едно в света.

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Според САЩ

    45 9 Отговор
    Нашто си е наше, чуждото е общо(международно).
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Руzzофил

    11 20 Отговор

    До коментар #8 от "ФАЩ":

    Дебил номер едно в галактиката
  • 12 Хихихи..

    26 8 Отговор
    Що ми се струва че цял Свят мрази Реймънд? Вече никой не обича Реймънд,мъкиии!
  • 13 юнайтед

    15 36 Отговор
    САЩ така могат да ви изложат на опасност, че да си затворите всички фабрики!
    Пазара ви е САЩ, така че слушкайте - иначе ще папкате само ориз и ръж без мръвка, нема стигат средствата!

    Коментиран от #30

  • 14 пешо

    40 11 Отговор
    краварите скоро ще гризнат дръвцето

    Коментиран от #16

  • 15 2222

    33 11 Отговор
    Китайците да не реват, а да потопят едно американско корито. Или да свалят някоя F-ка.
    САЩ разбират само от сила.
  • 16 ицко

    10 16 Отговор

    До коментар #14 от "пешо":

    Това няма как да стане те държат конците на целия останал свят.
    Всички държави се клатят в такт като на мъпетшоу под ловката ръка на щатските кукловоди...

    Коментиран от #17

  • 17 Неееее

    35 6 Отговор

    До коментар #16 от "ицко":

    Те вече го гризнаха дървото.. Събуди се! Нищо вече не държат! Нищо не зависи от тях! В момента единствено се мъчат да останат на повърхността...
    Не виждаш ли държавите по света как им дават свободно? С.А как отпрати Байдън, който отиде да проси петрол.. Нема петрол за вас... И Байдън подвид опашката... Кога преди е било така? Блока МЕРКОСУР, пък изхвърлят долара. Кога преди са смели да кажат, че не искат да търгуват с долар? Вече никой по света не бръсне САЩ...
  • 18 Бухаа

    18 7 Отговор
    Пентагона ще го лапне,вече франсетата се обявиха против НАТО и да се маха ,следващите ако са немците край на Пентагона ,но и те да са Северна Корея с ракетки ще ги вкара в ада ,те имат най доброто ядрено оръжие а рекетките им не могат да бъдат прихванати от никое ПВО
  • 19 Шопо

    22 5 Отговор
    Тайван е Китайски.
  • 20 Бей

    4 9 Отговор
    САЩ: местя го.
  • 21 Ами тези са си отрепки

    23 6 Отговор
    Цял свят превърнаха в руини и още продължават. Дано жълтите ги ударят и цял свят ще видим как ще избягат като бити п...и!
    Не могат сега да си позволят да воюват с Русия и Китай едновременно! Евробройлерите и сега издишат, та камо ли и с Китай да се скарат сега!
    Дебили ей....
  • 22 Дончо

    7 17 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Коя я води? Последно като проверих властта в Китай е нелегитимна след преврат, а в Тайван са наследниците на легитимната власт на Китай?
  • 23 пепа

    24 7 Отговор
    Ало , осъзнайте се какво публикувате! САЩ, НАТО, ЕС и фашистка украина , могат да вилнеят и проливат кръвчицата на невинни хора, а Китай нямал право да се защитава от тези набези!

    Коментиран от #27

  • 24 Копейкин

    7 5 Отговор
    Китай и Русия може да спретнат една яка война с сащ в източно китайското море...и Северна Корея може да се включи после и Япония...ужас

    Коментиран от #32

  • 25 Забрана за коментиране

    4 5 Отговор
    Икономиките им не могат една без друга, останалото е театро за простолюдието.
  • 26 Тити

    5 11 Отговор
    На Китайците не може даде вярва и са лъжци като Рашистите
  • 27 Яко

    6 10 Отговор

    До коментар #23 от "пепа":

    Ходи в Китай/Русия и се спасявай, какво си се разписал на западен компютър какви фашисти били всичките

    Коментиран от #28, #31

  • 28 Съвет

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Яко":

    Не давай съвети на непознати някой ден можете да се срещнете !
  • 29 един от многото

    2 1 Отговор
    Китайчета , не можете да направите омлет , без да счупите яйцата! Достатъчно е да пратите краварчетата , там където украинското войниче прати руския кораб , и всичко ще си дойде на място. Заявявате ясно и твърдо , че ако НАТО не спрат да подпомагат Украйна с оръжие , вие започвате също да внасяте оръжие в Русия. При пряка намеса във конфликта от страна на НАТО , вие също се намесвате. Не можете да гоните и чифта и тека , при положение , че справят ли се по някакъв начин с Русия , следващите сте вие , изобщо няма да ви бавят!
  • 30 стария моряк

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "юнайтед":

    Пазари колкото искаш , цяла източна Европа , Азия , Южна Америка , Африка , ако искаш и Нова Зеландищ , Папуа и Нова Гвинея. Така , че има къде да изнасят , но в Щатите и западна Европа , нито произвеждат нещо , нито пък има мераклии за работа!
  • 31 Ало, ало...

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Яко":

    Я пак за компютъра...какъв е неразбрах...западен ли...Не знаех , че Азия е запад.
  • 32 Как се

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Копейкин":

    раждат идиоти в България?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания