Last news in Fakti

2 Март, 2023 15:49 1 940 18

Трагедията в Гърция: кой е виновен за катастрофата

  • гърция-
  • катастрофа-
  • жертви-
  • влакове-
  • влак-
  • влакова катастрофа-
  • виновници-
  • трагедия

Подозренията са насочени към един служител на железниците

Трагедията в Гърция: кой е виновен за катастрофата - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Гърция в нощта срещу сряда, 1 март, товарен и пътнически влак с около 350 пътници се сблъскаха челно близо до град Лариса, на около 350 км северно от Атина. Катастрофата е станала на отсечката между столицата и Солун - една от най-важните железопътни отсечки в страната. При нея загинаха над 40 души, но има опасения, че броят на жертвите може да нарасне, тъй като десетки пътници са в неизвестност и се издирват. Според местните медии, влаковете са се движели с над 140 км. в час. Те твърдят, че това е най-тежката влакова катастрофа в Гърция.

Видеозапис от камера за наблюдение показва зловеща експлозия при удара в тъмната нощ, информира германската общестевон-правна медия АРД. Влаковете са се движели на един и същи коловоз, въпреки че по железопътния маршрут има два коловоза. Но кой е виновен? Докато правителството в Атина заговори за "човешка грешка", от Железопътния профсъюз критикуват "хроничното занемаряване" на инфраструктурата и обявиха стачка.

1300 градуса по Целзий

При сблъсъка в поне три вагона са избухнали пламъци. "Температурите са достигнали до 1300 градуса по Целзий", казва говорителят на противопожарната служба Василис Вартакоянис, цитиран от АРД. Той обяснява, че това е затруднило идентифицирането на жертвите. Спасителните екипи са си проправяли път чрез тежка техника, кранове и специално обучени кучета. Оцелели разказват, че заради силата на сблъсъка няколко пътници са изхвърчали през прозорците на вагоните. Някои от телата са били открити на 30-40 метра от влаковете.

Все още не са изяснени всички детайли около катастрофата. Но подозренията са насочени към един служител на железопътната компания, който е отговарял за въпросния участък от релсите. Той е от град Лариса и междувременно е бил арестуван.

Отговорният за отсечката служител е изпратил и двата влака по трасето и е осъзнал грешката си прекалено късно, казва негов колега. "Системата функционираше добре. Вината е изцяло негова", заяви служителят. "Той си призна пред мен. Чисто човешка грешка."

Стачки на жп-работници и служителите на метрото

Профсъюзът на гръцките железничари разкритикува пропуските в безопасността и погрешно направените, според него, инвестиции назад в годините. По въпросната жп-линия няма функциониращи цифрови системи за сигнализация, твърдят от синдиката. "Нищо не работи. Всичко трябва да се прави ръчно, по цялата линия Атина-Солун", казва Костас Генидуниас, президент на Съюза на локомотивните машинисти в Гърция. "Ако те (функциониращите системи за сигнализация - бел. ред.) работеха, машинистите щяха да могат да виждат червените сигнали и да спират навреме", заяви той.

Железопътните работници обявиха 24-часова стачка, с която протестират срещу хроничното занемаряване на железопътните линии при управлението на различни правителства. Служителите на атинското метро също планират да спрат работа за 24 часа.

Политически последици

Гръцкият министър на транспорта Костас Караманлис обяви оставката си, най-вероятно по настояване на министър-председателя Кириакос Мицотакис. Той обяви, че се оттегля от "уважение към паметта на хората, които загинаха по такъв несправедлив начин". Заради инцидента е възможно и парламентарните избори в Гърция, които бяха насрочени за началото на април, да бъдат отложени за май или дори юли, посочва АРД.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    7 6 Отговор
    Путин, как кой е Виновен!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сатана Z

    5 12 Отговор
    Ако Германците си бяха платили репарациите от Втората световна на Гърците в размер от 350 милиарда евро нямаше да стане тази пакост,а щеше да има пари за ж.п. инфраструктурата.
    Немците винаги са виновни.
    Z

    Коментиран от #11

  • 4 А при нас...!

    9 0 Отговор
    Нинова катастрофира БСП,с 240 км/ч...!
    И пак се натиска на поста си...!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ЗЕЛЕНА БЪЛГАРКА

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен- _Язовец":

    ДА МИ ИЗЯДЕШ ДЖАНКАТА НЕУМИТА ......
  • 7 Провансалец

    15 1 Отговор
    С това което се движи по нашите железни пътища ни чака същото. За сега ни пази само добрата дисциплина от страна на машинистите и дежурните ръководители движение. От другата страна стои една многобройна, охранена и безхаберна администрация.

    Коментиран от #8, #17

  • 8 ТИРбушон

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Провансалец":

    И все пак в България чак такова безумие не се е случвало!!!!

    Коментиран от #12

  • 9 Уса

    14 2 Отговор
    Нищо не писахте за трагедията вСАЩ щата Охайо,където влакова композиция с химикали се обърна и взриви в едно градче.Имаше арестувани журналисти на място нямали право да питат.Всичко в радиус от 30 мили е изтровено.Хората го сравняват с атомна бомба.Забраниха ви да пишете,нали?И тук в сащ забраниха ама истината плъзна навсякъде
  • 10 Хм...

    2 2 Отговор
    Ай сега! Че като как не са виновни Путин и Русия?
    И сега сериозно: много гадна работа... Жалко за загиналите, Бог да ги прости!
  • 11 Едисон

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    Ако руснаците си ползваха ресурсите и човешкия потенциал по правилния начин, отдавна щяха да са номер 1 в света и нямаше да се налага да четем такива постове като твоя !
  • 12 Не дърпай...

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "ТИРбушон":

    ...дявола за опашката...!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бандит

    3 4 Отговор
    Не ни занимавайте с цигaни, моля. Гърция са цигaнcкa държава.

    Коментиран от #18

  • 15 Абе...

    9 1 Отговор
    Не може да обвиниш само един човек за тая трагедия.Виновните са управляващите.Които вместо да купуват самолети рафали ,и да строят бетонни огради за милиарди да бяха сложили система на влаковете.Да се вижда на табло кой влак по коя линия се движи.Освен това да кажат товарния влак,който се блъсна със пътническия,какво точно е превозвал.Споменаха само за военно оборудване,и до там.Много удобно да хвърлиш вината на един,и да си измиеш ръцете
  • 16 Абсурдистан

    7 0 Отговор
    Автоматизацията на съвременния жп транспорт не трябва да допуска такава грешка дори умишлено направена. Жалко за загиналите!
  • 17 Дичо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Провансалец":

    В това жепе други служби освен машинисти и ръководители движение нямали. Или другите не са важни...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: