Last news in Fakti

6 Март, 2023 12:02 521 4

Партията на министър-председателката Кая Калас печели парламентарните избори в Естония

  • кая калас-
  • естония

Калас е смятана за един от най-решителните поддръжници на Киев от страна на Европейския съюз в усилията му да отблъсне пълномащабната инвазия, започната от Русия преди година

Партията на министър-председателката Кая Калас печели парламентарните избори в Естония - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Либералната Партия на реформите на министър-председателката на Естония Кая Калас стана първа политическа сила след вчерашните парламентарни избори в страната. Така първата жена, застанала начело на балтийската страна, е на път да получи втори мандат, съобщи ДПА.

След кампания, която бе засенчена от войната в Украйна, партията на Калас излезе начело във вота, като получи 37 от 101 места, с три повече от последните избори през 2019 години.

Резултатът, обявен от избирателната комисия рано тази сутрин, означава, че Калас вероятно ще продължи да управлява за втори мандат, както показваха социологическите приучвания. Сега тя оглавява трипартийна коалиция със социалдемократите и консервативната партия "Отечество", които спечелиха съответно девет и осем места.

Калас, която през 2021 г. стана първата жена, оглавила правителството на Естония, е смятана за един от най-решителните поддръжници на Киев от страна на Европейския съюз в усилията му да отблъсне пълномащабната инвазия, започната от Русия преди година.

Тя е гласовит защитник на санкциите на ЕС срещу Москва и на западните оръжейни доставки за Киев. Също така призова за укрепване на източния фланг на НАТО срещу заплахите от страна на Русия, която граничи с Естония.

Засега 45-годишната лидерка оставя отворен въпроса дали ще продължи сегашната коалиция, или може да потърси и нови партньори.

"Избирателите очакват Партията на реформите да поеме водеща роля в новото правителство. Това е сигурно", заяви снощи Калас и благодари на естонците за доверието им към нейната формация.

Опозиционната дяснопопулистка Консервативна народна партия на Естония (известна с естонския си акроним ЕКРЕ) зае второ място със 17 места, следвана плътно от лявата Центристка партия на Естония, друга опозиционна група, която получи 16 места. И двете партии се представиха по-зле, отколкото на последните избори.

Либералната партия "Ести 200" поднесе изненадата на вечерта, получавайки 14 места, което означава, че партията ще бъде представена в парламента за първи път. Някои експерти дори я смятат за потенциален кандидат за управляваща коалиция.

В същото време Калас постави рекорд в собствения си избирателен район, като събра повече от 31 000 гласа - най-големия брой гласове, получавани някога от кандидат, откакто Естония стана независима от Съветския съюз през 1991 година.

Девет партии участваха в изборите, които бяха доминирани от войната в Украйна, смятана за пряка заплаха за националната сигурност на Естония, която има около 300 км граница с Русия.

Около 25 процента от естонците имат руски корени, което означава, че войната отново разпали дебати по редица спорни въпроси, включително за изучаването на руски език в училищата и за това как да се постъпва с историята и културата на паметта на страната.

По предварителни данни на избирателната комисия избирателната активност е била 63,7 процента. Естонците имаха възможност да гласуват и онлайн.

Калас заяви пред репортери, че изключва възможността за съюз с крайнодясната Консервативна народна партия на Естония, която остана втора с 16,1 процента от гласовете, въпреки че социологическите проучвания ѝ даваха до 25 на сто от намеренията за гласуване, предаде Франс прес.

Един от лидерите на тази формация, Мартин Хелме, обвини в изборната нощ Партията на реформите, че е "откраднала" изборната победа. "Ние не сме направили нищо лошо. Направихме всичко правилно и честно, за разлика от тези, които откраднаха заслужената ни победа", каза той, като отбеляза, че партията му е водила в надпреварата при преброяването на хартиените бюлетини, но че ситуацията се е обърнала при преброяването на електронните гласове.

По време на предизборната кампания Консервативната народна партия на Естония се обяви против по-нататъшните доставки на оръжие за Киев и заяви, че Естония не трябва да влошава отношенията си с Москва. Тя също така агитираше за "защита" на естонските работници от притока на украински бежанци и други мигранти.

Популярна сред предприемачите и младите професионалисти, Партията на реформите обещава да увеличи военните разходи до поне 3 процента от БВП и да намали корпоративното данъчно облагане. Тя също така иска да приеме закон за легализиране на еднополовите граждански партньорства, отбелязва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тези Кая,

    11 1 Отговор
    Сана, Мая Санду, Урсула, Аналена, военните министърки..., всичкото това е шрот и не става за лидери на страните. Вече виждаме, до къде ни докараха! Даже и трета световна, термо-ядрена ще ни сервират, понеже са малоумни! Кой избира този планктон?

    Коментиран от #3

  • 2 Българин

    10 0 Отговор
    Лиз Тръс и Джасиндата вече дадоха фира. И не е проблема, че са жени, а че не стават. Изобщо политиците на новото време са пълен леш, един държавник няма сред тях. В Европа са само двама - Орбан и Путин. Другото е тотал щета...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 бае Въло

    3 0 Отговор
    Хиената на Европа (според Чърчил) и балтийските пинчери много им се иска някой да ги има за значими, но само едно замахване с лапа - и Google преаранжира картата на Европа.
Новини по държави: