Last news in Fakti

15 Март, 2023 16:19 2 009 12

Напрежение в протока! Китайски самолети и кораби отново разтревожиха Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • тайвански проток-
  • си дзинпин

В отговор тайванската армия е издала радиопредупреждения, мобилизирала е въздушни патрули и e задействала системи за противовъздушна отбрана

Напрежение в протока! Китайски самолети и кораби отново разтревожиха Тайван - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тайван е засякъл 28 китайски самолета и четири кораба около територията си, съобщава ТАСС, позовавайки се на Министерството на отбраната на острова.

Те са били забелязани около 6.00 часа местно време тази сутрин.

Тайван твърди, че 16 китайски самолета са пресекли т.нар. средна линия на Тайванския проток или са навлезли в идентификационната зона за противовъздушна отбрана на острова.

Тайванското министерство на отбраната уточни, че става въпрос за изтребители Су-30, J-11 и J-16, самолет за радарно наблюдение Y-8, разузнавателен дрон BZK-005, самолет за радарно наблюдение с голям обсег и дрон WZ-7.

В отговор тайванската армия е издала радиопредупреждения, мобилизирала е въздушни патрули и e задействала системи за противовъздушна отбрана.

Китайската армия редовно изпраща своите самолети и военноморски кораби в близост до острова, след като бившият председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван. Китай осъди визитата като провокация и намеса във вътрешните му работи.

Тайван живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет - със сила, ако е необходимо.

През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Русофил

    13 2 Отговор
    Тестват се взаимно. Китайска работа.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ПалавНИК

    21 1 Отговор
    Не може да се вярва на източник на който лъжата е заложена даже в името.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    24 1 Отговор
    Тайван може сам да решава съдбата си, а Крим и Домбас не може ...
  • 7 случаен

    3 9 Отговор
    да викнат пелоси да ги стегне малко тез китайци
  • 8 Тайван

    19 1 Отговор
    Е китайски. Те са си у дома за разлика от САЩ
  • 9 ама друг път

    11 0 Отговор
    "бившият председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван" Тетка е знаела , че няма да я върнат на сладка службичка и за това размъти водата на китайците !
  • 10 стоян георгиев

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Напрежение и в ану....с...":

    Аа бе така, и аз бях против после кат ма облада, Дядя Вова е с най-голямата лопата
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Матей преображенски

    2 0 Отговор
    Тайван суверенна държава ли е или просто сепаратистка територия,отцепила се от Китай и подчинена на империалистическите капризи на сащ?Китай иска да си възвърне тази исконно своя територия и единствено неуместното вмешателство на щатите обърква тези планове.В един момент заради ябълката на раздора,може да избухне война,американските провокации зачестяват ,а китайците започват да губят търпение.Докога ще ги чакат,до второ пришествие ли.Американците допълнително напрягат положението като създадоха антикитайската коалиция АУКУС,А Китай в района има на своя страна само С.Корея.