Last news in Fakti

20 Март, 2023 22:50 1 343 18

Кристин Лагард: Пазарните сътресения могат да свършат отчасти работата на ЕЦБ

  • кристин лагард-
  • европейска централна банка-
  • инфлация-
  • рецесия

Напрежението върху финансовата стабилност може да окаже влияние върху търсенето и всъщност може да свърши част от работата, която иначе би била свършена от паричната политика и повишенията на лихвите, каза Лагард пред евродепутатите

Кристин Лагард: Пазарните сътресения могат да свършат отчасти работата на ЕЦБ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сътресенията на финансовия пазар може да свършат отчасти работата на Европейската централна банка (ЕЦБ), ако потиснат търсенето и инфлацията. Това заяви днес президентът на институцията Кристин Лагард пред комисия на Европейския парламент, цитирана от Ройтерс, пише БТА.

На фона на притесненията на инвеститори и банкери за рисковете за банковата система Лагард все пак отново заяви, че пазарните сътресения няма да попречат на битката на ЕЦБ с инфлация, но всъщност може да я подпомогнат.

Това вероятно бе препратка към факта, че както по-високите лихви на централната банка на еврозоната, така и нестабилността в банковия сектор изглежда имат еднакъв ефект на обезкуражаване на кредитирането и охлаждане на икономическата активност.

Ясно е, че напрежението върху финансовата стабилност може да окаже влияние върху търсенето и всъщност може да свърши част от работата, която иначе би била свършена от паричната политика и повишенията на лихвите, каза Лагард пред евродепутатите.

ЕЦБ повиши миналата седмица лихвата, която плаща по банкови депозити, с 50 базисни пункта до 3 процента и днес президентката на регулатора потвърди, че само инфлационните перспективи биха гарантирали нови повишения.

Някои критично настроени анализатори твърдят, че ЕЦБ ще бъде принудена да направи избор между борба с инфлацията и запазване на финансовата стабилност - твърдение, което Лагард твърдо отхвърли на изслушването днес.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 3 Отговор
    Докато дойдат спасителните заеми и Ганчоландия взела та фалирала, или приела рублата/лирата.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пич

    27 1 Отговор
    Този ЕС , започва да ми прилича на сбирка на Н- тия конгрес на КПСС ! Става някакъв изкукал старчок , изплющява чутовна глупост , а всички ръкопляскат възторжено !!!

    Коментиран от #14

  • 4 Кристо Лангата

    11 0 Отговор
    Колкото по-зле, толкова по-добре!

    Както нашия Свети Клаус Шваб не веднъж е проповядвал!
  • 5 Гошо

    13 0 Отговор
    Е ми я фалираите десетина банки да пробвате
  • 6 Мда

    16 0 Отговор
    Увеличаването на лихвите в сащ и ес означава липса на деривати - енергия и суровини за производство. А каква е причината? Азиатските инвеститори се дръпнаха и методично за една година мигрираха от европа и сащ към азиатски финансови местенца. Това е само началото...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 леме мамке кошмар

    15 1 Отговор
    За това ли същество се въвежда третия пол ?
  • 9 Министър на магията

    16 0 Отговор
    Вижте ся "страховития ковид" не можа да убие почти никого за разлика от ваксините . Ноооооо това с банките ще свърши доста работа.
  • 10 МирО

    17 0 Отговор
    Бабето май не знае какво прави и за това се надява "нещата да се оправят от само-себеси"
    Тази глупост, която измислиха "отрицателна лихва" няма абсолютно никаква икономическа логика, това беше хватка да заметът "под килимът" временно натрупаните проблеми преди 2008г., но сега натрупания "боклук" (проблеми) ще се стоварят с още по-голяма сила, а като се добавят и тъпоумните санкции на бабичката-акушерка : много фалити идват и много хора ще останат без работа.
  • 11 бл.134 в Zап. парк

    13 0 Отговор
    То само с усмивки и очаквания няма как да се свърши работа Наведете се още повече пред американците и чакайте благоденствие и мир
  • 12 Време е за Възраждане

    5 1 Отговор
    Престъпницицте от ЕС красиво се ни изсмиват.....
  • 13 Хичкок

    6 2 Отговор
    Това на снимката какво е? Мъж - жена - то ? Да не е некой от двойниците на Бидон?

    Коментиран от #15

  • 14 АРГОН

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Още по-лошо е даже. Еврейката Лагард е част от Хазарската мафия. Банда юдейски сатанисти управляват "Колективния Запад".
  • 15 АРГОН

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Хичкок":

    Тва същество на снимката ни е мажко ни е женско. Неква марсианска рептилия требе да е...
  • 16 Хора как да

    5 0 Отговор
    Хора как да има мир на земята, как да бъдем доволни от живота, как да вярваме на политици ....
    Вижте тази и завършете при Бай Дън ...Тази е една от наи-некъдърните, замесена в финансови измами и сложена на финансови постове
  • 17 Аз Кочо

    2 0 Отговор
    Забравете за безплатните пари, те излетяха като дим през кумина. Това което се задава е реалността а не това което беше от 2009 до сега.
  • 18 Едва ли!

    0 0 Отговор
    Не съм чул досега пазарните сътресения да печатат пари!
Новини по държави: