Last news in Fakti

22 Март, 2023 20:03 4 293 24

Разнобой! Унгария не е съгласна ЕС да въведе санкции срещу Западните Балкани

  • балкани-
  • унгария-
  • петер сиярто-
  • европейски съюз

Министър Петер Сиярто каза още, че Будапеща подкрепя Босна и Херцеговина и присъединяването ѝ към Европейския съюз

Разнобой! Унгария не е съгласна ЕС да въведе санкции срещу Западните Балкани - 1
Снимка: Shutterstock

Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто каза при посещение в босненската столица Сараево днес, че Унгария не е съгласна Европейският съюз да въведе санкции за (страни от) Западните Балкани, предаде босненската редакция на Анадолската агенция, пише БТА.

„Ако погледнем колко са били успешни санкциите през последните десетилетия, мисля, че можем да заключим, че не са довели до по-значителни резултати. Същата е ситуацията и сега с брюкселските санкции. В никакъв случай не сме съгласни ЕС да въведе каквито и да било санкции по отношение на (страни от) Западните Балкани“, каза Сиярто и подчерта, че тези, които мислят, че със санкции могат да се решат каквито и да било проблеми, не знаят каква е ситуацията и опитват да прикрият незнанието си.

След среща с президента на босненската Република Сръбска Милорад Додик Сиярто подчерта, че политическите лидери на Балканите „не са спечелили на тото наградата да бъдат президенти, а са избрани от народа“ и затова всички, които искат да се въведат санкции против Додик, не желаят да уважат волята на гражданите на Република Сръбска, съобщи в. "Данас".

Сиярто каза още, Унгария подкрепя Босна и Херцеговина и присъединяването ѝ към Европейския съюз.

Според него предизвикателствата, които е създал военният конфликт в Украйна, показват, че забавеното през последните години присъединяване на страните от Западните Балкани в Европейския съюз е било грешка от страна на ЕС, предаде Анадолската агенция.

„Унгария иска да забърза процеса на разширяване на ЕС, но и вие много добре знаете, че в ЕС съществуват държави членки, които само на думи подкрепят разширяването на ЕС, а когато се стигне до решение, са много сдържани. Затова ние призоваваме страните членки да престанат с ограничаването на процеса на разширяване на ЕС, защото това за ЕС и за Унгария означава риск за сигурността“, подчерта Сиярто.

Петер Сиярто се срещна с външния министър на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович в Сараево, с когото обсъди и двустранните отношения.

Конакович благодари на колегата си за подкрепата на статут на Босна и Херцеговина като страна - кандидатка за членство и подчерта, че Унгария е голям поддръжник на разширяването на ЕС.

„Подкрепяме всяко регионално сътрудничество във всички части на Балканите и Европа стига, разбира се, да се зачита конституцията на Босна и Херцеговина и нашите закони“, каза Конакович относно евентуално сътрудничество между двете страни в областта на енергетиката.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пацо

    26 66 Отговор
    Унгария трябва да бъде изхвърлена от ЕС и толкова

    Коментиран от #5, #13, #18, #20, #22

  • 2 Русофил

    19 44 Отговор
    Усещам как Европата ще бие шута на унгарците и ще почнат да правят КПП-та.
  • 3 Върхушката

    8 12 Отговор
    им милиардери , но все недоволни за да успивате народа , колко са загрижени за него !

    Коментиран от #4

  • 4 ЕС фен

    21 4 Отговор

    До коментар #3 от "Върхушката":

    И нашите милиардери Дому забогатяха с по 200 милиона миналата година.
  • 5 Ха ха

    36 6 Отговор

    До коментар #1 от "Пацо":

    Унгария е сърцето на Европа.България и Прибалтика ли ще изхвърлят унгарците от ЕС ? Говориш колкото да не заспиш.
  • 6 ЗЕЛЕНА ЛЕНА ЕЛЕНА БЪЛГАРКА

    7 23 Отговор
    МАДЖАРИТЕ СА ЧЕРВЕНИ ПРЪДЛЬОВЦИ И БЛИЖАТ ДУПЕТО НА ОРБАН ОТ СУТРИН ОБЕД ПРИВЕЧЕР И ВЕЧЕР В ПОЛУНОЩ НАЙ ВЕЧЕ ,ДОКАТО БАРАК ХЮСЕИН ОБАМА СИ ВЕЕ КОСИТЕ И ЗЕЛЕНИЯ БАЙРАК В БАЙДЪНОВОТО ДУПЕ......
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хахаха

    40 2 Отговор
    В Унгария, възмутени от намесата на САЩ в работите на други страни


    Унгарският външен министър Сиярто беше възмутен от намесата на САЩ в делата на други страни
    Унгарският външен министър Петер Сиярто изрази възмущение, че според него Съединените щати се намесват във вътрешните работи на други страни.


    Той нарече намеса редовните доклади на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права и различни проблеми в други страни, които според Сиярто съдържат едностранчива информация и често се финансират от самите щати.

    „Всяка година съм шокиран отново и отново от изявления като това от Държавния департамент на САЩ. Не ми е известно Министерството на външните работи на Босна и Херцеговина и още повече Министерството на външните работи на Унгария да са писали доклад за човешките права и други ситуации в други страни. Защо? Защото, от една страна, това не е наша работа, а от друга страна, ние нямаме нищо общо с това “, каза министърът по време на посещение в Сараево .


    Сиярто също така изрази мнение, че сега няма взаимно уважение в международната политика и някои страни са много склонни да се намесват в делата на други страни.
  • 9 Да, бе

    23 2 Отговор
    Марионетките в ес не са избрани от никого, а назначени чиновници на каишка. Няма как да мислят за някой, който е избран от народа си, защото това само обезсмисля съществуването им... Екзестенциално, по принцип и на практика.
  • 10 Кога най-после

    14 12 Отговор
    Унгария ще спре да се меси във вътрешните работи на американската външна политика
  • 11 Наблюдател

    21 9 Отговор

    До коментар #7 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Да унгария трябва да бъде изгонена от европейския съюз и нато но също така трябва да бъдат изгонени и всички останали държави
  • 12 шандор

    9 29 Отговор
    унгарците в момента се управляват от от "демократ"-комунист,който си мисли.че ще излъже справедливоста,но ядец!
  • 13 Хахаха

    28 4 Отговор

    До коментар #1 от "Пацо":

    Гроздето е кисело, нали? Когато някой няма достойнство и чест, остава само да завиждат на онези, които имат. Унгарците имат.
  • 14 бай Даньо

    8 16 Отговор
    унгарците напълно неадекватни, игнорират интереса на естествените си съюзници хървати българи и са близки с доскорошни врагове румънци и сърби ... напълно неадекватни ! Ако парафразирам Гоце - какво да правим като всички сме си от рода Дуло и българи и унгарци ....
  • 15 Унгарците

    5 2 Отговор
    искат да прикоткат старите си територии.
  • 16 Хахаха

    6 2 Отговор
    Президентът на Молдова Мая Санду подписа закон за преименуване на държавния език на румънски. Това съобщи тя в сряда, 22 март.



    „Днес подписах закон, потвърждаващ историческата и безспорна истина: официалният език на Молдова е румънски“, написа тя във Facebook.


    Санду отбеляза, че в Молдова говорят на един от официалните езици на Европейския съюз. Според нея онези, които десетилетия наред твърдяха, че молдовците говорят молдовски език, искаха да разделят нацията. Сега, смята Санду, румънският език може да се превърне в „катализатор за консолидация на обществото“.

    По-рано, на 18 март, официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че молдовският език е символ на самоидентификацията на жителите на Молдова и е по-древен от румънския. Захарова отбеляза, че първите споменавания на молдовския датират от 16 век, докато румънският се оформя едва в края на 18 век.

    В същото време, според дипломата, отказът от молдовския език поставя под въпрос кой притежава Бесарабия, която е била окупирана от Румъния до 1940 г., и земите на Днестър, които са били част от Украйна до 1940 г.

    Коментиран от #17

  • 17 Хахаха

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "Хахаха":

    Ето това се казва доброволно робство.
  • 18 Пацони

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пацо":

    Полша трябва да бъде изхвърлена .
  • 19 Дернев

    11 0 Отговор
    След изборите БГ трябва да заговори като Унгария. Дай боже!
  • 20 Русофилите са против ЕС, но

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Пацо":

    са за унгарското оставане в ЕС!
    Какво не прави тая пуста путиния, на маймуни ви обърнаха, ей! . Луди ще станете с тази русофилия!
  • 21 Одит

    8 0 Отговор
    Каква е тази стара карта? Сърбия и Монтенегро (Черна гора) отдавна са отделни държави Стайкова! Олигофренска история!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 русенец

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    де късмет българия да го има
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.