Last news in Fakti

29 Март, 2023 17:38 960 10

Молдова иска до края на годината да получи знак за начало на процедурата по присъединяване към ЕС

  • молдова-
  • приднестровие-
  • европейски съюз-
  • мая санду

Страната с население от 2,5 милиона души е силно засегната от последиците от войната в Украйна, довела до покачване на инфлацията до над 20% и до прекъсвания на електрозахранването, причинено от руските атаки

Молдова иска до края на годината да получи знак за начало на процедурата по присъединяване към ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Молдова се надява до края на годината да получи поне знак, че преговорите за присъединяването ѝ към Европейския съюз могат да започнат, тъй като бившата съветска република се стреми да осъществи предложените от Брюксел реформи, заяви при посещението си в Берлин молдовският външен министър Нику Попеску, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Реформирането на "изключително корумпираната" съдебна система е основен приоритет, заяви Попеску, тъй като половината от препоръките на Европейската комисия за Молдова са насочени точно към съдебната власт.

Страната с население от 2,5 милиона души е силно засегната от последиците от войната в Украйна, довела до покачване на инфлацията до над 20 процента и до прекъсвания на електрозахранването, причинено от руските атаки срещу украински енергийни съоръжения.

Молдова също така твърди, че се сблъсква и с руски опити да бъде дестабилизирана - твърдения, които Москва напълно отрича.

"Присъединяването към Европейския съюз на страни като Молдова и Украйна е най-добрият и единствен начин да се гарантира, че в нашата част от Европа отново ще цари мир", заяви Попеску по време на посещението си в германската столица.

Жизненоважни за стабилността в Молдова са и инфраструктурите проекти, като например електрически интерконектор, свързващ електропреносната мрежа на страната директно с тази на членката на Европейския съюз Румъния, заобикаляйки Украйна. Това ще диверсифицира доставките на електроенергия и ще ги направи по-сигурни.

Попеску заяви, че съществува международна политическа и икономическа подкрепа за подобен тип проекти, но процедурите по тяхното изпълнение отнемат твърде много време. Крайният срок за изграждането на интерконектора, който се финансира частично с евросредства, е 2026 г.

"Процедурите, изпълнявани в мирно време, трябва да бъдат преосмислени, защото в момента не живеем в такова време. Европа е засегната от пълномащабна война - най-голямата след Втората световна война", заяви той. "Не може да прилагаме същата скорост и същите процедури", добави молдовският дипломат.

Попеску също така заяви, че фактът, че Европейската политическа общност (ЕПО) ще проведе втората си среща на върха именно в Молдова през юни, е знак за силна подкрепа за неговата страна.

Инициативата, дело на френският президент Еманюел Макрон, бе създадена след нахлуването на Русия в Украйна и обединява на равни начала 27-те страни членки на Европейския съюз и 17-те останали европейски държави.

"Това е ясен знак не само за молдовското общество, но и за региона като цяло, че Молдова е от значение и, че Молдова не е сама", заяви Попеску и добави, че все още е твърде рано да се каже какви конкретни инициативи могат да бъдат договорени.

Въпреки това Кишинев се надява да ускори мерките за европейска интеграция и да гарантира, че ще може да се възползва от инициативи, които гражданите на ЕС може би приемат за даденост, като например безплатния мобилен роуминг и програмата за студентски обмен "Еразъм", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Шопо

    18 6 Отговор
    ЕС се разпада а те тръгнали да се присъединяват, това е като да си купиш фабрика на девети септември.
  • 3 честен ционост

    12 5 Отговор
    Молдова има единствен шанс да се докопа до ЕС само чрез референдум за присъединяване към Румъния, но това автоматично значи даване на Трансилвания на Унгария.
  • 4 звучи като Молдова иска до края на

    5 2 Отговор
    годината да получи знак да преборят корупцията и бедността и чак тогава в чакалнята
  • 5 Бонев

    20 1 Отговор
    ЕС и сега има проблеми,но с Молдова, Албания и Македония направо ще цъфне и върже.
  • 6 пепа

    16 3 Отговор
    Молдовският народ не иска, иска Мая човека на Байдън, нека да последват незавидната ни съдба, на милионери, милиардери-продажници и бедни, бездомни хора, това ни донесе НАТО и ЕС!

    Коментиран от #10

  • 7 Просто

    6 2 Отговор
    МОЛДОВА И УКРАЙНА ИМАТ ПРОБЛЕМИ С ЧАСТИ ОТ СОБСТВЕННОТО СИ НАСЕЛЕНИЕ КОЕТО СИ Е ОБПСОБИЛО ОТДЕЛНИ ДЪРЖАВИ КОЕТО ПРАВИ ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО КЪМ ЕС НЕВЪЗМОЖНО ДО КАТО МЕ СИ РЕШАТ ПРОБЛЕМИТЕ ТАКА ЧЕ ЕС САМО ГИ ЛЪЖАТ
  • 8 И ТОЯ ША БИЯТ ШУТА НА

    1 3 Отговор
    Путин
  • 9 ще стане

    2 0 Отговор
    ама некой друг път
  • 10 Роня См.Минева

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "пепа":

    И как решихте, че една Чилер е човек на Байдън ? Мая-Мелда е била в управлението на Световната банка. ЕС е за Молдова- Молдавия😉 Какво присъединяване към Румъния?!?!