Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Март, 2023 17:53 2 923 94

Как Русия похищава украински деца: пет престъпни сценария

  • хага-
  • владимир путин-
  • деца-
  • отвличане-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • даря герасимчук

Русия отдавна има стратегия как да похищава деца от Украйна, да им сменя гражданството и да ги дава за осиновяване в Руската федерация

Как Русия похищава украински деца: пет престъпни сценария - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От началото на войната в Украйна Русия е отвела хиляди деца от окупираните украински територии към Руската федерация. ДВ разговаря с Даря Герасимчук - омбудсман на Украйна по въпросите за правата на децата. Тя разказва какви методи използват руснаците, за да отвличат украински деца и какви са начините те да бъдат върнати обратно в Украйна.

Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за арест на Владимир Путин и комисарката по правата на децата в Русия Мария Лвова-Белова по подозрения за отвличания на украински деца. Само те ли носят вина според Вас? Може ли и друг да бъде обвинен в тези престъпления?

Даря Герасимчук: Отношение към това имат повече хора. В частност представителите на местните власти в различните региони на Русия, където се приемат тези деца. Всички доказателства, събрани от нас, са представени на МНС. Затова смятам, че списъкът със заподозрени ще се разшири. Заповедите за арест на Путин и Белова са исторически и са правилна стъпка в посока признаването на геноцида, който се извършва над украинския народ чрез отвличанията на деца.

Съгласно Конвенцията за предотвратяване на геноцида от 1948 г. насилственото прехвърляне на деца от една етническа група в друга с цел унищожаване на национална, етническа или расова група се класифицира като “геноцид".

Искате да кажете, че Русия отвлича украински деца, които иска да възпита с руско самосъзнание?

Д.Г.: Да, руснаците искат да запълнят „празнините“ в своята нация с украински деца. Всичките им действия свидетелстват за това, че няма планове тези деца да бъдат върнати в Украйна. По ускорена процедура е сменено гражданството им и им е предложено безплатно обучение. Освен това руснаците подбират децата, когато провеждат медицински прегледи, при които ги разделят на категории. С други думи, те искат да изберат най-здравите и да попълнят нацията си за сметка на украинската.

Планирани ли са били тези действия на Русия или те действат според ситуацията?

Д.Г.: При нахлуването в Украйна Русия вече имаше ясен план какво ще прави с украинските деца. Реализацията му започна още през 2014 година след анексията на Крим. Руснаците сменят гражданството на децата и имат т.нар. “Влак на надеждата”, с който руски граждани се отправят към Крим, където незаконно осиновяват деца. Сега Русия има поне пет сценария за отвличане на деца. До този извод стигнахме след анализ на информация от 308 деца, чиито родители са успели да си върнат децата в контролираните от Украйна територии.

Какви са сценариите?

Д.Г.: При първия сценарий руснаците иззвеждат децата от семействата им чрез т.нар. филтрационен подбор. Родителите биват необосновано задържани, а децата просто им се отнемат. При втория сценарий руснаците убиват родителите и след това отнемат децата. При третия - децата се отнемат директно от семейството - понякога чрез отнемане на родителските права. Обикновено това се прави с "неудобните родители", които не искат да сътрудничат на окупационните власти.

Четвъртият сценарий е, когато руснаците не ни позволяват да вземем деца от домовете за институционална грижа в окупираните територии. В нито един момент Русия не се е съгласявала на хуманитарни коридори за извозването на тези деца. Вместо това те биват отвличани. От началото на войната в Украйна бяха отвлечени деца от четири институции, но успяхме да върнем тези в две от тях.

Последният, пети, сценарий е най-често срещаният. Първоначално руснаците създават неподходящи за живот условия на децата в окупираните територии. А след това предлагат на родителите да изпратят детето си уж на лагер в Русия. Децата не се връщат от този лагер, а биват преместени на друго място без съгласието на родителите. Някои от децата, които успяхме да върнем, са били в такива лагери повече от година.

А как успявате да върнете децата? Как действате в подобни случаи?

Д.Г.: За да откриете и върнете дете, трябва да знаете кого да търсите. Ето защо е създадена единната държавна платформа "Деца на войната", която съдържа актуална информация и лични данни за пострадалите във войната деца. Това е важно, защото руснаците крият нашите деца: местят ги, опитват се да променят имената им и т.н.

Затова процедурата по издирване е много трудна, особено за малките деца, които не помнят откъде са. Много важен момент е дали издирваното дете има роднини на територията, контролирана от Украйна, които могат да организират настойничество и да отидат да вземат детето с подкрепата на държавата.

Какви са актуалните данни за отвлечените деца?

Д.Г.: Всички данни се актуализират всяка сутрин в портала “Деца на войната”. Към днешна дата броят на депортираните и принудително разселени деца е 1626. Това е поименен списък, съставен въз основа на данни от родители, роднини, местни власти или свидетели.

Но част от територията на Украйна е окупирана и ние нямаме достъп до нея. Така че може да става дума за няколкостотин хиляди отвлечени деца. Руските власти говорят в медиите за така наречената "евакуация" на 744 000 украински деца. Но тази цифра не е подкрепена с никакви списъци или лични данни, затова я смятаме за недостоверна.

Представителят на Русия в ООН Василий Небензя заяви неотдавна, че при извеждането на децата от Украйна руските власти са искали "да ги предпазят от опасността, свързана с военните действия", и че Руската федерация е готова да ги върне в Украйна, когато там е безопасно. Как си обяснявате това изявление?

Д.Г.: Това е още едно потвърждение за отнемането на украински деца от страна на Русия. Ако това наистина е било евакуация, децата е трябвало да бъдат върнати незабавно на контролираната от Украйна територия или в трети страни.

Автор: Александър Куницкий


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АНОНИМНА отХАСКОВО

    67 19 Отговор
    ЛЪЖИ

    Коментиран от #48

  • 2 БгТопИдиот🇧🇬

    81 15 Отговор
    Как Русия похищава украински деца: пет престъпни сценария.

    А добрите задняци ги разфасоват за части.

    Около 50 000 деца просто ги няма !!!!

    Коментиран от #36

  • 3 Анти-маймуна

    19 25 Отговор
    Кой похити и прати децата на патриотите Путин, Лавров и Песков да живеят на запад???

    Коментиран от #8, #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българин

    22 52 Отговор
    руснаците крадат каквото могат

    Коментиран от #12, #69

  • 6 Мишо

    44 14 Отговор
    Глупаците в Европа искаха да арестуват чуждия в чужбина, а на 21 март ще арестуват своя в Америка. Върнете си страната , американци! На бой! Унищожете тиранията на Вашингтон! Изпратете на вонящото бунище на историята корумпираната клика от безумни свиноукрофили - бащата и сина Байдън!
  • 7 Петьо Петров

    20 49 Отговор
    това са руските ценности

    Коментиран от #19, #35, #71

  • 8 Работника

    23 9 Отговор

    До коментар #3 от "Анти-маймуна":

    Кой похити Алина Кабаева и я затопи да живее в Швейцария?
  • 9 Индийски БИВОЛАР

    12 35 Отговор
    голямо превъзпитаване ги чака ватниците
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хаха

    27 6 Отговор
    Пуснете Алина Кабаева да си ходи от Швейцария, похитетели западни!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хаха

    20 5 Отговор

    До коментар #10 от "Хихихи..":

    Ааа, значи и ти знаеш, че на запад е хубаво, а в Русия не.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Град Симитли

    12 3 Отговор
    Тъпо!
  • 16 Човече... ...

    53 15 Отговор
    Страшна пропаганда партенка. Един въпрос, къде са били тия деца и защо великите украйнци не са ги евакуирали? Защо Украйна е оставила децата си в ръцете на настъпващите руснаци? И ми е крайно странно как ги откриват, че си ги и връщат. То все едно няма военни действия там бре.
  • 17 Токайто

    52 15 Отговор
    В територийте до които стигна Русия живеят руснаци, с напълно руско самосъзнание. Децата които "отвлече" русия са етнически руски деца които спаси от смърт и трафик на органи. Защо не пишете за етнически руските деца станали жертва на трафик за органи? Най-долното престъпление, да отнемеш живот на дете заради органите му!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Иван

    42 9 Отговор

    До коментар #7 от "Петьо Петров":

    А Укро нацистките ценности какви са? Деца с нацистки символики и автомати!
  • 20 Хаха

    10 21 Отговор
    САЩ защо отвлече сина на Лавров и го държи в Сан Франциско? Холандия защо отвлече дъщерите на Императора Путин? Англия защо отвлече дъшерите на Песков?!
  • 21 Укропат

    15 5 Отговор
    Децата ни отдавна са в младазовец. Тия другите ни интересуват само колкото да обвиняваме Путин че ги яде. Нашите искат да убиват. Техните искали да учат. Ние да не сме някви благотворителни организации?
  • 22 Човече... ...

    31 6 Отговор
    Някой ден, трябва да бъдат разкрити мислителите на тая пропаганда и да си получат нужната "награда"
  • 23 Само питам

    37 8 Отговор
    А защо украинците не си изведоха децата от зоната на бойните действия . Защо не се погрижиха за тях а ги оставиха да загинат ? За да са виновни Руснаците ?

    Коментиран от #44

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Аспарух

    13 41 Отговор
    Това да крадеш деца и след това да ги пращаш в Суворовски-еничерски училища е ужасяващо престъпление на руските нацисти во главен с кремълската банда и Путлер.
    Това е руският крепостен свят.
    Арест, белезници и в Хага.Даже това е много хумано за тези престъпници.

    Коментиран от #30, #39, #41

  • 26 Укропат

    22 4 Отговор
    Шефчето вика: няма да ги храним тия. Който говори руски... За органи. Другите на фронта.
  • 27 Из еФтините пропаганди

    25 5 Отговор
    На "независимите" ни медии.
    А да процъфтяваща бизнес с органи в УкраИна най–виче от деца, кога...?!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Адам Хилтън

    37 8 Отговор
    А Украйна буквално убиваше деца в Донбас - но този факт не е удобен за "истината."
  • 30 позеленял

    29 5 Отговор

    До коментар #25 от "Аспарух":

    а да държиш населението в мизерия за да си продават децата на едни богаташи от запада какво е ? не е геноцид а сатанизъм
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Нема ли кой да

    6 13 Отговор
    Окраде копейкин?
  • 33 Жеко

    2 22 Отговор
    Путин вчера на колене

    Коментиран от #37, #67

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ШАХ

    25 4 Отговор

    До коментар #2 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Не ги регистрират, като ги настаняват и после ги изземват на сила от родителя и така изчезват безследно. Западна Европа им краде буквално децата.
  • 37 Герман

    1 12 Отговор

    До коментар #33 от "Жеко":

    И какво като целува ръката на приятеля си?
  • 38 Я, вместо

    33 2 Отговор
    Тези измишльотини напишете се как американци и евреи отвличаха сирийски деца!

    Коментиран от #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Мммда

    8 14 Отговор

    До коментар #38 от "Я, вместо":

    Постоянно се увеличават исковете на украински майки за иззетите им насила деца от социалните и частична или пълна забрана да ги виждат.
  • 41 Мммда

    17 3 Отговор

    До коментар #25 от "Аспарух":

    Събуди се бате и швабите правят същото, ако това горе въобще е вярно.
  • 42 Дебелите им глави

    29 2 Отговор
    Не увират
    Това са деца сирачета на убити от бандеровците родители
  • 43 Любов голяма

    29 3 Отговор
    Деца изчезват от Украйна още от 1993 г. има Фондации свързани със Западни много хуманни Фирми. Което дете намери приемно семейство добре другите просто изчезват...... А сега тези сирачета биват директно зачилявани в Руски интернати, а други и осиновявани. За щастие не попадат в месомелачката като донори. Има достатъчно подадени сигнали към Европейските съдилища, но сега е удобно на тези фирми и също им пада оборота .. лошо, много лошо нали.
  • 44 Рашавия

    3 17 Отговор

    До коментар #23 от "Само питам":

    Ми сигурно щото руснаците нямаше до последно да нападат Украйна, а па после се пробваха за блицкриг.
    Звучи ли ти логично, а?

    Коментиран от #47

  • 45 Любопитен

    24 2 Отговор
    По-хуманно ли щеше да бъде ако децата се държаха на линията на съприкосновение където се водеха сражения. Разбира се че трябваше да бъдат отведени дълбоко в тила
  • 46 Илиан

    16 2 Отговор
    Едно не разбирам как ги отвличат или са изоставени защото не могат да се бият и русия и те да ги изоставят на фронта .не се връзва.
  • 47 Много логично

    14 2 Отговор

    До коментар #44 от "Рашавия":

    Ли го намираш ако една държава реши да напада друга да обяви че ще го направи па и точната дата да ѝ каже
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Сащ са зло

    21 5 Отговор
    Вярвам на руските СМИ, не на лъжите на злонамерената американска пропаганда!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 стоян георгиев

    7 15 Отговор
    Същата програма са имали нацистите ,отвличайки деца пт окупираните райони с цел да ги правят немци.децата са минавали медицински тестове както сега за да се отвличат само здравите такива.тва е варварство в най гнусна форма.

    Коментиран от #55, #94

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Мммда

    19 2 Отговор

    До коментар #50 от "нали":

    Бате социалните в Германия изземват украинските деца от майките им насила. Расте броят на постъпилите искове в немските съдилища от украинките, на които дори им се забранява да ги виждат.
    Не че и те са стока, много са мързеливи и устати.
  • 54 Мимчят

    15 2 Отговор
    Никакво връщане на тези деца,докато не завърши операцията,щото укрите ще ги направи фашаги...
  • 55 стоенчо георгиевски..

    15 3 Отговор

    До коментар #51 от "стоян георгиев":

    Бандерски малиши за чаркове..е програма създадена от шмъркача с подкрепата на сино на деменцията,лично той под негова опека,изпраща опитни хирурзи в чвк моцарт..интресувайте се колко пропавшие падсани от западна украйна..вече ги нема без никаква вест.

    Коментиран от #58

  • 56 нещо не разбрах

    18 1 Отговор
    как си ги откриват децата, че и си ги връщат, нали са отвлечени, а не евакуирани от зоната на военните действия?!? не питам защо укрите са ги оставили там!
  • 57 Якопо Белбо

    15 1 Отговор
    Вие от факти сте безвьзвратно слепи или купени, или и двете
  • 58 стоян георгиев

    1 6 Отговор

    До коментар #55 от "стоенчо георгиевски..":

    Ти вярваш.ли в подобни неща?

    Коментиран от #63

  • 59 Дойче веле 🚾🚮🤑

    16 1 Отговор
    Има десет милиона украйнци които са отишли в Русия и те ли са похитени големи сте измамници ама кой ви вярва

    Коментиран от #60

  • 60 стоян георгиев

    2 7 Отговор

    До коментар #59 от "Дойче веле 🚾🚮🤑":

    Как десет милиона ?в русия са отишли 100 милиона украинци.

    Коментиран от #65

  • 61 Ристо Грозния

    5 1 Отговор
    Пак лъжи.
  • 62 Гай Турий

    12 1 Отговор
    Подли западни интриганти! Това е с три думи. Нямат срама за своята интригантска природа, намесват и деца. Ако има движение на деца, то е за да ги спасят от войната, -в автобуси, а не в душегубки. Какво ли не ни втълпяват в главите белите каски и изобретателите на епруветките с бяло прахче, заради което следва война в залива. В същото време британските уроди ще изпращат снаряди с ядрени сърдечници, които да облъчат бойното поле в Украйна. Това е употреба на ядрено оръжие на своята територия и срещу своето население с одобрението на продажната киевска хунта и нищо чудно да получат ядрен отговор и в Лондон.
  • 63 стоенчо георгиевски..

    12 0 Отговор

    До коментар #58 от "стоян георгиев":

    А ти тъпоъгълник ли си..когато андрю милбърн,ръководител на моцарт-под прякора д-р менгеле,пристига в бандерия той води джон уесли и хенри розенфелд,двама опитни хирурзи-който са били известни със търговията на органи още през 1999 г.в косово.
  • 64 DW И Накой си Измислен Александър!!

    9 1 Отговор
    Аман от Лужливото Зеле! Eвакоират деца, в Населени места, където се водят военни действия!! Лужливото DW!
  • 65 а бе..смотан

    12 1 Отговор

    До коментар #60 от "стоян георгиев":

    Само у бг има над десет хиляди похитени бандерки..от който само 1/3 работят,другите се подвизават по кьошетата и яхтите..ама тия най много намалеват,оти от шмърканье,алкохол и креватни действия..дават очень много фиря..
  • 66 Павел пенев

    13 1 Отговор
    DW да посочат как Украйна убива собствените си деца.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 стоян георгиев

    2 7 Отговор
    Работата е ясна,Путин пие кръвта на децата или ги яде.

    Коментиран от #72

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Мишел

    8 2 Отговор
    По време на войната във Виетнам, със стотици от най-големите тогава американски пътнически самолети са прехвърлени за осиновяване в САЩ десетки хиляди виетнамски деца до 5 годишна възраст, основно пеленачета. Има документален филм за това отвличане на деца. Тези, които са организирали бизнеса с виетнамските деца за осиновяване, твърдят, че са го направили с хуманна цел- за да изведат децата от територията на военните действия.
  • 71 Петя

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Петьо Петров":

    а твоите ценности. Да смъраш бели пътечки нали
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #72 от "Да му":

    Аз буюве не ям,но понякога когато съм в настроение свиря на вълшебна флейта.
  • 74 Бах

    13 0 Отговор
    Абе от факти . Никой не ви вярва за всичко . Взимайте си подаянията от западните спонсори . Всички имаме интернет и сателитна телевизия . Всичко гледаме какво става наистина . Какво си мислите , като постоянно дезинформирате общество . Всичко е ясно , колкото и да ви е гадно .
    Може да изтриете писаното , това вече е без значение .
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Пройчо

    3 1 Отговор
    Педали
  • 80 Разпран коч

    3 2 Отговор
    украински предали
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Златен скункс

    7 1 Отговор
    Заглавието е-Русия спаси ...... рускоговорящи деца от разфасоване в болниците на запад и Израел.

    Коментиран от #93

  • 83 Руски

    2 4 Отговор
    ... ценности.
  • 84 Западна Дезинформация

    5 3 Отговор
    Над 10 милиона украинци са потърсили убежище в Русия и да се настанили там от началото на войната. И те ли да отвлечени от Путин? Тези деца са останали без родители. Украинската хунта в Киев го е изоставила в окото на бойните действия. Какво трябва да правят руснаците с тях? Да ги избиват ли? Прибрали са ги. В добри условия. Далеч от войната. За какви отвличания бълнува пещерната пропаганда не е ясно. На бялото петно се казва и обратно. Забравят че хората имат достатъчно източници на информация и не е както преди години "истината" да идва от едни определени западни медии. Тези надминават вече пропагандата на хитлеристката медийна машина през 40те на миналия век.
  • 85 Никанор

    3 2 Отговор
    Тази дивотия за децата е още по-абсурдна от тази в Буча. В Буча се показаха разстреляни на улицата пешеходци и колоездачи. В близък план се вижда, че на мястото на разстрела няма капка кръв, труповете са подредени само на платното и тротоара/как пък поне един не хукна през градинката/, липсват пробити и разкъсани дрехи. Не случайно по този случай се замълча. Защо не са допуснати на процеса пред съда в Хага руски адвокати и не са предявени материалите по делото на обвиняемата страна?
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Снимката сложете

    2 2 Отговор
    на Даря Герасимчук (или я вижте сами) за да е ясно на хората с какво си имат работа.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Българин

    3 2 Отговор
    Давам 5 лева за главата на путлер
  • 90 НЕ БИХ СИ ВЗЕЛ УКРАИНЧЕ , НЕ РАЗБИРАМ

    1 0 Отговор
    ЗАЩО РУСНАЦИТЕ ГО ПРАВЯТ И ИЗОБЩО ПРАВЯТ ЛИ ГО ВСЪЩНОСТ ?
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Констатираща

    0 0 Отговор
    Информацията, която достига до нас и обществеността е съмнителна, като се има предвид политическата обстановка и настроения. Лесно е някой политически опонент да бъде представен по "подходящ" начин, за да бъде уличен. Друг е въпросът дали ще повярваме, защото може децата, които са останали без близки, да са били прибрани от Русия, преди да успеят да се възползват Други от тях и да ги вземат за осиновяване на Запад или за някакви по-долни цели, за които не искам и да споменавам. Времената са такива, че всичко трябва да се приема под резерв.
    Като наблюдаваме политиката на двата противоположни и враждуващи лагера, лесно можем да преценим на кого да вярваме. Все пак е очевадно, че условията в Украйна, в момента са съвсем неподходящи за деца, макар и някои от родителите им да са живи и да не осъзнават опасността. Обвиненията могат да се докажат чак, след приключване на конфликта и успокояване на обстановката. Сега всичко може да се манипулира, защото е най- лесно "да се лови риба в тъмни води". Трябва да ни е обидно да вярваме на всичко и да се поддаваме на манипулиране за нечия изгода, особено като знаем провокациите на някои!
  • 93 Констатираща

    0 0 Отговор

    До коментар #82 от "Златен скункс":

    Точно това може да е истината, колкото и абсурдно да звучи за някои "наивници".
    Все пак, децата са нашето бъдеще и трябва да се пазят, а не да се използват за заложници и манипулации! Те можеха да бъдат оставени при боеприпаси, както беше станало в началото на конфликта, за да може после да се казва, че се стреля по тях. Много е възмутително и трябва да мислим със собствения си разум, а не да се поддаваме на провокации.
  • 94 Констатираща

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "стоян георгиев":

    Е да, то и при турското робство са отвличани най-хубавите деца за еничари, но трябва да се гледа обективно, а резултатите ще се преценят, когато свърши войната, ако изобщо свърши. Сега е рано да се гадае, но все по-добре е децата да не са очевидци на ужасите, а този който се съмнява в добронамереността на прибирането им, може и да е гузен или да съди по своя критерий, или съжалява, че не се е възползвал от тях, затова набеждава другите. Много е трудно да се разбере в момента.
Новини по държави: