Last news in Fakti

23 Март, 2023 19:05 1 372 16

Висша дипломация! Саудитска Арабия размразява отношенията си и със Сирия

  • саудитска арабия-
  • сирия-
  • иран-
  • башар асад

Контактът между Дамаск и Рияд набра скорост след забележителното споразумение за възстановяване на връзките между Саудитска Арабия и Иран - ключов съюзник на сирийския президент Башар Асад

Висша дипломация! Саудитска Арабия размразява отношенията си и със Сирия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Саудитска Арабия и Сирия са се споразумели да отворят отново посолствата си и да възстановят дипломатическите си отношения след тяхното прекъсване преди повече от десетилетие. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Това е поредна стъпка на регионално сближаване за Рияд.

Контактът между Дамаск и Рияд набра скорост след забележителното споразумение за възстановяване на връзките между Саудитска Арабия и Иран - ключов съюзник на сирийския президент Башар Асад, обясни източник, свързан с Дамаск.

Възстановяването на връзките между Саудитска Арабия и Сирия ще отбележи напредък в завръщането на Дамаск в арабското лоно, тъй като това ще бъде най-значимото развитие досега в действията на арабските държави за нормализиране на връзките с Асад.

Сирия беше изключена от Арабската лига и Асад беше отбягван от много западни и арабски държави заради жестокото потушаване на протестите в началото на гражданската война през 2011 г.

Друг източник, свързан с Дамаск, разкри, че двете правителства се готвят да отворят отново посолствата си след Рамазан байрам - мюсюлмански празник в края на април. Решението дойде след разговори в Саудитска Арабия с високопоставен служител на сирийското разузнаване, твърди трети регионален източник и дипломат в региона на Персийския залив, пожелал анонимност.

На пръв поглед неочакваният пробив показва как споразумението между Техеран и Рияд дава отражение и върху други регионални кризи, където съперничеството подхранва конфликти, какъвто е случаят с войната в Сирия.

Съединените щати и няколко от техните регионални съюзници, като Саудитска Арабия и Катар, подкрепиха някои от сирийските бунтовници. Асад обаче успя да победи бунтовниците в по-голямата част от Сирия, благодарение до голяма степен на шиитски Иран и Русия.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    41 2 Отговор
    ХАХА , САУДИТИТЕ ПРИЕХА
    РУСКО КИТАЙСКАТА ОФЕРТА ЗА ИНВЕСТИЦИИ
    СРЕЩУ МИР :))
    ..... ДОЛАРО КАПУТ :))
  • 2 Пояснител

    28 1 Отговор
    Асад обаче успя да победи бунтовниците в....- мисирките искат да кажат: Асад обаче успя да победи терористите в....
  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    36 1 Отговор
    КИТАЙ И РУСИЯ ИМ КАЗАХА НА САУДИТИТЕ
    " МОЖЕ ДА СТЕ ЦЕНТЪРА НА СУНИТСКИЯ СВЯТ, АКО СТЕ МАЛКО ПО-УМНИ И ИЗОСТАВИТЕ САЩ "
    .. И ГО ГАРАНТИРАХА
  • 4 Сатана Z

    36 0 Отговор
    Саудитите дори с Иран ше се разберат благодарение на посредничеството на Путин,който стои също и зад тази среща.Башар Асад неслучайно неше в Кремъл преди седмица.

    Z

    Коментиран от #5

  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    23 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    ТЕ ВЕЧЕ ПОДПИСАХА В ПЕКИН
    ЗА ПОСОЛСТВА В ТЕХЕРАН И РИАД :))
  • 6 Изненада

    26 0 Отговор
    Политическия център се мести много бързо! Има политици магестници.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Павел пенев

    28 0 Отговор
    Браво. Американските терористи и политически интриганти ще пукнат от злоба.
  • 9 До вас

    27 1 Отговор
    Докато Християните се убиват един друг,арабите се съюзяват .

    Коментиран от #16

  • 10 Хи хи хи

    25 0 Отговор
    И сега Краварите ще го духат !!!!!!!!!
  • 11 Българин

    16 0 Отговор
    Краварска мъка неква
  • 12 Българин

    15 0 Отговор
    Сбогом USD. САЩ загуби и тази война!
  • 13 Страничен

    11 0 Отговор
    Е ми почва принца на саудитите да реализира това което се прие края на декември на конференцията на арабските страни, когато каза че от тук нататък ще работи за обединението на арабските страни и че до 15 години ще направи да са икономически новата Европа в света след като континента Европа сам се самоубива с тъпата си политика до сега.
  • 14 Иван

    1 0 Отговор
    Добре дошли в многополюсния свят..Сащ ,Европа ,Китай ,Арабския свят ,Русия и...май Турция отпада ..след земетресението едва ли ще се оправи т
  • 15 хи хи

    2 0 Отговор
    и си прибраха милиардите от кредисюис
  • 16 Лагрестин

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "До вас":

    Много правилно написано!Да не говорим,че по дела много хора постъпват по-скоро като безбожници,отколкото като християни.