Last news in Fakti

21 Март, 2023 21:45 1 014 24

Още наказания! Нови санкции от САЩ срещу мрежи в подкрепа на иранските безпилотни и оръжейни програми

  • иран-
  • сащ-
  • санкции-
  • ракети-
  • ядрена сделка-
  • дрон

В изявление на министерството на финансите на САЩ се посочва, че мрежата действа в полза на министерството на отбраната и логистиката на въоръжените сили на Техеран

Още наказания! Нови санкции от САЩ срещу мрежи в подкрепа на иранските безпилотни и оръжейни програми - 1
Снимка: Shutterstock

Съединените щати наложиха днес санкции на четири фирми и три физически лица в Иран и Турция, обвинявайки ги в подкрепа на иранските програми за безпилотни самолети и оръжия чрез участието им в мрежа, която доставя на Иран оборудване, включително двигатели за безпилотни самолети с европейски произход, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В изявление на министерството на финансите на САЩ се посочва, че мрежата действа в полза на министерството на отбраната и логистиката на въоръжените сили на Иран.

Това е поредният ход на Вашингтон, насочен срещу иранските безпилотни летателни апарати, посочва агенцията. По-рано този месец САЩ наложиха санкции на базирана в Китай мрежа по обвинения, че е доставила части на иранска компания, участваща в производството на дронове, използвани от Техеран за атаки по петролни танкери и изнасяни за Русия.

Сред уличените е Аманала Пайдар от базираната в Иран компания Дифенс текнолъджи енд сайънс рисърч сентър (Defense Technology and Science Research Center), който според министерството е служил като търговски мениджър и агент по поръчките.

Посочен е и турският гражданин Мурат Букей, който улеснявал снабдяването на Пайдар чрез вече несъществуващата си компания "Озон спор" с различни стоки с приложение в отбраната, включително устройства за засичане на химически и биологични вещества.

Министерството на финансите заяви, че Букей също така се е опитал да предостави двигатели с европейски произход за безпилотни летателни апарати и ракети земя-въздух на Пайдар и отделно е продал над 100 двигателя с европейски произход за дронове и свързани с тях аксесоари на стойност над 1 млн. долара на компании, които вероятно са прехвърлили тези продукти в Иран.

През април миналата година Върховният съд на Испания се съгласи да екстрадира Букей в Съединените щати. Той беше арестуван на летището в Барселона през септември по искане на американските прокурори по подозрения, че е внасял от САЩ и продавал в Иран горивни клетки, които могат да се използват за захранване на балистични ракети, и биодетектори през 2012 г. и 2013 г., съобщи съдът.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    22 4 Отговор
    Пращат милиарди долари в държава за да води война и санкционират държавите, доставящи на другата страна. Това не е ли хендикъп ??
  • 2 Русофил

    9 23 Отговор
    Светът се разделя. Всеки да отива в частта, която го прави щастлив и да не пречи
    на другите. Всички руски слуги - към русията незабавно.

    Коментиран от #5, #7, #14, #18

  • 3 Майна

    24 0 Отговор
    Точно сега , когато:
    ,,Иракската централна банка обяви в сряда, че за първи път планира да позволи търговията от Китай да се урежда директно в юани вместо в щатски долари, за да подобри достъпа до чуждестранна валута.,,
    Олеле..., банкерската дългоноса банда се...гърчи,а
  • 4 Гошо

    11 0 Отговор
    UВЅ скоро ще си купи още една банка
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Така така

    22 1 Отговор
    сащ са никой свърши тая светът е поделен на две сащ за сега са до черно море за сега, ако продължат да нахалстват може и да изчезнат във вечните ловни полета
  • 7 Taka така

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Тази тука няма да остане с джендърята ще видиш
  • 8 Путя

    17 2 Отговор
    В скоро време иранците ще имат атомна бомба и ще им е дадем в отговор на британските бомби с обеднен уран. Британците дават обеднен уран ние даваме обогатен уран
  • 9 Малийййй,

    23 2 Отговор
    Американските експерти с ужас констатират, че след срещата в Москва шансовете на Иран да се присъедини към Шанхайската организация за сътрудничество ще се увеличат. Но да беше само това.
    Иран и Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света и доскорошен съюзник на САЩ, възстановиха дипломатическите отношения. Още повече, че точно в деня на посещението на президента Си в Москва имаше официална покана от Саудитска Арабия към президента на Иран да направи официално посещение в кралството.

    Коментиран от #19

  • 10 Премини на Дегазин

    25 2 Отговор
    Няма ли кой да каже на САЩ, че вече са никой? Стават жалки с тези санкции

    Коментиран от #22

  • 11 Хирург

    20 1 Отговор
    Доларът пада и... Петродоларът май приключва... Коя и каква ли ще е новата валута

    Коментиран от #21

  • 12 Майна

    21 2 Отговор
    Какви санкции налагат тези....
    Държавите една по една им казват- можем без вашата ,,книжна валута,,
    Какъв край и резил ...
    Жалък е някой неискан и слаб, ама какво достойнство да очакваме...
  • 13 фАНТОМасс

    18 2 Отговор
    А кога света ще наложи санкции на най-големия агресор на света - САЩ ? Тогава ?
  • 14 Йеронимус БОШ

    20 2 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    А всички американски слуги - към Америка ли да ходят ?
  • 15 Майна

    20 1 Отговор
    Ето какво причиняват САЩ, без ,,санкции,,. ха ха ха..
    ,,Голям провал за нас“ – най-големият пенсионен фонд в Швеция губи милиарди от фалирани американски банки,,
  • 16 хъ хъ

    9 0 Отговор
    Ще се изкефя когато Толя остане без работа.
  • 17 Мехди

    6 0 Отговор
    За генерал Сюлейманов те първа ще се плаща скъп данък. Тия санкции в глобализацията към ден днешен докато заработят нещата ще са на финиш и необратими!
  • 18 Стършел

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Не искат, запънали са се като м@гаре на мост.🤣🤣
  • 19 Анонимен

    18 1 Отговор

    До коментар #9 от "Малийййй,":

    Хората не разбират че империята сащ рухва Русия Индия Китай ЮАР Саудитска Арабия Иран Бразилия и почти всички държави в Африка и Южна Америка вече се обърнаха към Русия и Китай Тези държави не искат демокрация като в Либия Сирия Ирак. Къде е американската демокрация в Сирия Ирак и Либия където милиони хора страдат Къде е тази демонстрация 20 години. например в Ирак Някой от пишещите тук има ли смелост да отиде като турист в Ирак или Либия ??? А как преди 20-30 години можеше да се ходи в тези държави на туризъм . Някой от Козяк да ми каже как да отида посетя тези държави като турист

    Коментиран от #20

  • 20 Така така

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Анонимен":

    Не ги питай, че не ги знаят къде са бързо забравят и са мързеливи даже да си пуснат водата след тоалетна по голяма нужда тва е амерската култура
  • 21 Дракон

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хирург":

    От 6 месеца спестявам в юани.
  • 22 Има

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Премини на Дегазин":

    Ердоган го казва от години
  • 23 Бегай !

    2 0 Отговор
    Глупости безкрай ! ЦРУ вече издиша😂
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.