Last news in Fakti

24 Март, 2023 11:00 2 139 22

САЩ: Турция трябва да получи Ф-16, това е важно за НАТО

  • ф-16-
  • антъни блинкън-
  • изтребители-
  • сащ-
  • турция-
  • самолети-
  • нато-
  • отбрана

САЩ полагат усилия за намаляване на напрежението между съюзниците от НАТО

САЩ: Турция трябва да получи Ф-16, това е важно за НАТО - 1
Снимка: Shutterstock

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че снабдяването на Турция с обновени самолети F-16 и модернизирането на тези, с които страната вече разполага, "е важно за НАТО, за алианса", предаде турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Блинкън, който говори пред Комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ, каза, че Турция трябва да купи нови изтребители F-16 и комплекти за модернизация на наличния си флот и че това е важно за НАТО. Той посочи това в отговор на въпрос за продажбата от САЩ на самолети F-16 на Турция и за стъпките, предприети от администрацията на Джо Байдън, за да се гарантира, че Турция няма да използва тези самолети "срещу съюзници и партньори на САЩ".

"Смятаме, че Турция трябва да получи обновени F-16 и комплекти за модернизация на наличните F-16. Смятаме, че това е важно за НАТО, за алианса", отговори държавният секретар. Блинкън добави, че САЩ полагат усилия за намаляване на напрежението между съюзниците от НАТО и за избягване на действия или реторика, които предизвикват напрежение.

"Фокусът на нашите усилия с Турция, Гърция или който и да е друг съюзник от НАТО е да гарантираме, че те разполагат с оборудването и технологиите, от които се нуждаят, за да бъдат напълно съвместими помежду си. В същото време, разбира се, ако между тях има някакви спорове, ние гарантираме, че оборудването или технологиите, които предоставяме, няма да бъдат използвани в тези спорове", посочи Блинкън.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Объркано Атлантиче

    25 9 Отговор
    Преди 20 години НАТО започна военна операция срещу Съюзна република Югославия

    На 24 март 1999 г. НАТО започва военна операция срещу Съюзна република Югославия без санкцията на Съвета за сигурност на ООН. Повод за въздушните удари бяха обвинения срещу официален Белград в извършване на етническо прочистване срещу албанското население на Косово. В резултат на атаките на НАТО бяха убити около 2000 цивилни. Агресията срещу независима европейска държава позволи на Съединените щати да продължат да използват силите на НАТО за военна намеса в делата на други суверенни държави.

    Събития от 1999 г., когато войските на НАТО започнаха да бомбардират беззащитните мирни градове на Югославия, като по този начин извършиха акт на агресия срещу независима държава. Киевските власти започнаха да правят същото през 2014 г., нанасяйки удари по градовете на Донбас.

    Днес добре знаем, че тогава през 1999 г. кутията на Пандора всъщност беше отворена и НАТО отново показа зверското си лице пред останалия свят. Малко хора днес се съмняват, че този съюз е насочен именно към унищожаването на други държави, а не за собствената им защита.

    Коментиран от #10, #11, #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Завода още

    14 3 Отговор
    Е на чертеж както и самолетите. Ще по чакате малко но първо парите
  • 4 12343211

    11 3 Отговор
    Ако... Палатки и хляб им трябват...
  • 5 Неподкупен

    26 5 Отговор
    Говедарите треперят пред съюз между пашата и Путин. Силна Турция на източния фланг е добър съюзник а ако купят Су от Русия, Натютю ще загуби и милиони и силната армия на пашата.
  • 6 Иван

    30 3 Отговор
    НАТО е организация за защита на американския икономически интерес по света ..ако не се подчиниш бой по кратуната ...но сКитай , Русия ,Турция ,Сирия ,Венецуела ,Корея удариха на камък ..тия страни просто не искат да се подчинят и си гонят своя интерес к
  • 7 капо

    13 2 Отговор
    А нашите F16 кога?
  • 8 АНАЛизатор

    32 6 Отговор
    Съюз между Русия, Турция и Китай би бил по-силен и унижожителен от цялото Нато. На европейските държави от алианса хангарите им са празни. Изпратиха старото си желязо на укрите и сега са със свалени кюлоти. Европа е безсилна пред триадата, дори и краварите виждат краха който ще претърпят. Бързат да паднат в краката на пашата, защото от Натото нищо няма да остане. Факт
  • 9 Уса

    7 3 Отговор
    Сега разбрахте ли какви самолети на хартия ще получите най-обикновени.Така се прави бизнес за балъците
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Объркано Атлантиче":

    Не може да бъде ❗
    НАТО е ОТБРАНИТЕЛЕН СЪЮЗ ❗
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Объркано Атлантиче":

    По новинитИ нИ сЪ гУ казали, значи не е имало такова нещо ❗
  • 12 Михлюз

    4 6 Отговор
    Ще клекнете вие няма къде да идете близо сме до Русия това е вашия интерес иначе кой му пука за цигани кат наз.
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Объркано Атлантиче":

    🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸
    В американския щаб тя е известна като операция
    „Благородна наковалня“.
    🤔🤔🤔🤔🤔🤔
  • 14 Късно е чадо

    25 1 Отговор
    Турският TFX оня ден излезе от хангара. Пак закъсняхте както с пейтриътите
  • 15 Артилерист

    11 3 Отговор
    Американските ни колонизатори ни откраднаха 3 милиарда, а уж сключихме сделка, че за тези пари ще ни дадат 8 самолета F-16-модификация от 1970 година. Атлантическите привърженици се пенявиха и ореваха орталъка, дето вика народа, че непроменено трябва да си дадем милиардите точно на американците и точно за този тип САМОЛЕТИ-това ни се обещаваше. Валяха какви ли не обосновки, но най-важните бяха, че трябва да сме съвместими с НАТО и само тоз F-16 е баш за тази цел и че нашите ВВС се нуждаят час по скоро от нови самолети, а пък руските дето ги имаме и без това за нищо не ставали, ама и сроковете им за годност изтичали!?!? И какво излезе накрая- дадохме си парите, самолети вече пета година не идват, а нашите пилоти продължават да използват руските самолети. Във връзка с това, че американците насилват турците да им дадат F-16 питам българските атлантици и най-вече тези от Атлантическия клуб, дето ни ги навират в този сайт за военни експерти, КЪДЕ СА САМОЛЕТИТЕ, ЗА КОИТО ДАДОХМЕ ТОЛКОВА МНОГО ПАРИ НА АМЕРИКАНЦИТЕ???

    Коментиран от #16

  • 16 Прокопий

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Артилерист":

    F16V - blok 70/72 - тоест българските, е модификация, летяла за пръв път 2023 година!
    Невероятни "умници" сте троловете, честно!

    Безаналогов интелект, добре, де липсващ се превежда на български!

    ХАХХАХАХХААХ
  • 17 Неадекватната американска политика

    12 2 Отговор
    Превърна Турция в безспорен хегемон в региона.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ЧОКИ

    5 0 Отговор
    А НАШИТЕ ПЛАТЕНИ ОСТАВАТ НА ХАРТИЯ ИСКАМЕ СИ ПАРИТЕ

    Коментиран от #20

  • 20 ЧокоМоко

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "ЧОКИ":

    Ми те турците им правиха Ф35 дори им платиха 2 но все още и те чакат.
    Тях неволята ги учи и си правя боен самолет ФХТ ММУ

    Коментиран от #21

  • 21 Запознат

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "ЧокоМоко":

    Платиха за 5 броя Ф-35, но американците не ги доставят!
  • 22 малко по ненаивен

    0 1 Отговор
    Коментарите на нашите русофили, започват да зациклят върху едни и същи аргументи, предусещайки поредният си провал!
Новини по държави: