Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Март, 2023 20:02 9 074 78

Румънска сенаторка обяви война на съседна Украйна

  • румъния-
  • нато-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • анексиране-
  • диана шошоака-
  • сенаторка-
  • букурещ

Процес на връщане на тези земи на Румъния би бил възможен само чрез обявяване на война

Румънска сенаторка обяви война на съседна Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Тази седмица противоречивата румънска сенаторка Диана Шошоака на практика обяви война на съседна Украйна. Шошоака внесе в парламента законопроект, който предвижда денонсиране на Договора за добросъседство и сътрудничество между Румъния и Украйна, ратифициран със закон през 1997 г., и анексиране на територии в Украйна, които са принадлежали на Румъния в периода между двете световни войни, пише БТА.

В чл. 3 от проекта за изменение на закона от 1997 г. Шошоака пише: "Румъния анексира историческите територии, които са ѝ принадлежали, а именно Северна Буковина, Херца, Буджак (Кахул, Болград, Исмаил), историческата област Марамуреш и Змийския остров".

Още новини от Украйна

Процес на връщане на тези земи на Румъния би бил възможен само чрез обявяване на война, отбелязаха румънски медии.

„Шошоака – по стъпките на престъпника Путин. Иска да анексира територии на Украйна“, коментира в заглавие в. „Зиарул де Яш“ – водещото издание за региона на Североизточна Румъния. „Шошоака „удари“ отново: иска Румъния да нахлуе в Украйна“, посочва в заглавие и новинарският сайт „БизБрашов“, който отбелязва, че сенаторката „е добър приятел на руския посланик в Букурещ и откликва на поканите му всеки път“.

„Законодателната инициатива на Шошоака е в унисон с официалния дискурс на Москва, която от началото на войната се опитва да убеди международното мнение, че и други съседни на Украйна държави биха искали да започнат конфликт с нея, за да си върнат териториите, които някога са били техни“, пише „БизБрашов“. Румънската редакция на Радио Франс ентернасионал посочи, че с инициативата си Шошоака публично подкрепя изказването на бившия руски президент Дмитрий Медведев, който миналото лято заяви, че Румъния би искала да анексира територии в Украйна.

Коя е сенатор Шошоака?

Диана Йованович Шошоака е родена на 13 ноември 1975 г. в Букурещ. По професия е адвокат. Става популярна по време на пандемията от КОВИД-19 с послания във Фейсбук против ограничителните мерки. Партията, от чиито листи Шошоака влезе в парламента за първи път през 2020 г. – Алианс за единство на румънците (AUR), организира десетки митинги срещу противоепидемичните мерки, ваксинацията и носенето на предпазни маски. Шошоака също така подкрепя излизане на Румъния от ЕС и поддържа антиимиграционна реторика, в центъра на която е роденият в Сирия румънски лекар Раед Арафат – човекът, създал Службата за спешна мобилна медицинска помощ в Румъния (SMURD).

През 2021 г. Диана Шошоака бе изключена от парламентарната група на AUR заради това, че не следва стратегията на партията и остана в парламента като независима. През декември 2021 г. Шошоака придоби известност и извън границите на Румъния, особено в Италия, след като италианският телевизионен канал Rai 1 я обвини в отвличане на журналистката Лучия Горачи по време на интервю на тема коронавирусната пандемия. Случаят с журналистката е изпълнен с противоречиви твърдения на участниците в него, но е факт това, че италианката бе арестувана по обвинения в кражба и посегателство, отправени от сенаторката. В крайна сметка репортерката бе освободена след намесата на италианското посолство в Румъния.

В румънските медии Шошоака често е критикувана за връзките си с Русия. Според руската медия „Спутник“ Диана Шошоака е „политикът на 2021 г. в Румъния“.

През март 2022 г., в разгара на руската инвазия в Украйна, Шошоака и още трима народни представители се срещнаха с руския посланик в Букурещ Валерий Кузмин, за да обсъдят "позицията на неутралитет на Румъния" във военния конфликт. Групата румънски народни представители не са имали одобрение от ръководството на парламента за подобна инициатива, отбелязаха тогава румънските медии. Последното посещение на Шошоака в посолството на Русия в Букурещ бе по повод празнуване на успехите на "специалната военна операция в Украйна", припомнят медиите в Букурещ. След изключването си от Алианс за единство на румънците Диана Шошоака се присъедини към новата националистическа партия SOS Romania, която не е представена в парламента.

Шошоака – заплаха за националната сигурност на Украйна

Министерството на външните работи на Украйна решително осъди опита за поставяне под съмнение на териториалната цялост на страната и инициира налагането на санкции срещу сенатор Диана Шошоака, обяви вчера говорителят на украинското МВнР Олег Николенко. Той допълни, че МВнР на Украйна инициира налагането на санкции на Шошоака като лице, което създава заплаха за националната сигурност. "Класически пример от методическия справочник на руския реваншизъм. Остро осъждаме опита да се постави под въпрос териториалната цялост на Украйна, да се подкопае духът на добросъседство между Украйна и Румъния“, написа във Фейсбук говорителят на украинското МВнР.

Сенаторката реагира незабавно с изявление от новата си партия SOS Romania:

"С тази долна атака срещу мен Украйна доказва характера си на оскърбителна и фашистка държава. С тази заплаха, която Украйна отправя срещу мен, аз всъщност ставам солидарна с румънското малцинство в Украйна, което също е третирано от Киев като заплаха за украинската държава, поради което е систематично и програмно ликвидирано в процес на етническо прочистване и насилствена украинизация, напомнящ на нацистка Германия“, заяви Диана Шошоака.

„Как може Украйна да си позволи да заплашва сенатор от румънската държава заради законодателно предложение? Откога Украйна решава какво се случва в румънския парламент? Да не би Румъния да е държава, окупирана от Украйна, и ние да не сме разбрали? Да, вярно е, че Украйна е окупатор на румънски територии, за чието връщане към родината се боря, но откога Киев има право на вето върху политиката на Румъния?“, попита румънската сенаторка в реакция, цитирана в местните медии.

По думите ѝ „тази украинска заплаха показва намерението на Украйна да ликвидира физически онези, които се противопоставят на нацистката политика на Киев“. Според нея Украйна няма исторически аргументи да окупира румънските територии, които сега са част от нейната територия. Тя заявява, че „фашисткото поведение на киевската хунта“ не я плаши и ще се бори докрай за връщането на румънските земи, окупирани от Украйна, и срещу етническото прочистване на румънското население там. Шошоака иска да бъде върната културната идентичност, традиции, обичаи и религия на румънското население на територии, които днес се намират в Украйна, и което, по думите ѝ, наброява около един милион души, заедно със смесените семейства.

Разногласия между Букурещ и Киев

В миналото Румъния е имала разногласия с Украйна – за определяне на границите в Черно море, за статута на Змийския остров, за преподаването на румънски език в страната и други. Към днешна дата двете страни имат спор във връзка с увеличаването на дълбочината на дунавския плавателен канал Бъйстрое, което според Букурещ застрашава екосистемата в Делтата на Дунав. Въпреки това Румъния е сред най-активните поддръжници на Украйна след руската инвазия от 24 февруари 2022 г.

На 24 февруари тази година румънският парламент се събра на специално заседание на двете камари, за да приеме декларация в подкрепа на Украйна по повод една година от началото на войната. Диана Шошоака излезе на трибуната и отправи обвинения в "държавна измяна". В речта си Шошоака заяви, че всички действия в Букурещ показват, че "Румъния се е превърнала в театър на военни действия", а "румънците ще станат пушечно месо". Председателят на заседанието прекъсна микрофона ѝ.

Абсурдно предложение

„Госпожа Шошоака опитва да провокира проруски и антиукраински, антизападни реакции“, коментира политилогът Кристиян Първулеску законодателната инициатива на сенаторката. Експертът определи законодателното предложение като „абсурдно“. "Това е абсурдно предложение, то е направено само за да провокира абсурдни дискусии. Румъния има договор, който е възможно най-справедлив, и няма смисъл да се обсъждат глупости, предложени от хора, които случайно са попаднали в парламента и които трябва да го напуснат възможно най-скоро“, коментира политологът за в. „Адевърул“.

Първулеску посочи, че Украйна не е окупирала румънски територии, те всъщност са били окупирани от Съветския съюз. "Украйна не е окупирала румънски територии, румънските територии са били окупирани от Съветския съюз“, каза политологът. По думите му "проруски настроените хора, които влязоха в румънския парламент посредством позициите си срещу рестрикциите по време на пандемията срещу КОВИД-19, само застрашават имиджа на Румъния".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чаушеску

    107 20 Отговор
    Смърт на фашизма, свобода на народа!
  • 2 "Втората армия в Света"

    48 161 Отговор
    500 000 могилизирани и 50 000 рецидивисти дадоха фира, а Бахмут още се държи! Март мина, а Донбас не е превзет! Путлер стана за смях пред целия Свят! Даже от Хага му точат зъби и му приготвят примката!

    Коментиран от #4, #22, #51

  • 3 Последния Софиянец

    119 18 Отговор
    Ние пък искаме Северна Добруджа.
  • 4 Последния Софиянец

    91 23 Отговор

    До коментар #2 от ""Втората армия в Света"":

    Нищо! Зеленски ще прати още 500 000.

    Коментиран от #11

  • 5 Тиква

    136 25 Отговор
    Защо е Противоречива бре? Вижте какво става в Европата, пълен хаос. Права е жената и за това има и почти пълен отказ за подкрепа за Фашагите в Украйна. Кой не го разбра вече….
  • 6 "Втората армия в Света"

    42 131 Отговор
    Явно че навсякаде има по един Купейкин! Готов да продаде и майкаси за купеика!

    Коментиран от #14, #53

  • 7 Шошоака

    137 23 Отговор
    Как може Украйна да си позволи да заплашва сенатор от румънската държава заради законодателно предложение? Откога Украйна решава какво се случва в румънския парламент?
  • 8 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    54 19 Отговор
    Шошоака ще се и.....а и тя на неолибералните западни капиталисти на гробовете им!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ахааа

    32 85 Отговор
    Тази е тамошната Копейка.

    Коментиран от #44

  • 11 "Втората армия в Света"

    18 64 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Ще прати, ама към Москва!!! За парада в негова чест!

    Коментиран от #16

  • 12 горките мисирки

    44 17 Отговор
    исмаил е турско име а измаил е украински град на река дунав…
  • 13 хммм

    8 33 Отговор
    Фейк нюз (защо е забранено да се пише на латиница?!)

    Коментиран от #17

  • 14 Боклуци колкото

    31 7 Отговор

    До коментар #6 от ""Втората армия в Света"":

    Искаш по света широк.
  • 15 Точ в точ

    56 10 Отговор
    Такса де почва.
    И поляците имаха такива изявления.

    Коментиран от #27

  • 16 ама и си вярваш браво !!!

    43 20 Отговор

    До коментар #11 от ""Втората армия в Света"":

    ти трябва да си взел от на зеления наркотиците че си така в транс и нямаш представа за реалността
  • 17 отговор

    45 4 Отговор

    До коментар #13 от "хммм":

    защото кирилицата ни е азбуката латиницата в англия …
  • 18 Коя е тая УкраИна

    77 20 Отговор
    че не се сещам?!
    Украйна, като държава е имало в продължение само на 3/три/ години след 1917-та.
    В момента е някаква административна единица с неопределени граници.
  • 19 Студопор

    25 10 Отговор
    Изяжте ги!!
  • 20 Ха ха ха

    19 37 Отговор
    Тая май не знае какво се случи на семейство Чаушевско .
  • 21 Бегай

    18 40 Отговор
    Тая шошоака много лошо се изака,направо сенаака.
  • 22 Българин

    62 18 Отговор

    До коментар #2 от ""Втората армия в Света"":

    Точно. Укрите преди спец операцията декларират 1,2 милиона армия, сега 700 000 разликата е точно 500000. Непряко потвърдиха руската теза за украински загуби. До края на годината още толкова ще са аут, украинската армия ще се редуцира до българската и скоро няма да се съвземе. Едно от решенията е депортиране на украинци от ЕС да попълват бройката, ние тук ще се грижим украинките да раждат ново поколение

    Коментиран от #29

  • 23 Урюрвкос

    61 20 Отговор
    точно това направи Путин защото Украйна наруши Договора за добросъседство и сътрудничество от 1998г. В този договор има много условия и нарушаването дори на едно анулира споразумения зависещи от него например суверенитет над територии и райони.

    Коментиран от #31

  • 24 Олеоле

    20 53 Отговор
    Каква изненада, навсякъде руските пионки с една и съща реторика и едни и същи действия.

    Коментиран от #63

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Колко пъти ви казвам

    51 12 Отговор
    Че сталин разшири украйна със земи на съседни държави включително и на румъния сега стана ли ви ясно че това е самата истина
  • 27 Поляците

    38 8 Отговор

    До коментар #15 от "Точ в точ":

    Действат по дискретно
    Търся елегантен начин да вкарат полски войски в бившите си територии като няма да се протипоставят пряко на русия но някак си ще подпомагат украинците и след като всичко свърши ще си останат там

    Коментиран от #30, #32

  • 28 Тити

    20 45 Отговор
    Тази да не е роднина на нашият Копейкин?

    Коментиран от #34

  • 29 Жуъмра Отсмях

    18 51 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Винаги ми е било смешно как руските мегафони се правят, че не знаят, че останалите им с смеят на глу постите. Например, същите "прогнози" правеха и преди една година. Как украинската армия щяла да се "стопи" за 3 месеца, после 6, после, до Нова година, после "след една година. Сега гледам някои, които не могат да си сдържат нервите драскат за 2025 :) Вече нямат нерви да пишат за след 6 месеца, щото много ги пер даши реалността, то не е и лесно да се излагаш така на всеки 3 месеца явно :)
  • 30 Наблюдател

    49 15 Отговор

    До коментар #27 от "Поляците":

    Най-умно действа Орбан
    Той се противопоставя на русия най-малко от целия запад и когато украйна се разпадне ще получи своето като зряла круша

    Коментиран от #47

  • 31 Иван

    18 7 Отговор

    До коментар #23 от "Урюрвкос":

    Ти кога точно си го чел тоя договор?
  • 32 Точ в точ

    23 7 Отговор

    До коментар #27 от "Поляците":

    Дуда е ласкател. Пригръща зеленчо- потупва го, хвали го и го къпе. И он се пъни.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 15 Отговор

    До коментар #28 от "Тити":

    От котилото на ФСБ (КГБ) са.

    Коментиран от #38

  • 35 истината е

    28 10 Отговор
    всички погранични територии на украйна са заграбени от съседите и след втората световна война,,най-пострадала е полоша 20 000км3 от галиция,също така заграбени територии има от словакия,унгария,ръмъния и русия,съвремена украйна е едно огромно вонящо комунистическо изпражнение,,нормално е да вони и да се бият за заграбеното
  • 36 Идея

    13 28 Отговор
    Да съберем всички такива героини и герои ала Шошоара и да ги пратим на пустинен остров да играят сървайвъл. Ще ги проверим след година две. Има ги във всяка нация, а светът биб бил по-добър без тях.
  • 37 друго нещо

    44 10 Отговор
    в същия ден в румънския парламент друг депутат заговори за НАТО и ЕС, и определи като най-голямата грешка влизането на Румъния в тези две организации, едновременно призова за бързо излизане на Румъния от НАТО и ЕС.
    Какво им става на румънците бе, нали са по-добре от нас, за какво говорят!?
  • 38 кикотипукот

    12 25 Отговор

    До коментар #34 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И се започна копейкиновото тролово радване и драскане..!
  • 39 ха сега де!

    30 9 Отговор
    Е стана тя! И измислената държава по френски проект Румъни, появила се на картата за пръв път на 24 декември 1861 г., започна да предявява и териториални претенции към съседите си. Ами ако България, която официално е обявена 1000 години по рано и е владяла по голямата част от днешна Румъния, вземе да предявява претенции за Влашко и Молдова, които представляват 2/3 от територията на Румъния къдто до средата на XIX век се говори на български и се пише на кирилица? Само Трансилвания не е съвсем българска, а е бивша унгарска територия, но ако се върнем назад във времето самата Унгария е създадена от 50/50% угри и българи. Да не говорим за Кроватова (Кубратова) Стара Велика България и легендарната битка при Южен Буг в днешна Украйна на Симеон, който завинаги прогонва унгарците към вътрешността на континента. Ей до такива недуразумения и евентуални конфликти води измислената и изопъчена от чужди политици истинска история, за да обслужва интересите им, която и до днес се преподава в много учебни заведения не само у нас. Съвсем същия е и нашия проблем с РСМ.

    Коментиран от #48

  • 40 Nехиs

    10 28 Отговор
    Това е румънският Костя Копейкин, само че в ж.р.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Пълни глупости!!!!!!

    17 15 Отговор
    Тази депутатка "била путинофилка" затова искала Румъния да анексира части от Украйна???? Ха-хаха

    Русия НИКОГА няма да позволи това - нито на Румъния, нито на Полша, която също си прави устата!
    Пределно ясно е че всяка анексирана терирория от Румъния и Полша става автоматично част от НАТО и НАТО доближава Русия. Абсурдно е Русия да иска това. Русия иска НЕУТРАЛНА Украйна-каквото остзне от нея- като буфер с НАТО- особено Полша!!!! Затова такива планове са по-скоро дело на НАТО, след тоталния му колапс с тази война. Тая депутатка е тяхна подводница!

    Коментиран от #49

  • 43 стоян георгиев

    8 20 Отговор
    Това е демокрацията.глас имат дори мераклиите за руска диктатура.
  • 44 Но е далеч по-учена

    5 10 Отговор

    До коментар #10 от "ахааа":

    Кво паправи копейката на Гяушево?Тия земи,за които се пише са чисто румънски,ама...
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Драган

    2 11 Отговор
    Какво се чудите Бьлгарея е обявявала война на САЩ.Резултата надявамсе Ви е известен.
  • 47 Перко

    10 24 Отговор

    До коментар #30 от "Наблюдател":

    Орбан не действа умно а подло.Иска да бозае от две бозки,но накрая ще му остане една-средната.А Украйна няма да се разпадне ,защото украинците не искат това да стане и се бият за родината си.

    Коментиран от #57, #58

  • 48 ИМПЕРИАЛИСТ

    20 4 Отговор

    До коментар #39 от "ха сега де!":

    Не съм румънофоб, но поговорете в Добруджа със старите хора да чуете какво ще Ви разкажат. В мрежата може да се намерят доста неща, но не е всичко. Например, малко преди присъединяването към България на Южна Добруджа - 1940г., румънското правителство мобилизира местните Българи-мъже в румънската армия, но от тях никой не се връща след края на ВСВ. Официалното съобщение е, че са загинали във войната, а всъщност те веднага са избити. Част от труповете са хвърлени в понорите и затрупани , а други - в река Дунав. Спасяват се само тези, които вместо да отидат на мобилизационния пункт, преминават на Българска територия, подкупвайки корумпираните румънски граничари.

    Коментиран от #50, #55

  • 49 Бегай

    7 4 Отговор

    До коментар #42 от "Пълни глупости!!!!!!":

    Прав си-пълни глупости си написал.

    Коментиран от #71

  • 50 Пак измисли нещо

    2 5 Отговор

    До коментар #48 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Дай документи
  • 51 Горбачовче

    2 11 Отговор

    До коментар #2 от ""Втората армия в Света"":

    Не е вярно, българската русоробя не му се смее и до гроб ще го тачи. И след като последния руснак е забравил великия вожд, те пак ще му останат верни.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ха ха ха ха ха

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от ""Втората армия в Света"":

    Ама то навсякъде има и простоКирчовци:)))
  • 54 Прокопий

    5 12 Отговор
    Я, мамалигарите си имали женски Копейкин. 🤣🤣🤣
  • 55 ха сега де!

    5 3 Отговор

    До коментар #48 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Добре де, но каво странното в подобни случаи и къде окупаторите не са действали по същия начин, докато са владеели чужди територии? Абсолютно по идентичен начин Византия докарва на Балканите като съюзник срещу българи и сърби войските на Османския белик, правещ опит да обяви смостоятелност на теритрията на Византия и вместо да осуетят стремежа им те ги наемат за съюзници, без всякакви поставени условия за действията им. Това им дава възможност да се разпореждат в завладените территории както сами решат. В един момент те се настаняват в крепостта Галиполи, на Балканите на юг от Константинопол и отказват да я напуснат. През 1366 г. граф Амадей Савойски, далечен братовчед на византийския император Йоан V Палеолог, който е тръгнал с голяма войска на кръстоносен поход прогонва турците и връща крепостта на византийците.Само след 6 години Византия добровокно предава крепостта на турците.Така те завадяват Балканите, набират от окупираните територии войска и средства и от един бейлик с територия колкото един наш окръг се превръщат в империя. Едва след окупирането и ограбването на Балканите, набирането на голяма войска от местен произход, по ирония на съдбата ликвидират напълно Римската империя превземайки и самия кКонстантинопол, и чак тогава се връщат в Мала Азия, къдто започват окупацията на нови огромни територии.

    Коментиран от #65, #69

  • 56 Браво

    8 6 Отговор
    Права е ! Тези територий са си румънски.Да,били са окупирани от СССР,но след като не съществува вече,земите си отиват при собственика ! От измислената украйна няма да остане нищо.Поляците и те точат лиги.
  • 57 То и българия

    7 0 Отговор

    До коментар #47 от "Перко":

    Не искаше да се разпадне но не разпарчетосаха дадоха парчета от нас на румъния на сърбия на гърция на турция
    Не че нашата армия не се е била храбро и даже на моменти е надделявала на много по-силни противници

    Коментиран от #60

  • 58 Орбан

    5 0 Отговор

    До коментар #47 от "Перко":

    Добре се е споразумял със сърбия за стратегически съюз който ще бъде подписан през май месец
    Тук подобни новини няма да прочетеш
  • 59 Симпатяга

    0 10 Отговор
    Тая мома малко ми прилича на български русофилче, да няма корени в Толбухин ??

    Коментиран от #62

  • 60 това от мен да го знаеш

    3 2 Отговор

    До коментар #57 от "То и българия":

    Още ли не си проумял, че територии и граници от поне три века насам не се чертаят от армии, войни и завзети територии, а от политици и много често още преди да е започнала войната. Масата за преговори след края на войната е само официалното обявяване на резултатите, които отдавна са уговорени и уточнени от силните на деня.
  • 61 Ха-ха-ха...

    2 11 Отговор
    Защо не се отбелязва, че другарката е джипс? Същото продажно джипс, като копейката.
  • 62 Ха-ха-ха...

    2 2 Отговор

    До коментар #59 от "Симпатяга":

    Каква "мома"? Виждал ли си я на снимка? - 150 кг...
  • 63 Ха-ха-ха...

    0 3 Отговор

    До коментар #24 от "Олеоле":

    и от едно и също малцинство.
  • 64 Тая

    0 7 Отговор
    Шошоака ще се О.ака.

    Подобно на Черната Златка.
  • 65 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #55 от "ха сега де!":

    Това което сте написал е известно, проблемът е, че "официално" се мълчи за този варварски акт, защото с румънците бяхме в "Социалистическия лагер", а сега сме заедно в ЕС и НАТО.
  • 66 Мдаа

    8 0 Отговор
    Безсилието на българите да защитят малцинствата си избива в истерично плюене по тези които го правят.
  • 67 АЗ СЪМ СЪГЛАСЕН С ШИШАРКАТА !

    7 0 Отговор
    КЕСАРЕВОТО КЕСАРЮ ! БЪЛГАРИЯ СЪЩО ОБЯВЯВА ВОЙНА НА УКРАЙНА И СИ ИСКАМЕ НАШЕТО !
  • 68 123

    7 0 Отговор
    Има и без арабски българи там ,значи и на България се полага от Украйна
  • 69 Кфкрлроео

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "ха сега де!":

    Ето така трябва да се пишат учебниците!
    Така те наистина ще са УЧЕБНИЦИ и ще показват, че историята е УЧИТЕЛКА, а не хронология за наизустяване.
  • 70 404

    3 0 Отговор
    404 утече тотал
  • 71 Спринтьор

    7 0 Отговор

    До коментар #49 от "Бегай":

    Значи твърдиш че Русия ИСКА Полша и Румъния да си вземат западна Украйна, която така автоматично ще стане НАТО??? И затова насъсква "агентите си" в Румъния и Полша да помогнат за този "удобен за Русия проект"????:):)

    Ха да опитат Румъния и Полша, та да видим реакцията Русия и Беларус.:):) И кон боб яде ли!
    И тогава ще си говорим!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Ама то

    4 0 Отговор
    Болград изобщо не звучи по румънски ма Диянче.. !!!
  • 74 Айде без превземки

    5 1 Отговор
    Всички знаем че след като Украйна бъде победена от Русия, западните части ще се разделят по етнически принцип между страните на които са принадлежали: Румъния, Полша, Унгария.
  • 75 Ха ха

    1 0 Отговор
    Ами то и Крим е бил част от ссср както и Украйна. Просто тръгвайки си от ссср Украйна забрави да върне това което не и принадлежи!!! Едни административни размествания на територията на СССР не дават право на Украйна да претендира за Крим когато реши да се отцепи
  • 76 Диамантената ръка

    1 0 Отговор
    Копейкин с пола...
  • 77 Шошо

    0 0 Отговор
    Само като видиш коя е тая Шошона и вече ти става ясно и няма нужда да проверяваш тъпотиите които е казала :)
  • 78 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Ако мамалигите тръгнат на война с Украйна , България чак тогава трябва да подкрепи Украйна ... ама не като сега ами да го турим на мамалигите до Коснатнца и Онгъла ... мамалигите дали са чували за Онгъла!?
Новини по държави: