Last news in Fakti

4 Април, 2023 20:20 777 12

Новият президент на Черна гора: Стоим твърдо на европейския път

  • яков милатович-
  • мило джуканович-
  • черна гора-
  • европейски съюз

В същото време Яков Милатович казва, че ще се застъпва за по-силни връзки със Сърбия и други балкански съседи, предаде Асошиейтед прес

Новият президент на Черна гора: Стоим твърдо на европейския път - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новоизбраният президент на Черна гора Яков Милатович обеща да ускори кандидатурата на малката страна за членство в Европейския съюз и да се придържа към политическата линия на ЕС спрямо Русия заради нейното нахлуване в Украйна. В същото време Милатович казва, че ще се застъпва за по-силни връзки със Сърбия и други балкански съседи, предаде Асошиейтед прес, цитирано от БТА.

„Един от ключовите външнополитически приоритети за Черна гора, както и за мен като нов президент на страната, ще бъде да ускоря присъединяването на страната към ЕС, така че Черна гора да стане следващият член на ЕС през следващите пет години от моя мандат“, каза Милатович пред Асошиейтед прес в интервю в понеделник.

Ангажиментът на новоизбрания президент за членство в ЕС изглежда опровергава широко разпространените обвинения от страна на прозападни групи в Черна гора и в Сърбия, че той е марионетка на проруското ръководство в Белград, отбелязва АП.

Милатович, 36-годишен икономически експерт, завършил образованието си на Запад, спечели втория тур на президентските избори в Черна гора в неделя, побеждавайки прозападния действащ президент Мило Джуканович, който е на власт повече от три десетилетия в малката страна членка на НАТО.

Политически новак, подкрепен от управляващото мнозинство в Черна гора, което включваше просръбски и проруски групи, Милатович спечели около 60 процента от гласовете, според независими социолози. Джуканович призна поражението. Официалните резултати се очакват по-късно тази седмица.

Милатович каза, че ключовите причини за поражението на Джуканович са дългото време, през което той бе на власт, заедно с обвиненията за ширеща се корупция по време на неговото управление.

„Ето защо обичаме да казваме, че победихме един от последните диктатори в Европа“, каза Милатович. „Ето защо аз наистина вярвам, че победата вчера в тази малка балканска държава е и голяма европейска победа, победа на европейските ценности“.

Това беше първата загуба на Джуканович на избори, откакто влезе в политиката в бившата югославска република в началото на 90-те години. По време на десетилетията си на власт 61-годишният мъж се превърна от просръбски комунист в прозападен политик. Бил е два пъти президент на страната и седем пъти министър-председател, припомня АП.

По време на мандата си Джуканович често е обвиняван в корупция и в оказване на натиск върху съдебната система за пренебрегване на многобройни случаи, свързани с подкупи. Той често е отричал да е натрупал незаконно голямо състояние за себе си и семейството си.

Милатович, говорейки на английски, каза, че неговият предшественик "наистина е символ на режим, който управлява страната, използвайки организираната престъпност и корупцията".

"Тези три неща - значителен икономически спад, организирана престъпност и корупция и наистина много бавна европейска интеграция, са символите на режима (на Джуканович)," каза той.

Отношенията между Сърбия и Черна гора се влошиха, откакто Джуканович извади страната от съюза ѝ със Сърбия през 2006 г., а по-късно я присъедини към НАТО през 2017 г. По време на предизборната кампания Джуканович каза, че избирателите избират между членство в ЕС или присъединяване към „сръбския свят“ - препратка към "руския свят".

Милатович каза, че ще се опита да подобри отношенията със Сърбия, както и с други съседни балкански държави.

„Вярвам, че бъдещето на всички страни от Западните Балкани е в ЕС и мисля, че Черна гора със сигурност може да бъде първата, която ще влезе“, каза Милатович, имайки предвид съседните Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина и Албания.

Колкото до отношенията с Русия, Милатович припомни, че "Черна гора твърдо, на 100 процента, следва външната политика на ЕС и това ще продължи да е така".

„Така че пълноценната политика на ЕС е тази, която Черна гора трябва да следва в бъдеще и е особено важна сега, когато става въпрос за руската агресия срещу Украйна“, каза той. „Няма никой в Европа, и в Черна гора очевидно, който може да подкрепи нахлуването на една страна в друга суверенна държава".

Днес ЕС поздрави Милатович за избирането му и заяви, че „очаква с нетърпение да работи с всички политически заинтересовани страни, за да помогне на Черна гора да остане твърдо на стратегическия път на ЕС“.

Въпреки че президентът има до голяма степен церемониална функция в Черна гора, той влияе върху политическите тенденции в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Когато

    5 5 Отговор
    ... си близък със Сърбия и РуЗЗия никой не ти вярва.
  • 2 Хохо Бохо

    6 10 Отговор
    Има ли още някой, който да вярва на Копейкин?

    Коментиран от #9

  • 3 А кръста

    0 1 Отговор
    как е, ще издържи ли без да се държиш за палците?
  • 4 Шматка..

    4 2 Отговор
    Поредната "твърдост",мъж,като л....о в дъжд,знаеш ли за 63 години колко съм ги виждал?
  • 5 хммм

    5 2 Отговор
    Стоите на пътя на корупцията...
  • 6 Дългият

    4 6 Отговор
    Милатович...защо така,защо не искаш д отидеш в Рая наречен Алкашия....защото не си глупав като проруските глупендери в този сайт...
  • 7 ЛИЛИ

    4 4 Отговор
    КАКВИ ЕВРОПЕИЦИ СТЕ КАТО МАКЕДОНЦИТЕ НИЩО НЕ СТАВА ОТ ЧЕРНОГОРЦИ

    Коментиран от #8

  • 8 Герги

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "ЛИЛИ":

    Лили...доуточни се ако обичаш...

    Коментиран от #10

  • 9 ХОХО

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Хохо Бохо":

    КАКТО Е ТРЪГНАЛО КОПЕИКИН ЩЕ ВИДИ СМЕТКАТА НА БОКО ТИКВАТА НА НОВИТЕ ИЗБОРИ ПРЕЗ ЕСЕНТА
  • 10 ЛИЛИ

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Герги":

    КАЗВАМ ЧЕ СА ДОЛНИ ХОРА И НЕ СТРУВАТ НИЩО КАТО МАКЕДОНЦИТЕ СЕГА РАЗБРА ЛИ

    Коментиран от #11

  • 11 Шили

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "ЛИЛИ":

    Ах, Шили, значи си се ч.укала яко с македонци и черногорци 😋
  • 12 ганев

    1 0 Отговор
    БОЖЕЕЕ И ТОЗ СТОЯЛ ТВЪРДО НА ХЛЪЗГАВИЯТ ПЪТ ПЪТ ДО БЕЗПЪТИЕТО