Last news in Fakti

5 Април, 2023 15:01 932 2

Минните полета в Босна все още са заплаха - три десетилетия след войната

  • мина-
  • минно поле-
  • босна и херцеговина

Около две трети от идентифицираните минни полета в Босна и Херцеговина се намират на територията на Мюсюлманско-хърватската федерация

Минните полета в Босна все още са заплаха - три десетилетия след войната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Почти три десетилетия след войната в Босна и Херцеговина мините и експлозивните устройства все още носят смъртна опасност за населението, а около 900 квадратни километра от територията на страната са минирани, предаде агенция Хина, цитирана от БТА.

Според Центъра за противоминни действия в Босна и Херцеговина (BHMAC) и Администрация „Гражданска защита“ на босненската Мюсюлманско-хърватска федерация, непосредствено след войната е имало повече от 4200 километра минирана територия, което представлява 8,9 процента от общата територия на страната.

По-голямата част от тази територия е била разминирана, въпреки че около 870 квадратни километра или 1,7 процента от общата територия на страната все още се смята за опасна.

BHMAC публикува тези данни във вторник по случай Международния ден за осведоменост и подпомагане на противоминните действия, отбелязващ се на 4 април.

Около две трети от идентифицираните минни полета в Босна и Херцеговина се намират на територията на Мюсюлманско-хърватската федерация.

През март започнаха дейности по разминиране на територията край границата между Босна и Хърватия, край Бихач и се очаква територията да бъде напълно разминирана до втората половина на 2024 г.

След 1995 г. 622 лица са били убити от мини в Босна и Херцеговина, като 53 от тях са били разминиращи работници.

Директорът на BHMAC Саша Обрадович каза пред местни медии, че цялата страна трябва да бъде почистена от мини до края на 2027 г.

Крайният срок е определен от националната разминираща стратегия, но всичко зависи от това дали ще има достатъчно пари за изпълнението, които досега са предоставяни от чуждестранни донори.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соломон

    8 1 Отговор
    В Югославия си ЖИВЕЕХА спокойно, до преди САЩ да РАЗРУШАТ суверенната държава, както направиха в Ирак, Либия, Афганистан и т.н !
  • 2 Милко

    1 0 Отговор
    Спреш да пуснеш една тортав храста и си чао.