Last news in Fakti

14 Април, 2023 21:03 1 924 5

Милорад Додик с нова провокация! Босненският сръбски лидер заплашва да обяви независимост

  • милорад додик-
  • дейтънско споразумение-
  • босна и херцеговина-
  • александър вучич

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви на съвместна пресконференция с Додик, че Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на гражданската война, е от ключово значение за функционирането на страната

Милорад Додик с нова провокация! Босненският сръбски лидер заплашва да обяви независимост - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Босненският сръбски лидер Милорад Додик заяви днес пред президента на Сърбия Александър Вучич, че сериозно обмисля да обяви Република Сръбска за независима от останалата част на Босна и Херцеговина, ако не бъде разрешен спорът за закона за собствеността, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Крайните националистически и проруски позиции на президента на Република Сръбска Милорад Додик предизвикват тревога, че Босна и Херцеговина може да се разпадне по етнически линии близо 30 години след гражданската война там, посочва агенцията.

„Ние обмисляме най-сериозно да вземем решение за обявяване на независимост и да отцепим Република Сръбска, ако въпросът със собствеността не бъде решен“, заяви Додик.

Съгласно конституцията на Босна националният парламент трябва да приеме закон за собствеността, който да бъде валиден в цялата страна, но Додик твърди, че законът лишава Република Сръбска от правото ѝ върху земите, реките и горите.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви на съвместна пресконференция с Додик, че Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на гражданската война, е от ключово значение за функционирането на страната.

Вучич каза, че Сърбия ще подкрепи всичко, за което се договарят трите народа в Босна – православните босненски сърби, хърватите католици и мюсюлманите бошняци.

„Мисля, че президентът (Вучич) разбра много ясно нашето послание и че Сърбия, като гарант на Дейтънското мирно споразумение, трябва да вземе предвид всички детайли, които са важни за запазване на споразумението“, каза на пресконференцията Милорад Додик.

През 25-те години, откакто е начело на Република Сръбска като премиер или президент, Милорад Додик работи за засилване на автономията на босненския сръбски регион, посочва Ройтерс.

Регионалният парламент в Баня Лука прие през декември за втори път закон за недвижимата собственост, който провъзгласява Република Сръбска за единствен собственик на реките, горите и земеделската земя на територията на тази съставна част на Босна.

Босненският Върховен съд и двата пъти анулира закона. Според юристи регионът няма право да прокарва закони, които трябва да бъдат одобрени от националния парламент.

Миналия месец Додик нареди на босненските сръбски официални представители да прекратят всякаква комуникация с посланиците на САЩ и Великобритания в Босна, след като те го критикуваха за подстрекателската му реторика, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2023

    13 13 Отговор
    Имаме нов Милошевич.

    Коментиран от #4

  • 2 Някой

    27 5 Отговор
    Що да е провокация? Кодово как се отдели от Югославия? После и Черна гора. Нали онова бе демократично? Що сега това да не е демократично?
  • 3 И защо да е провокация?

    16 7 Отговор
    Изконно право на самоопределение бе дермократи.
  • 4 Реалист

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "2023":

    Ми то си има нужда и от такива като Милошевич, че иначе само атлантическите адолфци се множат
  • 5 д-р Михаил Николов Миков

    1 0 Отговор
    ДЕЙТОН БЕ НАЛОЖЕН СИЛОВО С ПРИВИЛЕГИИ ПРЕДИМНО НА МЮСЮЛМАНСКТА ЧАСТ.ПОД РЪКОВОДСТВОТО
    НА ДОДИК РЕПУБЛИКА СРПСКА ИЗГРАДИ СТАБИЛНИ ДЪРЖАВНИ МЕХАНИЗМИ НО Е НЕПРЕКЪСНАТО ОБСТРУИРАНА И ПРОВОКИРАНА.
    НАЛОЖЕНИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ЕВРОПА С ДЕЙСТВОЯТАХСИ ДО СЕГА СЕ Е ДОКАЗАЛ КАТО АНТИСРЪБСКИ
    ЧИНОВНИК.ОТДЕЛЯНАТОХНА РС КАТО САМОСТОЯТЕЛНА ДЪРЖАВНАЕДИНИЦАВ РАМКИТЕ НА ФЕДЕРАЦИЯТА ЩЕ НАМАЛИ НАПРЕЖЕНИТО И ЩЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА ЕДИН ОТ ГЛАВНИТЕ ЕНТИТЕТИ ДА ПРОСПЕРИРА .
Новини по държави: