Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Април, 2023 17:29 3 712 43

Ще успеят ли ЕС и САЩ да изпълнят обещанието си за увеличаване на доставките на боеприпаси за Украйна

  • украйна-
  • боеприпаси-
  • снаряди-
  • русия-
  • бахмут-
  • война

Доставките на боеприпаси са много напрегнати в целия свят, защото всички заводи вече работят на 100 процента

Ще успеят ли ЕС и САЩ да изпълнят обещанието си за увеличаване на доставките на боеприпаси за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Представители на полските власти и на Европейския съюз миналата седмица обсъдиха производството на артилерийски боеприпаси като част от нова програма на стойност 2 милиарда евро за снабдяване на Украйна във войната ѝ срещу руските сили и за попълване на намаляващите запаси на Европа.

Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон, полският премиер Матеуш Моравецки и министърът на отбраната Мариуш Блашчак посетиха завода за боеприпаси ДЕЗАМЕТ в Нова Демба, Югоизточна Полша, предаде Асошиейтед прес.

Още новини от Украйна

Визитата им се осъществи само няколко дни, след като Брюксел обяви програма, финансирана от фонд на стойност 1 милиард евро, за компенсиране на страни, предоставили артилерийски боеприпаси на Украйна. Целта на програмата е да отпусне и средства в същия размер за увеличаване на производството на боеприпаси в 11 държави, които разполагат с капацитет за това. Високопоставените лица заявиха, че Европа спешно трябва да увеличи производството на боеприпаси и призоваха страните членки на ЕС да прехвърлят наличните си запаси на Украйна.

Това обаче може да се окаже по-трудно, отколкото политиците смятат.

Един от най-големите производители на боеприпаси в Европа заяви миналата седмица, че усилията му да задоволи нарастващото заради войната на Русия срещу Украйна търсене са били възпрепятствани от нов център за данни на "ТикТок", който е монополизирал електроенергията в региона близо до най-голямата му фабрика, посочва британският в. "Гардиън".

Главният изпълнителен директор на компанията "Намо" (Nammo), която е съсобственост на норвежкото правителство, заяви, че планираното разширяване на най-голямата ѝ фабрика в Централна Норвегия е попаднало в задънена улица поради недостиг на електроенергия.

Според директора на норвежката компания в момента търсенето на артилерийски снаряди е 15 пъти по-високо от нормалното и европейската индустрия за боеприпаси трябва да инвестира 2 милиарда евро в нови заводи, за да отговори на нуждите на Украйна.

Стремежът на Европа да произвежда оръжия за Украйна е възпрепятстван и от недостиг на взривни вещества, което според запознати с индустрията лица ще забави усилията за увеличаване на производството на снаряди с цели три години, посочва "Файненшъл таймс". Според длъжностни лица и производители оскъдните доставки на барут, пластични експлозиви и тротил са довели до това, че промишлеността не е в състояние бързо да изпълни очакваните поръчки на ЕС за Украйна, независимо от това колко пари се хвърлят за решаване на проблема.

Ограниченията по веригата за доставки подчертават как нахлуването на Русия в Украйна е разкрило недостатъчните запаси от оръжия в Европа и слабия вътрешен производствен капацитет, който е изчерпан от десетилетия на недостатъчни инвестиции. "Основният проблем е, че европейската отбранителна промишленост не е в добра форма за широкомащабно военно производство", заяви един германски служител. Европа се опитва да посрещне военните нужди на Киев, като налива пари в отбранителния сектор, особено за да насърчи разширяването на производството на 155-мм снаряди. Има остра нужда от боеприпаси, както за попълване на националните запаси, така и за поддържане на доставките за украинските сили. Но производителите, ръководителите на промишлеността и служителите на ЕС предупреждават, че е възможно увеличеното търсене само да повиши цените, които вече са скочили с една пета през последната година. "Много е трудно за кратко време да се увеличи производството на артилерийски боеприпаси, особено на тежките, едрокалибрени боеприпаси", каза Иржи Хинек, председател на Асоциацията на отбранителната индустрия и сигурността в Чехия. "(Да се построи) нов артилерийски завод е много лесно, но как да се произвеждат повече артилерийски снаряди без суровини", пита се той.

Представители на отбранителната индустрия твърдят, че Европа разполага с ограничени запаси от взривни вещества като барут, тротил и нитроцелулоза, които са необходими за производството на снаряди. "Проблемните места за нашия капацитет са главно [взривните] барути, които са в недостиг в цяла Европа", каза един от тях.

"Не е възможно за кратко време да се увеличи [производството] на нитроцелулоза... В Европа няма значими производители на суровините, от които се нуждаем", посочи Хинек, визирайки основната съставка на барута за оръжия.

"Ако искаме да увеличим производството на барут, ще ни трябват вероятно три години", заяви "Експлозия" (Explosia), чешки държавен производител, който е един от най-големите доставчици на взривни вещества за заводите за боеприпаси в Европа. Компанията добави, че производството ѝ на експлозиви, използвани в 155-милиметровата артилерия, "работи с пълен капацитет" и няма да бъде увеличено до 2026 година.

Дори длъжностните лица от ЕС, подкрепили пакетите от финансови стимули, признават в частни разговори, че европейските производители на артилерия ясно са им заявили, че увеличаването на производството няма да бъде лесна задача. "Ние сме за укрепване на отбранителната промишленост. Но, ако резултатът от тази инициатива на ЕС е, че имате втори участник в търга за един и същ оскъден ресурс, това ще се отрази на цената", заяви един германски служител. "А оръжейните компании и без това вече са достатъчно богати", добави той.

Ангажиментът на САЩ да подкрепят Украйна срещу руската инвазия също изглежда е разклатил стабилността на американските запаси от ракети и боеприпаси, посочва "Бизнесинсайдър".

"Ню Йорк Таймс" съобщи, че в изпълнение на тези обещания САЩ са изпратили на Украйна толкова много от складираните си ракети "Стингър", че за замяната им ще са необходими 13 години при досегашните нива на производство. Нюйоркското издание добави, че компанията "Рейтиън" (Raytheon), която участва в производството на ракетните системи "Джавлин" (Javelin), е заявила, че при миналогодишните нива на производство ще са необходими пет години, за да бъдат заменени ракетите, изпратени на Украйна през последните десет месеца.

В момента САЩ произвеждат малко над 14 000 боеприпаса в калибър 155 милиметра всеки месец, а украинските сили изстрелват толкова снаряди в рамките на 48 часа, посочва "Вашингтон пост". През януари официални представители на САЩ предложиха увеличаване на производството до 90 000 боеприпаса всеки месец, за да се отговори на търсенето.

САЩ рядко са се сблъсквали с производствен недостиг на боеприпаси и ракети в степента, пред която е изправена страната в момента. Макар че през 2016 г. за кратко е имало недостиг на високоточни ракети след сраженията в Либия и Ирак, САЩ до голяма степен са участвали в краткосрочни сражения с висока интензивност като войната в Персийския залив или в продължителни мисии с по-ниска интензивност като войната в Афганистан, което е позволявало запасите да бъдат възстановявани при необходимост.

Сега, с нарастването на напрежението между световните свръхсили, ограниченията в производството на боеприпасите в САЩ - причинени от недостиг по веригата за доставки, както и от намаляването на капацитета след края на Студената война, пораждат сериозно безпокойство сред специалистите по отбрана.

Въпреки че в бюджета са предвидени подобрения на производствените мощности, в момента САЩ използват запасите си до предела на капацитета им, за да посрещнат настоящите военни нужди в Украйна и да не изостават от производството на Китай.

"Основният ни проблем са суровите материали", каза Антонио Каро, генерален директор на един от двата испански производителя на 155-мм снаряди. "Доставките на боеприпаси са много напрегнати в целия свят, защото всички заводи, като нас, вече работят на 100 процента", добави той

Джанклаудио Торлици, съветник в италианското министерство на отбраната, е съгласен с тази оценка и добави: "Трябва да намерим нови източници на доставки... от страни, към които традиционно не сме се обръщали".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще успеят

    40 7 Отговор
    Целия запад вече ще дава Ленински съботник в помощ за Окрайна!

    Коментиран от #6

  • 2 Наблюдател

    35 9 Отговор
    Разбира се, че ще успеят. Всичко за фронта, всичко за победата! Всичко в името на това братоубийствената война да продължи!
  • 3 КОТарАК

    5 29 Отговор
    аз пък се чудя , кога руснаците ще ,,започнат най-сетне. може би някой техен фен ще ми обясни?

    Коментиран от #22, #23

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Препатил

    18 3 Отговор
    Още малко, хубаво ще успеят !
  • 6 Ха,ха

    32 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ще успеят":

    От 1 март надбавката от 15% върху помощите за хранителна помощ, която съществуваше през последните две години, престанс да действа във всички щати на САЩ, съобщава CBS News: този месец на ръба на възможна „гладна скала“.

    Помислете само - повече от 30 милиона (всъщност повече от 40) получават програма за допълнително хранене. "Най-богатата" държава в света, хаха!

    Коментиран от #12, #13, #18

  • 7 АкоВсички

    20 2 Отговор
    Аз за един приятел да питам - ако всички заводи работят на макс и наистина Украйна стреля хиляди снаряди на ден се получава, че тази война - едни снаряд не поразява и един човек. Някой запитва ли се тогава защо се стреля като явно не е по-цели а явно само колкото да отбият номера. Май и двете страни са постигнали уговорка да симулират голяма част от действията за да няма жертви ?

    Коментиран от #21

  • 8 бела златка

    8 43 Отговор
    редица руски блогъри казват че русия загуби войната , но нашият ганьо отрича

    Коментиран от #11, #16

  • 9 Абе

    29 3 Отговор
    Кви оръжия и боеприпаси,свещи им трябват на укрите с двойно предназначение.
  • 10 Украинския народ защо не се осъзнава

    35 3 Отговор
    Че е просто жертван и инструмент за интересите не на Украйна а на САЩ и това не го води до нищо добро
  • 11 Пояснител

    28 1 Отговор

    До коментар #8 от "бела златка":

    Имаш предвид блогърите на Навални ли?

    Коментиран от #39

  • 12 КОТарАК

    6 31 Отговор

    До коментар #6 от "Ха,ха":

    те точно затова са най-богатата! в РФ освен повиквателни , кво дават?

    Коментиран от #25

  • 13 Тук различно ли е?

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ха,ха":

    Виждал ли си кьорав циганин на ТЕЛК с кола за 150 000 евро да дрифтира? И това в най-бедната държава в Европа!😆😆😆😆😆😆😆😆
  • 14 ЕС и САЩ издъхват,

    31 3 Отговор
    а Русия си открива нови заводи за боеприпаси. Скоро даваха Путит да открива нов завод, огромен и в него чисто като аптека, повече жени работеха и бяха в бели престилки. Не допусках, че може да има такива заводи, защото имаме представа само от показваните български, които гръмват отвреме навреме. За месец, западняците можели да произведат толкова снаряди, колкото Русия изстрелва за един ден. Къде са тръгнали тези кравари, объркали са посоката, но Русия ще им я покаже, беж зад океана!?

    Коментиран от #19

  • 15 Урсулец

    21 1 Отговор
    За Украйна всеки да дари заплата и оръжие, за хората скакалци и украински яйца. И наесен нов бустер и банкова криза...
  • 16 да де

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "бела златка":

    А те го научиха от зеления така ли?
  • 17 Една бедна

    13 0 Отговор
    държавица пък им даде (от украински източници) 45000/152мм, 100000/125мм за Т-64, 20000/122мм, 10000/120мм мини, 50000/122мм за Град, ей така да си имат.
  • 18 Аршлох

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ха,ха":

    Ти погледни къмпингите в даунтаун Л. ЕЙ.,Сан франциско и Филаделфия да видиш за кво става въпрос.Покрай ко видя не съм пътувал,но при нас много бездомници нямаше и не съм виждал палатки,въпреки,че е 5-6 град по големина.
  • 19 Това показва, че

    2 21 Отговор

    До коментар #14 от "ЕС и САЩ издъхват,":

    ЕС наистина се е демилитаризирала след края на Студената война и разпада на СССР. Премине ли обаче на военни релси ще изпревари Русийката с нейния БВП колкото на Ю. Корея.
  • 20 Мим33

    24 1 Отговор
    Ей,целия свят произвежда оръжия за укрите,а ни говорят,че ,,мир,,искали.Демагози,но може да хвърчат във въздуха тези заводи....
  • 21 Щом си любопитен, гледай в тубата

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "АкоВсички":

    как украинците "воюват". Напиши-Гроши и ще видиш всичко. Даваха един с лека картечница, която стреля и цяла лента с патрони беше изстреляна, но дулото й не помръдна, стреля типично по сватбарски, само шум да има, и да си отчете войника дейността. Това не е армия, Русия скоро ще ги смачка!

    Коментиран от #27

  • 22 Пояснител

    21 2 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Добър въпрос. Русия изчаква западната ескалация на конфликта да й развърже ръцете. Разбираш ли? Това ще стане когато Украйна получи ракетки с далечен обсег и други подоббни оръжия. Така войната ще стане пълномащабна, но по вина на Запада
  • 23 Последния Софиянец

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Руснаците методично си изпълняват задачата,денацификация.Унищожение на потенциала на укроармията: жива сила, въоръжение,военни обекти. Около 500000 укровикинга са утилизирани,безследно изчезнали и тежко ранени.Ако ги бяха ори тали яко от всички страни и да се предадът със запазена армия,след десет години пак щеше да има война.
  • 24 реалист

    19 1 Отговор
    Незнам дали ЕС и САЩ ще успеят да изпълнят обещанието си за увеличаване на доставките на боеприпаси за Украйна, но от къде ще намерят жива сила? Всъщност се досещам от къде от България, Румъния и Полша като начало. Дочу се, че дори вече са уговорени да бъдат изпратени 20 000 човека уж на учение в Полша като "мироопазващи сили" и по някое време ще бъдат прехвърлени в украйна. Руснаците обаче тогава ще ги възприемат като военна цел. Интересно ми е като започнат да се връщат ковчезите в страните, къде ще се крият българските "политици". При такова развитие на нещата прогнозирам гражданска война. Дано да греша.

    Коментиран от #28, #30, #37

  • 25 случаен

    14 1 Отговор

    До коментар #12 от "КОТарАК":

    и кат са най богатата,що имат огромен дълг

    Коментиран от #36

  • 26 Тежка е съдбата на некадърния русофил

    4 15 Отговор
    Русия е пропаднала държава ,резонно следва разпад като умрялото ссср,руския народ винаги е тънел в мизерия

    Коментиран от #33, #38

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Историк

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "реалист":

    От двама познати по различно време дочувам следната фраза,че много тп народ се е навъдил,защото от доста време не е имало войни,а там умните и кадърните оцеляват.Отначало скептично погледнах на нещата,но след това реших ,че може би са прави.Да видим диванните герои колко ще изкарат.
  • 29 Руски ценности -глад и мизерия

    2 17 Отговор
    Русия е една от май бедните и корумпирани държави в света ,с минимална пенсия 70 евро и минимална заплата 180 евро,изпреварва ги най богатата на петрол държава Венецуела ,там месечна заплата 10 евро

    Коментиран от #32

  • 30 Руснаци мрът не европейци

    2 12 Отговор

    До коментар #24 от "реалист":

    Ти първо ходи на опелото на руските фашисти,щото се лее руска кръв не европейска и американска

    Коментиран от #31

  • 31 реалист

    18 0 Отговор

    До коментар #30 от "Руснаци мрът не европейци":

    Прав си, че се лее руска кръв, защото и "украинците" са руснаци , но неосъзнати същите като македонците, които отричат, че са българи. Моли се да не се лее обаче и европейска кръв защото тогава ще са реки от кръв и няма да има милост. А за американците изобщо не ме интересуват дори и да изчезнат от лицето на земята, защото има и такава възможност. Те са сбирщина от каторжници и затворници заточени там от европейците преди има няма 200 години. Няма как такива да дават акъл и наклон на кръста на държави като нашата, която е на повече от 1300 години.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 оня

    10 0 Отговор
    "В момента САЩ произвеждат малко над 14 000 боеприпаса в калибър 155 милиметра всеки месец, а украинските сили изстрелват толкова снаряди в рамките на 48 часа, посочва "Вашингтон пост"."
    Мислят, че се намират на сватба уSSраинците. Едва ли изстрелват толкова, ама нали трябва да им дадат още за да ги бомбят руснаците:)) Смешници:))
  • 35 Теле

    0 3 Отговор
    Не щото не искат
  • 36 стоян

    0 6 Отговор

    До коментар #25 от "случаен":

    До 25 ком - другар много е просто - защото САЩ са богата държава и могат да си позволят да теглят кредити и си плащат лихва - ти ако идеш в банка дали ще ти дадат един милион кредит - няма -но някой богат ще му дадат защото от банката знаят че има какво да вземат ако той спре да плаща
  • 37 Ники

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "реалист":

    Не. Не грешиш но префи това ракета ще унищожи софия
  • 38 така

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Тежка е съдбата на некадърния русофил":

    Путин с една частна фирма разката НАТО,,ако вземе та включи и истинската армия не мога до ви мисля!

    Коментиран от #43

  • 39 Насо

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пояснител":

    Здрасти приятел,и аз да поясня нещо.На иврит името Навал означава безумец
  • 40 Чичото

    1 0 Отговор
    20 000 български войници ли???
  • 41 И ЕС И САЩ СЕ ПОДИГРАВАТ С УКРИЯ ,

    0 0 Отговор
    НО ДРОГА ЩЕ ПРАТЯТ НА БРЕНДО ЧЕ БЕЗ НЕЯ ЗЕЛЕНИЯ НЯМА КАК ДА ФАНТАЗИРА ПОБЕДИТЕ СИ !
  • 42 Вирус

    0 0 Отговор
    Е как бе ние сме номер едно по католици от папата по заповед на партньорите хахаха
  • 43 Вирус

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "така":

    Пази я щото тези ще влязат няма да се откажат при това струпване в Полша Прибалтика Румъния а и при нас за което никой нищо не казва то е ясно